Kokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tips
Kokhalzen is een natuurlijke reflex van het lichaam dat ervoor zorgt dat je niet gaat stikken. Hoewel kokhalzen je eigenlijk beschermt, kan het in sommige gevallen erg vervelend zijn en samengaan met symptomen als angst, zenuwachtigheid en braakneigingen. Je kan je draaierig en misselijk voelen en het gevoel hebben dat je gaat stikken. Een typisch voorbeeld van een situatie waarbij je moet kokhalzen is een bezoek aan de tandarts. Maar de neiging tot kokhalzen kan ook psychologische oorzaken hebben. Een middeltje tegen misselijkheid zoals bijvoorbeeld Primatour kan helpen tegen die neiging. Wat kan je zoal doen tegen deze vervelende reflex en welke tips kunnen helpen om kokhalzen tegen te gaan?
Vreemd voorwerp in de keel
Kokhalzen is een reactie van je lichaam die in feite heel natuurlijk is. Wanneer er een voorwerp te diep in de
keel wordt gebracht, voorkomt kokhalzen dat je gaan stikken. Op zich is kokhalzen dus een logische lichamelijke reflex die je beschermt tegen mogelijke schade. Bij kokhalzen reageert je lichaam door zich af te zetten tegen een mogelijke inbrenging van een voorwerp dat het niet kent of niet gewoon is en dat de
ademhaling in gevaar kan brengen. Maar kokhalzen kan ook een symptoom zijn dat samengaat met misselijkheid, braakneigingen en een onderliggend maagprobleem. Een voorbeeld hiervan is reisziekte, wanneer je misselijk wordt van het voortdurend in beweging zijn en daarbij gaat kokhalzen en eventueel braken.
Angst voor de tandarts
Er zijn voorbeelden te over van gevallen waarbij mensen gaan kokhalzen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een bezoek aan de
tandarts. Soms moet de tandarts erg diep in de mondholte gaan om een kies te vullen. Het gevoel dat er een boor of een ander tandheelkundig voorwerp in je keel gebracht wordt, doet veel mensen kokhalzen. Een ander voorbeeld is de baby die voor het eerst een onbekend voorwerp, zoals een lepel, in zijn mondje krijgt bij het eten van babyvoeding.
Kokhalzen: psychologische oorzaken
Een minder directe oorzaak waardoor je moet gaan kokhalzen is bij het zien van voedsel dat je ooit een spijsverteringsprobleem heeft bezorgd. Als je ooit erg ziek bent geworden door een bepaalde soort voedsel, bijvoorbeeld een hamburger, dan kan het zijn dat je hier nog lange tijd psychologisch last van hebt. Je gaat dan kokhalzen alleen al bij het zien van een hamburger, ook al voel je je op dat moment niet ziek. Op die manier kan
bedorven of slecht voedsel je nog lange tijd mentaal blijven achtervolgen.
Bijkomende symptomen
Je
misselijk voelen is het meest voorkomende symptoom dat gepaard gaat met kokhalzen, net als een neiging tot braken. Je kan het gevoel hebben dat je moet braken maar wanneer je dit probeert komt er niets. Je blijft dus zitten met een
"brok in de keel". Daarnaast kan je je ook duizelig voelen en de angst hebben om te stikken. Hierbij kan er een paniekaanval ontstaan. Vaak speelt stress en angst hier een cruciale rol. Je kan zenuwachtig worden en gaan zweten, waarbij in ernstige gevallen ook hyperventilatie kan optreden.
Voorbeeldsituaties
- reflux
- longklachten
- maagproblemen
- gebruik van medicijnen
- zware fysieke inspanning of sport
- stress
- snel panikeren (paniekaanval, hyperventilatie)
- herinnering aan een negatieve ervaring
- mensen met een gevoelig verhemelte
Behandeling en tips tegen kokhalzen
Beheersing
Het is nuttig om situaties te vermijden die voor jou kunnen leiden tot kokhalzen, zoals bijvoorbeeld het eten of zien van bepaald voedsel. Verder kunnen bepaalde oefeningen bij psycholoog of
logopedist je mogelijk helpen. Een logopedist kan je bijvoorbeeld leren om je kokhalsneiging te beheersen en onder controle te houden. Ook kan je leren om je ademhaling zo regelmatig mogelijk te laten verlopen waardoor je rustiger wordt en minder geneigd bent te panikeren. Tenslotte is het nuttig om een gewoonte te maken van een goede mondhygiëne en je tanden heel regelmatig te poetsen.
Middeltjes tegen reisziekte
Eventueel kan je het proberen met een middel tegen misselijkheid bij reisziekte, wat meestal ook efficiënt is tegen de neiging tot kokhalzen. Mensen die last hebben van duizeligheid en misselijkheid bij het reizen met de wagen, de trein of het vliegtuig kunnen gebaat zijn deze middelen.
Enkele
voorbeelden van middelen tegen reisziekte:
- Primatour
- Cinnarazine
- Suprimal
Maagzuurremmers
Tenslotte behoren ook maagzuurremmers tot de mogelijkheden om kokhalzen tegen te gaan. Maagzuurremmers verhinderen dat je last krijgt van oprispingen, reflux en zogenaamde maagbrand, symptomen die kunnen samengaan met kokhalzen.
Enkele
voorbeelden van maagzuurremmers:
- Rennie
- Gaviscon
- Omeprazol
Lees verder
Reacties
Johan, 11-02-2018
Hallo, Verdanov,
Heel erg bedankt voor uw berichtgeving. Want zoals ik op de mail van 17-01-2018 al aan had gegeven dat ik veel heb mee gemaakt de laatste jaren en vanaf november 2017 was dat de druppel en heb ik vaak last van Braakneigingen. Ik doe de laatste drie weken elke avond een uur zwemmen en ik loop elke dag veel. En ik gebruik sinds kort Iberogast en Gember thee. Dit is me aan geraden. Maar ik hou last van braakneigingen soms gelijk morgens al en dat verdeeld over de dag bij lekker lopen of wat anders fietsen bv. Hoe lang blijft de braakneigingen eigenlijk want doordat ik het nog steeds heb dan gaan juist mijn vertrouwen weer weg. Ik weet soms niet wat ik moet doen. Want die braakneigingen beïnvloeden mijn stemming als het ware.Ik gebruik ook op Homeopathische middel zoals Ruval voor om rustig te worden.Kunt u mij misschien nog een tip geven.
Alvast Bedankt. gr.Johan
Reactie infoteur, 13-02-2018
Beste Johan,
Het is moeilijk om aan te geven hoe lang braakneigingen kunnen duren, vermits dat van zoveel factoren afhangt. Misschien kan je proberen om enkele wijzigingen aan te brengen in je dagelijks eet- en drinkpatroon. Probeer eens wat lichter verteerbaar voedsel te eten, of minder prikkelende dranken te drinken, ik zeg maar wat. Daarnaast kunnen ook homeopathische middelen of producten gebaseerd op natuurlijke ingrediënten belastend zijn voor de maag. Misschien merk je verbetering als je enkele van deze dingen weglaat. Het is alleszins positief dat je veel sport: dat is goed voor lichaam en geest.
Alvast veel succes!
Vriendelijke groet,
Verdanov
Johan, 17-01-2018
Hallo, ik heb de laatste periode vanaf november 2017 vervelende periode gekend t/m nu. Ik zit diep in de stress en huil veel voel me machteloos. mijn lichaam geeft voor mijn doen vervelende signalen af zoals braakneigingen en dit soms wel 1 tot 4 keer op een dag. gelukkig geen overgeven nee echt braakneigingen en dit vind ik heel vervelend vooral als je bij mensen in de buurt ben of onder weg aan het wandelen bent. en dan voel ik me helemaal machteloos en verdrietig. ik gebruik nu veel Homeopathiedruppels en Magnesium Phosphoricum D6 nummer 7. Mijn vraag is wat kan ik het beste tegen braakneigingen doen en soms ben ik wat misselijk. Tja wat stress allemaal wel niet kan doen. Kunt u mij misschien helpen?
Reactie infoteur, 20-01-2018
Beste Johan,
Braakneigingen kunnen met tal van factoren te maken hebben, waaronder ook stress. Als je je gespannen, onzeker of machteloos voelt kan dat "terugslaan" op je spijsvertering. Spanning in de maagstreek voelen is dan een van de mogelijke symptomen, en dit leidt vaak tot braakneigingen.
Een van de oplossingen is om de oorzaak van je stress en gespannenheid weg te nemen. Geleidelijk aan meer zelfvertrouwen ontwikkelen, psychologisch sterker worden, je beter in je vel voelen: het zijn allemaal dingen die je kunnen helpen om de gespannenheid weg te nemen. Hierdoor zullen de braakneigingen waarschijnlijk ook minder worden.
Aanvullend kan je maagspanning, kokhalzen en de neiging tot braken eventueel bestrijden met een maagzuurremmer.
Alvast veel succes!
Vriendelijke groet,
Verdanov
Ingrid, 03-12-2014
Kokhalzen komt bij mijn dochter alleen voor tijdens tandenpoetsen. at kan zij hiervoor doen omdat te voorkomen. Graag u hulp en reactie hierover.
Reactie infoteur, 03-12-2014
Hallo Ingrid,
Kokhalzen is een natuurlijke lichaamsreactie om ongewenste voorwerpen te verhinderen het lichaam binnen te dringen. Het kokhalzen van uw dochter wordt allicht veroorzaakt doordat de tandenborstel te ver in de mondholte gebracht wordt bij het tandenpoetsen. Eventueel kan u uw dochter aanleren om niet te ver in de mond te gaan met de tandenborstel bij het tandenpoetsen. Door dit aan te leren kan ook de "angst" om de tandenborstel in te slikken geminderd worden, waardoor kokhalzen uiteindelijk wel zal wegblijven.
Vriendelijke groet,
Verdanov