Ben je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheid

Brak en misselijk gevoel
Sommige mensen hebben er bijna nooit last van, voor anderen is het zich misselijk voelen een vaak terugkomend probleem. Misselijkheid of nausea kan je dagelijks leven erg beïnvloeden en een normaal functioneren erg bemoeilijken. Als je je misselijk voelt, ga je minder eetlust hebben en minder energie krijgen. Sowieso zal je humeur er ook niet op vooruit gaan. Met misselijkheid kunnen meerdere symptomen samengaan.Symptomen misselijkheid
- zweten
- duizeligheid
- veel speeksel in de mond hebben
- vertraging van de hartslag
- gebrek aan eetlust
- je draaierig voelen
- braakneigingen
- hoofdpijn
Oorzaken misselijkheid
Hormonale veranderingenDeze oorzaak leidt bij vrouwen vaak tot een gevoel van ochtendmisselijkheid, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook bij menstruatie treedt vaak een misselijk gevoel op.
Kater en alcoholmisbruik
Teveel alcohol drinken kan leiden tot de spreekwoordelijke kater de volgende dag. Maar ook op de dag zelf dat je veel alcohol drinkt, kan er al sprake zijn van misselijkheid. Bijvoorbeeld op het moment dat je gaat liggen om te gaan slapen.
Stress en angst
Gevoelens van plotse angst in een stresssituatie kan leiden tot een erg ongemakkelijk gevoel, waarbij misselijkheid kan ontstaan. Voorbeeld is een examen of spreken in het openbaar: door de stress slaat de spanning op de buik.
Reisziekte of zeeziekte
Regelmatig komt het voor dat mensen die op vakantie gaan zich ongemakkelijk voelen tijdens de trip met de wagen, met het vliegtuig of op de boot, eventueel gepaard gaande met braken. In de volksmond spreekt men ook van zeeziek zijn.
Aandoeningen of ziekten
Voorts is er een hele reeks ziekten of aandoeningen die te maken kunnen hebben met misselijkheid:
- griep
- lage bloeddruk
- breuk van het middenrif
- lage bloedsuikerspiegel
- maagziekten: maagzuur, maagontsteking, maagzweer
- darmziekten: darmontsteking, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
- voedselvergiftiging: bedorven voedsel of voedsel van slechte kwaliteit
- kanker: de behandeling van kanker via een chemokuur
- intolerantie voor bepaalde medicijnen
- aandoeningen aan de gal
Misselijkheid verhelpen: tips
Misselijkheid kan je het beste tegengaan door de oorzaak van het misselijk gevoel weg te nemen, zoals bijvoorbeeld stress of medicijnengebruik. Bij griep of het eten van slecht voedsel komt het erop aan om enkele dagen geduld te hebben totdat je lichaam zich weer gezuiverd heeft. Voorts zijn sommige mensen gebaat met een koolzuurhoudende frisdrank: hierdoor kunnen oprispingen uitgelokt worden en kan je je beter gaan voelen. In het algemeen is het zo dat een gezonde voeding beter is: vermijd vet eten, fast food en voedsel dat zwaar op je maag blijft liggen. Sommige mensen zijn bovendien gebaat met het drinken van gemberthee.Medicijnen tegen misselijkheid
PijnstillerGaat de misselijkheid samen met lichte hoofdpijn of maagpijn dan biedt een pijnstiller (bv. paracetamol) eventueel een oplossing. Wanneer de pijn minder wordt, verdwijnt mogelijk ook het misselijk gevoel.
Maagzuurremmer
Is je misselijkheid vooral te wijten aan een probleem aan de maag, dan kan een maagzuurremmer de klachten verlichten. Wanneer je maagzuur verdwijnt, voel je je weer beter en ga je opnieuw meer kunnen eten. Hierdoor neemt ook je niveau aan energie toe en ben je beter gewapend tegen nieuwe aanvallen van misselijkheid.
Enkele voorbeelden van maagzuurremmers die kunnen helpen tegen misselijkheid:
- Rennie
- Gaviscon
- Zantac
Middeltjes tegen reisziekte
Een andere optie om misselijkheid tegen te gaan is het nemen van een middel tegen reisziekte. Deze geneesmiddelen bestrijden de symptomen die gepaard gaan met reisziekte, zoals misselijkheid, draaierigheid en braakneigingen.
Enkele voorbeelden van dergelijke middelen:
- Primatour
- Cinnarazine
- Suprimal