Ben je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheid

Ben je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheid Misselijkheid is een erg vervelend gevoel dat in het algemeen vrij veel voorkomt. Vaak gaat misselijkheid gepaard met braakneigingen, zweten en een gevoel van draaierigheid. Als je misselijk bent, is het van belang om de juiste oorzaak van dat brakke gevoel te vinden, waarna het probleem effectief kan behandeld worden. Ook het drinken van gemberthee tegen misselijkheid kan de symptomen verlichten, eventueel aangevuld met een maagzuurremmer. Sommige mensen zijn dan weer gebaat met een middeltje tegen reisziekte om misselijkheid tegen te gaan. Wat zijn de mogelijke oorzaken van misselijkheid en welke tips zijn nuttig om dat vervelende gevoel te doen verdwijnen?

Brak en misselijk gevoel

Sommige mensen hebben er bijna nooit last van, voor anderen is het zich misselijk voelen een vaak terugkomend probleem. Misselijkheid of nausea kan je dagelijks leven erg beïnvloeden en een normaal functioneren erg bemoeilijken. Als je je misselijk voelt, ga je minder eetlust hebben en minder energie krijgen. Sowieso zal je humeur er ook niet op vooruit gaan. Met misselijkheid kunnen meerdere symptomen samengaan.

Symptomen misselijkheid

 • zweten
 • duizeligheid
 • veel speeksel in de mond hebben
 • vertraging van de hartslag
 • gebrek aan eetlust
 • je draaierig voelen
 • braakneigingen
 • hoofdpijn

Oorzaken misselijkheid

Hormonale veranderingen

Deze oorzaak leidt bij vrouwen vaak tot een gevoel van ochtendmisselijkheid, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook bij menstruatie treedt vaak een misselijk gevoel op.

Kater en alcoholmisbruik

Teveel alcohol drinken kan leiden tot de spreekwoordelijke kater de volgende dag. Maar ook op de dag zelf dat je veel alcohol drinkt, kan er al sprake zijn van misselijkheid. Bijvoorbeeld op het moment dat je gaat liggen om te gaan slapen.

Stress en angst

Gevoelens van plotse angst in een stresssituatie kan leiden tot een erg ongemakkelijk gevoel, waarbij misselijkheid kan ontstaan. Voorbeeld is een examen of spreken in het openbaar: door de stress slaat de spanning op de buik.

Reisziekte of zeeziekte

Regelmatig komt het voor dat mensen die op vakantie gaan zich ongemakkelijk voelen tijdens de trip met de wagen, met het vliegtuig of op de boot, eventueel gepaard gaande met braken. In de volksmond spreekt men ook van zeeziek zijn.

Aandoeningen of ziekten

Voorts is er een hele reeks ziekten of aandoeningen die te maken kunnen hebben met misselijkheid:
 • griep
 • lage bloeddruk
 • breuk van het middenrif
 • lage bloedsuikerspiegel
 • maagziekten: maagzuur, maagontsteking, maagzweer
 • darmziekten: darmontsteking, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
 • voedselvergiftiging: bedorven voedsel of voedsel van slechte kwaliteit
 • kanker: de behandeling van kanker via een chemokuur
 • intolerantie voor bepaalde medicijnen
 • aandoeningen aan de gal

Misselijkheid verhelpen: tips

Misselijkheid kan je het beste tegengaan door de oorzaak van het misselijk gevoel weg te nemen, zoals bijvoorbeeld stress of medicijnengebruik. Bij griep of het eten van slecht voedsel komt het erop aan om enkele dagen geduld te hebben totdat je lichaam zich weer gezuiverd heeft. Voorts zijn sommige mensen gebaat met een koolzuurhoudende frisdrank: hierdoor kunnen oprispingen uitgelokt worden en kan je je beter gaan voelen. In het algemeen is het zo dat een gezonde voeding beter is: vermijd vet eten, fast food en voedsel dat zwaar op je maag blijft liggen. Sommige mensen zijn bovendien gebaat met het drinken van gemberthee.

Medicijnen tegen misselijkheid

Pijnstiller

Gaat de misselijkheid samen met lichte hoofdpijn of maagpijn dan biedt een pijnstiller (bv. paracetamol) eventueel een oplossing. Wanneer de pijn minder wordt, verdwijnt mogelijk ook het misselijk gevoel.

Maagzuurremmer

Is je misselijkheid vooral te wijten aan een probleem aan de maag, dan kan een maagzuurremmer de klachten verlichten. Wanneer je maagzuur verdwijnt, voel je je weer beter en ga je opnieuw meer kunnen eten. Hierdoor neemt ook je niveau aan energie toe en ben je beter gewapend tegen nieuwe aanvallen van misselijkheid.
Enkele voorbeelden van maagzuurremmers die kunnen helpen tegen misselijkheid:
 • Rennie
 • Gaviscon
 • Zantac

Middeltjes tegen reisziekte

Een andere optie om misselijkheid tegen te gaan is het nemen van een middel tegen reisziekte. Deze geneesmiddelen bestrijden de symptomen die gepaard gaan met reisziekte, zoals misselijkheid, draaierigheid en braakneigingen.
Enkele voorbeelden van dergelijke middelen:
 • Primatour
 • Cinnarazine
 • Suprimal

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
Is gemberthee gezond?Is gemberthee gezond?Gemberthee is een thee met zeer goede eigenschappen voor de gezondheid. Zo beschikt het over krachtige antioxidanten en…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Zwangerschap en misselijkheid Tips tegen misselijkheidZwangerschap en misselijkheid Tips tegen misselijkheidZwangerschap is voor de meeste vrouwen een reden om heel blij en gelukkig te zijn. Maar door enkele vervelende zwangersc…

Wat is fibromyalgie?Wat is fibromyalgie?Fibromyalgie komt redelijk vaak voor in de populatie, bij zo'n 1 à 2% van de bevolking. Het syndroom, wat gekenmerkt wor…
Gezondheid: AangezichtspijnGezondheid: AangezichtspijnBij aangezichtspijn weten mensen die er last van hebben, niet zelden op het moment dat deze pijn zich voor het eerst uit…
Bronnen en referenties
 • http://www.prettyhealthy.nl/misselijk-na-eten-tips-misselijkheid-verhelpen/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/5608/misselijkheid-oorzaken
 • http://www.dokter.nl/index.php/Medicijnen/35598-welke-medicijnen-tegen-misselijkheid.html (bronnen geraadpleegd op 19/05/2016).
Reacties

Kaj, 08-10-2015
Ik ben een 18 jarige jongen die gezond is voor zover ik het weet, behalve dat de huisarts denkt dat ik een spastische darm kan hebben. Maar sinds kort ( sinds ik een keer enorm misselijk bent geweest bijna 2 dagen lang zonder enig idee te hebben gehad van wat en ook niet overgegeven) ben ik constant misselijk. En als ik eet gaat het gevoel weg. Maar dan na tijdje komt het weer terug. Het is vreselijk naar en zeker omdat ik elke dag een uur in de trein moet zitten en ik daar ineens misselijk van word.ik weet echt niet meer wat het is weet iemand misschien wat het kan zijn? Reactie infoteur, 08-10-2015
Hallo Kaj,

Spastische darm of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een erg complexe aandoening omdat de symptomen niet altijd eenduidig kunnen verklaard worden. Misselijkheid en krampen in de buik kunnen tot de symptomen ervan behoren. Mogelijk spreekt je arts van spastische darm omdat hij de symptomen die je beschrijft moeilijk in een globaal ziektebeeld kan plaatsen, waardoor een precieze diagnose voorlopig moeilijk is. Daarom kan het nuttig zijn om eventueel verder onderzoek te laten doen bij een arts die gespecialiseerd is in darmziekten.

Kijk ook eens op de volgende link over het prikkelbaredarmsyndroom:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120437-prikkelbaredarmsyndroom-pds-oorzaken-behandeling-en-tips.html

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ria, 24-02-2015
Hallo, ben vrouw van 62 jaar en ongeveer 6 jaar geleden een galblaas operatie gehad, sindsdien vaak misselijk en altijd pijn in mijn rechterzijde, bij mijn ribben. De pijn had ik ook direct na mijn operatie en dat vertellende aan de chirurg, was zijn antwoord,
"Daar zijn we ook flink bezig geweest". Maar na 6 jaar is die pijn er nog, vooral als ik lang achter de computer zit, wil het soms niet meer, teveel pijn!. Ook gebruik ik citalopram, misschien word je daar ook wel misselijk van? Reactie infoteur, 24-02-2015
Hallo Ria,

Misselijkheid kan inderdaad bij heelwat medicijnen als bijwerking verschijnen, en ook bij citalopram. Het is zelfs een van de meest voorkomende neveneffecten van geneesmiddelen in het algemeen.
Mogelijk kan na het stoppen van de behandeling met citalopram de misselijkheid verdwijnen. Of dat raadzaam is, vraag je best aan je arts.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.