Ben je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheid
Misselijkheid is een erg vervelend gevoel dat in het algemeen vrij veel voorkomt. Vaak gaat misselijkheid gepaard met braakneigingen, zweten en een gevoel van draaierigheid. Als je misselijk bent, is het van belang om de juiste oorzaak van dat brakke gevoel te vinden, waarna het probleem effectief kan behandeld worden. Ook het drinken van gemberthee tegen misselijkheid kan de symptomen verlichten, eventueel aangevuld met een maagzuurremmer. Sommige mensen zijn dan weer gebaat met een middeltje tegen reisziekte om misselijkheid tegen te gaan. Wat zijn de mogelijke oorzaken van misselijkheid en welke tips zijn nuttig om dat vervelende gevoel te doen verdwijnen?
Brak en misselijk gevoel
Sommige mensen hebben er bijna nooit last van, voor anderen is het zich
misselijk voelen een vaak terugkomend probleem. Misselijkheid of
nausea kan je dagelijks leven erg beïnvloeden en een normaal functioneren erg bemoeilijken. Als je je misselijk voelt, ga je minder eetlust hebben en minder energie krijgen. Sowieso zal je humeur er ook niet op vooruit gaan. Met misselijkheid kunnen meerdere symptomen samengaan.
Symptomen misselijkheid
- zweten
- duizeligheid
- veel speeksel in de mond hebben
- vertraging van de hartslag
- gebrek aan eetlust
- je draaierig voelen
- braakneigingen
- hoofdpijn
Oorzaken misselijkheid
Hormonale veranderingen
Deze oorzaak leidt bij vrouwen vaak tot een gevoel van ochtendmisselijkheid, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook bij menstruatie treedt vaak een misselijk gevoel op.
Kater en alcoholmisbruik
Teveel alcohol drinken kan leiden tot de spreekwoordelijke kater de volgende dag. Maar ook op de dag zelf dat je veel alcohol drinkt, kan er al sprake zijn van misselijkheid. Bijvoorbeeld op het moment dat je gaat liggen om te gaan slapen.
Stress en angst
Gevoelens van plotse angst in een stresssituatie kan leiden tot een erg ongemakkelijk gevoel, waarbij misselijkheid kan ontstaan. Voorbeeld is een examen of spreken in het openbaar: door de stress slaat de spanning op de buik.
Reisziekte of zeeziekte
Regelmatig komt het voor dat mensen die op vakantie gaan zich ongemakkelijk voelen tijdens de trip met de wagen, met het vliegtuig of op de boot, eventueel gepaard gaande met braken. In de volksmond spreekt men ook van zeeziek zijn.
Aandoeningen of ziekten
Voorts is er een hele reeks ziekten of aandoeningen die te maken kunnen hebben met misselijkheid:
- griep
- lage bloeddruk
- breuk van het middenrif
- lage bloedsuikerspiegel
- maagziekten: maagzuur, maagontsteking, maagzweer
- darmziekten: darmontsteking, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
- voedselvergiftiging: bedorven voedsel of voedsel van slechte kwaliteit
- kanker: de behandeling van kanker via een chemokuur
- intolerantie voor bepaalde medicijnen
- aandoeningen aan de gal
Misselijkheid verhelpen: tips
Misselijkheid kan je het beste tegengaan door de oorzaak van het
misselijk gevoel weg te nemen, zoals bijvoorbeeld stress of medicijnengebruik. Bij griep of het eten van slecht voedsel komt het erop aan om enkele dagen geduld te hebben totdat je lichaam zich weer gezuiverd heeft. Voorts zijn sommige mensen gebaat met een koolzuurhoudende frisdrank: hierdoor kunnen oprispingen uitgelokt worden en kan je je beter gaan voelen. In het algemeen is het zo dat een gezonde voeding beter is: vermijd vet eten, fast food en voedsel dat zwaar op je maag blijft liggen. Sommige mensen zijn bovendien gebaat met het drinken van
gemberthee.
Medicijnen tegen misselijkheid
Pijnstiller
Gaat de misselijkheid samen met lichte hoofdpijn of maagpijn dan biedt een pijnstiller (bv. paracetamol) eventueel een oplossing. Wanneer de pijn minder wordt, verdwijnt mogelijk ook het misselijk gevoel.
Maagzuurremmer
Is je misselijkheid vooral te wijten aan een probleem aan de maag, dan kan een maagzuurremmer de klachten verlichten. Wanneer je maagzuur verdwijnt, voel je je weer beter en ga je opnieuw meer kunnen eten. Hierdoor neemt ook je niveau aan energie toe en ben je beter gewapend tegen nieuwe aanvallen van misselijkheid.
Enkele
voorbeelden van maagzuurremmers die kunnen helpen tegen misselijkheid:
Middeltjes tegen reisziekte
Een andere optie om misselijkheid tegen te gaan is het nemen van een middel tegen reisziekte. Deze geneesmiddelen bestrijden de symptomen die gepaard gaan met reisziekte, zoals misselijkheid, draaierigheid en braakneigingen.
Enkele
voorbeelden van dergelijke middelen:
- Primatour
- Cinnarazine
- Suprimal
Lees verder
Reacties
Kaj, 08-10-2015
Ik ben een 18 jarige jongen die gezond is voor zover ik het weet, behalve dat de huisarts denkt dat ik een spastische darm kan hebben. Maar sinds kort ( sinds ik een keer enorm misselijk bent geweest bijna 2 dagen lang zonder enig idee te hebben gehad van wat en ook niet overgegeven) ben ik constant misselijk. En als ik eet gaat het gevoel weg. Maar dan na tijdje komt het weer terug. Het is vreselijk naar en zeker omdat ik elke dag een uur in de trein moet zitten en ik daar ineens misselijk van word.ik weet echt niet meer wat het is weet iemand misschien wat het kan zijn?
Reactie infoteur, 08-10-2015
Hallo Kaj,
Spastische darm of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een erg complexe aandoening omdat de symptomen niet altijd eenduidig kunnen verklaard worden. Misselijkheid en krampen in de buik kunnen tot de symptomen ervan behoren. Mogelijk spreekt je arts van spastische darm omdat hij de symptomen die je beschrijft moeilijk in een globaal ziektebeeld kan plaatsen, waardoor een precieze diagnose voorlopig moeilijk is. Daarom kan het nuttig zijn om eventueel verder onderzoek te laten doen bij een arts die gespecialiseerd is in darmziekten.
Kijk ook eens op de volgende link over het prikkelbaredarmsyndroom:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120437-prikkelbaredarmsyndroom-pds-oorzaken-behandeling-en-tips.html
Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov
Ria, 24-02-2015
Hallo, ben vrouw van 62 jaar en ongeveer 6 jaar geleden een galblaas operatie gehad, sindsdien vaak misselijk en altijd pijn in mijn rechterzijde, bij mijn ribben. De pijn had ik ook direct na mijn operatie en dat vertellende aan de chirurg, was zijn antwoord,
"Daar zijn we ook flink bezig geweest". Maar na 6 jaar is die pijn er nog, vooral als ik lang achter de computer zit, wil het soms niet meer, teveel pijn!. Ook gebruik ik citalopram, misschien word je daar ook wel misselijk van?
Reactie infoteur, 24-02-2015
Hallo Ria,
Misselijkheid kan inderdaad bij heelwat medicijnen als bijwerking verschijnen, en ook bij citalopram. Het is zelfs een van de meest voorkomende neveneffecten van geneesmiddelen in het algemeen.
Mogelijk kan na het stoppen van de behandeling met citalopram de misselijkheid verdwijnen. Of dat raadzaam is, vraag je best aan je arts.
Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov