Alarmsymptomen: wanneer geeft je lichaam alarmsignalen af?

Alarmsymptomen: wanneer geeft je lichaam alarmsignalen af? Als je last krijgt van bepaalde symptomen is het niet altijd makkelijk om de ernst ervan in te zien. Je weet niet altijd of je ermee naar de dokter moet, dus wacht je nog even af. Is het symptoom onschuldig en voorbijgaand, of gaat het om een alarmsignaal dat je lichaam afgeeft? Sommige ziekteverschijnselen zijn in feite symptomen die een belletje moeten laten rinkelen als je ze waarneemt. Plotse hoofdpijn, een drukkend gevoel op de borst, of hevige buikpijn: het zijn allemaal alarmsignalen die kunnen wijzen op een ernstige aandoening en serieus genomen moeten worden. Daarnaast is het ook steeds opletten met hevige koorts, plots gewichtsverlies en problemen met de bloedcirculatie, denk bijvoorbeeld aan duizelig zijn en flauwvallen. Sommige alarmsymptomen hebben heel ingrijpende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een beroerte. Welke symptomen kan je beschouwen als een alarmsignaal en waarmee houd je dan het best rekening?

Alarmsymptomen: buikpijn

Buik

Buikpijn is een symptoom dat vele ladingen kan dekken: het kan gaan om voorbijgaande krampen, het begin van een buikgriep of een andere aandoening. Hierbij behoren chronische ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn tot de mogelijkheden. Maar ook acute aandoeningen zoals blindedarmontsteking (appendicitis) kan hevige buikpijn geven, meer bepaald pijn rechts onderaan in de buik.

Oorzaken

Aan buikpijn kunnen zoveel aandoeningen ten grondslag liggen dat vaak een radiografie of echografie noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen. Zo kan er sprake zijn van galstenen, maagzweer, een alvleesklierontsteking of een leverprobleem. Onderzoek zal hierover uitsluitsel brengen.

Plotse hoofdpijn

Hoofdpijn is er ook in vele soorten: doffe, langdurige hoofdpijn, kloppende pijn, scherpe pijn in het hoofd, enz....Waar hoofdpijn erg onschuldig kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij slaaptekort, kunnen er ook ernstigere oorzaken zijn. Als hoofdpijn plots begint op te spelen en erg hevig wordt, kunnen er bijkomende alarmsymptomen optreden. We denken dan bijvoorbeeld aan coördinatieproblemen, braken en een gevoel van versuffing. Als deze symptomen samenkomen, kan er sprake zijn van een hersenbloeding of zelfs een tumor.

Niet meer normaal kunnen spreken

Wanneer iemand plotseling verward begint te spreken en zijn woorden moeilijk te begrijpen zijn, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Spraakproblemen kunnen ontstaan als gevolg van een beroerte. Alarmsymptomen die hiermee samen kunnen gaan zijn: een rare tinteling voelen in armen en benen, duizeligheid, flauwvallen, zichtproblemen (wazig zien) en een gevoel van zwakte aan één kant van het lichaam.

Drukkend gevoel en pijn borst

Sommige mensen kunnen op vrij plotse wijze alarmsymptomen gaan ontwikkelen als een drukkend gevoel op de borst, met uitstralende pijn naar de kaak, of naar de linker- of rechterarm. Gaan deze symptomen samen met een gevoel van misselijkheid, duizeligheid, kortademigheid en een algemeen beroerd gevoel, dan is de kans groot dat het hier gaat om een hartinfarct. Bijkomend verschijnsel is de overmatig zweten en het ervaren van een zwaar gevoel op de borst.

Opvallend gewichtsverlies

Plots en opvallend gewichtsverlies waar moeilijk een vanzelfsprekende oorzaak voor te vinden is kan wijzen op een onderliggende ziekte. Het verliezen van gewicht verloopt doorgaans op geleidelijke wijze, dus als je acuut kilo's verliest moet je opletten. Mogelijk kan kanker aan de basis liggen van het gewichtsverlies, of een inwendige ziekte zoals een aandoening van de schildklier. De arts zal via onderzoek meer te weten komen over mogelijke oorzaken en een diagnose stellen.

Bloedingen

Het zien van bloed alleen al veroorzaakt bij sommigen een paniekaanval. We ervaren een bloeding onbewust altijd als iets ernstigs. Alarmsymptomen die erg nauwkeurige aandacht vereisen zijn onder meer het opgeven van bloed, het ophoesten van bloed, en het hebben van bloed in urine of stoelgang. Bloed in de ontlasting kan soms onschuldig en voorbijgaand zijn, maar vormt mogelijk het begin van een chronische darmziekte.

Koorts

Koortsigheid en koortsaanvallen zijn typische signalen die aangeven dat het lichaam zich aan het verzetten is tegen iets negatiefs. Koorts is een afweerreactie van het lichaam tegen ongewenste invloeden zoals bijvoorbeeld bacteriën die een ontsteking veroorzaakt hebben. In het algemeen is koorts steeds een alarmsignaal voor een onderliggend probleem, zeker bij zware of hoge koorts boven de 40 graden. In dit geval spreekt men ook van hyperthermie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: alarmsignalen herkennenKanker is één van de meest gevreesde ziektes en het vroeg ontdekken is cruciaal voor een (goede) genezing. Toch blijkt,…
Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen?Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen?Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen waarbij je direct de huisarts moet inschakelen? Alarmsymptomen zijn ver…
Pijn op de borst: probleem met het hart of nietPijn op de borst: probleem met het hart of nietHart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Ziektes zoals een hartinfarct of slag…
Pijn in de linkeronderbuik: pijnlijke onderbuik linksPijn in de linkeronderbuik: pijnlijke onderbuik linksPijn in de linkeronderbuik is vaak geen reden tot bezorgdheid, maar het is ook geen klacht om te negeren. Vaak volstaat…

BMI berekenen en middelomtrek meten: hoe doe je dat?BMI berekenen en middelomtrek meten: hoe doe je dat?Ben je te dik? Heb je overgewicht? Berekenen dan je index en je middelomtrek. Het was de Belgische statisticus Adolphe Q…
Furaha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor AfrikaFuraha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor AfrikaKraamvrouwen op Ameland zamelden jarenlang geld in voor onfortuinlijke kraamvrouwen in Afrika. De actie heette Furaha, w…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/24059/8-symptomen-die-je-niet-mag-negeren (geraadpleegd op 01/11/2015).
Reacties

Shana, 09-10-2017
Ik ben in de laatste jaren al paar keer flauwgevallen, wat ik voel voor het flauwvallen is duizelig, zweten, bleek worden, daarna is het mijn gehoor die precies weggaat (oorsuizen?) ook krijg ik raar gevoel in de benen (zwakker gevoel), ongeveer 2 maanden geleden had ik ook het gevoel van flauwvallen dus deze symptomen maar ben dan op mijn hurken gaan zitten en telkens men hand op mijn voorhoofd doen voor afkoeling. Ik heb wel vaak last van plotse hoofdpijn een drukkende pijn die vaak lang duurt, iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn of als ik hiermee beter eens naar een dokter ga? In afgelopen 5 jaar 4-5 keer flauwgevallen. Reactie infoteur, 10-10-2017
Beste Shana,

De symptomen die je beschrijft zijn vrij talrijk, met name: flauwvallen, duizeligheid, zweten, bleek worden, wegvallen van gehoor, zwakke benen, hoofdpijn… Alhoewel het probleem blijkbaar niet vaak is voorgevallen, lijkt het mij toch ernstig genoeg om medisch advies te vragen. Mogelijk ligt er een probleem met de bloedcirculatie aan de oorsprong van deze symptomen. Medisch onderzoek door een arts kan de precieze oorzaak aan het licht brengen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Marisha, 08-11-2014
Hoi ik heb sinds gister hevige steken in mijn buik en ben misselijk dat ik diarree had en overgegeven. Maar dat is vandaag een stuk minder maar nu heb ik last van steken bij mij borst en bovenrug. Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 08-11-2014
Hallo Marisha,

Pijnlijke steken in de buik kunnen wijzen op verschillende oorzaken. Dat je tegelijk last hebt van misselijkheid en diarree en moet overgeven kan te maken hebben met een buikinfectie. Ook al is het vandaag een stuk minder, toch lijkt het aangeraden om advies te vragen aan je arts. Zeker omdat je nu ook steken in de borst en bovenrug voelt. Je arts kan je snel duidelijkheid verschaffen over je ziektebeeld, eventueel met bijkomend onderzoek.
Alvast veel beterschap gewenst,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.