Pijn in de linkeronderbuik: pijnlijke onderbuik links

Pijn in de linkeronderbuik: pijnlijke onderbuik links Pijn in de linkeronderbuik is vaak geen reden tot bezorgdheid, maar het is ook geen klacht om te negeren. Vaak volstaat zelfzorg, maar bij een aanhoudende onderbuik of pijn die verergert, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Oorzaken van pijn in de linkeronderbuik kunnen goedaardig zijn, zoals gasvorming, of ernstiger zijn, zoals in het geval van een infectie. Afhankelijk van de precieze oorzaak van pijn in de linkeronderbuik, kun je last krijgen van andere symptomen, zoals rugpijn, gezwollen buik, winderigheid of koorts.

Oorzaken van pijn in de linkeronderbuik

Buikpijn is een veel voorkomend symptoom dat in Nederland jaarlijks leidt tot vele bezoekjes aan de huisarts en het is in feite een van de meest voorkomende redenen voor mensen om een arts te bezoeken. Als de pijn zich voordoet in de linkeronderbuik en zo ernstig is dat je naar de eerste hulp van een ziekenhuis gaat, kan een arts gespecialiseerde diagnostische beeldvormende onderzoeken laten uitvoeren, waaronder een CT-scan. Terwijl ernstige aandoeningen zoals een gescheurde aorta, een geperforeerde of verdraaide darm of ischemie (onvoldoende doorbloeding), een spoedoperatie vereisen om dit te verhelpen of te corrigeren, kunnen vele andere aandoeningen goed worden onderzocht bij de huisarts.

Vorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.comVorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.com

Gastro-intestinale oorzaken

Waaier aan oorzaken

Verschillende problemen in het gastro-intestinale systeem kunnen buikpijn veroorzaken aan de linkerkant. Als je overmatig alcohol gebruikt of galstenen hebt, loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ontstoken alvleesklier, wat bekend staat als alvleesklierontsteking (pancreatitis). Een andere aandoening, diverticulitis, treedt meestal op bij vrouwen en mannen van middelbare of oudere leeftijd wanneer divertikels kleine uitstulpingen van de darm ontstoken raken.

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) veroorzaakt vaak intermitterende buikpijn, vaak vanaf de adolescentieperiode, terwijl de meeste mensen met een inflammatoire darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) vaak pas last krijgen van symptomen als ze tussen de 15 en 40 jaar oud zijn. Maag-darmontsteking (gastro-enteritis) of infectieuze diarree, kan op elke leeftijd aanvangen en ook pijn in de linkeronderbuik veroorzaken.

Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking of appendicitis wordt meestal geassocieerd met pijn in de rechter onderbuik, omdat de appendix zich meestal aan die kant van het lichaam bevindt. Echter, in zeldzame gevallen kan de appendix een atypische locatie hebben, en dan kan een blindedarmontsteking leiden tot pijn in de linkeronderbuik.

Pijn in de linkeronderbuik is meestal niet het eerste symptoom dat geassocieerd wordt met appendicitis, maar het kan optreden als de appendix op een ongebruikelijke plek zit en ontstoken raakt. In de meeste gevallen begint appendicitis echter met pijn rond de navel of het bovenste deel van de buik voordat de pijn zich verplaatst naar de rechteronderbuik. Andere symptomen van appendicitis kunnen zijn:

Urinestelsel / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockUrinestelsel / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Urinewegen en voorplantingsorganen

Een vrouw of een man kan overal pijn ervaren langs de urinewegen, van de linkernier tot de linkerurineleider of ureter, de buis die loopt tussen het nierbekken en de urineblaas. Veel voorkomende oorzaken van urinewegpijn zijn nierstenen, nierbekkenontsteking of een relatief eenvoudige blaasontsteking. Vrouwen die menstrueren kunnen Mittelschmerz ervaren. Dit is het gevoel van pijn ter hoogte van de onderbuik dat vrouwen soms hebben tijdens de ovulatie. Veel stoornissen van het voortplantingsstelsel kunnen ook pijn bij een vrouw veroorzaken in de linkeronderbuik, zoals bekkenontsteking (pelvic inflammatory disease, vaak afgekort als 'PID'), een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, endometriose, gedraaide eierstokken en cysten in de eierstokken.

Diverse andere oorzaken

Een bede waaier van aandoeningen kan pijn in de linkeronderbuik veroorzaken. Herpes zoster of gordelroos kan bijvoorbeeld de huid en onderliggende zenuwen van veel verschillende delen van het lichaam, inclusief de buik, aantasten. Een hernia in de rug kan de zenuwen die naar de buik leiden samenpersen, waardoor pijn ontstaat, en elke massa aan de linkerkant van de buik van een vrouw of man kan pijn veroorzaken door op de aangrenzende buikstructuren te duwen. Soms als een vrouw of man pijn voelt aan de linkerkant van de buik, komt het van elders in het lichaam, zoals het hart of de longen.

Alarmsymptomen

Verschillende waarschuwingssignalen of alarmsymptomen moeten ertoe leiden dat je medische hulp inroept. Hoge koorts of koude rillingen kunnen er bijvoorbeeld op wijzen dat je een ernstige infectie hebt. Als je ernstig moet braken of diarree hebt, dan kan je snel uitgedroogd raken. Schakel direct medische hulp in als de pijn ernstig is of als je tekenen van interne bloedingen opmerkt, zoals ontlasting die bloederig of zwart van kleur is, of braaksel dat bloederig is of op koffiedik lijkt.

Prognose

In veel gevallen gaat buikpijn snel weer over en kunnen zelfzorgmaatregelen helpen, zoals het nemen van een pijnstiller. Als de buikpijn wordt veroorzaakt door een chronische aandoening, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, kan een arts je helpen bij het opstellen van een behandelplan om op de lange termijn de symptomen te verbeteren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…

Kniepijn: Oorzaken pijnlijke knie (pijn aan kniegewricht)Kniepijn: Oorzaken pijnlijke knie (pijn aan kniegewricht)De knie is een complexe structuur die bestaat uit drie botten: het onderste deel van het dijbeen, het bovenste deel van…
Jeukende huid (pruritus): Oorzaken van jeukend huidgebiedJeukende huid (pruritus): Oorzaken van jeukend huidgebiedJeuk (pruritus) op de huid is een vervelend gevoel dat heel het lichaam treft of enkel optreedt in een bepaald gebied. S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-chat/thread/lower-left-abdominal/side/back-pain
  • https://www.abdopain.com/human-abdomen.html
  • https://www.rileychildrens.org/health-info/pancreatitis
  • https://www.healthline.com/health/upper-left-abdominal-pain-under-ribs
  • Martin Sulman. Appendicitis (blindedarmontsteking): symptomen & behandeling. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/110838-appendicitis-blindedarmontsteking-symptomen-behandeling.html (ingezien op 18-9-2023)
  • Afbeelding bron 1: Arteminda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Alila Medical Media/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.