Koude rillingen: symptomen en oorzaken van koude rillingen

Koude rillingen: symptomen en oorzaken van koude rillingen Koude rillingen zijn een symptoom. Koude rillingen verwijst naar het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de spieren. Hierdoor wordt veel energie verbruikt en gaat de lichaamstemperatuur snel omhoog. Koude rillingen kunnen ontstaan met of zonder koorts. Zonder koorts ontstaan rillingen meestal na (langdurige) blootstelling aan een koude omgeving. Koude rillingen worden vaak veroorzaakt door infectieziekten, zoals de griep. Malaria is een van de meest voorkomende oorzaken van rillingen. In wezen kan elke aandoening die koorts kan veroorzaken (niet alleen infecties, maar ook kankers) resulteren in koude rillingen samen met koorts. Koude rillingen tijdens de zwangerschap zijn te wijten aan dezelfde oorzaken (onderkoeling, infectie) als koude rillingen in het algemeen. Koude rillingen moeten niet verward worden met kippenvel, het fenomeen waarbij de haren op de huid rechtop gaan staan.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Koude rillingen in vogelvlucht

Enkele weetjes en feiten in vogelvlucht over koude rillingen:
  • Doel van koude rillingen: Koude rillingen zijn een reflex van het lichaam om warmte te genereren. Wanneer je het koud hebt, trekken je spieren snel samen en ontspannen ze, hetgeen warmte produceert.
  • Trillingen van de spieren: De spieren trekken samen en ontspannen zich. Het lichaam probeert namelijk om warmte te genereren. Deze samentrekkingen van de spieren helpen je lichaamstemperatuur op peil te houden.
  • Koude rillingen en koorts: Koude rillingen kunnen optreden bij zowel koude als koorts. Bij koorts probeert het lichaam de temperatuur te verhogen om ziekteverwekkers te bestrijden. Dit kan leiden tot koude rillingen.
  • Oorzaken van koude rillingen: Naast kou en koorts kunnen koude rillingen worden veroorzaakt door angst, stress, infecties, griep, malaria, en andere aandoeningen die een verandering in de lichaamstemperatuur veroorzaken.
  • Beheersing van koude rillingen: Het dragen van warme kleding en het verblijven in een warme omgeving kan helpen om koude rillingen te voorkomen. Bij koorts kun je koortsverlagende medicatie zoals paracetamol innemen. Paracetamolgebruik is bij de combinatie van koorts en pijn effectief.
  • Koude rillingen als teken van ernstige aandoeningen: Koude rillingen kunnen soms ook wijzen op ernstigere medische problemen, zoals sepsis of een infectie die dringend medische aandacht vereist.
  • Individuele variatie: Niet iedereen ervaart koude rillingen op dezelfde manier. Sommige mensen hebben een hogere tolerantie voor kou, terwijl anderen sneller rillen.
  • Bibberen versus rillen: Terwijl "bibberen" vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar de snelle, ongecontroleerde bewegingen van het lichaam tijdens koude rillingen, kan "rillen" ook worden gebruikt om de algemene toestand van trillen of beven te beschrijven.

Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn koude rillingen?

Iedereen is bekend met het fenomeen 'koude rillingen', maar wat is het nu precies? Koude rillingen verwijst naar een gevoel van kou dat gepaard gaat met bibberen. De term 'rillingen' verwijst naar het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de spieren. Onwillekeurig betekent dat het vanzelf gaat en oncontroleerbaar betekent dat je er geen controle over hebt. Rillingen kunnen gepaard gaan met koorts met huiveringen of bevingen veroorzaken. Je koude rillingen kunnen constant zijn. Elke episode kan wel een uur duren. Je koude rillingen kunnen ook periodiek voorkomen en slechts enkele minuten duren.

Oorzaken van koude rillingen

Koude rillingen kunnen optreden als gevolg van blootstelling aan een koude omgeving. Het bibberen kan gezien worden als een natuurlijke reactie van het lichaam op kou. Door de spieren snel samen te trekken en te ontspannen wekt je lichaam warmte op. Bekend is hierbij het zogeheten 'klappertanden'. Koude rillingen kunnen evenwel ook optreden als een reactie op een bacteriële of virale infectie die koorts veroorzaakt. Ziekten waarbij koude rillingen kunnen voorkomen zijn onder meer:

Hoofdpijn en koude rillingen door lage bloedsuikerwaarden / Bron: Andresr/Shutterstock.comHoofdpijn en koude rillingen door lage bloedsuikerwaarden / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Lage bloedsuikerwaarden

Oncontroleerbare rillingen

Oncontroleerbare koude rillingen kunnen worden veroorzaakt door lage bloedsuikerspiegels (lage bloedsuikerwaarden). Rillingen gaan in dit geval gepaard met hoofdpijn, duizeligheid, zweten en snelle hartslag. Wanneer mensen met diabetes hun insuline-injectie nemen en vergeten te eten of minder voedsel eten, kunnen ze uiteindelijk te veel insuline in hun bloed krijgen, wat kan leiden tot hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel.

Andere oorzaken voor hypoglykemie zijn:
  • Alcoholmisbruik
  • Lage inname van koolhydraten
  • Maaltijden overslaan

Hypoglykemie voorkómen

Wanneer mensen met diabetes lage bloedsuikerspiegels hebben, kan dit ervoor zorgen dat hun lichaam ongecontroleerd rilt of schudt. Mensen zonder diabetes kunnen echter ook een lage bloedsuikerspiegel ervaren en oncontroleerbaar schudden als gevolg van overmatige alcoholinname, bepaalde kruidensupplementen en te veel lichaamsbeweging. Het wordt aanbevolen om gedurende de dag kleine, frequente maaltijden te eten om een ​​daling van de bloedsuikerspiegel te helpen voorkomen.

Infecties

Je kunt koude rillingen ervaren aan het begin van een infectie. In feite is een van de eerste tekenen van een infectie plotseling onbeheersbaar schudden of koude rillingen.

Longontsteking

Sommige mensen hebben last van trillingen als ze een longontsteking hebben, wat gepaard kan gaan met andere symptomen zoals aanhoudende hoestbuien, vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Malaria / Bron: Ute Frevert / Margaret Shear, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Malaria / Bron: Ute Frevert / Margaret Shear, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Malaria

Als een persoon ernstige rillingen ervaart, kan dit ook wijzen op een infectie met malariaparasieten. De parasiet komt in je bloed door een steek van een mug die besmet is met deze boosdoener. Malaria veroorzaakt vooral koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn.

Buikgriep

Virale gastro-enteritis of buikgriep is een ontsteking van de maag en darmen en wordt veroorzaakt door een virus. Buikgriep kan gepaard gaan met de volgende klachten:

Verkoudheid of griep

Oncontroleerbare koude rillingen kunnen een teken zijn dat het lichaam vecht tegen infecties veroorzaakt door een verkoudheid of griep. Een van de eerste symptomen van griep is een periode van koude rillingen en zweten. Gedurende deze tijd komt en gaat de koorts. Andere symptomen die ermee gepaard gaan zijn spierpijn, vermoeidheid en hoesten. Koude rillingen kunnen al dan niet optreden, afhankelijk van de ernst van de griepsymptomen. Als je griepachtige symptomen hebt, samen met oncontroleerbare rillingen, is het belangrijk dat je voldoende rust krijgt om je lichaam sneller te laten genezen. De koude rillingen verdwijnen zodra je weer wat aan de beterende hand bent.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten. Het veroorzaakt infectie en ontsteking van het spijsverteringsstelsel. Voedselvergiftiging kan rillingen veroorzaken als het lichaam probeert de infectie te bestrijden. De tekenen van voedselvergiftiging kunnen binnen enkele uren tot dagen (maximaal 48 uur) na het eten van besmet voedsel verschijnen. De belangrijkste symptomen zijn koorts met rillingen, maagpijn, braken en diarree. Voedselvergiftiging duurt meestal een paar dagen.

Urineweginfectie (blaasontsteking)

Een urineweginfecties kan intermitterende koude rillingen veroorzaken. Andere symptomen van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen en een stinkende urinegeur. Als de infectie de nieren bereikt, kun je koorts en oncontroleerbare rillingen ervaren. Urineweginfecties komen vrij veel voor bij vrouwen. Het is belangrijk om de infectie te behandelen, omdat deze zich naar andere organen kan verspreiden. Een milde blaasontsteking kan worden behandeld door veel te drinken en je urinewegen door te spoelen.

Bloedvergiftiging of sepsis

Sepsis is een ernstige infectie van het bloed, oftewel bloedvergiftiging. Een van de symptomen van sepsis is onbeheersbare koude rillingen. Het kan leiden tot septische shock en orgaanfalen, wat een levensbedreigende toestand is. Andere symptomen van sepsis zijn een snelle hartslag, ademhalingsproblemen en een lage of hoge lichaamstemperatuur.

Abnormale schildklierfunctie

Bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan de schildklier niet genoeg schildklierhormonen aanmaken. Een van de tekenen van een schildklieraandoening is oncontroleerbare rillingen. Oudere mensen ervaren mogelijk spierstijfheid vanwege een te trage schildklier. Daarnaast kan een trage schildklier vele andere klachten heven.

Rillingen door koude

De meeste mensen krijgen koude rillingen en huiveren ongecontroleerd wanneer ze gedurende lange tijd worden blootgesteld aan extreme koude temperaturen. Wanneer de lichaamstemperatuur daalt, sturen de hersenen een signaal naar de spieren, waardoor ze gaan trillen. Door te beven wordt meer warmte gegenereerd. Oncontroleerbare rillingen kunnen ook duiden op onderkoeling. Rillen is een veel voorkomend symptoom van hypothermie (onderkoeling). De symptomen die gepaard gaan met hypothermie zijn een verhoogde hartslag en ademhaling, duizeligheid, verwardheid en misselijkheid.

regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comregelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Uitdroging

Ernstige uitdroging is een zeer ernstige aandoening die koude rillingen kan veroorzaken, vooral bij kleine kinderen. Om uitdroging tegen te gaan, is het noodzakelijk om voldoende (water) te drinken. Hoewel zeldzaam, kunnen volwassenen ook oncontroleerbaar gaan schudden als gevolg van uitdroging. Andere symptomen die daarmee gepaard gaan zijn spierkrampen, misselijkheid, donker gekleurde urine en hoofdpijn.

Koude rillingen tijdens overgang

Schommelende hormoonspiegels

Iedereen kent het fenomeen van opvliegers tijdens de overgang. Toch maken koude rillingen voor sommige vrouwen net zo goed deel uit van de overgang als opvliegers. Vaak gaan deze fenomenen vooraf aan of volgen ze elkaar op, verstoren ze de dag, verstoren ze de slaap en maken ze het veel vrouwen in de overgang lastig. Opvliegers in de overgang doen zich voor wanneer de hormoonspiegels schommelen, waardoor een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, de hypothalamus, wordt beïnvloed. Wanneer de opvlieger optreedt, verwijden de bloedvaten in de huid zich om de warmte te laten ontsnappen. Het kan ook een transpiratiereactie starten om het lichaam af te laten koelen. Wanneer de opvlieger afneemt en de huid nog steeds nat en klam is, ervaren veel vrouwen koude rillingen, vaak net zo ernstig als de opvlieger.

Sommige vrouwen ervaren slechts een koude flits, met of zonder zweten. Het kan minuten, uren of dagen duren. Voor sommigen zijn zelfs warme dranken, warme baden of dekens niet genoeg om de kilte te verlichten. Vaak zullen de genomen maatregelen om de koude rillingen te verlichten, leiden tot een opvlieger en opnieuw tot koude rillingen. Nogmaals, het temperatuurregulerende centrum in de hersenen reageert op fluctuerende hormoonniveaus.

Triggers

Stress, cafeïne, nicotine, alcohol, voedseladditieven en je bevinden op warme plaatsen, kunnen allemaal opvliegers veroorzaken die tot rillingen kunnen leiden. Evenzo kunnen koude dranken, koud weer en emotionele beroering een koude flits veroorzaken, hoewel het ook mogelijk is dat je een koude flits ervaart wanneer de omgevingstemperatuur hoog is en omgekeerd. Soms is er helaas helemaal geen trigger behalve je veranderende lichaam tijdens de overgang.

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een andere reden koude rillingen te krijgen. Wanneer mensen een ijzertekort hebben, beïnvloedt het hun lichaam op verschillende manieren. IJzertekort kan mensen ook constant moe maken en hoofdpijn veroorzaken. Een persoon met een ijzertekort is ook vatbaarder voor infecties. IJzergebrek is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede, maar zeker niet de enige.

Rillingen door psychische factoren

Angst en paniekaanval

Een andere oorzaak van onbeheersbare rillingen zonder koorts is een paniekaanval of een angstaanval. Deze hevige angst lijkt je zomaar te overvallen. Bij een paniekaanval slaat je hart op hol, je krijgt een droge mond en droge keel, zweethanden en je voelt je misselijk en licht in het hoofd. De paniekaanval kan gepaard kan gaan met pijn op de borst en angst om de controle te verliezen. De persoon kan ook rillingen en bevingen ervaren.

Buikpijn als gevolg van stress / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn als gevolg van stress / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Stress

Stress kan veel lichamelijke klachten veroorzaken, zoals spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, maar ook koude rillingen. Het beeld kan veel weghebben van griep.

Slaaptekort

Slaaptekort of slaapgebrek kan ook aanleiding geven tot rillingen. Een nachtje slecht slapen heeft een slechte invloed op lichaam en geest. Vermoeidheid, koude rillingen en een gebrekkige concentratie zijn veelvoorkomende gevolgen van een te korte nacht.

Vitamine B12-tekort

Rillingen kunnen voorkomen bij mensen met een vitamine b12-tekort, vooral voor mensen die 60 jaar en ouder zijn, medicijnen nemen en een hoge bloeddruk hebben. Als je een vitamine B12-tekort hebt, kun je bloedarmoede krijgen. Een mild tekort hoeft geen symptomen te veroorzaken. Maar als het onbehandeld blijft, kan dit leiden tot symptomen zoals:

Voorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVoorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Ontwenningsverschijnselen bij alcohol

Als je langdurig en veel gedronken hebt, dan kun je na minderen of stoppen met drinken ontwenningsverschijnselen ondervinden. De omvang en vorm van de symptomen kunnen sterk variëren.

Soorten ontwenningsverschijnselen

Je kunt bij alcohol last krijgen van de volgende soorten ontwenningsverschijnselen:
  • Fysieke ontwenningsverschijnselen beschrijven de directe effecten op het lichaam. Ze verschijnen relatief kort na de laatste alcoholische consumptie.
  • Vegetatieve en neurologische ontwenningsverschijnselen verwijzen naar het autonome zenuwstelsel en verstoren de (meestal autonome) lichaamsprocessen.
  • Psychische ontwenningsverschijnselen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Meestal houden deze langer aan dan fysieke ontwenningsverschijnselen.

Lichamelijke symptomen

  • cardiovasculaire aandoeningen
  • spraak- of articulatie stoornis
  • diarree, buikpijn
  • misselijkheid en braken
  • algehele malaise en zwakte
  • hartkloppingen
  • abnormale bloeddruk

Vegetatieve en neurologische ontwenningsverschijnselen

  • zweten
  • droge mond en droge keel
  • tremor (beven), meestal trillende handen
  • rillingen
  • jeuk
  • slaapstoornissen, nachtmerries
  • coördinatie- en visuele stoornissen
  • hoofdpijn en spierpijn

Psychische ontwenningsverschijnselen


Opioïde-ontwenningsverschijnselen

Als je lichaam en geest gedurende een langere periode gewend zijn geraakt aan de consumptie van een bepaalde verslavende stof, zijn er soms drastische bijwerkingen als je er (plots) mee stopt. Dit geldt in het bijzonder voor opiaatontwenning: als het ingrediënt morfine of een van de halfsynthetische of volledig synthetische derivaten ervan er tot dusver voor heeft gezorgd dat zowel mentale als fysieke pijn effectief onder controle wordt gehouden, moet je door de terugtrekking zonder deze 'ondersteuning' en dat kan leiden tot onttrekkingsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn symptomen die kunnen optreden na het staken of het niet tijdig of onvoldoende innemen van een middel waar men psychisch en/of lichamelijk aan verslaafd is. Afhankelijk van de ernst van de afhankelijkheid, het soort medicatie dat je gebruikt en van je individuele constitutie, kunnen deze verschijnselen van persoon tot persoon verschillen. Ze worden samengevat met de term opioïde-ontwenningsverschijnselen. Dit omvat lichtere en sterkere symptomen, die ook levensbedreigend kunnen zijn als ze niet worden behandeld:
  • Lichte symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rusteloosheid, loopneus, tranenvloed, verwijde pupillen.
  • Ernstigere symptomen zoals slaapstoornissen, diarree, misselijkheid, braken, spierpijn en spierkrampen, hoge bloeddruk, snelle hartslag, koorts en koude rillingen, angst, depressie.

Koude rillingen door het stoppen met oxycodonKoude rillingen door het stoppen met oxycodon
Typerend voor elk type ontwenning van verslavende stoffen en dus ook voor opioïden, oftewel morfine-achtigen zoals oxycodon, fentanyl, methadon en buprenorfine, is de zucht, craving of hunkering dat gedurende het ontwenningsproces de kop opsteekt. Dit betekent de sterke wens om de verslavende stof opnieuw te consumeren. Een ander en veel voorkomend symptoom van het stoppen van opioïden is de verhoogde pijnperceptie (hyperalgesie). Aangezien het opioïd er eerder voor heeft gezorgd dat deze pijnen aanzienlijk zijn verminderd of niet langer worden waargenomen, gebeurt nu precies het tegenovergestelde wanneer je ermee stopt. Zolang het lichaam niet gewend is aan een 'normaal' pijngevoel dat niet kunstmatig wordt onderdrukt, neem je pijn bij het begin van de ontwenning bijzonder duidelijk waar. Er is sprake van een verhoogde gevoeligheid.

Rillen na een operatie (postoperatief rillen)

Postoperatief rillen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals onderkoeling, medicatie, hormonale veranderingen en stress. Het kan ook een reactie zijn op de anesthesie die tijdens de operatie is gebruikt. In sommige gevallen kan het echter ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals een infectie of een reactie op de operatie zelf. Het is aangeraden om bij de verpleging op de verkoeverkamer aan te geven dat je last hebt van postoperatief rillen, zodat ze opnieuw verwarmde dekens op je leggen. Hierdoor zal het rillen verminderen. Zo nodig krijg je geneesmiddelen toegediend om het rillen te stoppen. Ook kun je extra zuurstof krijgen. Door het rillen verbruik je namelijk meer zuurstof.

Wanneer arts inschakelen bij koude rillingen?

Neem contact op met je huisarts als de koorts en koude rillingen niet verbeteren na 48 uur of als je een van de volgende symptomen hebt:
  • stijve nek
  • piepende ademhaling
    Huisarts inschakelen bij koude rillingen en bijkomende klachten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts inschakelen bij koude rillingen en bijkomende klachten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com
  • ernstige hoest
  • kortademigheid
  • verwardheid
  • traagheid
  • prikkelbaarheid
  • buikpijn
  • pijn bij het plassen
  • vaak plassen of juist helemaal niet meer plassen
  • krachtig braken
  • ongebruikelijke gevoeligheid voor (fel) licht

Onderzoek en diagnose van koude rillingen: Wat betekent dat bibberen?

Koude rillingen – dat gevoel dat je lichaam oncontroleerbaar begint te trillen, zelfs als je niet echt koud bent. Dit verschijnsel kan een teken zijn dat er iets meer aan de hand is. Maar wat betekent het precies, en hoe gaat de arts op zoek naar de oorzaak?

Het eerste gesprek: Wat voel je precies?

De arts begint met het stellen van vragen over je klachten. Heb je alleen rillingen of ook andere symptomen, zoals koorts, hoofdpijn of vermoeidheid? Komen de rillingen op bepaalde momenten, bijvoorbeeld na inspanning of 's avonds? Dit geeft de arts al een eerste indruk van wat er aan de hand kan zijn. Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts en kunnen wijzen op een infectie, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken.

Lichamelijk onderzoek: Wat zegt je lichaam?

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts je temperatuur meten en kijken of er sprake is van koorts. Ook wordt gecontroleerd of er andere tekenen van infectie zijn, zoals rode ogen, keelpijn of zwelling van de lymfeklieren. De arts voelt aan je huid om te zien of je lichaam warm of koud aanvoelt en let op ademhalingsproblemen of een verhoogde hartslag.

Bloedonderzoek: Is er een infectie?

Als de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is, kan bloedonderzoek uitsluitsel geven. Koude rillingen in combinatie met koorts kunnen wijzen op een bacteriële of virale infectie. Door je bloed te controleren op ontstekingswaarden en witte bloedcellen kan de arts bepalen of er een infectie aanwezig is en welke behandeling nodig is.

Andere onderzoeken: Dieper kijken

Soms is er meer onderzoek nodig, zoals een urine- of röntgenonderzoek, vooral als de arts vermoedt dat de rillingen door een infectie in de longen, urinewegen of andere organen wordt veroorzaakt. Dit helpt om de exacte bron van de infectie op te sporen.

Behandeling van koude rillingen: Tijd om die rillingen te stoppen!

Koude rillingen kunnen je flink uit balans brengen, maar gelukkig zijn er manieren om ze snel aan te pakken. Het draait allemaal om de onderliggende oorzaak—of het nu een infectie, koorts of iets anders is, met de juiste behandeling kun je die rillingen snel de deur uit krijgen.

Koorts? Even afkoelen en rust nemen

Als koude rillingen gepaard gaan met koorts, is het belangrijk om je lichaam te helpen afkoelen. Dit betekent rusten, veel water drinken en lichte kleding dragen. Paracetamol of ibuprofen kan helpen om de koorts te verlagen en de rillingen te verminderen. Vergeet niet, je lichaam is hard aan het werk om een infectie te bestrijden, dus rust is essentieel!

Antibiotica bij infecties

Zijn je koude rillingen het gevolg van een bacteriële infectie? Dan schrijft de arts waarschijnlijk antibiotica voor om de infectie te bestrijden. Zodra de medicijnen hun werk doen en de infectie afneemt, verdwijnen de rillingen meestal vanzelf. Zorg ervoor dat je de kuur afmaakt, zelfs als je je al beter voelt—dat voorkomt dat de infectie terugkomt.

Hydratatie is key

Of je nu koorts hebt of niet, bij koude rillingen is het altijd belangrijk om gehydrateerd te blijven. Veel water drinken helpt je lichaam om afvalstoffen sneller af te voeren en ondersteunt je herstel. Kamillethee of gemberthee kunnen ook wonderen doen om je op te warmen en de rillingen te verzachten.

Warme dekens? Alleen als het nodig is!

Hoewel je eerste instinct misschien is om onder een warme deken te duiken, kan dit averechts werken als je koorts hebt. In plaats van je lichaam te oververhitten, probeer jezelf comfortabel warm te houden met een lichte deken en zorg voor een goede ventilatie in de kamer.

Medicatie bij specifieke oorzaken

Als je koude rillingen worden veroorzaakt door iets anders dan een infectie—zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem of bloedarmoede—dan kan de arts gerichte medicijnen voorschrijven om het onderliggende probleem aan te pakken. Zodra de oorzaak onder controle is, verdwijnen ook de rillingen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsLast van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsKoude rillingen is een fenomeen waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Het gaat om een gevoel dat ook beschreve…
Erysipelas (Wondroos)Erysipelas (Wondroos)Wondroos is een ontsteking van het onderhuidse weefsel van de huid wat veroorzaakt wordt door bacteriën (groep A strepto…
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe of duizelig, signalen van het lichaam die meestal ongevaarlijk zijn. Maar soms kunnen die klachten een wa…

Hydronefrose (waternier): Verstopping van urine met pijnHydronefrose (waternier): Verstopping van urine met pijnHydronefrose is een aandoening waarbij één of beide nieren opzwellen door een ophoping van urine. Dit gebeurt doordat de…
Vasoconstrictie: Bloedvatvernauwing (vernauwde bloedvaten)Vasoconstrictie: Bloedvatvernauwing (vernauwde bloedvaten)Vasoconstrictie verwijst naar de vernauwing (constrictie) van de bloedvaten. Deze toestand kan worden veroorzaakt door d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • Addictionhelper. Chills Signs and Symptoms. https://www.addictionhelper.com/addiction/symptoms-signs/chills/ (ingezien op 14-5-2020)
  • Alcoholhulp. Ontwenningsverschijnselen. https://www.alcoholhulp.be/ontwenningsverschijnselen (ingezien op 14-5-2020)
  • Boiron. Koorts en koude rillingen. https://www.boiron.be/nl/ons-gezondheidsadvies/koorts-en-koude-rillingen (ingezien op 14-9-2024)
  • Drinkaware. Alcohol dependenceand withdrawal. https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-dependence/ (ingezien op 14-5-2020)
  • Findatopdoc. What Is Shivering: 15 Conditions That Might Cause Chills. https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/causes-of-shivering (ingezien op 14-2-2018)
  • Healthfully. Menopause & Chills. https://healthfully.com/menopause-chills-5523202.html (ingezien op 15-2-2018)
  • Healthline. Viral Gastroenteritis. https://www.healthline.com/health/viral-gastroenteritis (ingezien op 14-2-2018)
  • Healthline. What Causes Chills? https://www.healthline.com/symptom/chills (ingezien op 14-2-2018)
  • Heilig Hart Leuven. Rillend wakker worden. Brochure (ingezien op 22-1-2023)
  • MedicineNet. Chills: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/chills/symptoms.htm (ingezien op 14-2-2018)
  • Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A6636
  • RIVM. Malaria. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Malaria (ingezien op 14-2-2018)
  • Simpto. Symptomen: koude rillingen. https://www.simpto.nl/symptomen/koude-rillingen/ (ingezien op 14-2-2018)
  • Thuisarts. Hypothyreoïdie. https://www.thuisarts.nl/hypothyreoidie (ingezien op 14-2-2018)
  • Viata. Fibromyalgie aanval: betekenis, symptomen, behandeling tegen opstoot. https://www.viata.nl/fibromyalgie (ingezien op 19-9-2023)
  • WebMD. Vitamin B12: What to Know. https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes#1 (ingezien op 7-3-2018)
  • Wikipedia. Chills. https://en.wikipedia.org/wiki/Chills (ingezien op 14-2-2018)
  • Wikipedia. Koude rilling. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_rilling (ingezien op 14-2-2018)
  • Wikipedia. Ontwenningsverschijnselen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwenningsverschijnselen (ingezien op 14-5-2020)
  • Wikipedia. Postanesthetic shivering. https://en.wikipedia.org/wiki/Postanesthetic_shivering (ingezien op 22-1-2023)
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 2: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Ute Frevert / Margaret Shear, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 5: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Michaeljung/Shutterstock.com
Reactie

Cornelia, 28-04-2019
Ik heb hartfalen met nog maar 25% pompkracht kan ik daardoor deze kou aanvallen krijgen?de kou komt altijd onverwachts echt van binnenuit? Reactie infoteur, 29-04-2019
Koude handen en voeten zijn een bekend symptoom van hartfalen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 29
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.