Bloedsuikerwaarden: normale bloedsuikerspiegel en tabel

Bloedsuikerwaarden: normale bloedsuikerspiegel en tabel Wat zijn normale bloedsuikerwaarden en hoe houd je deze waarden stabiel? Je bloedsuikerspiegel of bloedglucose is de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt gemeten in millimol per liter (mmol / l). Bloedsuikerspiegel of glucosewaarden worden meestal gemeten om diabetes te diagnosticeren of te monitoren. Het is ook belangrijk om de bloedglucosespiegel in bepaalde situaties in de gaten te houden, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, alvleesklierontsteking en op latere leeftijd. Normaal blijven bloedsuikerspiegels gedurende een dag binnen een bepaald bereik. Een goed niveau ligt tussen 4 en 8 mmol / l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt). Nadat je voedsel hebt gegeten, zal je bloedsuikerspiegel stijgen en na een nacht slapen, zal deze gewoonlijk het laagst zijn in de ochtend.

Bloedsuikertest: (normale) bloedsuikerwaarden (tabel)

Bij vermoeden van diabetes, zal de huisarts een bloedtest doen met een vingerprikje. In een druppel bloed wordt bepaald wat de bloedglucose is op dat moment. De volgende tabel bevat criteria voor de diagnose van diabetes en prediabetes.

BloedsuikertestNormaalPrediabetesDiabetes
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt*Onder de 6,1 mmol/lTussen de 6,1 en 6,9 mmol/lBoven de 6,9 mmol/l
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt**Onder de 7,8 mmol/l Tussen de 7,8 en 11 mmol/lBoven de 11 mmol/l

(*) Acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water
(**) Ongeveer anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in je bloed aanwezig is

Thuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-PhotographyThuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-Photography

Het reguleren van de bloedsuikerspiegel is belangrijk

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam. Wanneer koolhydraten worden verteerd, breken ze af en vormen ze glucose in de bloedbaan. Als je ervoor zorgt dat je regelmatig eet, gelijkmatig verdeeld over de dag, zal het helpen je energieniveau te handhaven zonder grote stijgingen van je bloedsuikerspiegel te veroorzaken. Het is ook belangrijk om een ​​stabiele en uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel te handhaven, omdat er een beperkt bereik is van het bloedsuikerspiegel waarin de hersenen normaal kunnen functioneren. De bloedsuikerspiegel mag niet te hoog en niet te laag zijn en om die reden moet iemand met diabetes regelmatig zijn bloedsuiker meten.

Kans op complicaties verkleinen

Langetermijncomplicaties van diabetes, waaronder oogaandoeningen, nierproblemen, zenuwproblemen, cerebrovasculaire aandoeningen (aandoeningen waarbij de bloedstroom naar een bepaald deel van de hersenen tijdelijk of permanent geblokkeerd wordt) zoals beroertes en hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, hartfalen en hoge bloeddruk, kunnen aanzienlijk worden verminderd. Het handhaven van vrijwel normale bloedsuikers en geglycosyleerde hemoglobinespiegels verkleint de kans op complicaties als gevolg van diabetes aanzienlijk.

Voor wie is bloedsuikercontrole belangrijk?

Goede bloedglucosecontrole is belangrijk als je een aandoening hebt zoals diabetes, pancreatitis (alvleesklierontsteking), hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) of het syndroom van Cushing. Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, is het ook belangrijk om goede suikerniveaus te handhaven om zowel het welzijn van jezelf als de baby te garanderen. Stabiele bloedsuikerspiegels verminderen op significante wijze het risico op het ontwikkelen van kortetermijncomplicaties en langetermijncomplicaties van diabetes.

Bloedsuikerspiegel meten

Je meet je bloedglucose met een bloedglucosemeter. Er zijn verschillende merken en variëteiten verkrijgbaar, maar deze zullen allemaal bestaan ​​uit een meetinstrument en wegwerpteststrips. Om je bloedsuikerspiegel te controleren, prik je met een speciaal prikapparaatje in je vinger, waarbij een druppeltje bloed vrij komt die je tegen de teststrip aanhoudt. Na een aantal seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een waarde uitgedrukt in mmol/l. Dit is de bloedglucosewaarde. Personen die insuline gebruiken zullen een paar keer per dag zelf hun bloedsuiker moeten meten.

Hyper en hypo

Als je diabetes hebt, kunnen er momenten zijn waarbij je een te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo) hebt.

Bloedsuikerspiegel te laag

Hypoglykemie of kortweg 'hypo' staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Van de mildere, meer algemene indicatoren tot de meest ernstige symptomen van lage bloedglucose zijn onder meer:

Bloedsuikerspiegel te hoog

Hyperglycemie is het medische woord voor hoge bloedsuikerspiegels. Hoge bloedsuikerspiegels treden op als het lichaam geen insuline (diabetes type 1) kan maken of niet goed kan reageren op insuline (diabetes type 2). Het lichaam heeft insuline nodig zodat glucose in het bloed in de cellen van het lichaam kan komen waar het voor energie kan worden gebruikt. Bij mensen die diabetes hebben ontwikkeld, neemt de glucose in het bloed toe, wat resulteert in hyperglycemie.

Hoge bloedsuikerwaarden kunnen veroorzaakt worden door:
 • de medicijnen die je neemt (insuline of pillen)
 • het voedsel dat je eet
 • de hoeveelheid beweging die je krijgt

Alle drie moeten in evenwicht zijn. Over het algemeen kunnen hogere dan normale bloedglucosewaarden worden veroorzaakt door:
 • het niet gebruiken van het diabetesgeneesmiddel op het moment dat je dat moet doen of niet de juiste hoeveelheden
 • het maaltijdplan niet volgen (zoals te veel eten bij een speciale gelegenheid zonder je diabetesmedicijnen aan te passen)
 • niet genoeg beweging krijgen
 • een ziekte hebben, zoals de griep
 • spanning en stress
 • het nemen van andere soorten medicijnen die van invloed zijn op hoe je diabetesgeneesmiddelen werken

Symptomen van hoge bloedsuikerspiegels zijn onder meer:
 • Vaak plassen: de nieren reageren door de extra glucose in de urine weg te spoelen. Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel moeten vaker en in grotere hoeveelheden plassen.
 • Veel drinken: doordat je zoveel vocht verliest door te plassen kun je erg dorstig worden.
 • Gewicht verliezen: ook al is je eetlust hetzelfde gebleven, als er niet genoeg insuline is om het lichaam te helpen glucose te gebruiken, breekt het lichaam spieren en opgeslagen vet af in een poging brandstof te leveren aan hongerige cellen.
 • Je moe voelen: omdat het lichaam glucose niet goed voor energie kan gebruiken, kun je je ongewoon moe voelen.

Bewegen is gezond / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is gezond / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Schommelende bloedsuikerspiegel

Om een schommelende bloedsuikerspiegel te voorkomen, kun je volgende maatregelen nemen:
 • Controleer regelmatig je bloedglucose. Controleer regelmatig en houd de resultaten bij. Bespreek eventueel je bloedglucose-meetresultaten met een praktijkondersteuner (van de huisarts) of een diabetesverpleegkundige. Wacht hier niet te lang mee als de bloedsuikerspiegel te veel en te vaak schommelt.
 • Neem je medicatie zoals voorgeschreven. Als je bloedsuikerspiegel gedurende de nacht schommelt, kan het nodig zijn dat je arts de dosis of tijdstip van inname aanpast of een ander medicijn probeert.
 • Let op je dieet. Misschien moet je minder eten. Werk samen met een voedingsdeskundige of diëtist om het meest optimale maaltijdplan op te stellen, een die je helpt je ​​diabetes dag en nacht onder controle te houden.
 • Beweging. Lichaamsbeweging kan je bloedsuikerspiegel verlagen. Bewegen is goed voor mensen met diabetes.
 • Verminder stress. Probeer ontspanningstechnieken en activiteiten die je helpen te ontstressen, vooral voordat je naar bed gaat, zodat je goed kunt slapen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De NEVO-tabel, de tabel met alle voedingswaardenDe NEVO-tabel, de tabel met alle voedingswaardenWil jij wat beter letten op je voeding of zelfs afvallen? Dan is het belangrijk dat je je bewust bent van de verschillen…
Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hier ga je vooral veel lezen over hoe je een tabel maakt, het opzetten van een tabel en het invullen van een tabel.
Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…
Figuren en tabellen nummeren in Word: automatisch!Figuren en tabellen nummeren in Word: automatisch!Wie vaak werkt met tabellen en/of figuren in Microsoft Word, herkent het wel: toch nog even een figuur invoegen betekent…

Onweerastma: Astma-aanval door onweer en hoog aantal pollenOnweerastma: Astma-aanval door onweer en hoog aantal pollenOnweersastma is een uiterst zeldzame vorm van astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) die het gevolg i…
Leeftijdsgebonden oogziekten: Oogaandoeningen bij ouderenLeeftijdsgebonden oogziekten: Oogaandoeningen bij ouderenVanaf veertigjarige leeftijd verandert het gezichtsvermogen geleidelijk. Mensen hebben dan mogelijk een bril nodig om va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
 • https://kidshealth.org/en/teens/high-blood-sugar.html
 • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/bloedsuiker-meten-bij-diabetes-en-cgm/normaalwaarden-glucose/item119375
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/wat-zijn-normale-bloedsuikerwaarden
 • https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/blood-sugar-level-ranges.html
 • www.myvmc.com/food/blood-glucose-control-blood-sugar-levels/
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/veelgestelde-vragen/hoe-meet-ik-mijn-bloedsuiker
 • http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
 • https://www.diabetes.co.uk/what-is-a-hypo.html
 • https://www.webmd.com/diabetes/causes-blood-sugar-spikes#1
 • https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/symptoms/dealing-with-unexplained-blood-sugar-spikes/
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Highwaystarz-Photography
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Halfpoint/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.