Prediabetes: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose
Prediabetes is de voorfase van diabetes en staat ook wel bekend als borderline diabetes. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt echter de term intermediate hyperglycemia, omdat niet iedereen met prediabetes ook daadwerkelijk diabetes krijgt. De term prediabetes kan mensen daarom op het verkeerde been zetten. Prediabetes gaat vaak niet gepaard met symptomen. Iedereen kan (pre)diabetes krijgen, maar sommige mensen hebben echter meer kans dan anderen. Risicofactoren zijn vooral obesitas/overgewicht en fysieke inactiviteit. Verder worden genoemd voeding, leeftijd, geslacht, etniciteit, body mass index (BMI), (hoge) bloeddruk, diabetes in de familie, cholesterolspiegel en roken. Behandeling van prediabetes bestaat vaak uit het aanbieden van een bewegingsprogramma, gecombineerd met begeleiding, bijvoorbeeld van een diëtiste, voor gewichtsreductie.
Wat is prediabetes?
Prediabetes betekent dat je bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet zo hoog dat je
diabetes type 2 hebt. Zonder leefstijlveranderingen, zullen mensen met prediabetes zeer waarschijnlijk diabetes type 2 ontwikkelen. Als je prediabetes hebt, kun je reeds schade oplopen aan je
hart en bloedvaten,
nieren en ogen. Progressie van prediabetes naar diabetes type 2 is echter niet onvermijdelijk. Het eten van gezond voedsel, een actieve
leefstijl door middel van dagelijkse activiteiten en het behoud van een
gezond gewicht, kunnen ertoe bijdragen dat je
bloedsuikerspiegel weer normaal wordt. Prediabetes heeft gevolgen voor zowel volwassenen als kinderen. Dezelfde leefstijlveranderingen die kunnen bijdragen tot het voorkomen van diabetes bij volwassenen, kunnen ook helpen om de bloedsuikerspiegel van kinderen te normaliseren.
Prediabetes symptomen
Klachten
Bij prediabetes heb je nog niet de
symptomen van diabetes, of maar een beetje. Een mogelijk teken dat je risico loopt op diabetes type 2, is een toename of afname van pigment dat zich uit in de donkere of juist lichtere vlekken op bepaalde delen van het lichaam, zoals nek, oksels, ellebogen, knieën en knokkels. Klassieke symptomen die erop duiden dat er sprake is van diabetes type 2, zijn onder meer:
Huisarts raadplegen
Raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat je last hebt van (pre)diabetes.
Alvleesklier /
Bron: Decade3d/Shutterstock.comOorzaken van prediabetes
De precieze oorzaak van prediabetes is anno 2024 onbekend. Maar familiegeschiedenis en genetische invloeden lijken een belangrijke rol te spelen. Te weinig beweging en overgewicht, vooral buikvet, lijken ook belangrijke factoren te zijn. Mensen met prediabetes verwerken glucose niet meer goed. Het lichaam heeft insuline nodig om de bloedglucose in de lichaamscellen te krijgen, waar het wordt omgezet in energie, brandstof. De
alvleesklier of pancreas scheidt insuline in je bloedbaan af wanneer je eet.
In geval van diabetes kan het lichaam de glucose niet meer goed uit het bloed halen. Het reageert niet meer goed op de insuline. Het kan ook zijn dat je alvleesklier niet genoeg insuline maakt. Een combinatie van beide factoren is ook mogelijk.
Risicofactoren
Dezelfde factoren die het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhogen, verhogen het risico op het ontwikkelen van prediabetes. Deze factoren zijn:
Gewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor prediabetes. Hoe meer vetweefsel je hebt, vooral rond op de buik, hoe resistenter je cellen worden voor insuline.
Tailleomvang
Je tailleomvang is een goede voorspellende factor voor insulineresistentie. Bij personen met een taille van minder dan 100 cm komt nagenoeg geen insulineresistentie voor. Het risico op insulineresistentie is aanwezig bij een te grote taille. Voor mannen is een tailleomvang van minder dan 102 cm normaal en voor vrouwen is een tailleomvang van minder dan 88 cm normaal. Je kunt zelf eenvoudig je
buikomvang meten.
Gezonde voeding voorkomt prediabetes /
Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockVoeding
Het eten van rood en verwerkt vlees, en het drinken van suikergezoete dranken, wordt geassocieerd met een hoger risico op prediabetes. Een dieet met veel fruit, groenten, noten, volle granen en olijfolie, wordt geassocieerd met een lager risico op prediabetes.
Te weinig beweging
Hoe minder actief je bent, hoe groter je risico op prediabetes. Lichaamsbeweging helpt je om op gewicht te blijven, glucose te gebruiken als energie en het maakt je cellen gevoeliger voor insuline.
Leeftijd
Hoewel diabetes op elke leeftijd kan ontstaan, neemt het risico op prediabetes na je vijfenveertigste levensjaar toe. Dit kan zijn omdat mensen dan minder
bewegen, spiermassa verliezen en in gewicht toenemen als ze ouder worden.
Familiegeschiedenis
Het risico op prediabetes stijgt als je een ouder of broer of zus hebt met diabetes type 2.
Etnische afkomst
Mensen van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst, hebben een vergroot risico op diabetes.
Zwangerschap
Je loopt meer risico op (pre)diabetes als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad of als je moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad. Ook is het risico groter als je een baby ter wereld hebt gebracht van meer dan 9 pond.
Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
Bij het polycysteus-ovariumsyndroom, afgekort als
PCOS, maken je
eierstokken te veel mannelijk hormoon. PCOS wordt gekenmerkt door onregelmatige menstruatieperioden, overmatige haargroei en obesitas. PCOS verhoogt het risico van vrouwen op prediabetes. Coeliakie (glutenintolerantie) en
hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) zijn aandoeningen die ook het risico op prediabetes verhogen.
Slaap
Mensen met een bepaalde slaapstoornis (obstructief slaapapneu syndroom, afgekort als OSAS) hebben een verhoogd risico op insulineresistentie. Mensen die 's nachts werken of in ploegendienst kunnen
slaapproblemen krijgen, en hebben daardoor ook een verhoogd risico op prediabetes of diabetes type 2.
Roken
Roken wordt geassocieerd met (pre)diabetes.
Andere risicofactoren
Andere factoren die in verband worden gebracht met prediabetes, zijn:
Wanneer deze omstandigheden optreden met obesitas, worden ze geassocieerd met insulineresistentie. De combinatie van drie of meer van deze aandoeningen staat bekend als het
metabool syndroom.
Complicaties
Het meest ernstige gevolg van prediabetes is progressie naar diabetes type 2. Dat komt omdat type 2 diabetes kan leiden tot:
- Hoge bloeddruk;
- Verhoogd cholesterolgehalte;
- Hart- en vaatziekten;
- Beroerte
- Nierziekten;
Huisarts met patiënt /
Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
- Blindheid; en
- Voetproblemen en in het ergste geval leidt dit tot amputatie.
Onderzoek wijst erop dat prediabetes vaak geassocieerd wordt met stille
hartaanvallen (deze gaan ongemerkt voorbij) en beschadiging van de nieren, zelfs als er (nog) geen sprake is van diabetes type 2.
Onderzoek en diagnose
Bloedonderzoek
Je arts kan
bloedonderzoek uitvoeren om de hoeveelheid glucose in het bloed te meten. Dit gebeurt een aantal keren. Een bloedtest gebeurt vaak met een vingerprikje. In een druppel bloed wordt gemeten wat de bloedglucose is op dat moment.
Prediabetes waarden
Nuchter geprikt, dat wil zeggen acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water, worden de volgende waarden gehanteerd:
Onder de 6,1 mmol/l | geen diabetes |
Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l | prediabetes |
Boven de 6,9 mmol/l | diabetes |
Bloedsuikerwaarden, indien niet nuchter geprikt, dat wil zeggen ongeveer anderhalf tot twee uur na een maaltijd, wanneer er het meeste bloedsuiker in het bloed aanwezig is, worden als volgt geïnterpreteerd:
Onder de 7,8 mmol/l | geen diabetes |
Tussen de 7,8 en 11 mmol/l | prediabetes |
Boven de 11 mmol/l | diabetes |
Behandeling van prediabetes
In vogelvlucht
De behandeling van prediabetes zal zich richten op het gewichtsverlies en het handhaven van een gezond gewicht, gezond en gevarieerd eten en een lichamelijke beweging. Dit vergroot de kans om prediabetes te keren, zodat het niet overgaat in diabetes type 2. Door deze maatregelen te nemen, ga je tegelijk ook andere gezondheidsproblemen te lijf, zoals hart- en vaatziekten en beroerte.
Vijf pijlers
De behandeling van prediabetes bestaat uit vijf pijlers:
- Eet gezond en gevarieerd.
- Verlies overtollig gewicht: het verliezen van 5% tot 10% van je gewicht kan al een groot verschil maken.
- Dagelijkse lichaamsbeweging: ga minstens 30 minuten per dag (mag verdeeld worden over 3 keer 10 minuten), 5 dagen per week actief bewegen, bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen, tuinieren, sporten, etc.
- Stop met roken.
- Behandel hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte.
Een gezond gewicht is belangrijk bij prediabetes /
Bron: Istock.com/VladimirFLoydLet op je gewicht
BMI
De meeste mensen die prediabetes hebben, blijken overgewicht te hebben. Ze hebben een BMI van 25 of hoger. Probeer bij een
BMI van 25 of hoger, zo’n 5 tot 10% van je lichaamsgewicht te verliezen. Weeg je bijvoorbeeld 100 kilo, probeer dan 5 tot 10 kilo af te vallen. Een gezond gewicht helpt je lichaam insuline te gebruiken zoals het moet. Gewicht verliezen kan ook insulineresistentie verlagen bij mensen die prediabetes hebben. Hoe meer kilo’s je kwijtraakt, hoe meer profijt je daarvan zult ondervinden, zolang je het op een gezonde manier doet en geen crashdieet volgt.
Afvallen door leefstijlveranderingen
Hoe je het doet is het aan jou. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het maken van gezonde leefstijlveranderingen, waarvan je weet dat je die structureel kunt handhaven. Probeer het aantal calorieën te verminderen dat je dagelijks binnenkrijgt en ga meer bewegen. Bij diabetes en overgewicht kan het ook helpen om een dieet te volgen met minder koolhydraten en door simpele of enkelvoudige koolhydraten te vervangen voor meer complexe (langzame) koolhydraten. Begin bijvoorbeeld de dag met een kommetje
havermout. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek in je bloedsuiker ontstaat en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed.
Maak gezonde voedingskeuzes
Het eten van een gezond en evenwichtig dieet is een van de beste dingen die je kunt doen door je gezondheid. Neem de volgende maatregelen:
- Beperk de hoeveelheid ongezond vet dat je eet, zoals verzadigd vet, transvet en cholesterol.
- Beperk de hoeveelheid calorieën.
- Beperk de inname van koolhydraten: suikers en zetmeel. Eet zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken. Kies voor havermout, (echt) volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit.
- Een 'whole foods plant based' (WFPB) dieet (oftewel een plantaardig dieet) kan voorkomen dat je diabetes ontwikkelt.
Overleg met de arts /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comIndien je minder koolhydraten gaat eten, doe dit dan in overleg met je huisarts of praktijkondersteuner. Je zult dan waarschijnlijk minder medicijnen of insuline nodig hebben.
Word actief
Des te meer lichamelijke beweging je krijgt, des te meer suiker (glucose) je lichaam gebruikt voor energie. Dit voorkomt dat suiker zich opbouwt in je bloed. Beweging kan ook de insulineresistentie verbeteren. Ga ten minste 30 minuten per dag (mag verdeeld worden over 3 keer 10 minuten), 5 dagen per week actief bewegen, bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen, tuinieren, sporten, etc.
Prognose
Je kan het tij keren door bovenstaande leefstijlmaatregelen door te voeren in je leven. De prognose is gunstig indien je
stopt met roken, gewicht verliest (vooral minder buikvet), dagelijks voldoende beweegt, gezond en gevarieerd eet en je medicatie trouw inneemt.
Lees verder