Glazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventie

Glazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventie Een persoon met glazige ogen heeft een meer helder en glanzend uiterlijk van de ogen. Hierdoor lijkt het alsof een persoon niet gericht naar iemand anders kijkt, of eerder lusteloos of ongeïnteresseerd is. Dit is echter een kenmerkend van tal van medische ziekten en oogaandoeningen. Meestal zijn de glanzende ogen slechts tijdelijk aanwezig en zorgen ze niet voor ernstige problemen voor de gezondheid of het gezichtsvermogen. Wel zijn enkele behandelingen en preventieve tips voorhanden voor dit soms vervelend symptoom.

Oorzaken en risicofactoren glazige blik

Langdurig beeldschermwerk brengt soms glazige ogen met zich mee / Bron: Concord90, PixabayLangdurig beeldschermwerk brengt soms glazige ogen met zich mee / Bron: Concord90, Pixabay
Omgevingsfactoren
De levensstijl beïnvloedt het uiterlijk van de ogen. Zo is langdurig turen naar het beeldscherm van de computer (Computer Vision Syndrome) een mogelijke oorzaak van droge ogen en hierdoor ook glazige ogen. Maar ook het misbruik van drugs (drugsmisbruik) en alcohol draagt hiertoe bij. Mensen gaan hierdoor namelijk minder knipperen, en krijgen meestal ook grotere ogen, waardoor een glazig uiterlijk van de ogen tot stand komt. Ook bepaalde voorgeschreven medicijnen die het centraal zenuwstelsel aantasten, brengen glazige ogen met zich mee omdat de patiënt hierdoor minder gaat knipperen met de ogen.

Aandoeningen

Bovendien veroorzaken enkele medische aandoeningen een glazige blik.

Allergieën
Een allergische reactie gaat vaak met waterige ogen, wat leidt tot een glasachtig uiterlijk.

Een lage bloedsuikerspiegel
Hypoglykemie, de medische term voor een te lage bloedsuikerspiegel, leidt tot een waaier van medische klachten, waaronder glazige ogen.

Herpesvirus
Het herpesvirus is verantwoordelijk voor zowel waterpokken (virale infectie met algemene symptomen en huiduitslag) of gordelroos (virale infectie met huiduitslag en symptomen aan het gezicht). Oculaire herpes is eveneens te wijten aan het herpesvirus, wat zorgt voor een glazige blik.

Virale conjunctivitis
Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is vaak het gevolg van een adenovirus. Een patiënt met virale conjunctivitis kampt met lichtrode of roze ogen en tranende ogen, hetgeen resulteert in het glasachtig uiterlijk van de ogen

Ziekte van Graves
Bij de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte, is de schildklier aangetast door een overproductie van schildklierhormonen. De schildklieraandoening tast eveneens de ogen aan waardoor de oogziekte van Graves tot stand komt. De oogaandoening gaat gepaard met uitpuilende ogen (exoftalmie) en glazige ogen.

Kunsttranen helpen bij droge en glazige ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kunsttranen helpen bij droge en glazige ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Behandeling en prognose van glazige ogen

Glazige ogen zijn in principe niet zo ernstig waardoor het gezichtsvermogen van de patiënt gespaard blijft. Wel is dit meestal tijdelijk verschijnsel als gevolg van de levensstijl of een ziekte soms vervelend voor de patiënt maar ook voor de omgeving. De patiënt vermijdt indien mogelijk de uitlokkende factor, zoals overmatig beeldschermwerk of drugs- of alcoholmisbruik. Ervaart de patiënt toch droge ogen, dan helpen kunsttranen, die de patiënt via correcte oogdruppelrichtlijnen toedient. Gebruikt de patiënt bepaalde medicijnen die de glazige ogen veroorzaken, dan is het verstandig om hierover met een arts te overleggen zodat hij mogelijk andere medicatie of een aangepaste dosis kan voorschrijven. In het geval van een allergie, schrijft de arts een antihistaminicum voor, een geneesmiddel voor de behandeling van een allergische reactie. Bepaalde (oog)ziekten behandelt de arts eveneens met medicijnen.

Preventie glanzend uiterlijk van ogen

Lichamelijk onderzoek

Soms zijn glazige ogen het gevolg van een ziekte, zoals een schildklier- of bloedsuikerprobleem. Een grondig lichamelijk onderzoek is nodig wanneer bepaalde klachten optreden zodat de arts in staat is om een nauwkeurige diagnose te stellen en een juiste behandeling in te zetten.

Regelmatig knipperen

Droge ogen leiden sneller tot een glazige blik. Regelmatig knipperen is daarom nodig om te zorgen dat de ogen voldoende gesmeerd blijven. Meestal gebeurt het knipperen met de ogen onvrijwillig, maar zeker bij het langdurig beeldschermwerk is het verstandig om hierop te blijven letten.

Voldoende water drinken

Door het drinken van voldoende water, valt uitdroging (dehydratie) te voorkomen. Daarnaast zorgt het innemen van voldoende vocht eveneens voor steun aan de bloedsomloop waardoor zowel de huid als de ogen gezond blijven en niet uitdrogen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenOorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenHet Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door droge mond en ogen, verminderde algehele fit…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…
De invloed van het drinken van alcohol op de ogenDe invloed van het drinken van alcohol op de ogenDrinken is niet goed voor het lichaam. Net zoals de hersenen ernstig aangetast worden door alcohol, is dit ook van toepa…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…

Prediabetes: symptomen, oorzaak, behandeling en prognosePrediabetes: symptomen, oorzaak, behandeling en prognosePrediabetes is de voorfase van diabetes en staat ook wel bekend als borderline diabetes. De Wereldgezondheidsorganisatie…
Nekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomenNekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomenNekcrepitaties is de medische term voor een krakende nek. Dit is het krakende, knakkende, slijpende, knisperende of plof…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RichardBowen, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 23 april 2017:
  • Causes of glassy eyes, http://ic.steadyhealth.com/causes-of-glassy-eyes
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Glassy eyes: Causes and treatment, http://www.belmarrahealth.com/glassy-eyes-causes-treatment/
  • What does it mean to have glassy eyes?, https://www.firmoo.com/answer/question/8467.html
  • What does it mean to have glassy eyes?, https://www.quora.com/What-does-it-mean-to-have-glassy-eyes
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.