Nekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomen

Nekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomen Nekcrepitaties is de medische term voor een krakende nek. Dit verwijst naar het krakende, knakkende, slijpende, knisperende of ploffende geluid dat optreedt bij het bewegen van de nek. Deze geluiden zijn normaal gesproken alleen hoorbaar voor de persoon zelf. Vaak duiden deze typische geluiden op de aanwezigheid van lucht in de gewrichten of het weefsel onder de huid. Een krakende nek verschijnt doorgaans bij het draaien van het hoofd, omdat een pees of spier over het bot schuift. Wanneer nekcrepitaties echter gepaard gaan met pijn, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. De behandeling van nekklachten met krakende geluiden is afgestemd op de specifieke oorzaak.

Oorzaken van een Krakende Nek

De typische nekgeluiden zijn het gevolg van:
 • Ligament- of peesbewegingen: Wanneer deze bewegen over het bot, kunnen ze een klikkend geluid maken bij het uitvoeren van een gewrichtsbeweging.
 • Slijpen van het bot: Bij slijtage van het kraakbeen in de gewrichten ontstaat een slijpend of krakend geluid doordat de botten tegen elkaar slijpen.
 • Veranderingen in de gewrichtsvloeistof: Wanneer er drukveranderingen in de gewrichtsvloeistof optreden, ontstaan gasbellen, wat zorgt voor een knisperend geluid.

Bijkomende symptomen bij nekcrepitaties

Nekklachten

Nekcrepitaties die gepaard gaan met andere symptomen kunnen soms duiden op een onderliggend probleem. Bijkomende symptomen kunnen bijvoorbeeld pijn bij het bewegen van de nek of het hoofd, een stijve nek, en een verminderd bewegingsbereik omvatten.

Natuurlijke veroudering van de nek

“Cervicale artrose (reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen van de nek met pijn, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid)” of “cervicale spondylose” (slijtage van de nekwervels) zijn aandoeningen die krakende nekgeluiden kunnen veroorzaken. Deze ouderdomsaandoeningen komen meestal voor bij patiënten van middelbare of oudere leeftijd. Bij veroudering verliezen de nekwervels vocht, verstijven ze en breken ze af, wat kan leiden tot nekpijn, stijfheid en crepitaties (krakende geluiden) door het slijpen van de botten.

Andere symptomen

Andere algemene symptomen die samen met een krakende nek kunnen optreden, zijn gevoelloosheid in de bovenste ledematen, hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, en zwakte.

Ontsteking of osteoartritis

Een krakende nek in combinatie met een knallend of knetterend geluid, pijn en/of zwelling, recent letsel, of een recente operatie vereist onmiddellijke medische aandacht. Dit kan wijzen op een ontsteking of osteoartritis (artrose). Ook wanneer de symptomen constant aanwezig zijn of frequent optreden, is het raadzaam om professionele medische hulp in te schakelen.

Behandeling van aandoening

Een behandeling is doorgaans niet nodig wanneer de patiënt geen andere symptomen heeft buiten de krakende nek. Wanneer zwelling en pijn gepaard gaan met de symptomen, of wanneer de patiënt recent een verwonding of operatie heeft gehad, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. De arts zal de aanwezige symptomen evalueren, een lichamelijk onderzoek uitvoeren, beeldvormende onderzoeken inzetten, en vaak een diagnose stellen van artritis (gewrichtsontsteking) of een andere aandoening. Indien de patiënt last heeft van nekstijfheid en spierspanning, kunnen massagesessies en nekoefeningen bij de fysiotherapeut worden aanbevolen om de symptomen te verlichten. In sommige gevallen kan een nekkraag worden aangeraden als behandeling voor nekcrepitaties en bijkomende symptomen. Verder kunnen magnesiumchloride of vitamine D-supplementen de symptomen van krakende botten verlichten. Aanvullende behandelingen kunnen ook gewichtsverlies en voldoende beweging omvatten.

Complicaties van nekcrepitaties

In zeldzame gevallen kan manipulatie van de nekwervels leiden tot vertebrale slagaderdissectie, wat kan resulteren in een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen, met mentale en lichamelijke symptomen).

Preventie van nekcrepitaties

Hoewel het niet altijd mogelijk is om nekcrepitaties volledig te voorkomen, kunnen enkele maatregelen helpen om het risico te verminderen en de gezondheid van de nek te behouden:
 • Ergonomische werkplek: Zorg voor een ergonomische werkplek door een stoel en bureau in te stellen die een goede houding ondersteunen. Gebruik een monitor op ooghoogte en houd een rechte rug en nek tijdens het zitten.
 • Juiste houding: Let op je houding, zowel zittend als staand. Vermijd het langdurig in dezelfde houding zitten of staan. Probeer rechtop te zitten met je schouders ontspannen en je hoofd in lijn met je wervelkolom.
 • Regelmatige oefeningen: Voer regelmatig nek- en schouderoefeningen uit om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan helpen om de nekspieren te ondersteunen en de belasting op de gewrichten te verminderen.
 • Beperk herhaalde bewegingen: Vermijd het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen die de nek kunnen belasten. Als je veelvuldig herhalende taken uitvoert, neem dan regelmatig pauzes om de nekspieren te ontspannen.
 • Juiste tillen: Til voorwerpen op door je knieën te buigen en niet door je rug of nek te belasten. Houd de belasting dicht bij je lichaam en gebruik je benen om te tillen.
 • Gezond gewicht: Houd een gezond lichaamsgewicht aan om overmatige belasting van de nek en wervelkolom te voorkomen. Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de nek en rug, wat nekproblemen kan verergeren.
 • Hydratatie en voeding: Zorg voor voldoende hydratatie en een gezond dieet rijk aan calcium en vitamine D om de botten en gewrichten gezond te houden. Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren kunnen ook ontstekingen helpen verminderen.

Zelfzorg bij nekcrepitaties

Bij nekcrepitaties kunnen enkele zelfzorgmaatregelen helpen om de symptomen te verlichten en verdere klachten te voorkomen:
 • Warmte- of koudebehandeling: Gebruik een warmtekussen of een koude kompres om de nek te behandelen. Warmte kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren, terwijl koude compressen ontstekingen kunnen verminderen.
 • Oefeningen en rekken: Voer regelmatig rek- en strekoefeningen uit voor de nek om de flexibiliteit te behouden en spierspanning te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen van nekcrepitaties te verlichten.
 • Massage: Overweeg een professionele massage of gebruik een massageapparaat om gespannen spieren in de nek te ontspannen. Dit kan helpen bij het verlichten van ongemak en het verbeteren van de bloedcirculatie.
 • Correcte slaaphouding: Zorg voor een goede slaaphouding door een ondersteunend kussen te gebruiken dat de nek goed uitlijnt. Vermijd slapen op je buik, wat extra belasting op de nek kan leggen.
 • Vermijd overmatige belasting: Probeer activiteiten te vermijden die de nek overmatig belasten, zoals langdurig computerwerk zonder pauzes of zware tillen. Als je werkzaamheden hebt die je nek belasten, neem dan regelmatig pauzes om je nek te ontspannen.
 • Overleg met een fysiotherapeut: Als de nekcrepitaties aanhouden of gepaard gaan met pijn, overweeg dan om een fysiotherapeut te raadplegen. Een fysiotherapeut kan gerichte oefeningen en behandelingen aanbieden om de symptomen te verlichten en de nekfunctie te verbeteren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekKrakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekLast van een krakende nek? Kraakt je nek en doet het pijn? Een krakende nek betekent dat je nek kraakt of een ander gelu…
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…
Krakende ademhaling: oorzaken van een reutelende ademhalingKrakende ademhaling: oorzaken van een reutelende ademhalingReutelende ademhaling, krakende ademhaling of krakende geluiden tijdens de ademhaling kan soms zonder een stethoscoop wo…

Glazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieGlazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieEen persoon met glazige ogen heeft een meer helder en glanzend uiterlijk van de ogen. Hierdoor lijkt het alsof een perso…
Nierkoliek: Ondraaglijke pijn in flanken door niersteenNierkoliek: Ondraaglijke pijn in flanken door niersteenVaak krijgen patiënten met nierstenen te maken met nierkolieken. Nierstenen blokkeren mogelijk de urinewegen. Deze krist…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Osteoclinic, Pixabay
 • Geraadpleegd op 21 april 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Crepitus In Neck Symptoms: What Are Its Causes & Treatment Options, http://www.simple-remedies.com/muscle-joints-bone-disorders/crepitus-in-neck-treatment.html
 • Crepitus neck: Neck cracking and popping sound in neck, http://www.belmarrahealth.com/crepitus-neck-neck-cracking-popping-sound-neck/
 • Crepitus Treatment for Neck and Joints, https://www.earthclinic.com/cures/crepitus-neck-treatment.html
 • Krakende nek, http://www.nekklachten.net/krakende-nek/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.