Nekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomen

Nekcrepitaties: Krakende nek, soms met bijkomende symptomen Nekcrepitaties is de medische term voor een krakende nek. Dit is het krakende, knakkende, slijpende, knisperende of ploffende geluid dat ontstaat bij het bewegen van de nek. De nekgeluiden zijn normaal gezien enkel te horen door de persoon zelf. Deze typische geluiden wijzen vaak op de aanwezigheid van lucht in de gewrichten of het weefsel onder de huid. Een krakende nek verschijnt bij het draaien van het hoofd, omdat een pees of spier dan over het bot schuift. Soms echter gaan crepitaties van de nek gepaard met pijn, en dan wijst dit op een onderliggende oorzaak. De behandeling van de nekklachten met de krakende geluiden is afgestemd op de precieze oorzaak.

Oorzaken krakende nek

De typische nekgeluiden zijn het gevolg van:
  • Ligament- of peesbewegingen: Wanneer deze namelijk bewegen over het bot, maken ze een klikkend geluid bij het maken van een gewrichtsbeweging.
  • Slijpen van het bot: Bij slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, ontstaat een slijpend of krakend geluid waarbij de botten tegen elkaar slijpen.
  • Veranderingen in de gewrichtsvloeistof: Wanneer bepaalde drukveranderingen aanwezig zijn in de gewrichtsvloeistof, ontstaan gasbellen, wat zorgt voor het knisperende geluid.

Bijkomende symptomen bij nekcrepitaties

Nekklachten

Nekcrepitaties die gepaard gaan met symptomen, zijn soms toe te schrijven aan een onderliggend probleem. Bijkomende symptomen omvatten bijvoorbeeld pijn bij het verplaatsen van de nek of het hoofd, een stijve nek en een verminderd bewegingsbereik.

Natuurlijke veroudering van de nek

“Cervicale artrose (reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen van de nek met pijn, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid)” of “cervicale spondylose” (slijtage van de nekwervels) zijn aandoeningen die krakende nekgeluiden met zich meebrengen. Meestal verschijnen deze ouderdomsaandoeningen bij patiënten van middelbare of oudere leeftijd. Bij het verouderen verliezen de nekwervels vloeistof, verstijven ze en breken ze af, wat gepaard gaat met nekpijn, stijfheid en crepitaties (krakende geluiden) door het slijpen van de botten.

Andere symptomen

Andere algemene symptomen die optreden in combinatie met een krakende nek zijn gevoelloosheid in de bovenste ledematen, hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid en zwakte.

Ontsteking of osteoartritis

Een krakende nek in combinatie met een knallend/knetterend geluid, pijn en/of zwelling, een recent letsel en een recente operatie vereist onmiddellijke medische aandacht. Hierbij is mogelijk sprake van een ontsteking of osteoartritis (artrose). Ook wanneer de symptomen constant aanwezig zijn of frequent optreden, is het raadzaam om professionele medische hulp in te roepen.

Behandeling aandoening

Een behandeling is niet nodig wanneer de patiënt geen andere symptomen heeft buiten de krakende nek. Wanneer zwelling en pijn gepaard gaan met de symptomen, of wanneer de patiënt zopas een verwonding of een operatie heeft gehad, dan is het nodig om een arts te raadplegen. Hij bekijkt de aanwezige symptomen, voert een lichamelijk onderzoek uit, zet beeldvormende onderzoeken in en diagnosticeert dan vaak artritis (gewrichtsontsteking) of een andere ziekte. Heeft de patiënt last van nekstijfheid en spierspanning, dan zijn massagesessies en nekoefeningen (bij de fysiotherapeut) aangewezen om de symptomen te verlichten. In sommige gevallen is een nekkraag aanbevolen als behandeling van nekcrepitaties en bijkomende symptomen. Verder verlichten magnesiumchloride of vitamine D-supplementen de symptomen van krakende botten. Aanvullende behandelingen omvatten gewichtsverlies en voldoende beweging.

Complicaties crepitaties van de nek

In zeldzame gevallen leidt de manipulatie van de nekwervels tot vertebrale slagader dissectie wat op zijn beurt resulteert in een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen).

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekKrakende nek: oorzaken en symptomen van knakkende nekLast van een krakende nek? Kraakt je nek en doet het pijn? Een krakende nek betekent dat je nek kraakt of een ander gelu…
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…

Glazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieGlazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieEen persoon met glazige ogen heeft een meer helder en glanzend uiterlijk van de ogen. Hierdoor lijkt het alsof een perso…
Nierkoliek: Ondraaglijke pijn in flanken door niersteenNierkoliek: Ondraaglijke pijn in flanken door niersteenVaak krijgen patiënten met nierstenen te maken met nierkolieken. Nierstenen blokkeren mogelijk de urinewegen. Deze krist…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Osteoclinic, Pixabay
  • Geraadpleegd op 21 april 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Crepitus In Neck Symptoms: What Are Its Causes & Treatment Options, http://www.simple-remedies.com/muscle-joints-bone-disorders/crepitus-in-neck-treatment.html
  • Crepitus neck: Neck cracking and popping sound in neck, http://www.belmarrahealth.com/crepitus-neck-neck-cracking-popping-sound-neck/
  • Crepitus Treatment for Neck and Joints, https://www.earthclinic.com/cures/crepitus-neck-treatment.html
  • Krakende nek, http://www.nekklachten.net/krakende-nek/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.