Artrose: Reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen

Artrose: Reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen Artrose is een chronische aandoening die voornamelijk het gewrichtskraakbeen aantast en vooral ouderen treft. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere mensen, kunnen ook jongere individuen door artrose worden getroffen, meestal als gevolg van andere aandoeningen of omgevingsfactoren. De symptomen van artrose omvatten pijn in één of meerdere gewrichten, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid van het gewricht. Diverse behandelingsmethoden zijn beschikbaar om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Een gezonde levensstijl, gecombineerd met rust en aangepaste beweging, kan de klachten aanzienlijk verlichten. Naast deze maatregelen zijn er ook hulpmiddelen en medische behandelingen beschikbaar om de gevolgen van artrose te verminderen. Artrose kan leiden tot een aantal andere aandoeningen en heeft vaak een negatieve impact op het dagelijks leven van de patiënt.

Synoniemen van artrose

Artrose staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • Arthrosis
  • Arthrosis deformans
  • Osteoartritis
  • Osteoartrose (OA)

Terminologie bij reumatische aandoeningen

Bij de bespreking van artrose kunnen enkele termen verwarring veroorzaken.

Artritis

Artritis verwijst naar een ontsteking van een gewricht, de plek waar de uiteinden van twee botten samenkomen. Deze ontsteking kan ontstaan door reumatische aandoeningen, infecties of door degeneratie van het kraakbeen. Reumatoïde artritis is een vorm van artritis die gekenmerkt wordt door pijnlijke ontsteking van het gewrichtskapsel en kan ook andere organen aantasten. Septische artritis is een andere vorm waarbij een infectie leidt tot ontsteking van een groot gewricht zoals de heup of knie, wat gepaard gaat met ernstige pijn.

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij vooral vrouwen na de menopauze en ouderen een verlies van botmassa ervaren, waardoor ze een verhoogd risico lopen op botbreuken. Dit verschilt van artrose, waarbij juist een toename van de botomvang optreedt, wat kan leiden tot kraakbeenbeschadiging en gewrichtsvervorming.

Epidemiologie: Vooral bij ouderen

Artrose komt vaak voor en de frequentie neemt toe met de leeftijd. Bij ongeveer 10% van de mensen tussen de 15 en 24 jaar is artrose van minstens één gewricht radiografisch zichtbaar. Dit percentage stijgt tot ongeveer 96% bij mensen ouder dan 75 jaar. Artrose is daarmee de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij ouderen. Jongere mensen kunnen ook door artrose worden getroffen. Vrouwen hebben iets vaker dan mannen last van deze aandoening.

Structuur en functie van gewrichten

Gewrichten zijn de verbindingen tussen botten, waarbij botten, spieren, ligamenten en pezen samenwerken om bewegingen zoals buigen, draaien en rekken mogelijk te maken. De uiteinden van de botten zijn bedekt met een dunne laag kraakbeen die fungeert als een schokdemper en bijdraagt aan soepele gewrichtsbewegingen. Het gewricht wordt omhuld door een taai kapsel gevuld met synoviale vloeistof, die het kraakbeen smeert en voedt.

Oorzaken, risicofactoren en vormen

Bij artrose slijt het kraakbeen in het gewricht geleidelijk af, wat leidt tot pijnlijke en minder soepele bewegingen. Dit kan ook leiden tot abnormale botwoekeringen, bekend als osteofyten, wat een toename van de botomvang betekent. In tegenstelling tot osteoporose, waarbij de botdichtheid afneemt, leidt artrose tot een toename van botmassa rondom het gewricht.

Primaire artrose

Primaire artrose heeft geen specifieke oorzaak en wordt vaak geassocieerd met het verouderingsproces. Hoewel het veel voorkomt bij ouderen, is artrose geen synoniem voor "ouderdomsslijtage".

Secundaire artrose

Secundaire artrose, ook bekend als "kristalartrose", ontstaat door structurele veranderingen in of rond het gewricht en kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen of omstandigheden.

Aandoeningen
Enkele aandoeningen die het risico op artrose verhogen zijn:

Obesitas verhoogt het risico op artrose / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Obesitas verhoogt het risico op artrose / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Omgevingsfactoren
Langdurig intensief gebruik van gewrichten en obesitas vormen aanzienlijke risicofactoren voor het ontwikkelen van artrose. Koude en vochtigheid kunnen de klachten verergeren. Bovendien kan overmatige fysieke activiteit ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.

Symptomen: Pijn, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid

Locatie

Artrose kan verschillende gewrichten aantasten, waaronder:
  • Distale interfalangeale gewrichten van de handen (gewrichten tussen het voorlaatste en het eindkootje): noduli van Heberden
  • Halswervels (nek): cervicartrose
  • Heupen: coxartrose
  • Knieën: gonartrose (meest voorkomend)
  • Lendenwervels (onderrug): lumbartrose
  • Schouders
  • Voeten en tenen (grote teen, pijn en zwelling)

Pijn

Patiënten met artrose ervaren vaak diepe pijn die verergert door intensief gebruik. De pijn varieert op basis van de hoeveelheid resterend kraakbeen. Bij minder kraakbeen kan de pijn heviger zijn. In tegenstelling tot artritis, ervaren patiënten meestal pijn overdag. In het geval van een ernstige vorm van artrose kunnen de gewrichten ook stijf aanvoelen en opgezwollen raken. Dit kan gepaard gaan met een verminderde beweeglijkheid van het gewricht en een toename van pijn door lang stilzitten of inactiviteit.

Stijfheid

Artrose kan leiden tot stijfheid van het gewricht, vooral na een periode van rust zoals 's ochtends of na lange periodes van inactiviteit. Deze stijfheid verdwijnt vaak na enige beweging.

Gewrichtsgeluiden

Sommige mensen met artrose ervaren een krakend of knarsend geluid bij beweging van het gewricht. Dit komt door de afwezigheid van kraakbeen en de veranderde structuur van de gewrichten.

Hardheid

Na langdurige belasting kunnen gewrichten hard aanvoelen en pijnlijk zijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door een ontstekingsreactie als gevolg van het gebruik van het gewricht.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Een snelle diagnose betekent dat de behandeling snel kan starten. Een vroegtijdige behandeling geeft de beste resultaten. Om de aandoening te diagnosticeren, neemt de arts de medische geschiedenis af. Hij noteert de symptomen, de duur van deze tekenen en ook de factoren die de klachten doen verbeteren of verergeren. Vervolgens onderzoekt de arts het getroffen gewricht of de getroffen gewrichten.

Diagnostisch onderzoek

Een röntgenfoto onthult artrose in de aangetaste gewrichten. De arts bemerkt namelijk onder andere een deformatie (gewijzigde vorm) van het gewrichtsbot, een abnormale botwoekering en atrofie (afsterven) van het slijmvlies en het gewrichtskraakbeen. Hij bemerkt tevens osteofyten. Dit zijn botuitsteeksels die aan de randen van gewrichtsvlakken ontstaan en vaak verschijnen bij artrose. Af en toe zet de arts een botscan in om de vroege diagnose van artrose van de hand te identificeren. Daarnaast is het met een botscan mogelijk om artrose te onderscheiden van osteomyelitis (botonsteking), botmetastasen (uitzaaiingen van kanker in de botten wat gepaard gaat metpijn) en metabole botziekten.

Differentiële diagnose

Naast de röntgenfoto voert de arts soms nog verdere onderzoeken uit om andere aandoeningen uit te sluiten met een gelijkaardig radiografisch en klinisch beeld zoals:
  • avasculaire necrose
  • de ziekte van Bechterew (blijvende gewrichtsontsteking)
  • de ziekte van Lyme (bacteriële infectie als gevolg van een tekenbeet)
  • fibromyalgie (chronische aandoening met pijn en vermoeidheid)
  • jicht (ziekte met pijn aan de grote teen en andere gewrichten) en pseudojicht (pijn en zwelling in gewricht van knie en pols)
  • neuropathische arthropathie (Charcot-gewricht)
  • patellofemorale artritis
  • psoriatische artritis
  • reumatoïde artritis

Tips, zelfzorg en huishoudmiddeltjes

Gewrichten beschermen

Een genezing van artrose is niet mogelijk, maar gewrichtsbeschermende maatregelen en spierversterkende oefeningen behouden de gewrichten zo lang mogelijk in een goede vorm, al is de aandoening wel progressief.

Aanpassingen en hulpmiddelen

Fysiotherapie is inzetbaar voor aangepaste oefeningen waarbij de patiënt een goede houding aanneemt. Een ergotherapeut adviseert de patiënt over aanpassingen en hulpmiddelen zoals wandelstokken, een stok of een rollator. De hulpmiddelen zijn vergelijkbaar met deze voor artritis.

Acupunctuur verlicht de symptomen / Bron: Fusiontherapy, PixabayAcupunctuur verlicht de symptomen / Bron: Fusiontherapy, Pixabay
Acupunctuur
De meeste patiënten met artrose die zich laten behandelen door acupunctuur, voelen zich beduidend beter.

Blijven werken

Het is goed voor de gezondheid en het algemeen welzijn om te blijven werken. Een arts of paramedische zorgverlener biedt de patiënt informatie over hoe hij op het werk kan blijven of weer aan het werk kan gaan.

Citrus

De dagelijkse orale (via de mond) inname van β-cryptoxanthine, een stof die te vinden is in citrusvruchten zoals satsuma-mandarijnen, verbetert de klachten van artrose aanzienlijk en verhindert tevens de ontwikkeling van artrose als gevolg van een knieoperatie. Deze conclusie verscheen in het tijdschrift Biological & Pharmaceutical Bulletin in juli 2017, maar werd enkel gevalideerd bij testen op muizen. Niettemin stellen de wetenschappers dat het consumeren van deze citrusvruchten gunstig is tegen de bescherming van artrose en als onderhoud van de gewrichten. Een schijfje citroen op de knie masseren doet de pijn ook verminderen.

Geen overbelasting

Bovendien kent de patiënt zijn eigen lichaam het beste. Hij zoekt geen grenzen op en neemt voldoende rust, zeker bij pijn.

Gezond gewicht behouden

Een gezond gewicht behouden is belangrijk voor patiënten met artrose. Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten, en dit vooral op de gewicht dragende gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Een patiënt die gewicht wil verliezen, bezoekt best een arts of diëtist zodat hij veilige en werkzame tips krijgt voor het bekomen van gewichtsverlies.

Gezonde levensstijl

Verder zijn gewichtsverlies bij zwaarlijvigheid en een gezonde voedingsstijl nodig om de gewrichten zo weinig mogelijk te belasten. Voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn aanbevolen voor het behoud van sterke botten. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn dan weer goed voor het behoud van sterke spieren.

Kruiden en planten

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2001 toonde aan het gebruik van wilgenschors de pijn in de knie doet verlichten. Een andere mogelijkheid om kniepijn te verlichten is door het gebruik van de plant saliva. De bladeren dan deze plant mogen gewikkeld zijn in een doek die gedrenkt is in warm water. Daarna past de patiënt dit mengsel toe op de knie en wrijft hij het in gedurende ongeveer tien minuten.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert enkele van symptomen zoals pijn en stijfheiden verbetert tevens de gewrichtsmobiliteit en kracht. Lichaamsbeweging behoudt bovendien de flexibiliteit die vaak verloren gaat als gevolg van artrose. Kraakbeen heeft geen bloedtoevoer, dus het is afhankelijk van de gewrichtsvloeistof die in en uit de gewrichten stroomt voor voedsel en om alle afvalstoffen te verwijderen. Het versterken van de spieren rond de gewrichten is ook belangrijk. Hoe groter hun gewicht, hoe meer gewicht ze kunnen opnemen. Dit ondersteunt en beschermt de gewrichten.

Lichaamsbeweging biedt daarnaast veel andere gezondheidsvoordelen zoals
  • de balans en houding verbeteren
  • de slaap verbeteren
  • een gezond gewicht behouden / gewicht verliezen in combinatie met een dieet voor gewichtsverlies
  • het humeur verbeteren
  • het risico op het ontwikkelen van andere chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en hartaandoeningen verlagen
  • pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren verlichten
  • stress verslagen

Moddertherapie

In maart 2017 verscheen in het Israëlische wetenschappelijk tijdschrift “Israel Medical Association Journal” een studie over Hévíz-moddertherapie. De conclusie van onderzoekers is dat deze vorm van warmtetherapie aanzienlijk de klachten vermindert bij artrose aan de hand. Hévíz-moddertherapie heeft tevens een gunstig effect op de kwaliteit van leven van de patiënten. Wel was in maart 2017 geen informatie bekend rond de chemische gevolgen van deze therapie op artrose en de gezondheid van patiënten in het algemeen.

Ontspanningstechnieken

Door spierontspanning, yoga, tai chi, meditatie, visualisatie en andere technieken is het mogelijk om pijn en moeilijke emoties, zoals angst te beheersen. Hierdoor verbetert de slaap.

Steun zoeken

Praten met familie, vrienden, professionals en contact opnemen met steungroepen geeft voor veel patiënten emotionele kracht zodat ze beter om kunnen gaan met de fysieke klachten veroorzaakt door artrose.

Warmte

Het toepassen van en warmte met behulp van kompressen is nuttig om de pijn te minderen. Maar ook het nemen van een warm bad voor het slapengaan, verzacht de klachten. Een elektrisch deken en een warme kruik zijn eveneens nuttig.

Pijnstilling is beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayPijnstilling is beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische behandelingen voor pijnlijke en stijve gewrichten

Fysiotherapie en ergotherapie

De patiënt leert over manieren waarop activiteiten thuis en op het werk aan te passen zijn. De patiënt leert pijnstillende technieken en krijgt een individueel trainingsprogramma. Verder leert de patiënt omgaan met vermoeidheid, spanning en pijn. Verder helpen deze zorgverleners ook met het bekijken van een brace, verband, krukken of andere hulpmiddelen.

Medicatie

Voor de pijn mag de patiënt niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) nemen. Enkele voorbeelden van deze vrij verkrijgbare onstekingsremmers die de pijn remmen zijn naproxen, diclofenac en ibuprofen. Af en toe zet de arts krachtige ontstekingsremmers in (corticosteroïden) die hij dan vaak toedient via een injectie. Capsaïcinecrème is voorts een effectieve en zeer goed te verdragen pijnstiller. Deze is vooral handig voor artrose aan de knie en hand.

Medische therapieën

TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie) is een andere behandelingsmethode. Deze techniek wijzigt de pijnsignalen naar de hersenen waardoor de pijnklachten door artrose minderen. Wanneer deze maatregelen niet helpen, is een chirurgische ingreep nodig. Zo is een gewrichtsprothese voor een knie of heup beschikbaar.

Prognose van ziekte aan gewrichtskraakbeen

De vooruitzichten voor patiënten met artrose zijn afhankelijk van de betrokken gewrichten en van de ernst van de aandoening. Meestal is de aandoening een langzaam proces dat zich ontwikkelt gedurende vele jaren. Sporadisch blijft de reumatische ziekte lang stabiel om dan plots snel achteruit te gaan. Bij anderen ontwikkelt de aandoening zich op één of twee jaar en veroorzaakt hierdoor dan veel schade aan de gewrichten, wat leidt tot misvormingen (misvormde gewrichten) en arbeidsongeschiktheid.

Complicaties gewrichtsaandoening

Door artrose ontstaan soms sneller aandoeningen. Bovendien leidt artrose vaak tot problemen bij het dagelijks leven van de patiënt.

Aandoeningen

Volgende aandoeningen komen sneller tot stand bij artrose:
  • bloedingen in het gewricht
  • een beperkt bewegingsbereik zonder behandeling
  • een beschadiging of breuk van de pezen en ligamenten rond het gewricht wat leidt tot een verlies van stabiliteit
  • een infectie in het gewricht
  • een snelle, volledige afbraak van kraakbeen resulteert in los weefselmateriaal in de gewrichten (chondrolyse)
  • evenwichtsstoornissen
  • het afsterven van het bot door een beperkte bloedtoevoer (osteonecrose)
  • jicht (ziekte met pijn aan grote teen en andere gewrichten)
  • langdurige pijn
  • misvormde gewrichten
  • pseudojicht (pijn en zwelling van gewricht in knie en pols)
  • radiculopathie (aandoening met beknelde zenuw in wervelkolom)
  • slaapstoornissen
  • spierzwakte (komt vaak voor bij een te pijnlijk gewricht, vooral bij artrose aan de knie)
  • stressfracturen (haarlijnscheur in het bot die geleidelijk ontstaat als reactie op herhaalde verwonding of druk met botpijn)

Dagelijks leven

Verder heeft de ziekte ook invloed op het dagelijks leven van een patiënt:
  • arbeidsongeschiktheid en een verminderde kwaliteit van leven
  • een verhoogd valrisico
  • moeilijkheden bij het uitoefenen van de dagelijkse activiteiten
  • niet meer zelfstandig kunnen wonen

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Een snelle diagnose is cruciaal voor het tijdig starten van een effectieve behandeling. Vroegtijdige interventie biedt vaak de beste resultaten. Om artrose te diagnosticeren, zal de arts beginnen met het afnemen van een medische geschiedenis. Dit omvat het registreren van symptomen, hun duur, en factoren die de klachten kunnen verergeren of verbeteren. Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek van de getroffen gewrichten om de ernst van de aandoening te beoordelen en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Diagnostisch onderzoek

Een röntgenfoto speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van artrose. Deze beelden kunnen afwijkingen zoals een verandering in de vorm van het gewrichtsbot, abnormale botwoekeringen en atrofie van het kraakbeen onthullen. Osteofyten, of botuitsteeksels, zijn ook zichtbaar op röntgenfoto's en worden vaak gezien bij artrose. In sommige gevallen kan een botscan nuttig zijn om vroege tekenen van artrose te identificeren en om deze aandoening te onderscheiden van osteomyelitis (botontsteking), botmetastasen (kankeruitzaaiingen in de botten), en metabole botziekten.

Differentiële diagnose

Naast röntgenfoto's kan de arts aanvullende onderzoeken laten uitvoeren om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Dit kunnen onder andere zijn:
  • Avasculaire necrose
  • De ziekte van Bechterew (chronische ontsteking van de gewrichten)
  • De ziekte van Lyme (bacteriële infectie door een tekenbeet)
  • Fibromyalgie (chronische aandoening gekenmerkt door pijn en vermoeidheid)
  • Jicht (pijnlijke ontsteking van gewrichten, vaak de grote teen)
  • Pseudojicht (pijn en zwelling in gewrichten zoals de knie en pols)
  • Neuropathische arthropathie (Charcot-gewricht)
  • Patellofemorale artritis
  • Psoriatische artritis
  • Reumatoïde artritis

Tips, zelfzorg en huishoudmiddeltjes

Gewrichten beschermen

Hoewel artrose niet kan worden genezen, kunnen gewrichtsbeschermende maatregelen en spierversterkende oefeningen helpen om de gewrichten in goede conditie te houden en de voortgang van de aandoening te vertragen.

Aanpassingen en hulpmiddelen

Fysiotherapie kan aangepaste oefeningen bieden die de houding en de belasting van de gewrichten verbeteren. Een ergotherapeut kan advies geven over praktische aanpassingen en hulpmiddelen zoals wandelstokken, een stok of een rollator, die de mobiliteit kunnen ondersteunen. Deze hulpmiddelen zijn vergelijkbaar met die voor artritis.

Acupunctuur kan de symptomen van artrose verlichten / Bron: Fusiontherapy, PixabayAcupunctuur kan de symptomen van artrose verlichten / Bron: Fusiontherapy, Pixabay
Acupunctuur
Veel patiënten met artrose ervaren aanzienlijke verlichting van symptomen door acupunctuurbehandelingen. Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit van de gewrichten.

Blijven werken

Actief blijven werken kan bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn. Een arts of paramedische zorgverlener kan adviseren over manieren om door te blijven werken of om weer aan het werk te gaan.

Citrusvruchten

Onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse inname van β-cryptoxanthine, een stof in citrusvruchten zoals satsuma-mandarijnen, kan helpen de symptomen van artrose te verlichten en de ontwikkeling van artrose na een knieoperatie te voorkomen. Deze bevindingen werden in juli 2017 gepubliceerd in het tijdschrift Biological & Pharmaceutical Bulletin en zijn vooralsnog alleen gevalideerd in muizenstudies. Niettemin wordt het consumeren van citrusvruchten nog steeds aangeraden voor de algehele gewrichtsgezondheid. Het masseren van een schijfje citroen op de knie kan ook tijdelijke verlichting bieden.

Geen overbelasting

Patiënten moeten hun eigen lichaam goed leren kennen en overbelasting vermijden. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, vooral tijdens periodes van pijn.

Gezond gewicht behouden

Een gezond gewicht is cruciaal voor mensen met artrose, omdat overgewicht extra druk op de gewrichten uitoefent, met name op de gewichtdragende gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Personen die willen afvallen, doen er goed aan een arts of diëtist te raadplegen voor veilige en effectieve gewichtsverliesstrategieën. Gewichtsverlies kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van artroseklachten.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten. Gewichtsverlies bij overgewicht en een voeding rijk aan calcium voor sterke botten en eiwitten voor spierbehoud zijn aanbevolen.

Kruiden en planten

Een studie uit 2001 suggereerde dat wilgenschors kan helpen bij het verlichten van kniepijn. Ook het gebruik van de plant salie kan nuttig zijn; de bladeren, gewikkeld in een doek gedrenkt in warm water, kunnen op de knie worden aangebracht voor verlichting van pijn.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals pijn en stijfheid, en het verbeteren van de gewrichtsmobiliteit en kracht. Beweging bevordert de doorbloeding van het kraakbeen, dat geen directe bloedtoevoer heeft en afhankelijk is van de gewrichtsvloeistof voor voeding en afvalverwijdering. Het versterken van de spieren rondom de gewrichten helpt deze te ondersteunen en te beschermen.

De voordelen van lichaamsbeweging omvatten ook:
  • Verbetering van balans en houding
  • Betere slaapkwaliteit
  • Ondersteuning bij gewichtsbeheersing en afvallen in combinatie met dieet
  • Verbetering van het humeur
  • Verlagen van het risico op andere chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en hartaandoeningen
  • Verminderen van pijn en stijfheid in gewrichten en spieren
  • Vermindering van stress

Moddertherapie

In maart 2017 werd in het Israëlische wetenschappelijke tijdschrift “Israel Medical Association Journal” een studie gepubliceerd over Hévíz-moddertherapie. Deze studie concludeerde dat de therapie aanzienlijke verlichting biedt bij artrose van de handen en een verbetering van de levenskwaliteit van patiënten kan bevorderen. Er is echter beperkte informatie over de chemische effecten van deze therapie op artrose en de algemene gezondheid van patiënten.

Ontspanningstechnieken

Technieken zoals spierontspanning, yoga, tai chi, meditatie, en visualisatie kunnen helpen bij het beheersen van pijn en emotionele moeilijkheden zoals angst. Deze technieken kunnen ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Steun zoeken

Het zoeken van steun bij familie, vrienden, professionals, en steungroepen kan emotionele kracht geven aan patiënten, wat hen helpt beter om te gaan met de fysieke klachten van artrose.

Warmte

Het toepassen van warmte, bijvoorbeeld door middel van kompressen of een warm bad, kan helpen de pijn te verlichten. Elektrische dekens en warme kruiken kunnen ook nuttig zijn bij het verlichten van klachten.

Pijnstilling en medische behandelingen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayPijnstilling en medische behandelingen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische behandelingen voor pijnlijke en stijve gewrichten

Fysiotherapie en ergotherapie

Fysiotherapie en ergotherapie helpen patiënten om activiteiten thuis en op het werk aan te passen. Dit omvat het leren van pijnstillende technieken, het volgen van een persoonlijk trainingsprogramma, en het omgaan met vermoeidheid, spanning, en pijn. Deze zorgverleners kunnen ook adviseren over het gebruik van hulpmiddelen zoals braces, verbanden, krukken, en andere ondersteunende apparaten.

Medicatie

Bij de behandeling van pijn kan de arts niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) voorschrijven. Enkele voorbeelden zijn naproxen, diclofenac, en ibuprofen. Voor ernstige gevallen kunnen corticosteroïden worden toegediend via injecties. Capsaïcinecrème is een effectieve en goed verdraagbare pijnstiller, vooral voor artrose aan de knie en hand.

Medische therapieën

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een behandelingsmethode die de pijnsignalen naar de hersenen verandert, wat kan helpen de pijn door artrose te verminderen. Als andere behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn, zoals het plaatsen van een gewrichtsprothese voor de knie of heup.

Prognose van artrose

De vooruitzichten voor patiënten met artrose variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de betrokken gewrichten. Artrose ontwikkelt zich meestal langzaam over vele jaren. Soms blijft de aandoening lange tijd stabiel voordat deze plotseling verergert. In andere gevallen kan artrose snel voortschrijden binnen een jaar of twee, wat leidt tot aanzienlijke schade aan de gewrichten en mogelijk tot misvormingen en arbeidsongeschiktheid.

Complicaties van Artrose

Artrose kan leiden tot verschillende complicaties en aandoeningen die de kwaliteit van leven van patiënten verder kunnen beïnvloeden. Enkele mogelijke complicaties zijn:
  • Bloedingen in het gewricht
  • Beperkingen in het bewegingsbereik zonder behandeling
  • Beschadiging of breuk van pezen en ligamenten rond het gewricht, wat kan leiden tot verlies van stabiliteit
  • Infecties in het gewricht
  • Snelle afbraak van kraakbeen met losweefsel in de gewrichten (chondrolyse)
  • Evenwichtsstoornissen
  • Afsterven van botweefsel door beperkte bloedtoevoer (osteonecrose)
  • Jicht (ontsteking van gewrichten, vaak de grote teen)
  • Langdurige pijn
  • Gewrichtsdeformatie
  • Pseudojicht (pijn en zwelling van gewrichten zoals de knie en pols)
  • Radiculopathie (aandoening met beknelde zenuw in de wervelkolom)
  • Slaapstoornissen
  • Spierzwakte (vaak door een te pijnlijk gewricht, vooral bij knieën)
  • Stressfracturen (haarlijnscheuren in het bot door herhaalde belasting met botpijn)

Dagelijks leven

Artrose kan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor het dagelijks leven van patiënten:
  • Arbeidsongeschiktheid en verminderde kwaliteit van leven
  • Verhoogd risico op vallen
  • Moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten
  • Verminderde zelfstandigheid

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrosePijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artroseLast van pijn in gewrichten, pijn en stijfheid in de heup(en) en/of in de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de e…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Artrose in de schouder: symptomen en behandelingArtrose in de schouder: symptomen en behandelingArtrose is een reumatische aandoening, waarbij niet alleen het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruitgaat, maar ook d…

Afscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAfscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAfscheiding en buikpijn zijn klachten die zich samen kunnen voordoen. Vaak gaat het hierbij om pijn in de onderbuik. Dit…
Zellweger-syndroom: Progressieve hersenaandoeningZellweger-syndroom: Progressieve hersenaandoeningHet syndroom van Zellweger is een ernstige erfelijke aandoening die leidt tot progressieve schade aan de hersenen en and…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 mei 2019:
  • Osteoarthritis, https://www.msk.org.au/osteoarthritis/
  • Geraadpleegd op 19 juli 2017:
  • 4.2.4 Artrose, Van Steenbergen, W. (2006). Handboek Medische Ziekteleer, Leuven/Den Haag: Uitgeverij Acco, ISBN: 9789033459610, digitaal boek dus paginanummer onbekend
  • Amelioration of the Development of Osteoarthritis by Daily Intake of β-Cryptoxanthin., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28674255 en https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/40/7/40_b17-00161/_article
  • Arthrosis: Symptoms, risk factors, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/arthrosis-symptoms-risk-factors-treatment/
  • Artrose artritis, http://heuppraktijk.be/EN-arthrosis-arthritis.php
  • Artrose, http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/artrose/over-de-ziekte
  • Artrose, https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/artrose/item40470
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Complications of Osteoarthritis - Topic Overview, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/complications-of-osteoarthritis-topic-overview
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/330487-differential-diagnoses#showall
  • DIP-gewricht, https://nl.wikipedia.org/wiki/DIP-gewricht
  • Evaluation of the Effect of Hévíz Mud in Patients with Hand Osteoarthritis: A Randomized, Controlled, Single-Blind Follow-Up Study., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28457097
  • Living with osteoarthritis, http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/osteoarthritis/living-with-oa.aspx
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/330487-overview#showall
  • What are the possible complications of osteoarthritis?, http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/osteoarthritis/complications.aspx
  • What is osteoarthrosis?, http://www.everydayhealth.com/osteoarthritis/guide/
  • What is the outlook for osteoarthritis?, http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/osteoarthritis/outlook.aspx
  • What treatments are there for osteoarthritis?, http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/osteoarthritis/treatments.aspx
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Fusiontherapy, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.