Afscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandeling

Afscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandeling Afscheiding en buikpijn zijn klachten die zich samen kunnen voordoen. Vaak gaat het hierbij om pijn in de onderbuik. Dit is pijn die zich voordoet bij of onder de navel. Het kan hierbij gaan om zeurende, krampende, scherpe of stekende pijn. De buikpijn kan steeds aanwezig zijn of komen en gaan. Vaginale afscheiding is normaal. Normale vaginale afscheiding ziet er vloeibaar, doorzichtig of wit uit. De vagina produceert afscheiding als een manier om zich te reinigen en de pH-balans te handhaven. Infecties kunnen echter het pH-niveau van de vagina beïnvloeden, wat resulteert in veranderingen in vaginale afscheiding. Abnormale vaginale afscheiding kan een vieze geur hebben, een kaasachtige consistentie hebben, of een ongewone kleur hebben, zoals geel of groen. Bruine afscheiding is ook mogelijk. Dit duidt vaak op de aanwezigheid van bloed. Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikpijn in de onderbuik en vaginale afscheiding?

Vaginale schimmelinfectie geeft vaginale afscheiding en jeuk / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comVaginale schimmelinfectie geeft vaginale afscheiding en jeuk / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Jeuk en witte afscheiding door vaginale schimmelinfectie

De meest voorkomende symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn jeuk en witte, brokkelige vaginale afscheiding (zonder geur). Dit kan gepaard gaan met andere, minder vaak voorkomende klachten, zoals schrijnende of brandende pijn bij de vagina, soms ook bij het plassen of vrijen, huiduitslag rond het vaginale gebied, en buikpijn. De buikpijn concentreert zich vooral rond de onderbuik. Als je tekenen hebt van een vaginale schimmelinfectie welke gepaard gaat met (buik)pijn, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Er kan sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie, maar andere oorzaken zoals bacteriële vaginose en andere vormen van vaginale irritatie, moeten uitgesloten worden. Bacteriële vaginose kenmerkt zich door een abnormale grijs-witte afscheiding en een onaangename geur.

Behandeling

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over, maar bij klachten als jeuk en afscheiding kan behandeling met een schimmeldodend medicijn nodig zijn.

Buikpijn en afscheiding door eileiderontsteking

Een eileiderontsteking of salpingitis is een ontsteking van de eileiders. Deze ontsteking kan sluimerend verlopen met weinig klachten, maar meestal treden er wel klachten op. Het kan hierbij gaan om:
 • Algehele malaise;
 • Pijn in de onderbuik en bekken (bekkenpijn);
 • Darmklachten;
  Een antibioticum wordt voorgeschreven door de arts en moet afgehaald worden bij de apotheek / Bron: Istock.com/WavebreakmediaEen antibioticum wordt voorgeschreven door de arts en moet afgehaald worden bij de apotheek / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Veel vaginale afscheiding met een onwelriekende geur;
 • Onregelmatige bloedingen;
 • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap;
 • Bloedverlies na de geslachtsgemeenschap;
 • Pijn in de onderrug of lage rugpijn;
 • Koorts;
 • Vermoeidheid;
 • Diarree;
 • Braken;
 • Pijnlijk plassen of moeilijk plassen.

Behandeling

De behandeling van een eileiderontsteking bestaat uit antibiotica.

Vaginaal bloedverlies door baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die in de baarmoeder voorkomt. Aanvankelijk geeft het vaak weinig tot geen klachten. In een later stadium kan je last krijgen van de volgende symptomen:
 • Vaginaal bloedverlies: tussentijds bloeden, bloeden na seksuele omgang of na de menopauze.
 • Ongebruikelijke vaginale afscheiding: een bleke, waterige, roze, bruine, bloederige of stinkende afscheiding komt vaak voor.
 • Pijn bij het urineren en dan vooral in combinatie met pijn in de onderbuik.

In een vergevorderd stadium kunnen er klachten bijkomen.

Behandeling

Ga bij symptomen die wijzen op baarmoederhalskanker zo snel mogelijk naar de huisarts. Vroegtijdige diagnose geeft een gunstiger prognose. Behandeling van baarmoederhalskanker kan onder meer bestaan uit een operatieve ingreep, radiotherapie (bestraling), en chemotherapie en/of hormoontherapie.

Menstruatiekrampen tegengaan met een warme kruik / Bron: Absolutimages/shutterstockMenstruatiekrampen tegengaan met een warme kruik / Bron: Absolutimages/shutterstock

Menstruatiekrampen

Menstruatie treedt bij vruchtbare vrouwen op als er zich geen embryo in de wand van de baarmoeder heeft vastgezet. Menstruatiekrampen ontstaan in de baarmoeder, welke samentrekt om het baarmoederslijmvlies los te maken als je ongesteld bent. Een bepaalde mate van pijn, krampen en ongemak tijdens de menstruatieperiode is normaal. Menstruatiekrampen beginnen meestal vlak voor de menstruatie en binnen 24 uur na het begin ervan zijn ze vaak over het hoogtepunt heen. De krampen zijn vaak verdwenen na een dag of twee.

Wat te doen?

Het nemen van een pijnstiller als paracetamol biedt verlichting van de pijn. Een warmwaterkruik tegen je buik houden, werkt vaak goed bij menstruatiekrampen. Een buikmassage kan ook helpen, evenals het drinken van hete thee. Als je steeds last hebt van hevige menstruatiepijn, dan kan het zinvol zijn om bepaalde onderliggende oorzaken uit te sluiten, zoals secundaire dysmenorroe (menstruatiepijn die zich op latere leeftijd ontwikkelt als gevolg van een organische oorzaak), of endometriose (een veel voorkomende aandoening van de vrouwelijke voortplantingsorganen). De huisarts kan onderzoek hiernaar doen.

Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockPelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Pelvic inflammatory disease (PID)

Pelvic inflammatory disease (PID) is een infectie van de voortplantingsorganen bij vrouwen. Verschillende soorten bacteriën kunnen PID veroorzaken, waaronder bacteriën die soa's veroorzaken, zoals gonorroe en chlamydia. Wat vaak voorkomt is dat bacteriën eerst de vagina binnengaan en een infectie veroorzaken. Daarna kan deze infectie zich naar de bekkenorganen verplaatsen. Sommige vrouwen met pelvic inflammatory disease hebben geen symptomen. Vrouwen die wel symptomen hebben, kunnen onder meer last krijgen van:

Behandeling

De arts zal antibiotica voorschrijven om PID te behandelen. Bij een seksueel overdraagbare aandoening, is het belangrijk dat je partner ook wordt onderzocht en meebehandeld.

Gele of groene afscheiding door trichomoniasis

Trichomoniasis (trichomonas) is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Veel vrouwen en mannen die geïnfecteerd zijn met deze lastpak, hebben geen symptomen. Wanneer er wel klachten optreden, verschijnen deze meestal binnen één week na infectie. Maar symptomen kunnen zich ook pas maanden later ontwikkelen. Bij vrouwen kunnen de symptomen bestaan uit:
 • Grote hoeveelheden lichtgeel of grijs-groen, soms schuimende afscheiding uit de vagina;
 • Vaginale jeuk of irritatie;
 • Abnormale muffe of visachtige geur;
 • Pijn tijdens seksuele gemeenschap;
 • Ontstoken vagina met rode en geïrriteerde huid;
 • Pijn bij het plassen of frequent plassen;
 • Ongemak in de onderbuik (minder vaak voorkomend).

Symptomen kunnen erger zijn tijdens de zwangerschap of vlak voor of na een menstruatieperiode.

Behandeling

Behandeling vindt plaats met metronidazol. Dit middel doodt bacteriën, parasieten en amoeben.

Buikpijn en bloed in de urine door een urineweginfectie

Een urineweginfectie is een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen, die bestaan uit het nierbekken, de urineleiders, de blaas en de urethra (plasbuis of urinebuis). Courante symptomen zijn een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug; vaak moeten plassen; loze aandrang; branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen; rode afscheiding (bloed) in de urine.

Veel drinken bij een blaasontsteking / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVeel drinken bij een blaasontsteking / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com
Behandeling
Urineweginfecties kunnen worden behandeld met een antibioticumkuur. Vrouwen met een lichte blaasontsteking kunnen deze evenwel in veel gevallen verhelpen door veel te drinken, waardoor de urinewegen schoongespoeld worden.

Stinkende afscheiding door urethritis

Uretritis of urinebuisontsteking is een aandoening waarbij de urinebuis, ook plasbuis of urethra genoemd, ontstoken en geïrriteerd raakt. Het geeft een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. De pijn kan dermate hevig zijn dat plassen niet lukt. Bij vrouwen kan etterige, stinkende afscheiding voorkomen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een ectopische zwangerschap nestelt het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder, maar op een andere plek zoals de eileider, buikholte of baarmoederhals. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft de volgende klachten:
 • Bruine afscheiding: vaginaal verlies van bloed met een donkerbruine kleur;
 • Buikpijn (krampen van de eileider);
 • Inwendige bloeding;
 • Hevige buikkrampen;
 • Aandrang om te urineren of te poepen;
 • Duizeligheid en flauwvallen.

Behandeling

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgaan; het lichaam stopt soms de zwangerschap zelf. Wanneer dat niet gebeurt, zal de gynaecoloog de zwangerschap beëindigen.

Tijdig je huisarts inschakelen bij afscheiding en buikpijn / Bron: Istock.com/WavebreakmediaTijdig je huisarts inschakelen bij afscheiding en buikpijn / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Wanneer medische hulp inschakelen bij afscheiding en buikpijn?

Schakel direct medische hulp in als je buikpijn scherp of ernstig is en het gepaard gaat met koorts, braken of pijn op de borst. Maak een afspraak met je huisarts als je een van de volgende symptomen ervaart:
 • Bloederige afscheiding die geen verband houdt met je menstruatiecyclus;
 • Een brandend gevoel bij het urineren;
 • Onderbuikpijn die langer dan 24 uur duurt;
 • Pijn tijdens seksuele gemeenschap;
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.

Deze lijst is niet uitputtend. Maak een afspraak met je huisarts bij aanhoudende klachten of klachten die verergeren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…

Toxische hepatitis: symptomen, oorzaak en behandelingToxische hepatitis: symptomen, oorzaak en behandelingToxische hepatitis is een ontsteking van de lever in reactie op bepaalde stoffen waaraan je blootgesteld bent. Toxische…
Artrose: Reumatische aandoening van gewrichtskraakbeenArtrose: Reumatische aandoening van gewrichtskraakbeenArtrose is een chronische reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen die voornamelijk ouderen treft. Jongere mens…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
 • Healthline. Pelvic Inflammatory Disease (PID). http://www.healthline.com/health/pelvic-inflammatory-disease-pid#overview1
 • Healthline. What’s Causing My Lower Abdominal Pain and Vaginal Discharge? http://www.healthline.com/health/lower-abdominal-pain-and-vaginal-discharge#yeast-infection7 (ingezien op 19-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Blaasontsteking. https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking (ingezien op 19-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb (mogelijk) een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. https://www.thuisarts.nl/buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/ik-heb-mogelijk-buitenbaarmoederlijke-zwangerschap (ingezien op 19-7-2017)
 • Waterlandziekenhuis. Eileiderontsteking. Brochure, zj.
 • WebMD. Pain or discomfort (Abdomen (lower)), Pain or discomfort (Lumbar spine), Vaginal discharge and Vaginal odor. http://symptomchecker.webmd.com (ingezien op 19-7-2017)
 • WebMD. Trichomoniasis - Symptoms. http://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/trichomoniasis-symptoms (ingezien op 19-7-2017)
 • WikiHow. Menstruatiekrampen tegengaan. http://nl.wikihow.com/Menstruatiekrampen-tegengaan (ingezien op 19-7-2017)
 • Yeastinfection.org. Can a Yeast Infection Cause Abdominal Pain? https://www.yeastinfection.org/can-a-yeast-infection-cause-abdominal-pain/ (ingezien op 19-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 3: Absolutimages/shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Afbeelding bron 5: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.