Waterige afscheiding: oorzaken waterige vaginale afscheiding

Waterige afscheiding: oorzaken waterige vaginale afscheiding Een heldere waterige afscheiding is voor elke vrouw een normaal verschijnsel. Heldere, waterige afscheiding is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Normale vaginale afscheiding bestaat uit vloeibaar, kleurloos, een beetje waterig slijm dat door de vaginawand wordt afgescheiden. Nadat het is opgedroogd is het een beetje wit-gelig van kleur. Normale vaginale afscheiding is geurloos of het ruikt licht zurig. Deze wat zurige geur is normaal; de vagina is namelijk van nature een zure omgeving. De vagina reinigt zichzelf. De afscheiding wordt afgegeven door de vaginawand en de baarmoederhals. Dit doorzichtige, waterige vocht en slijm voert dode cellen en schadelijke bacteriën af. Op deze manier helpt het om vaginale infecties te voorkomen. Vaginale afscheiding zorgt ook voor een gezonde pH-balans. Een overmatig jeukende of vies ruikende afscheiding is een teken van een infectie.

Waterige vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comWaterige vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Wat is vaginale afscheiding?

Normale afscheiding

Vaginale afscheiding is een vloeibare en kleurloze of witte substantie. Het is een natuurlijk verschijnsel. Het helpt dode cellen en schadelijke bacteriën af te voeren. Het houdt zo de vagina schoon en infecties worden voorkomen. Het zorgt voor een juist evenwicht tussen de bacteriën en schimmels die in de vagina voorkomen. Een heldere waterige vaginale afscheiding is normaal, maar sommige vrouwen maken zich zorgen over de hoeveelheid (te veel of te weinig), de kleur (wit, rood, bruin, etc.) en ook de geur. Witte vloed kan verschillen in kleur, geur en viscositeit. Dit hangt samen met een groot aantal factoren, waaronder:
 • je menstruatiecyclus;
 • gebruik van de anticonceptiepil of oestrogenen;
 • seksuele opwinding;
 • zwangerschap; en
 • overgang.

Hoeveelheid varieert per vrouw

De hoeveelheid vaginale afscheiding varieert per vrouw en per periode. Er zijn vrouwen die relatief weinig vaginale afscheiding produceren, terwijl andere vrouwen juist weer veel meer afscheiding produceren.

Waterige afscheiding tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayWaterige afscheiding tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Abnormale waterige afscheiding

Een abnormale afscheiding kan wit, troebel, gekleurd, dik, elastisch, kleverig of helder zijn. Je afscheiding kan als abnormaal beschouwt worden als het één of meer van de volgende kenmerken heeft:
 • Het is gekleurd (geel, bruin of groen);
 • Het heeft een vieze geur, de afscheiding stinkt bijvoorbeeld naar vis (een vislucht) of kaas;
 • De vagina en vulva jeuken;
 • Brandend gevoel bij het plassen of tijdens de geslachtsgemeenschap;
 • De afscheiding loopt of druppelt uit je vagina en je moet een tampon of iets anders gebruiken om het op te vangen.

Enkele andere ongewone symptomen zijn pijn in de onderbuik, krampen, koorts, misselijkheid en braken.

Mogelijke oorzaken van overvloedige waterige afscheiding

Vaak is abnormale vaginale afscheiding te wijten aan een infectie, maar als je een waterige afscheiding hebt zonder geur of verder ongemak, zoals jeuk of een branderig gevoel, hoef je je in principe geen zorgen te maken. Waterige afscheiding kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening zoals bacteriële vaginose, een vaginale schimmelinfectie, bijwerkingen van bepaalde medicijnen en baarmoederhalskanker.

Heldere afscheiding uit vagina door een infectie

Vaginale infecties kunnen veranderingen veroorzaken in de samenstellingen, hoeveelheid en kleur van de vaginale afscheiding. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van meer heldere of waterige afscheiding of van groene afscheiding.

Gonorroe

Gonorroe (of 'druiper') is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die bij vrouwen de volgende klachten kan geven:

Chlamydia

Chlamydia is een veel voorkomende soa, die zich vooral bij (jonge) vrouwen voordoet.

Genitale herpes

Genitale herpes is een geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus en kan leiden tot genitale klachten.

Trichomonas

Trichomonas is een niet-ernstige soa, veroorzaakt door een parasiet die in de vagina, plasbuis en blaas kan komen.

Vaginale candidiasis / schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is niet ernstig en geeft klachten als jeuk en witte afscheiding zonder geur.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een bacterie en is de meest voorkomende oorzaak van overvloedige (dunne, grijze) waterige vaginale afscheiding. Bij bacteriële vaginose ontstaat er een overgroei van schadelijke bacteriën. Er is hierbij geen besmetting of infectie. Mogelijke klachten zijn jeukende vagina, grijskleurige afscheiding die sterk ruikt naar rotte vis en rode schaamlippen.

Waterige afscheiding door ovulatie

De ovulatie of eisprong duidt op het gereedkomen van een eicel uit de eierstok en deze periode biedt de ideale omgeving om zwanger te worden. Het vindt één keer per menstruatiecyclus plaats. Een slijmprop sluit je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën, maar tijdens je vruchtbare periode heeft het slijmvlies van je baarmoeder een andere samenstelling waardoor zaadcellen sneller naar je eileiders kunnen. De vaginale afscheiding is als gevolg hiervan wat waterig en draderig in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt. Het baarmoederslijm zorgt voor een slierterige, waterige omgeving die het sperma toelaat om door de baarmoeder te zwemmen terwijl het beschermd wordt. Naarmate de eisprong nadert, verlies je dan ook steeds meer slijm en je kunt daardoor vanonder enigszins nat aanvoelen; je slipje kan daarom wat nat worden. In je meest vruchtbare periode verlies je geurloos slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt en als je het tussen je vingers neemt, kun je er een sliert van trekken. Na de ovulatie wordt de afscheiding weer minder.

Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waterige afscheiding tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen

Sommige vrouwen krijgen waterige afscheiding als ze zwanger zijn. Deze afscheiding vindt plaats door hormonale veranderingen, waarbij het lichaam zich voorbereidt op de zwangerschap. De afscheiding zal daardoor meer slijmerig en plakkerig zijn. Het oestrogeengehalte in het lichaam stijgt bijna direct na de bevruchting. Deze hormonen bereiden het lichaam voor op de zwangerschap, en dit zal uiteindelijk leiden tot een belangrijke toename van het baarmoederhalsslijm. Het slijm wordt zo zwaar dat er een zogenaamde slijmprop voor de baarmoedermond ontstaat. Deze slijmprop sluit tijdens de zwangerschap de baarmoedermond af, houdt bacteriën buiten de deur en beschermt zodoende de baarmoeder, de vliezen, de placenta en het ongeboren kindje voor infecties. Normale afscheiding tijdens je zwangerschap is doorzichtig of wit en vloeibaar, slijmerig en plakkerig, maar hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe wateriger en dunner de afscheiding wordt.

Streepje bloed

De afscheiding kan zelfs wat streepjes bloed hebben. Dat betekent niet per se dat er iets mis is. Gedurende de eerste maanden van je zwangerschap kun je door hormonale veranderingen en innesteling van het eitje wat bloedverlies ervaren. Ok kan er sprake zijn van een wondje aan de baarmoedermond. Raadpleeg altijd verloskundige of huisarts bij afwijkende afscheiding tijdens de zwangerschap. Zeker vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap dien je serieus te nemen.

Schimmelinfectie

Afwijkende afscheiding kan ook een teken zijn van een schimmelinfectie. Dit komt tijdens de zwangerschap relatief vaak voor. In de zwangerschap kan namelijk door de hormoonveranderingen de hoeveelheid schimmel toenemen.

Geslachtsgemeenschap

Vaginale afscheiding tijdens de geslachtsgemeenschap is een normaal verschijnsel. Dit wordt veroorzaakt door seksuele opwinding. Een vrouw die seksueel opgewonden raakt, krijgt een vochtige vagina. Dit vocht is heel nuttig en zorgt er namelijk voor dat de wrijving tussen de vagina en de penis vermindert tijdens geslachtsgemeenschap. Tevens wordt de penetratie daardoor vergemakkelijkt. Een vrouw heeft soms enkele uren na de geslachtsgemeenschap nog steeds afscheiding.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Waterige, heldere vaginale afscheiding: Oorzaken & symptomenWaterige, heldere vaginale afscheiding: Oorzaken & symptomenEen vaginale afscheiding wordt geproduceerd door het lichaam, met name door de klieren bij de baarmoederhals. De afschei…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…

Fecale incontinentie: Ongewild verlies van stoelgangFecale incontinentie: Ongewild verlies van stoelgangBij fecale incontinentie is een patiënt niet in staat om de darmbewegingen te controleren, waardoor onverwacht ontlastin…
Ziekte van Ménétrier: Symptomen aan maag & zwelling benenZiekte van Ménétrier: Symptomen aan maag & zwelling benenBij de ziekte van Ménétrier ontstaan verdikte maagplooien. Hierna ontwikkelt zich een dikke slijmvlieslaag waarbij een v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Adamkontor, Pixabay
 • Check Pregnancy. 4 Types of (Clear) Watery Discharge. https://www.checkpregnancy.com/watery-discharge-causes-relief/ (ingezien op 1-8-2017)
 • Conceivesuccess.com. Clear Watery Discharge: What It Means and When To worry. https://conceivesuccess.com/clear-watery-discharge/ (ingezien op 1-8-2017)
 • Gezondheidsnet. Vaginale afscheiding: wat zeggen geur en kleur? https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/vaginale-afscheiding-wat-zeggen-geur-en-kleur (ingezien op 1-8-2017)
 • Sense. Bacteriële vaginose. https://sense.info/nl/soas/soorten-soas/bacteri%C3%ABle-vaginose (ingezien op 18-11-2019)
 • SoaAids. Gonorroe. https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/gonorroe (ingezien op 18-11-2019)
 • Thuisarts.nl. Ik heb last van vaginale afscheiding. https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-last-van-vaginale-afscheiding (ingezien op 1-8-2017)
 • Verloskundigenpraktijk Kampen. Voortekenen. https://www.verloskundigenkampen.nl/bevalling/voortekenen/ (ingezien op 1-8-2017)
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.