Rode afscheiding: oorzaken van rode vaginale afscheiding

Rode afscheiding: oorzaken van rode vaginale afscheiding Rode afscheiding of roodbruine afscheiding, is moeilijk te diagnosticeren. De oorzaak van rode afscheiding is vaak (opgedroogd) menstruatiebloed. Maar er zijn veel andere mogelijke oorzaken van rode afscheiding. Vaak is het menstruatiebloed, maar het kan ook een uiting zijn van een onderliggende aandoening. Vaginale afscheiding is meestal niets ernstigs. In feite is het in veel gevallen een normaal en gezond verschijnsel. Vaginale afscheiding is altijd helder en doorzichtig zonder enige kleur of onaangename geur. Het is de manier van je lichaam om zich te ontdoen van ongezonde organismen uit de vagina. De vagina houdt zichzelf schoon. De hoeveelheid vaginale afscheiding kan op verschillende dagen van je menstruatiecyclus verschillen. Veel vrouwen merken rode of roodbruine afscheiding op en willen weten of het normaal is of niet.

Rode vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comRode vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Rode afscheiding

Bloed bij de afscheiding

Rode of roodbruine afscheiding kan voor onrust zorgen en het is vrij ingewikkeld om de duidelijke oorzaak ervan te ontdekken. Een rode of roze vaginale afscheiding wordt veelal veroorzaakt wanneer de natuurlijke afscheiding een kleine hoeveelheid bloed bevat. In de meeste gevallen is dit een teken dat je op het punt staat om ongesteld te worden, maar soms wijst het op iets anders. Rode vaginale ontlading is een symptoom van het afstoten van baarmoederbekleding (tijdens de menstruatie, na de bevalling, als gevolg van hormonale behandeling, baarmoedertrauma, enz.).

Normale vaginale afscheiding

Allereerst zij opgemerkt dat de normale fysiologische vaginale afscheiding meestal helder en doorzichtig is (of lichtgeel), zonder enige kleur of onaangename geur. De hoeveelheid normale vaginale afscheiding kan veranderen tijdens de verschillende dagen van je menstruatiecyclus.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding kan zich op elk moment van de menstruatiecyclus aandienen en wordt meestal geassocieerd met oud baarmoederslijmvlies. Als je laat ongesteld bent, kan je een bruine in plaats van rode afscheiding krijgen. Een bruine afscheiding kan ook betekenen dat het baarmoederslijmvlies om welke reden dan ook tijdens je laatste menstruatie niet tijdig is afgestoten. Bruine afscheiding kan ook optreden na de menstruatie en duidt gewoon op het reinigen van je vagina. Oud bloed ziet er bruin uit.

Rode afscheiding en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comRode afscheiding en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Symptomen

Rode afscheiding kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Raadpleeg tijdig je huisarts, zeker als rode afscheiding gepaard gaat met andere klachten.

Gynaecoloog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.comGynaecoloog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.com

Oorzaken van rode afscheiding

Rode afscheiding kan veroorzaakt worden door:
  • Ovulatie;
  • Menstruatie;
  • Pelvic inflammatory disease;
  • Overgang;
  • Zwangerschap;
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen;
  • Contraceptie;
  • Baarmoederhalskanker;
  • Oud bloed; en
  • Baarmoederpoliep.

Menstruatie

Ontstaat er geen zwangerschap (een bevrucht eitje dat zich innestelt in de baarmoeder), dan wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies en bloed afgestoten. Dit proces wordt 'menstruatie' genoemd.

Ovulatie

Niet alleen tijdens de menstruatie komt bloed vrij, maar ook bij de ovulatie kun je enig bloedverlies ervaren. Dit wordt 'ovulatiebloeding' genoemd. Ovulatie of eisprong is het gereedkomen van een eicel uit de eierstok en dit vindt eenmaal per menstruatiecyclus plaats. Dit fenomeen komt bij lang niet alle vrouwen voor. Ook hoeft dit niet elke ovulatie plaats te vinden. Er vindt dan een hele lichte bloeding plaats of een bruine tot paarse afscheiding. Dit kan gepaard gaan met ovulatiepijn, maar dat hoeft niet.

Pelvic inflammatory disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockPelvic inflammatory disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Pelvic inflammatory disease

Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken ten gevolge van verspreiding van micro-organismen, veelal een seksueel overdraagbare aandoening (soa). PID verloopt vaak symptoomloos. Als een vrouw wel last heeft van klachten, dan is pijn in de onderbuik vaak de enige klacht. Andere mogelijke ziekteverschijnselen bij PID zijn koorts, een ziek gevoel (algehele malaise) en meer of veranderde vaginale afscheiding.

Overgang

Je houdt op met menstrueren wanneer je in de overgang terechtkomt. De meeste vrouwen komen tussen 45 en 55 jaar in de overgang terecht. De laatste menstruatie wordt de 'menopauze' genoemd. Dit treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Een vrouw in de overgang verliest tussen haar menstruaties door soms een paar druppels bloed. Dit komt heel vaak voor bij onregelmatige menstruatie in de overgang. Dit komt overigens ook vaak voor bij pilgebruik (zie onder).

Bloedverlies tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayBloedverlies tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Zwangerschap en innestelingsbloeding

Aan het begin van je zwangerschap is spotting of doorbraakbloeding een normaal verschijnsel. Dit lichte bloedverlies treedt op als het eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Dit wordt daarom wel 'innestelingsbloed' genoemd. Later in je zwangerschap kan bloedverlies een teken zijn dat er problemen zijn met de placenta. Waarschuw in dat geval je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Medische aandacht kan in dat geval nodig zijn.

Soa's

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen drastische veranderingen in het lichaam van een vrouw veroorzaken en onder meer afwijkende afscheiding veroorzaken. Als er klachten optreden gaat het vaak om vaginale afscheiding of pus. Je kan dan meer afscheiding dan normaal ervaren en de afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en anders (vies) ruiken.

Chlamydia en gonorroe zijn de twee soa's die het meest geassocieerd worden met vaginale afscheiding, met name bloederige afscheiding. Chlamydia is de meest voorkomende soa bij vrouwen en gonorroe komt vaak voor bij chlamydia in een zogeheten co-infectie. Beide kunnen gemakkelijk worden behandeld met antibiotica (een enkele dosis als ze vroeg genoeg worden gediagnosticeerd, maar kunnen zeer ernstige gevolgen op de lange termijn veroorzaken als ze niet worden behandeld.

Chlamydia

Chlamydia-symptomen bij vrouwen:

Gonorroe

Symptomen van gonorroe zijn onder meer:
  • afscheiding uit de vagina (waterig, romig of lichtgroen)
  • pijn of een branderig gevoel tijdens het urineren
  • de behoefte om vaker te plassen
  • zwaardere menstruaties of spotting
  • pijn bij het aangaan van geslachtsgemeenschap
  • scherpe pijn in de onderbuik
  • koorts

De pil en het spiraaltje

De pil of een spiraaltje kunnen je lichaamshormonen veranderen en de menstruatiecyclus stoppen. Bij pilgebruik verlies je tussen je menstruaties door soms een paar druppels bloed. Dat is heel normaal. Als je een spiraaltje hebt om te voorkomen dat je zwanger raakt, is het mogelijk dat je lichaam het instrument afstoot. Dit kan leiden tot bloeden of irritatie. Als dit probleem zich voordoet, moet je je arts raadplegen en deze probleem bespreken.

Baarmoederproblemen

Baarmoederhalskanker

Vrouwen die aan baarmoederhalskanker lijden, kunnen een bruin-rode afscheiding ervaren. In een vroeg stadium veroorzaakt baarmoederhalskanker vaak geen tekenen of symptomen. Later kun je last krijgen van vaginaal bloedverlies en pijn in het bekken. Deze en andere symptomen kunnen worden veroorzaakt door baarmoederhalskanker of door andere aandoeningen. Raadpleeg je arts als je één van de volgende klachten ervaart:

Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Baarmoederpoliep

Baarmoederpoliepen komen vooral voor bij vrouwen vóór de overgang en ouder dan dertig jaar. Vaak heb je geen last van klachten. Eventuele klachten kunnen bestaan uit onregelmatig menstrueel bloedverlies, tussentijds bloedverlies, hevige menstruaties, bloederige afscheiding na geslachtsgemeenschap en klachten van bloedverlies na de overgang.

Oud bloed

Je lichaam probeert altijd om al het bloed in de baarmoeder te verdrijven wanneer je in je menstruatieperiode zit. Vaak blijft er toch wat bloed achter wat opdroogt. Opgedroogd bloed zal bruin van kleur zijn, en wanneer het met witte afscheiding wordt gemengd, kan het ook rood worden. Hoe ouder het bloed, hoe donkerder het is. De meeste vrouwen zullen een paar dagen na hun menstruatie deze verandering in de kleur van hun afscheiding ervaren. Dergelijke afscheiding kan zich voordoen rond de ovulatie.

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van rode of roodbruine afscheiding, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. De huisarts zal eerst vragen stellen over je menstruatiecyclus, eventuele andere symptomen zoals pijn, geur of jeuk, en mogelijke veranderingen in je vaginale afscheiding. Dit helpt om inzicht te krijgen in je situatie.

Lichamelijk onderzoek

De arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de gezondheid van je vagina en baarmoederhals te beoordelen. Dit kan onder andere een bekkenonderzoek zijn waarbij de arts kijkt naar de vaginale wand en de baarmoederhals om afwijkingen op te sporen.

Laboratoriumonderzoek

Vaak zal er ook een monster van de afscheiding worden genomen om te testen op infecties, zoals bacteriële vaginose, schimmelinfecties of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Soms wordt er ook bloedonderzoek uitgevoerd om hormonale oorzaken, zoals zwangerschap of hormonale onevenwichtigheden, op te sporen.

Beeldvormend onderzoek

Indien nodig kan de arts aanvullend beeldvormend onderzoek laten doen, zoals een echografie van het bekkengebied, om te kijken naar eventuele afwijkingen in de baarmoeder of eierstokken, zoals cysten, poliepen of vleesbomen.

Behandeling van rode afscheiding

De behandeling van rode of roodbruine afscheiding hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen op basis van veelvoorkomende oorzaken:

Menstruatiegerelateerd

Als de rode afscheiding wordt veroorzaakt door menstruatiebloed, is er meestal geen behandeling nodig. Dit is een normaal verschijnsel, vooral aan het begin of het einde van je menstruatie.

Infecties

Als de afscheiding wordt veroorzaakt door een infectie, zoals een bacteriële vaginose, schimmelinfectie of soa, kan de arts antibiotica, antischimmelmiddelen of antivirale medicijnen voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Hormonale onevenwichtigheden

Bij hormonale oorzaken, zoals tijdens de menopauze of bij het gebruik van hormonale anticonceptie, kan je arts hormoontherapie of een aanpassing van je anticonceptie voorstellen om de afscheiding te reguleren.

Poliepen of vleesbomen

Als poliepen of vleesbomen de oorzaak zijn, kan de arts voorstellen om deze chirurgisch te verwijderen. Dit gebeurt meestal via een kleine ingreep, zoals hysteroscopie of curettage.

Zwangerschap

Als de rode afscheiding verband houdt met zwangerschap, bijvoorbeeld bij een innestelingsbloeding of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan verdere medische evaluatie en behandeling nodig zijn om complicaties te voorkomen.

Kanker

Als de oorzaak ernstig is, zoals baarmoederhalskanker of baarmoederkanker, wordt vaak een gespecialiseerde behandeling ingezet, zoals chirurgie, chemotherapie of bestraling, afhankelijk van het stadium van de kanker.

Prognose

De prognose van rode of roodbruine afscheiding hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen, zoals bij menstruatiegerelateerde afscheiding of milde infecties, is de prognose goed. De klachten verdwijnen meestal vanzelf of na een korte behandeling, zoals antibiotica of antischimmelmiddelen.

Bij ernstigere onderliggende oorzaken, zoals poliepen, vleesbomen of hormonale onevenwichtigheden, is de prognose meestal ook gunstig wanneer tijdige behandeling wordt ingezet. Chirurgische ingrepen of hormoontherapieën hebben doorgaans goede resultaten, en de kans op terugkeer van symptomen is vaak klein.

Bij meer complexe oorzaken, zoals kanker, hangt de prognose af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt en behandeld. Vroege opsporing en behandeling verbeteren de prognose aanzienlijk, terwijl gevorderde stadia meer intensieve behandelingen vereisen en de prognose minder voorspelbaar is.

Over het algemeen geldt dat het vroegtijdig consulteren van een arts bij aanhoudende of zorgwekkende symptomen de prognose verbetert.

Preventie

Het is weliswaar niet altijd mogelijk om rode of roodbruine afscheiding te voorkomen, maar er zijn wel enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op sommige oorzaken te verminderen:
  • Gebruik van anticonceptie: Overweeg een vorm van anticonceptie die past bij jouw hormoonhuishouding en levensstijl, om hormonale schommelingen te voorkomen.
  • Goede hygiëne: Zorg voor een goede vaginale hygiëne, maar vermijd agressieve schoonmaakproducten die de natuurlijke balans van je vagina kunnen verstoren.
  • Veilig vrijen: Gebruik altijd bescherming tijdens seks om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen, wat kan leiden tot infecties en rode afscheiding.
  • Regelmatige controles: Ga regelmatig naar de gynaecoloog voor screenings, vooral als je risicofactoren hebt zoals een geschiedenis van poliepen, vleesbomen of baarmoederhalskanker.
  • Let op hormonale veranderingen: Wees alert op veranderingen in je menstruatiecyclus, vooral als je hormonale anticonceptie gebruikt, en overleg met je arts bij aanhoudende onregelmatigheden.
  • Voorkom infecties: Draag ademende katoenen ondergoed en vermijd langdurig dragen van strakke kleding om het risico op vaginale infecties te verminderen.
  • Gezonde leefstijl: Een gezonde voeding en regelmatigelichaamsbeweging. kunnen helpen om hormonale balans te behouden en de algehele gezondheid van je voortplantingssysteem te bevorderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van bruine afscheidingOorzaken van bruine afscheidingBruine afscheiding komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…

Volvulus (darmknoop): Verdraaiing in darm met obstipatieVolvulus (darmknoop): Verdraaiing in darm met obstipatieVolvulus is een aandoening waarbij een deel van de darm plotseling draait. Deze draaiing ontstaat vaak door een verstopp…
Witte afscheiding: oorzaken dikke, klonterige witte vloedWitte afscheiding: oorzaken dikke, klonterige witte vloedWitte afscheiding of witte vloed is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere vrouw voorkomt. Witte afscheiding of wit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • A. Vogel. Bruine afscheiding in de overgang: Bruine, donkere afscheiding is een vorm van tussentijds bloedverlies. https://www.avogel.nl/Indicaties/In-de-overgang-special/Bruine-afscheiding-overgang-menstruatie.php (ingezien op 30-7-2017)
  • Check Pregnancy. 10 Causes of Red Discharge You Need to Know. https://www.checkpregnancy.com/red-discharge-causes-concerns/ (ingezien op 28-7-2017)
  • Ellesie. Afwijkende vaginale afscheiding. https://www.ellesie.nl/behandelingen/vaginale-afscheiding (24-8-2024)
  • Healthline. Gonorrhea. https://www.healthline.com/health/gonorrhea (ingezien op 10-10-2018)
  • New Kids-Center. When Should I Worry About Reddish Brown Discharge? http://www.newkidscenter.com/Reddish-Brown-Discharge.html (ingezien op 28-7-2017)
  • NIH. Cervical Cancer Treatment. https://www.cancer.gov/types/cervical/patient/cervical-treatment-pdq (ingezien op 30-7-2017)
  • Snel Zwanger Worden. 9 Eisprong Symptomen om Je Ovulatie te Herkennen + 5 Tips. https://snelzwangerworden.nl/herken-symptomen-ovulatie/ (ingezien op 30-7-2017)
  • Stdcheck. Vaginal Discharge. https://www.stdcheck.com/std-symptoms-vaginal-discharge.php (ingezien op 10-10-2018)
  • Thuisarts.nl. Ik heb een ontsteking in het kleine bekken. https://www.thuisarts.nl/ontsteking-in-kleine-bekken/ik-heb-ontsteking-in-kleine-bekken (ingezien op 30-7-2017)
  • WebMD. Chlamydia. https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/chlamydia#1 (ingezien op 10-10-2018)
  • Women-info.com. Reddish brown discharge. http://www.women-info.com/en/reddish-brown-discharge/ (ingezien op 28-7-2017)
  • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Image Point Fr/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 24-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.