Stinkende afscheiding: oorzaken afscheiding stinkt naar vis

Stinkende afscheiding: oorzaken afscheiding stinkt naar vis Stinkende afscheiding duidt op een onaangename of vies ruikende vaginale afscheiding of afscheiding die naar vis ruikt, of erger: naar rotte vis. Iedere vrouw heeft wel eens last van een stinkende vaginale afscheiding. Tot op zekere hoogte is dat normaal, maar als de geur van je vaginale afscheiding plotseling is veranderd, dan is het belangrijk om te bepalen wat de mogelijke oorzaak is van deze verandering. Je kunt dan zo nodig medische hulp inschakelen. Het is gebruikelijk dat de geur van je vagina verandert gedurende de menstruatiecyclus. De geur is sterk afhankelijk van de vaginale flora, de voeding die je eet, je hormonen, etc. De pH-waarde in de vagina kan veranderen onder invloed van allerlei factoren en een stinkende afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan naar vis stinken (visgeur), of juist zuur ruiken. Wat te doen als je last hebt van een stinkende afscheiding?

Vaginale afscheiding stinkt naar vis / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginale afscheiding stinkt naar vis / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Reukloze of enigszins zuur ruikende afscheiding

Vaginale afscheiding is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Een gezonde vagina heeft onder normale omstandigheden een reukloze afscheiding. Het kan ook wat zuur ruiken. In de meeste gevallen is dit een vochtige afscheiding uit de baarmoederhals die helpt om bacteriën te verwijderen. Deze afscheiding is licht zuur om potentieel infectieuze ziekteverwekkers weg te houden. Als deze afscheiding echter een visachtige of vieze geur heeft, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Oorzaken van stinkende afscheiding

Allerlei mogelijke oorzaken

Vaginale geur kan variëren gedurende de menstruatiecyclus en kan vooral aanwezig zijn na seksuele gemeenschap. Zweten kan ook een vaginale geur veroorzaken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om vaginale douches of een vaginale deodorant te gebruiken om vaginale geur te verminderen, kunnen deze producten de vagina irriteren waardoor vaginale klachten toenemen.

Meest voorkomende oorzaak

Bacteriële vaginose duidt op een overmatige groei van normale bacteriën in de vagina. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een stinkende vagina. Trichomoniasis, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), kan ook aanleiding geven tot een vaginale geur. Chlamydia en gonorroe-infecties veroorzaken meestal geen vaginale geurtjes. Vagina schimmelinfecties ook niet. Over het algemeen geldt dat als je kortdurend last hebt van een vaginale geur zonder andere vaginale klachten, het onwaarschijnlijk is dat je vaginale geur abnormaal is.

Vrouw bij huisarts / Bron: Istock.com/AdamGregorVrouw bij huisarts / Bron: Istock.com/AdamGregor

Courante oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van abnormale vaginale geur zijn onder meer:
 • bacteriële vaginose;
 • slechte hygiëne;
 • vergeten tampon; en
 • trichomoniasis.

Zeldzamere oorzaken

Minder vaak ontstaat een abnormale vaginale geur ​​door:
 • rectovaginale fistel;
 • baarmoederhalskanker; en
 • vaginakanker.

Symptomen stinkende vaginale afscheiding

Naast de visgeur die uit de vagina komt, heb je mogelijk ook last van andere klachten en symptomen, zoals:
 • abnormale vaginale afscheiding (wit, groen, geel of grijs)
 • andere consistentie van de afscheiding (bijvoorbeeld roomachtig of kaasachtig)
 • een urinegeur die stinkt naar vis
 • pijn of een brandend gevoel bij het plassen
 • troebele urine
 • pijn tijdens en/of na de geslachtsgemeenschap
 • jeuk of een branderig gevoel in de vagina
 • vaginale pijn

Afscheiding stinkt naar vis door infectie bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose is er sprake van een overmatige groei van normale bacteriën in de vagina, wat het natuurlijke evenwicht verstoort. Bacteriële vaginose is derhalve geen infectie van buitenaf, maar een verstoorde balans in de lichaamseigen bacteriën. Vooral vrouwen in hun vruchtbare jaren kunnen op een gegeven ogenblik last krijgen van bacteriële vaginose, maar het kan echter vrouwen van alle leeftijden treffen. De oorzaak wordt nog niet volledig begrepen, maar bepaalde activiteiten, zoals onbeschermde seks of veelvuldig douchen, lijken het risico te verhogen.

Symptomen bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose kan de volgende symptomen geven:

Veel vrouwen met bacteriële vaginose ervaren geen klachten of symptomen.

Stinkende vaginale afscheiding door een infectie

Soms is ene infectie verantwoordelijk voor een stinkende afscheiding.

Trichomoas (soa)

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die wordt veroorzaakt door een parasiet. Bij vrouwen kan deze soa een stinkende vaginale afscheiding, genitale jeuk en pijn bij het plassen veroorzaken. Trichomonas kan effectief behandeld worden met het geneesmiddel metronidazol.

Stinkende afscheiding door Pelvic Inflammatory Disease (PID) / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockStinkende afscheiding door Pelvic Inflammatory Disease (PID) / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Bekkenontsteking of PID

Een ontsteking in het kleine bekken wordt ook wel pelvic inflammatory disease (PID) genoemd. Via de vagina en baarmoeder kunnen bacteriën bij de eileiders komen, waardoor en een ontsteking in het kleine bekken ontstaat. De ontsteking kan zich verder uitbreiden naar de eierstokken, het buikvlies, de blaas en de endeldarm en vervolgens allerlei klachten veroorzaken. Je kan bij PID onder meer last krijgen van meer vaginale afscheiding, of vaginale afscheiding met een andere kleur of geur, zoals stinkende afscheiding met een vislucht.

Urineweginfectie (blaasontsteking)

Bacteriën die zich vermenigvuldigen in de blaas, leiden tot een urineweginfectie of blaasontsteking. Bekende symptomen van blaasontsteking zijn frequent plassen, pijn bij het plassen en troebele of stinkende urine.

Vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de binnenste wanden van de vagina, de schaamlippen en het weefsel rond de vagina. Een mogelijk symptoom is verandering in kleur, geur of de hoeveelheid vaginale afscheiding. Een visachtige geur uit de vagina of stinkende vaginale afscheiding is dan mogelijk. Veel voorkomende oorzaken van vaginitis zijn bacteriële infectie, schimmelinfectie of de seksueel overdraagbare aandoening trichomoniasis.

Hygiëne, zweten, tampongebruik en seksualiteit

Stinkende afscheiding door slechte hygiëne

Een andere veel voorkomende oorzaak van stinkende afscheiding, is slechte hygiëne. Dit wordt vooral gezien bij ouderen en psychiatrische patiënten. Wanneer je te weinig schoon ondergoed aantrekt, kan dit problemen geven. Het is verder een goed idee om je externe genitale gebied (de vulva) te wassen tijdens het douchen. Gebruik een zeer kleine hoeveelheid milde, ongeparfumeerde zeep en veel water. Vaginaal douchen is niet noodzakelijk. Dit kan de normale zuurgraad verstoren.

Vergeten tampon

Je kunt ook onvoldoende hygiënisch zijn met je tampons of inlegkruisjes, door ze niet vaak genoeg te vervangen door schone. Ook kun je een tampon in je vagina 'kwijtraken'. Dit gebeurt wanneer een tampon naar het bovenste gedeelte van de vagina stijgt en daar blijft steken. Een vergeten tampon kan leiden tot een vaginale infectie, wat een onaangename geur produceert.

Stinkende afscheiding na seks

Vrij veel vrouwen hebben te maken met een sterke vaginale geur na seksuele gemeenschap. Dit geldt vooral als je partner ejaculeert in je vagina. De pH van het sperma, samen met de extra afscheiding tijdens de seks, kan een cocktail van geurige substanties creëren. Als de vaginale geur vooral optreedt na de seks, spoel dan daarna de vagina met lauwwarm water en milde zeep. Je kunt ook dagelijks een pro-biotische drankje of yoghurt nemen, voor de opbouw van een heilzame vaginale flora.

Hevige transpiratie

Zweten in en rond het vaginale en vulvaire gebied is een normaal onderdeel van de warmteregulatie van het vrouwenlichaam. Overmatig transpiratievocht kan echter ongemak en irritatie veroorzaken in de vaginale regio. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan overvloedig zweten in de liesstreek. De vagina zelf kan niet zweten omdat het geen zweetklieren heeft. De externe geslachtsdelen rond de vagina en de liesstreek kunnen dat echter wel. Het zweet dat optreedt rond de geslachtsdelen is niet hetzelfde als zweet uit andere delen van het lichaam. Apocriene klieren zijn verantwoordelijk voor de zweetproductie in de lies en onder de oksels, terwijl eccriene klieren elders op het lichaam zweet produceren. Het zijn de apocriene zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Meisjes en vrouwen hebben een hoge concentratie apocriene zweetklieren op en rond de vulva. Het zweet van apocriene klieren bevat eiwitten. Bacteriën breken dit eiwit af, wat een duidelijke geur kan produceren. Overmatig zweten rond de liesstreek kan ook jeuk veroorzaken en kan soms leiden tot schimmelinfecties.

Bruine afscheiding door rectovaginale fistel

Een rectovaginale fistel is een (niet natuurlijke) verbinding tussen de vagina en de anus of de endeldarm, ook wel rectum genoemd. Hierdoor kan darminhoud lekken door de fistel, waardoor lucht of ontlasting door je vagina passeert in de vorm van bruine afscheiding. Vaak heb je ook last van een pijnlijke bult of een onaangenaam gevoel in de onderbuik.

Oorzaken
Een rectovaginal fistula kunnen ontstaan door:
 • Letsel tijdens de bevalling;
 • Ziekte van Crohn of een andere inflammatoire darmziekte;
 • Bestraling of kanker in het bekkengebied; en
 • Complicatie na chirurgische ingreep in het bekkengebied.

Stinkende geur door voeding

Knoflook, uien en aspreges

Sterk geurende voedingsmiddelen zoals asperges, broccoli, gerookt voedsel, knoflook, uien en/of sommige soorten vis kunnen vaginale geurtjes veroorzaken. Omdat een belangrijk onderdeel van de geur afkomstig is van zweet, zullen voedingsmiddelen die je zweet een bepaalde geur geven, dit ook doen in het gebied van de vulva. Als je bovenmatig veel voedingsmiddelen eet met zeer sterke geuren zoals asperges of knoflook, dan is het mogelijk dat dit zich kan vertalen in een geur in je vaginale gebied.

Rood vlees

Als je rood vlees eet, kun je meer zweten en je zweet kan sterker ruiken. Dit kan al na enkele uren optreden. Net als bij andere voedingsmiddelen die van invloed zijn op je lichaamsgeur, komt het door de zweetklieren rond je geslachtsdelen. Rood vlees eten kan ook de pH-waarden van je vagina verstoren. Een normale en gezonde vagina is licht zuur. Er zijn aanwijzingen dat sommige voedingsmiddelen die veel alkalines bevatten, zoals vlees en vis, mogelijk van invloed zijn op de vaginale geur.

Stinkende afscheiding door kanker

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die voorkomt in de cellen van de cervix, het onderste gedeelte van de baarmoeder die aansluit op de vagina. Verschillende stammen van het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat via seks kan worden overgedragen, speelt een rol spelen bij het ontstaan van de meeste vormen van baarmoederhalskanker. Bij blootstelling aan HPV, ruimt het immuunsysteem van een vrouw het virus op voordat het schade kan aanrichten. Bij een kleine groep vrouwen overleeft het virus gedurende langere tijd, wat schade kan veroorzaken aan de cellen.

Symptomen
In een vroeg stadium van baarmoederhalskanker heb je over het algemeen geen symptomen. Later in het ziekteproces kun je last krijgen bloedverlies na het vrijen, tussentijds bloedverlies bloedverlies of na de menopauze. Daarnaast kun je last krijgen van waterige, bloederige vaginale afscheiding met een vieze geur. Pijn in het bekken of pijn tijdens het vrijen, komt ook voor.

Vaginakanker

Vaginakanker is een zeldzame vorm van kanker die ontstaat in je vagina. Aanvankelijk geeft het vaak geen symptomen, maar gevorderde vaginakanker kan klachten en symptomen veroorzaken zoals ongewoon vaginaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of na de menopauze, en waterige vaginale afscheiding. Je kunt ook een knobbeltje of tumor in je vagina waarnemen. Andere klachten zijn pijn bij het plassen, vaak moeten plassen, obstipatie en bekkenpijn.

Menstruatie en zwangerschap

Zwangerschap en menstruatie kunnen ook van invloed zijn op de geur van je vaginale afscheiding.

Menstruatiecyclus

Het is heel normaal dat tijdens je menstruatie je vaginale geur anders is dan normaal. Vlak voor de menstruatie mengen het bloed, wat een verhoogde zuurgraad heeft, en het baarmoederslijmvlies, zich met de microflora in de vagina, wat leidt tot een andere geur. Er kan soms een milde, stinkende vislucht ontstaan na de menstruatie.

Sterk ruikende vagina tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabaySterk ruikende vagina tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Sterk ruikende afscheiding en zwanger

Een vaginale geur tijdens de zwangerschap is in feite heel normaal. Als je penetrante geur opmerkt, in combinatie met een dikke afscheiding, jeuk, irritatie of pijn, neem dan contact op met je huisarts. Als gevolg van een verhoogde hormoonproductie en de toename van vocht in het vaginale gebied, heb je een verhoogd risico op vaginale schimmelinfecties, of bacteriële infecties. En als een schimmelinfectie de bron is van de geur, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken of de infectie inderdaad niet iets meer is dan een schimmelinfectie en of het behandeling behoeft.

Huisarts raadplegen bij afscheiding die naar vis stinkt

Bij een aanhoudende vies ruikende of stinkende afscheiding, vooral als deze gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal informeren naar je klachten en allerlei vragen stellen om de klachten te verduidelijken. de arts zal daarbij je medische voorgeschiedenis in acht nemen. Vervolgens voert hij een gynaecologisch onderzoek uit, waarbij hij let op tekenen van een ontsteking of een abnormale vaginale afscheiding. Hij kan een monster van de afscheiding nemen voor onderzoek in het laboratorium. Ook kan de arts de PH-waarde van je vagina meten en beoordelen. Wanneer deze waarde verhoogd is, duidt dit mogelijk op een (bacteriële) infectie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…

Goedaardige huidgezwellen met milde tot ernstige symptomenGoedaardige huidgezwellen met milde tot ernstige symptomenEen aantal huidaandoeningen veroorzaken goedaardige gezwellen in de huid die milde tot ernstige symptomen en ongemak ver…
Pemphigus vulgaris: Zweren en blaren aan huid & slijmvliezenPemphigus vulgaris: Zweren en blaren aan huid & slijmvliezenPemphigus vulgaris is een zeldzame auto-immuunziekte die de huid en slijmvliezen aantast. De huidziekte gaat gepaard met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
 • Buzzfeed. 11 Things Everyone With A Vagina Should Know About Food. https://www.buzzfeed.com/deenashanker/eating-for-your-vag (ingezien op 18-11-2019)
 • Healthline. Sweaty Vagina: Why It Happens and What You Can Do. https://www.healthline.com/health/womens-health/sweaty-vagina (ingezien op 18-11-2019)
 • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Veelgestelde_vragen/Veelgestelde_vragen_HPV#18. Als mijn lichaam het virus heeft opgeruimd, ben ik het virus dan echt helemaal kwijt?
 • https://www.proctoskliniek.nl/aandoening/rectovaginale-fistel#welke-klachten-kunnen-wijzen-op-een-rectovaginale-fistel
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-last-van-vaginale-afscheiding
 • http://www.mommyedition.com/how-to-get-rid-of-unpleasant-vaginal-odor
 • http://www.checkpregnancy.com/fishy-vaginal-odor-causes-treatments/
 • http://www.webmd.boots.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal
 • J.A.H. Eekhof e.a. (red.): Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.
 • Thuisarts. Ik heb een ontsteking in het kleine bekken. https://www.thuisarts.nl/ontsteking-in-kleine-bekken/ik-heb-ontsteking-in-kleine-bekken (ingezien op 18-11-2019)
 • Wikipedia. Vaginitis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaginitis (ingezien op 18-11-2019)
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/AdamGregor
 • Afbeelding bron 3: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Greyerbaby, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.