Vaginitis: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

Vaginitis: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie Vaginitis is een ontsteking van de vagina. In de meeste gevallen is een infectie de oorzaak. Vaginitis symptomen bestaan uit afscheiding, jeuk, branderig en mogelijk pijn. Vaginitis is een veel voorkomende aandoening. Vooral vrouwen met diabetes zijn er gevoelig voor. Er zijn verschillende vormen van vaginitis. De meest voorkomende vormen zijn bacteriële vaginose, schimmelinfecties, trichomonas (een seksueel overdraagbare aandoening) en atrofische vaginitis. De behandeling van vaginitis is afhankelijk van de oorzaak. De preventie van vaginitis bestaat uit hygiënische maatregelen en uit het vermijden van een aantal activiteiten of stoffen.

Vaginitis / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginitis / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Wat is vaginitis?

Vaginitis duidt op een ontsteking van de binnenste wanden van de vagina, de schaamlippen en het weefsel rond de vagina, wat kan leiden tot afscheiding, jeuk en pijn. De oorzaak is meestal een verandering in de balans van de normale bacteriën in de vagina, of een vaginale infectie. Verminderde oestrogeenspiegels na de menopauze en sommige huidaandoeningen kunnen evenwel ook vaginitis veroorzaken. De behandeling is afhankelijk van het soort vaginitis.

Vormen van vaginitis

De meest voorkomende vormen van vaginitis zijn:

Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose, ten gevolge van een verandering van de normale bacteriële vaginale flora door overgroei van andere organismen.

Schimmelinfecties
Schimmelinfecties worden gewoonlijk veroorzaakt door een natuurlijk voorkomende schimmel Candida albicans.

Trichomonas
Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet en wordt vaak overgedragen door geslachtsgemeenschap en kan daarom worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Atrofische vaginitis
Bij atrofische vaginitis of seniele vaginitis wordt de vaginawand dunner en droger door een gebrek aan oestrogeen. De oestrogeenspiegel neemt af tijdens de menopauze. Dit maakt de bekleding van de vagina gevoeliger voor irritatie en ontsteking.

Vaginitis symptomen

De symptomen van vaginitis kunnen bestaan uit:

Vaginale afscheiding
Veel vrouwen hebben geen vaginale afscheiding bij vaginitis. Mocht je er wel last van hebben, dan kan deze afscheiding verschillen afhankelijk van de oorzaak:

OorzaakAfscheiding
Bacteriële vaginoseJe kunt een grijs-witte, stinkende afscheiding ontwikkelen. De geur wordt vaak omschreven als een visachtige geur.
SchimmelinfectieHet belangrijkste symptoom is jeuk, maar je kunt ook last krijgen van een witte, dikke afscheiding wat op kwark lijkt.
TrichomonasDeze infectie kan een groen-gele, soms schuimige afscheiding veroorzaken.

Oorzaken van vaginitis

De oorzaak is afhankelijk van wat voor soort vaginitis je hebt:

Bacteriële vaginose

Dit is de meest voorkomende oorzaak van vaginitis en is het gevolg van een verandering in de balans van de normale bacteriën in de vagina door overgroei van een van de vele andere organismen. Meestal worden hierbij bacteriën die normaal in de vagina aanwezig zijn (lactobacillen, welke vallen onder de groep van melkzuurbacteriën), overwoekerd door andere bacteriën (anaërobe organismen) in je vagina. Als de anaërobe bacteriën fors in aantal toenemen, verstoren ze het natuurlijke evenwicht, waardoor bacteriële vaginose ontstaat.

Dit type van vaginitis wordt geassocieerd met geslachtsgemeenschap, vooral als je wisselende seksuele partners hebt of een nieuwe partner. Het komt evenwel ook voor bij vrouwen die niet seksueel actief zijn.

Schimmelinfecties

Een schimmelinfectie ontstaat als gevolg van overmatige groei van een schimmel in je vagina. De boosdoener is meestal C. albicans. Deze veroorzaakt ook infecties in andere vochtige en broeierige gebieden van je lichaam, zoals in de mond (spruw), huidplooien (bijvoorbeeld liesschimmel) en het nagelbed. De schimmel kan ook leiden tot luieruitslag.

Vaginitis kan worden veroorzaakt door trichomonas / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comVaginitis kan worden veroorzaakt door trichomonas / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Trichomonas

Deze soa wordt veroorzaakt door een microscopische, eencellige parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Bij mannen infecteert het organisme meestal de urinewegen, maar vaak veroorzaakt het geen symptomen. Bij vrouwen infecteert deze lastpak meestal de vagina, wat kan leiden tot klachten. Het verhoogt bij vrouwen ook het risico op het krijgen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Niet-infectieuze vaginitis

Vaginale sprays, douches, geparfumeerde zeep en zaaddodende producten, kunnen een allergische reactie veroorzaken of het vulvaire en vaginale weefsel irriteren. Vreemde voorwerpen, zoals een vergeten tampons in de vagina, kunnen ook het vaginale weefsel irriteren.

Atrofische vaginitis

Verminderde oestrogeenniveaus na de menopause of chirurgische verwijdering van de eierstokken kan de vaginawand dunner maken, wat soms leidt tot vaginale irritatie, brandend gevoel en droogheid.

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayHormonale veranderingen tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Risicofactoren

Factoren die het risico op het ontwikkelen van vaginitis verhogen, zijn:
 • Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap, het gebruik van de pil of menopauze;
 • Seksuele activiteit;
 • Het hebben van een soa;
 • Medicijngebruik, zoals antibiotica en steroïden;
 • Het gebruik van zaaddodende middelen voor anticonceptie;
 • ongecontroleerde diabetes;
 • Het gebruik van hygiënische producten, zoals vaginale spray of vaginale deodorant;
 • Vaginale douche;
 • Het dragen van vochtige of nauwsluitende kleding;
 • Het gebruik van een spiraaltje.

Complicaties

Vrouwen met trichomonas of bacteriële vaginose lopen een groter risico op (andere) seksueel overdraagbare aandoeningen, doordat de vaginawand is ontstoken. Bij zwangere vrouwen wordt symptomatische bacteriële vaginose en trichomonas in verband gebracht met vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van baby's.

Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Diagnose en onderzoek

Anamnese en medische voorgeschiedenis

De arts zal in eerste instantie een anamnese afnemen, waarbij hij allerlei vragen stelt over je klachten. Daarnaast zal hij je medische voorgeschiedenis doornemen om te kijken of je eerder last hebt gehad van vaginale of seksueel overdraagbare aandoeningen.

Vaginaal inwendig onderzoek

De arts zal een inwendig vaginaal onderzoek uitvoeren met behulp van een 'eendenbek' (speculum). Hierbij zal de arts onderzoeken of er sprake is van een ontsteking en abnormale afscheiding.

Uitstrijkje

De arts neemt meteen een uitstrijkje wat veelal ter plekke onder de microscoop onderzocht kan worden, waardoor je vaak meteen weet of er sprake is van een schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Voor het vaststellen van een soa wordt een vaginaal monster naar het laboratorium gestuurd.

De arts kan bepaalde middelen voorschrijven bij vaginitis / Bron: Istock.com/WavebreakmediaDe arts kan bepaalde middelen voorschrijven bij vaginitis / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Vaginitis behandeling

De behandeling van vaginitis is afhankelijk van de oorzaak. Bij bacteriële vaginose kan de arts metronidazol voor in de vagina voorschrijven (vaginale ovule). Metronidazol tabletten om te slikken, zijn ook mogelijk. Clindamycine crème in de vagina is een andere behandelmogelijkheid. Schimmelinfecties worden meestal behandeld met een schimmeldodende crème of zetpil. Schimmelinfecties kunnen ook worden behandeld met een voorgeschreven orale antimycoticum, zoals fluconazol. Trichomonas wordt behandeld met metronidazol (of tinidazol) 2 g in één dosis. Je partner wordt meebehandeld om herbesmetting te voorkomen. Vaginale atrofie kan worden behandeld met oestrogeen in de vorm van vaginale crèmes of tabletten. In geval van niet-infectieuze vaginitis moet de bron van de irritatie worden vastgesteld, zodat deze in het vervolg vermeden kan worden. Mogelijke bronnen zijn nieuwe zeep, wasmiddel, maandverband en tampons.

Preventie

Goede hygiëne kan voorkomen dat bepaalde vormen van vaginitis terugkeren en kunnen sommige klachten verlichten:
 • Vermijd baden en bubbelbaden;
 • Vermijd irriterende stoffen, zoals geparfumeerde tampons, vaginale douches (tenzij voorgeschreven), deodoranten en geparfumeerde zeep.
 • Houd je schaamstreek droog en schoon. Gebruik water en een milde zeep.
 • Veeg van voor naar achter na gebruik van het toilet. Hiermee voorkom je de verspreiding van fecale bacteriën in je vagina.
 • Gebruik een latex condoom ter voorkoming van een soa. Beter is het om levenslange wederzijdse trouw te bewaren met een seksuele partner die niet besmet is met een soa.
 • Draag katoenen of linnen ondergoed.
 • Probeer niet te krabben aan de schaamstreek, aangezien dit de infectie kan verergeren en de verspreiding ervan kan bevorderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVeel vrouwen hebben onverklaarbare symptomen in of bij hun vagina. Bloed na seks of bij het plassen, een vieze geur, uit…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Vagina-ontsteking: oorzaken en symptomenVagina-ontsteking: oorzaken en symptomenDe meeste vrouwen krijgen wel een keer last van vaginale klachten. Vaak is er sprake van een ontstoken vagina. De klacht…
Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…

Borderline-persoonlijkheidsstoornis en de kindertijdBorderline-persoonlijkheidsstoornis en de kindertijdEr is weinig onderzoek gedaan naar de kindertijd van mensen die later gediagnosticeerd zijn met een borderline persoonli…
Vitamine D-tekort: oorzaken, symptomen en oplossingenVitamine D-tekort: oorzaken, symptomen en oplossingenHet is erg belangrijk om voldoende vitamine D in ons lichaam te hebben, omdat een tekort allerlei verschillende klachten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%C3%ABle-vaginose
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/home/ovc-20258665
 • http://www.medicalnewstoday.com/articles/175101.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaginitis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Atrofische_vaginitis
 • http://www.vrouwenklinieken.nl/zorg/-vaginale-afscheiding-sg38sa62-vaginale-afscheiding-soa.g249:we35ny96
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.