Vaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingen

Vaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingen Veel vrouwen hebben onverklaarbare symptomen in of bij hun vagina. Bloed na seks of bij het plassen, een vieze geur, uitscheiding, enz. Vaak is er dan sprake van vaginitis, een ontsteking in de vagina. Er zijn veel verschillende oorzaken, maar gelukkig ook behandelingen. Naast het raadplegen van dit artikel is het verstandig ook een arts te raadplegen.

Vaginitis

Bij vaginitis is er sprake van een ontsteking van de vagina. De ontsteking kan ook rondom de vagina zijn, bijvoorbeeld de schaamlippen, weefsel rond de vagina of de binnenste wanden van de vagina. Het komt het meeste voor bij pubermeisjes, wanneer de balans van schimmels en bacteriën wordt verstoord. Dit kan gebeuren door een chemische irritatie of het hebben van gemeenschap. Wanneer er sprake is van vaginitis bij jonge meisjes die nog niet in de puberteit zijn of seksueel actief, dan zijn er vaak andere oorzaken. Vanwege een kleinere aanwezigheid van oestrogeen is de huid in en rondom de vagina een stuk dunner en gevoeliger. Hierdoor is er meer kans op een ontsteking, als de vagina bijvoorbeeld niet goed genoeg wordt gereinigd.

Symptomen

De volgende symptomen zijn het meest voorkomend:
 • bloeden (bij het plassen of na gemeenschap)
 • jeuk
 • geïrriteerdheid en gevoeligheid
 • brandend gevoel bij het plassen
 • rode en opgezwollen vagina
 • vaker plassen
 • vaginale uitscheiding

Let hierbij op dat sommige van deze symptomen ook op andere aandoeningen kunnen wijzen.

Oorzaken

Vaginitis kan door verschillende oorzaken komen. Zoals al eerder genoemd kan het bij meisjes die nog niet door de pubertijd heen zijn komen door slechte hygiëne of het gebruik van huid irriterende middelen, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk. Het is vaak lastig om vast te stellen wat de ontsteking nou daadwerkelijk heeft veroorzaakt. De volgende drie oorzaken zijn veel voorkomend en makkelijk zelf te herkennen.

Candidiasis

Candidiasis, ofwel een schimmelinfectie kan ook de reden zijn van vaginitis. Dit wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels, meestal Candida albicans. Het is normaal om deze schimmel te hebben, maar soms wordt de balans tussen deze schimmels en bacteriën verstoord en krijgen de schimmels een overwicht op de bacteriën. Dan ontstaat er een infectie. Schimmelinfecties komen vaker voor als je onlangs een orale antibioticakuur hebt gehad.

Bacteriële vaginitis

Een bacteriële vaginitis wordt veroorzaakt door een verstoring van de balans van de bacteriën die normaal gesproken al in de vagina leven. De verstoring hiervan kan een rottende geur verspreiden en een witte of grijze afscheiding met zich meebrengen.

Trichomonas

Trichomonas is een geslachtsziekte die wordt veroorzaakt door de Trichomonas parasiet. Deze veroorzaakt vooral jeuk en een groenige afscheiding met een vies geurtje. Deze parasiet komt veel voor, maar heel weinig mensen hebben hier last van.

Behandeling

Om de last van de vaginitis te verminderen kun je meerdere dingen doen:
 • een warm bad nemen (het beste zonder zeep)
 • een ice pack op de vagina houden
 • hydraterende crème op de geïrriteerde huid houden

Voor andere behandelingen is het belangrijk om te weten wat de vaginitis heeft veroorzaakt. Met behulp van een arts is hier vaak uiteindelijk wel achter te komen. Er kan dan een specifieke crème worden voorgeschreven of een antibiotica kuur.

Voorkomen

Belangrijker dan het kunnen behandelen of verklaren is natuurlijk het voorkomen. Naast goede hygiëne zijn er meer dingen die je kunt doen om het te voorkomen.
 • plassen met je benen gespreid
 • geen natte kleren dragen (denk aan regen of zweet)
 • geen strakke kleding dragen
 • katoenen ondergoed dragen
 • geen geparfumeerde producten gebruiken rondom de vagina
 • milde zeep gebruiken
 • goed uitspoelen na het gebruik van zeep
© 2014 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…
Stinkende vaginale afscheiding: Oorzaken vislucht uit vaginaStinkende vaginale afscheiding: Oorzaken vislucht uit vaginaNormaal gezien komt er uit de vagina geen sterke geur. Af en toe kampen vrouwen echter met een indringende, visachtige g…

Jongeren en depressiviteitJongeren en depressiviteitRelatief veel jongeren zijn depressief en het aantal stijgt, wereldwijd is het zelfs de grootste veroorzaker van school-…
Aldosteron, cortisol en renine balans van invloed op ziektenAldosteron, cortisol en renine balans van invloed op ziektenDe lever tezamen met de bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van renine, aldosteron en cortisol. Door de nier…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Candidiasis
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/84327-redenen-vaginaal-bloeden-na-gemeenschap.html
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.