Jongeren en depressiviteit

Jongeren en depressiviteit Relatief veel jongeren zijn depressief en het aantal stijgt, wereldwijd is het zelfs de grootste veroorzaker van school- of werkverzuim. Geen goede ontwikkeling dus en zaak hier meer aandacht voor te vragen. Aandacht die hopelijk zal leiden tot meer begrip, herkenning en handeling indien nodig. Temeer een depressie ook kan leiden tot een slechte lichamelijke toestand - minder weerstand -, angststoornissen en zelfs zelfdoding.

Volwassen worden

Volwassen worden gaat met horten en stoten en daar kunnen de meeste volwassenen over meepraten. Dit impliceert ook dat in deze periode relatief heftig gereageerd kan worden op die veranderingen. Jongeren kunnen zich, ogenschijnlijk vanuit het niets, neerslachtig en verdrietig voelen. Op zich is daar nog niets mis mee, dat hoort bij het opgroeien en iedere jongere maakt vaker dit soort “dipjes” mee (stemmingswisselingen). Zolang het van tijdelijke aard is (denk aan maximaal zo’n twee weken), is er nog niet zoveel aan de hand.

Depressieve klachten c.q. stoornis

Anders wordt het als het gaat om aanhoudende neerslachtigheid. De grootste groep jongeren zit rond de 14 a 15 jaar als het zich de kop opsteekt, maar er zijn al kinderen van zo’n 10 jaar die er last van kunnen hebben. Zo’n 7% van de jongeren heeft een depressieve stoornis. Echter, zeker het dubbele percentage heeft in deze periode een echte depressie. Bij meer dan de helft keert een depressieve periode enig moment weer terug en is er inmiddels aangetoond dat het bij ca. 35% in de directe familielijn zijn.

Bij meisjes komt het beduidend meer voor dan bij jongens. Dit wordt gerelateerd aan het feit dat de hormonale schommelingen groter zijn en meer meisjes dan jongens een negatief zelfbeeld hebben. Bovendien is de onderlinge relatie met leeftijdsgenoten bij meisjes wezenlijk anders, intenser, dan bij jongens. Dit zou mogelijk ook een rol kunnen spelen.
Wat niet wetenschappelijk aangetoond is, maar waar men wel vanuit gaat is dat het meer voorkomt bij allochtonen jongeren dan bij autochtone jongeren.

Hoe te herkennen?

Enkele van de veel voorkomende aspecten waar depressie aan te herkennen is:
 • Aanhoudende prikkelbaarheid.
 • Droevig/treurig om niet te benoemen redenen.
 • Humeurig of zelfs boos gedrag.
 • Antisociaal gedrag, seksueel losbandig, nooit thuis willen zijn.
 • Teruglopende schoolprestatie of zelfs helemaal wegblijven van school.
 • Aanhoudende onrust in het lijf.
 • Niet te herleiden hoofd- en buikklachten eventueel gecombineerd met slecht slapen.
 • Onzekerheid over de meest kleine en uiteenlopende zaken.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De oorzaak kan nagenoeg altijd gezond worden in een combinatie van sociale, biologische en psychiatrische aspecten. De puberteit is immers een enorm heftige periode op al deze vlakken.

Sociale aspecten

De relatie met ouders/opvoeders is van groot belang. Jongeren die geen goede band hebben, hebben vaker last van depressiviteit. Hun zelfwaardering ligt op een lager niveau en probleemgedrag ligt op de loer. Dit wordt over en weer vervolgens weer aangewakkerd. Communicatie en ondersteuning zijn belangrijk en de jongere moet een “veilige thuishaven” ervaren.

Verder kunnen huwelijksproblemen van ouders/opvoeders van grote invloed zijn, evenals de dood van een ouder/opvoeder. Aanhoudende stress, wat in deze gevallen vaak een rol speelt (denk maar eens aan nieuwe samenstelling van eerder gebroken gezinnen), is een belangrijke bron voor depressieve klachten.

Psychische aspecten

 • Schuldgevoelens; kan over van alles gaan.
 • Faalangst.
 • Negatief zelfbeeld.
 • Psychische aandoeningen.

Biologische aspecten

Als het in de genen zit, heb je als jongere nu eenmaal meer kans op depressiviteit. Meestal gaat het wel samen met de rol tussen ouders/opvoeders en de jongere.
Serotonine is een stof die de overdracht van signalen (tussen hersenen en zenuwcellen) regelt. Er kan een te laag gehalte aanwezig zijn. Antidepressiva zorgen bijvoorbeeld voor een “aanvulling”. Dit impliceert dus ook dat het belangrijk is te weten waar de oorzaak ligt. Lang niet altijd is een antidepressivum een oplossing.

Wat kan er aan gedaan worden?

Bij de oorzaken staan eigenlijk ook meteen de oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de rol van ouders/opvoeders versus hun kind. Een liefdevolle relatie, een thuishaven en vooral niet oordelend of veroordelend. Geduld tonen wil ook nog wel eens helpen bij jongeren.
Als de jongere zich veilig voelt zal hij of zij eerder in beeld komen voor hulp. Een veilige omgeving creëert een groter stuk openheid van de jongere en is eigenlijk een must om het probleem aan te pakken.

Vervolgens kan je aan de slag met verschillende professionals, maar ook je rol als ouder/opvoeder kan mogelijk onder de loep gelegd worden. Je kunt denken aan psychotherapie, maar ook gezinstherapie en of ouder/opvoeder-begeleiding.
Als de thuissituatie niet anders wordt, kan er een meer drastische beslissing nodig zijn. De jongere moet dan mogelijk tegen zichzelf beschermd worden. Hier worden uiteraard altijd professionals bij betrokken en is een uiterste middel.

Tot slot

Komt dit alles nogal zwaar over en twijfel je of er slechts een “dipje” is of er echt sprake is van een depressie, er zijn op internet wat testen te doen die je jongere mogelijk op weg helpt in dit proces.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Hoe voorkom je depressiviteit?Hoe voorkom je depressiviteit?Depressiviteit is op zichzelf geen psychische aandoening, maar een verzamelnaam voor alle psychische aandoeningen waarbi…
Depressie en erfelijkheidWetenschappers denken dat de kans om een depressie te krijgen meestal in de genen zit. Genen zitten in onze lichaamscell…

Kauwgom doorslikken, gevaarlijk of onschuldigKauwgom doorslikken, gevaarlijk of onschuldigKauwgom behoort tot het snoep en geeft een frisse smaak in de mond. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om op kauwg…
Vaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVeel vrouwen hebben onverklaarbare symptomen in of bij hun vagina. Bloed na seks of bij het plassen, een vieze geur, uit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
 • E.B. van Tongelre - psychotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.