Hoe voorkom je depressiviteit?

Hoe voorkom je depressiviteit? Depressiviteit is op zichzelf geen psychische aandoening, maar een verzamelnaam voor alle psychische aandoeningen waarbij de patiënt extreem neerslachtig en lusteloos is. De scheidingslijn tussen normale neerslachtigheid en een depressie is niet altijd even helder. In principe kan je stellen dat er sprake is van een depressie wanneer neerslachtigheid je functioneren langere tijd negatief beïnvloedt. Je voelt je vaak erg eenzaam wanneer je depressief bent, maar je staat echt niet alleen. Vierentwintig procent van de vrouwen en dertien procent van de man maakt één maal in zijn of haar leven een depressieve periode door. Het vermoeden bestaat dat veel mannen in de verslavingszorg of in het criminele circuit aan één of andere vorm van depressie lijden. Bijna één miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Toch bieden antidepressiva in vele gevallen geen oplossing.

Wanneer zijn mensen het meest kwetsbaar voor een depressie?

Dit zijn vaak situatie waarbij de patiënt zich psychisch zwaarder belast voelt zoals:
  • in de pubertijd
  • tijdens grote veranderingen in de persoonlijke omstandigheden zoals een scheiding, verhuizing of verandering van werkkring
  • na een groot persoonlijk verlies zoals een sterfgeval in de directe omgeving
  • na een bevalling
  • tijdens de overgang.

Welke mensen maken de grootste kans op een depressie?

Introverte mensen die weinig over hun gevoelens praten en zich moeilijk uiten maken een grotere kans op depressie. Door niet te praten over wat ze dwars zit, kunnen ze hun gevoelens niet kwijt en kroppen ze deze op.
Mensen die bang zijn confrontaties aan te gaan en hierdoor vaak hun woede inslikken maken ook een grotere kans op depressiviteit. De woede richt zich naar binnen, de patiënt krijgt steeds meer moeite met zichzelf en raakt depressief.
Depressiviteit heeft een grote erfelijke factor, dus wanneer depressiviteit in de familie voorkomt, is de kans groter dat jij er in je leven ook een keer tegen aan loopt.

Over het algemeen komt depressiviteit meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

De meest in het oog springende kenmerken depressiviteit:

  • slaapproblemen
  • moeite met concentreren
  • moeite met het starten van de dag
  • vermoeidheid
  • lusteloosheid
  • besluiteloosheid
  • afgevlakte emoties
  • negatief zelfbeeld
  • soms lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, rugpijn, hartkloppingen.

Wanneer deze kenmerken langer dan veertien dagen aanhouden, spreekt men van depressiviteit.

Hoe voorkom je depressiviteit?

Vaak merken mensen aan zichzelf dat ze zich steeds neerslachtiger gaan voelen en dat een depressie nabij is. Hoe ga je hier dan mee om?

  • Zorg voor een dagroutine. Hoe moeilijk het ook is, sta elke dag op rond dezelfde tijd, eet op gezette tijden, ga er iedere dag op uit en stap iedere avond rond dezelfde tijd in bed.
  • Blijf actief en zorg dat je iedere dag onder de mensen komt, al is het maar tijdens de boodschappen in de buurtsuper. Overwin je tegenzin en ga.
  • Probeer te zorgen voor voldoende mensen om je heen. Wanneer je te weinig mensen om je heen hebt kan je kijken hoe je dit kan verbeteren door het maken van een sociogram.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl met genoeg verse groente en fruit, weinig alcohol en voldoende beweging. Bewegen lijkt sowieso depressieve klachten te verminderen.
  • Neem het leven niet te serieus en probeer zo min mogelijk te piekeren. Wanneer je merkt dat je gaat piekeren, onderneem dan iets. Ga fietsen of wandelen, zoek iemand op of maak desnoods je huis schoon. Alles om te voorkomen dat je in die negatieve gedachtespiraal komt.
  • Doe eens een cursus Mindfulness of yoga. Hierbij word je je weer bewust van jezelf en ook dit heeft een positief effect bij depressieve klachten. Voor sommige mensen helpt ook yoga of schilderen om uit de negatieve spiraal te komen.

Probeer je problemen niet alleen op te lossen, maar ga naar de huisarts. Deze kan evt. antidepressiva voorschrijven en je zo nodig doorverwijzen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Ben ik depressief? Kenmerken van een depressieBen ik depressief? Kenmerken van een depressieVrijwel iedereen kampt zo nu en dan met neerslachtigheid; bijvoorbeeld na een vervelende ervaring, in de winterperiode o…

Hartfalen: uitleg, oorzaken en behandelingVan alle Nederlanders hebben zo'n 200.000 mensen hartfalen. Dit is een erg groot aantal en naar schatting zal dit aantal…
Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Artrose van de knie, ook wel gonartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen en bij mens…
Bronnen en referenties
  • http://gezondheid.plusonline.nl/geest/artikelen/2097/depressie-pillen-praten-of-sporten
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.