De link tussen voeding en psychische gezondheid

De link tussen voeding en psychische gezondheid Goede voedingsmiddelen zijn de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt ook voor onze geestelijke gezondheid. Er blijken steeds meer mensen te zijn met psychische klachten en de vraag hierbij is hoe dat komt en wat we hieraan kunnen doen. Heeft ons voedsel hier misschien iets mee te maken en zo ja, wat moet er dan veranderen?

Steeds meer psychische klachten

Volgens het Bureau voor de Statistiek waren er in 2015 voor het eerst meer mensen arbeidsongeschikt vanwege geestelijke klachten dan vanwege lichamelijke klachten. Het blijkt dat vooral jongeren kampen met psychische klachten. Van de arbeidsongeschikten onder de 25 jaar blijkt maar liefst 85% thuis te zitten vanwege psychische klachten (cijfer 2015). Volgens psychiaters vanwege het feit dat deze jongeren verwend zijn en niet gewend aan doorzetten en tegenslagen, maar is er niet meer aan de hand en zou ons veranderd voedingspatroon hiervan niet mede de oorzaak kunnen zijn?

Verandering in het voedingspatroon

Vroeger bestond ons voedsel uit natuurlijke ingrediënten, groenten en fruit van het seizoen en vlees van dieren die op een natuurlijke manier groot waren gebracht. Tegenwoordig eten we snacks en gemaksvoedsel uit zakjes en pakjes vol met allerlei toevoegingen. Volgens schattingen gedaan in het Verenigd Koninkrijk krijgt men in het Westen per persoon per jaar vier kilo additieven binnen.

Er gaan steeds meer stemmen op dat dit veranderde voedingspatroon debet is aan de toegenomen psychische klachten. Er zijn ook onderzoeken gedaan die dit onderstrepen.

Relatie voeding en psychische klachten

Mensen die lijden aan depressies en bipolaire stoornissen blijven vaak te weinig foliumzuur, zink en vitamine B1, B2, B6, B12 en/of D binnen te krijgen.

Mensen met angststoornissen blijken vaak extreem te reageren op de aanwezigheid van cafeïne in hun voeding. De cafeïne blijkt hun klachten flink te verergeren.

Inmiddels wordt ook van aspartaam, verschillende kleurstoffen, zoetstof HFCS en sommige andere additieven vermoed dat ze psychische klachten uitlokken. Nader onderzoek hiernaar loopt nog.

Voedingsdagboek

Soms kan het helpen om een voedingsdagboek bij te houden. Een dagboek waarin je noteert wat je hebt gegeten en gedronken en hoe je stemming hierbij is. Wanneer je dit consequent bijhoudt, is de kans groot dat je na verloop van tijd een patroon gaat ontdekken en merkt dat bepaalde voedingsstoffen je stemming beïnvloeden.

Dit kan je helpen om voedingsstoffen die je stemming negatief beïnvloeden te vervangen door voedingsstoffen die je stemming positief beïnvloeden. Een voedingsdagboek maakt inzichtelijk waar jij op reageert en hierdoor ben je ook meer gemotiveerd om een bepaald voedingsmiddel te mijden en een gezond dieet vol te houden.

Water is belangrijk

Te weinig drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen slecht worden afgevoerd en zich ophopen in ons lichaam. Lichte uitdroging geeft al klachten van vermoeidheid, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. Drink dus voldoende, niet alleen om lichamelijke problemen te voorkomen, maar ook om psychische problemen te voorkomen.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn niet alleen calorierijk en dus slecht voor de lijn, maar een voedingspatroon met veel geraffineerde suikers verergert de symptomen van schizofrenie en depressies. Geadviseerd wordt om niet meer dan tien procent van de totale energie-inname te laten bestaan uit geraffineerde suikers. Wanneer je vaak cake, koekjes, frisdrank en andere zoetigheid eet, zit je hier al snel aan.

Vitamine B leveranciers

Het belang van vitamine B-inname wordt nogal eens onderschat. De verschillende vitamine B’s (B1, B2, B3, B6, B11 en B12) zijn echte samenwerkers. Ze hebben elkaar nodig om hun werk goed te kunnen doen. De meeste vitamine B komt voor in volkoren graanproducten, noten, groenten en dan met name peulvruchten, melkproducten, eieren, vlees en vis. Iedere dag een schaaltje havermout toevoegen aan je voeding kan helpen om het grootste deel van het scala aan vitamine B’s binnen te krijgen. Het blijkt dat vitamine B-complex een grote rol speelt bij het goed laten functioneren van ons zenuwstelsel en de balans van de neurotransmitters. Een tekort aan een bepaalde vitamine uit het vitamine B-complex kan een heel scala van klachten geven, variërend van prikkelbaar, slechte concentratie en wisselvallig tot depressief, apathisch, dementie, schizofrenie, angstig en verward.

Het is zelfs zo dat de Kuopio Universiteit in Finland inname van hoge dosis vitamine B12 adviseert bij depressie, dementie, nervositeit, paranoia, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en verwardheid. De theorie hierachter is dat een tekort aan vitamine B12 de homocysteïne in het bloed doet ophopen, waardoor de klachten van onder andere een depressie worden verergerd.

Vitamine C

Vitamine C is altijd belangrijk, ook voor de lichamelijke gezondheid, maar wat de geestelijke gezondheid betreft zorgt vitamine C ervoor dat bepaalde vitamines uit het vitamine B complex worden opgenomen door het lichaam. Dit is bijvoorbeeld bij foliumzuur (vitamine B11) het geval. Een langdurig tekort van vitamine B12 leidt uiteindelijk ook weer tot een tekort aan vitamine B11, zo zie je dat dit allemaal verband met elkaar houdt.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…

Ketonen: een ketogeen dieet volgenKetonen: een ketogeen dieet volgenEen ketogeen dieet is een dieet waarbij veel vetten worden gebruikt. Het gebruik van koolhydraten in de voeding wordt ge…
Pijn in gewricht, vaak relatie voedingPijn in gewricht, vaak relatie voedingWanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tiyowprasetyo, Pixabay
  • http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/d/diet/
  • http://www.mentalhealthamerica.net/conditions/healthy-diet-eating-mental-health-mind
  • http://serotonine-tekort.blogspot.nl/2011/05/vitamine-b.html
  • http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/32249_voor_het_eerst_meer_arbeidsongeschikten_door_psychische_kwalen/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.