Pijn in gewricht, vaak relatie voeding

Pijn in gewricht, vaak relatie voeding Wanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet gelijk aan je voedingspatroon, maar vaak is je voeding de oorzaak van de klachten. Soms is dit via bloedonderzoek simpel te ontdekken doordat er een te hoog triglyceridewaarde wordt geconstateerd. Gewrichtsklachten zijn vaak meer dan een lokaal probleem. Deze klachten zeggen iets over je algehele gezondheid.

Verkeerde voeding

Bij verkeerde voeding moet je denken aan veel suikers, suikervervangers, frisdrank, bewerkte levensmiddelen vol kunstmatige toevoegingen, aangebrand voedsel (denk hierbij ook aan zwarte korsten aan bijvoorbeeld brood), maar ook te weinig drinken waardoor afvalstoffen niet goed worden uitgescheiden.

Onze voeding bevat tegenwoordig een overdaad aan omega 6 voedingsstoffen. Je hebt ze wel nodig, maar niet in die mate waarin ze tegenwoordig worden geconsumeerd. Deze overconsumptie van omega 6 vetzuren zorgt ervoor dat omega 3 vetzuren slechter of soms zelfs helemaal niet worden opgenomen. Wees dus matig met producten die soja, mais (ook in zoetstof HFCS/glucosefructosestroop, onder ander gebruikt in sommige roze koeken en mergpijpjes), linolzuur (halvarine/margarine/bak- en braadvetten en hierdoor ook cake en koekjes) en zonnebloem(olie) bevatten.

Wanneer je boodschappen gaat doen, lees dan de ingrediëntenlijst. Veel chemische toevoegingen zoals bepaalde E-nummers en lange onbekende, onuitspreekbare aanduidingen? Koop het dan niet.

Gevolgen verkeerde voeding

Verkeerde voeding kan zorgen voor ontstekingsprocessen in het lichaam. Deze chronische ontstekingen beschadigen cellen en veroorzaken hierdoor pijnklachten. Bij reumatische artritis (om maar een voorbeeld te noemen) is het zo dat door beschadiging van de cellen van het synoviale weefsel (weefsel dat zich bevindt aan de binnenzijde van het gewrichtskapsel) gaat woekeren, wat leidt tot ontstekingen, pijn en uiteindelijk schade aan het gewricht.

Bij artrose zijn door chronische ontstekingen de cellen in de kraakbeenkussentjes aangetast. Hierdoor worden ze afgebroken met als resultaat pijn, stijfheid, vervormingen en uiteindelijk botbreuken.

Jicht wordt veroorzaakt door het neerslaan van urinezuurkristallen in het gewricht. Dit neerslaan van de urinezuurkristallen kan veroorzaakt worden door te weinig water drinken, te weinig vitamine C binnenkrijgen (dus te weinig groenten en fruit eten), overgewicht en/of teveel alcohol drinken.

Gezonde voeding

Er bestaat ook voeding die helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het remmen van ontstekingen. Denk hierbij aan:
 • Eieren
 • Fruitsoorten zoals aardbeien, ananas, avocado, blauwe bessen, citroen, frambozen, granaatappels, grapefruit, kersen, limoen
 • Granen in volkoren vorm zoals havermout, volkoren brood en bruine rijst
 • Groenten zoals bieten, bloemkool, broccoli, knoflook, paprika, rode pepers, tomaat, ui, wortelen
 • Kruiden zoals cayennepeper, curry, gember, kerrie, kurkuma, peterselie, rozemarijn, tijm
 • Noten en dan vooral walnoten, maar ook pistachenoten
 • Paddenstoelen
 • Pure chocolade (vanwege de hierin aanwezige polyfenolen)
 • Vette vissoorten vol omega 3, zoals zalm, paling, haring, sardines, ansjovis, tonijn, forel, sprot en makreel
 • Vocht in de vorm van water en groene thee
 • Zaden zoals lijnzaad (of de olie hiervan) en chiazaad

Teveel is nooit goed, ook hierbij geldt, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en eet met mate. Eigenlijk blijkt ook hier weer uit dat een mediterraan dieet met veel groenten, fruit, peulvruchten, vis en noten, aangevuld met een matig gebruik van rode wijn en olijfolie het gezondste is.

Beweging bij gewrichtsklachten

Bij gewrichtsklachten is naast gezonde voeding ook voldoende bewegen belangrijk. Regelmatig bewegen zorgt voor een goede botstofwisseling. Dit bewegen doe je het beste overdag in de buitenlucht, want naast beweging is ook vitamine D erg belangrijk voor sterke botten. De aanwezigheid van vitamine D bevordert namelijk de opname van calcium uit de voeding in de darmen.

Meer lezen over de relatie gewrichten en voeding

Er zijn een aantal boeken geschreven over de relatie tussen gewrichtspijn en voeding:
 • “Gewrichten en voeding” van Gert E. Schuitemaker, uitgegeven in 2012 door Ortho Communications & Science B.V.
 • “Gezonde spieren botten en gewrichten” door Reader’s Digest uitgegeven in 2008
 • “Vitaal Bewegen” door Michaela Döll, uitgegeven in 2003 door Van Buuren
 • “Gewrichtsslijtage” door Elly Korzelius, uitgegeven in 2013 bij uitgeverij AnkhHermes
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slijtage van gewrichtenSlijtage van gewrichtenSlijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. Artrose wordt veel aan ouderen toegeschreven, maar komt ook bij jongere men…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

De link tussen voeding en psychische gezondheidDe link tussen voeding en psychische gezondheidGoede voedingsmiddelen zijn de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt ook voor onze geestelijke gezondheid. Er blijk…
Afvallen: Veel gemaakte fouten waardoor het niet luktAfvallen: Veel gemaakte fouten waardoor het niet luktJe let op je voeding en je beweegt regelmatig. Je eet groenten en fruit, je drinkt veel water en je vermijdt vetten en t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Taken, Pixabay
 • http://jessevandervelde.com/fibromyalgie-ontstekingen-en-voeding-wat-de-relatie/
 • http://www.todaysdietitian.com/newarchives/020314p44.shtml
 • http://med.stanford.edu/news/all-news/2011/11/osteoarthritis-results-from-inflammatory-process-not-just-wear-and-tear-study-suggests.html
Reacties

Yvonn, 17-12-2017
Graag wil ik reageren op uw advies ivm voeding en reuma. Het klopt dat voeding ontzettend belangrijk is. Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige, heb al ruim 15 jaar last van reuma, in de vorm van palindroom reuma. Deze vorm komt met ontstekings aanvallen, met name in mijn handen en polsen. Ik ben er inmiddels achter dat als ik nacht schade groentes niet meer eet, de ontstekingen aanzienlijk minder voorkomen. Natuurlijk verdwijnt het niet, maar het is een stuk rustiger. Tevens gebruik ik verschillende supplementen, oa hoge dosering kurkuma.

ik lees dat u bij uw lijstje van gezonde groentes, tomaat, paprika en pepers hebt staan, uit ervaring wil ik de mensen die gevoelig zijn voor ontstekingen meegeven dat deze nachtschade groentes ontstekingen kunnen opwekken. Ik dacht wil het toch even melden. Reactie infoteur, 18-12-2017
Blij met uw aanvulling. Ik hoop dat mensen hier wat aan hebben.

Johan Banis, 26-08-2015
Wat is samento en waarvoor moet dit kruidenmiddel worden gebruikt? Verder wat is Banderol en waarvoor kan dit middel gebruikt worden? Mijn lichaam zit vol rode vlekken en heeft ontzettende jeuk. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Ter vermindering van jeuk gebruik ik cetomagrogol en voor bepaalde plekken elocon. Ik wil graag de oorzaak wegnemen maar hoe. Mijn leeftijd is 82 jr. Graag uw reactie. Hoe moet ik hierbij omgaan met zonnestralen? Reactie infoteur, 27-08-2015
Samento is een plant die wij in Nederland katteklauw noemen. Het is een klimplanten waarvan de wortel en bast medicinaal gebruikt worden om het immuunsysteem te stimuleren en te ondersteunen (bij kanker, chronische problemen bij de ziekte van Lyme, AIDS enz. Het wordt meestal ingenomen in vloeibare vorm (tinctuur).

Banderol is ook te koop als tinctuur en afkomstig van de bast van een Zuid-Amerikaanse boom. Wanneer Banderol samen met Samento wordt ingenomen zouden deze middelen elkaars werking versterken.

Wanneer u deze middelen wilt gaan gebruiken, lijkt het mij verstandig om een natuurarts te raadplegen.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 31-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.