Pijn in gewricht, vaak relatie voeding
Wanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet gelijk aan je voedingspatroon, maar vaak is je voeding de oorzaak van de klachten. Soms is dit via bloedonderzoek simpel te ontdekken doordat er een te hoog triglyceridewaarde wordt geconstateerd. Gewrichtsklachten zijn vaak meer dan een lokaal probleem. Deze klachten zeggen iets over je algehele gezondheid.Verkeerde voeding
Bij verkeerde voeding moet je denken aan veel suikers, suikervervangers, frisdrank, bewerkte levensmiddelen vol kunstmatige toevoegingen, aangebrand voedsel (denk hierbij ook aan zwarte korsten aan bijvoorbeeld brood), maar ook te weinig drinken waardoor afvalstoffen niet goed worden uitgescheiden.Onze voeding bevat tegenwoordig een overdaad aan omega 6 voedingsstoffen. Je hebt ze wel nodig, maar niet in die mate waarin ze tegenwoordig worden geconsumeerd. Deze overconsumptie van omega 6 vetzuren zorgt ervoor dat omega 3 vetzuren slechter of soms zelfs helemaal niet worden opgenomen. Wees dus matig met producten die soja, mais (ook in zoetstof HFCS/glucosefructosestroop, onder ander gebruikt in sommige roze koeken en mergpijpjes), linolzuur (halvarine/margarine/bak- en braadvetten en hierdoor ook cake en koekjes) en zonnebloem(olie) bevatten.
Wanneer je boodschappen gaat doen, lees dan de ingrediëntenlijst. Veel chemische toevoegingen zoals bepaalde E-nummers en lange onbekende, onuitspreekbare aanduidingen? Koop het dan niet.
Gevolgen verkeerde voeding
Verkeerde voeding kan zorgen voor ontstekingsprocessen in het lichaam. Deze chronische ontstekingen beschadigen cellen en veroorzaken hierdoor pijnklachten. Bij reumatische artritis (om maar een voorbeeld te noemen) is het zo dat door beschadiging van de cellen van het synoviale weefsel (weefsel dat zich bevindt aan de binnenzijde van het gewrichtskapsel) gaat woekeren, wat leidt tot ontstekingen, pijn en uiteindelijk schade aan het gewricht.Bij artrose zijn door chronische ontstekingen de cellen in de kraakbeenkussentjes aangetast. Hierdoor worden ze afgebroken met als resultaat pijn, stijfheid, vervormingen en uiteindelijk botbreuken.
Jicht wordt veroorzaakt door het neerslaan van urinezuurkristallen in het gewricht. Dit neerslaan van de urinezuurkristallen kan veroorzaakt worden door te weinig water drinken, te weinig vitamine C binnenkrijgen (dus te weinig groenten en fruit eten), overgewicht en/of teveel alcohol drinken.
Gezonde voeding
Er bestaat ook voeding die helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het remmen van ontstekingen. Denk hierbij aan:- Eieren
- Fruitsoorten zoals aardbeien, ananas, avocado, blauwe bessen, citroen, frambozen, granaatappels, grapefruit, kersen, limoen
- Granen in volkoren vorm zoals havermout, volkoren brood en bruine rijst
- Groenten zoals bieten, bloemkool, broccoli, knoflook, paprika, rode pepers, tomaat, ui, wortelen
- Kruiden zoals cayennepeper, curry, gember, kerrie, kurkuma, peterselie, rozemarijn, tijm
- Noten en dan vooral walnoten, maar ook pistachenoten
- Paddenstoelen
- Pure chocolade (vanwege de hierin aanwezige polyfenolen)
- Vette vissoorten vol omega 3, zoals zalm, paling, haring, sardines, ansjovis, tonijn, forel, sprot en makreel
- Vocht in de vorm van water en groene thee
- Zaden zoals lijnzaad (of de olie hiervan) en chiazaad
Teveel is nooit goed, ook hierbij geldt, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en eet met mate. Eigenlijk blijkt ook hier weer uit dat een mediterraan dieet met veel groenten, fruit, peulvruchten, vis en noten, aangevuld met een matig gebruik van rode wijn en olijfolie het gezondste is.
Beweging bij gewrichtsklachten
Bij gewrichtsklachten is naast gezonde voeding ook voldoende bewegen belangrijk. Regelmatig bewegen zorgt voor een goede botstofwisseling. Dit bewegen doe je het beste overdag in de buitenlucht, want naast beweging is ook vitamine D erg belangrijk voor sterke botten. De aanwezigheid van vitamine D bevordert namelijk de opname van calcium uit de voeding in de darmen.Meer lezen over de relatie gewrichten en voeding
Er zijn een aantal boeken geschreven over de relatie tussen gewrichtspijn en voeding:- “Gewrichten en voeding” van Gert E. Schuitemaker, uitgegeven in 2012 door Ortho Communications & Science B.V.
- “Gezonde spieren botten en gewrichten” door Reader’s Digest uitgegeven in 2008
- “Vitaal Bewegen” door Michaela Döll, uitgegeven in 2003 door Van Buuren
- “Gewrichtsslijtage” door Elly Korzelius, uitgegeven in 2013 bij uitgeverij AnkhHermes