Slijtage van gewrichten

Slijtage van gewrichten Slijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. Artrose wordt veel aan ouderen toegeschreven, maar komt ook bij jongere mensen voor. Slijtage kan overal voorkomen: aan de knie, de duim, de nek, de rug of de heup. Een ontsteking kan de veroorzaker voor slijtage zijn, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk.

Wat is slijtage

Slijtage is het achteruitgaan van de gewrichten. Dit kunnen grote maar ook kleine gewrichten zijn. Gewrichten zorgen voor de bewegelijkheid van het menselijk lichaam. Zo kunnen botdelen ten opzichte van elkaar bewegen. Bij slijtage treedt er schade op aan de gewrichten, zodat de botdelen niet meer goed kunnen bewegen. Er ontstaat dan pijn en stijfheid.

Oorzaken van slijtage

De oorzaken liggen vaak in het ouder worden: door veelvuldig gebruik slijten gewrichten met de jaren. Dit is een normaal verschijnsel en bijna niet te voorkomen. De ene persoon krijgt er eerder mee te maken dan de ander. Waarom hier grote verschillen inzitten, is niet duidelijk. Mogelijk speelt voeding en beweging een rol hierin.

Een ontsteking in een gewricht kan bijdragen tot vervroegde slijtage. Ontstekingen moeten daarom altijd zo spoedig mogelijk behandeld worden. Een aangeboren afwijking, waardoor een gewricht niet optimaal kan werken, leidt ook tot vervroegde slijtage. Ook een eerder ongeval waarbij er schade is opgetreden aan een gewricht, is een veroorzaker.

Overbelasting of meerder blessures als gevolg van sport kan een slijtage in de hand werken. Ook bepaald werk waarbij een specifiek gewricht overbelast wordt, is een risicofactor.

Vormen van slijtage

Slijtage kan in alle gewrichten voorkomen. Toch zijn er een aantal gewrichten die vatbaarder zijn voor slijtage dan andere gewrichten. De meest voorkomende gewrichten die onderhevig zijn aan slijtage:
  • heup
  • knie
  • nek/rug
  • duim
  • enkel/pols
  • elleboog
  • schouder
Minder vaak komt slijtage voor aan vingergewrichten of teengewrichten.

Slijtage heeft vaak verschillende benamingen, afhankelijk van de onderliggende ziekte. Artrose is een bekende vorm van slijtage. Ook spondylose is een bekende ziekte. Reuma is een ontsteking die overal in het lichaam voor kan komen aan gewrichten, pezen, spieren en botten. Door reuma kan er schade ontstaan aan gewrichten, waardoor slijtage optreedt. Hoewel reuma niet direct slijtage is, speelt het wel een grote rol hierin.

Behandeling van slijtage

Slijtage is niet te herstellen: het zal niet genezen. Versleten gewrichten worden door het lichaam niet vernieuwd. Wel kan slijtage beperkt worden door een aantal leefwijzen. Voeding is hier een belangrijke van. Overgewicht zal slijtage laten versnellen. Gezonde voeding bevat voldoende vitaminen en mineralen om het lichaam gezond te houden. Suikers en vetten doen meer kwaad dan goed.

Beweging is goed voor het lichaam: het vertraagt het slijtage-proces. Teveel of te zwaar sporten belast de gewrichten teveel. Dagelijks minimaal een half uur rustig bewegen is het beste. Mensen die een zitten leven lijden, zullen sneller onderhevig zijn aan slijtage van de gewrichten.

Afwisseling van werkhouding is ook belangrijk. Wie continue hetzelfde gewricht blijft belasten, vraagt om moeilijkheden. Hoewel er niet direct slijtage zal optreden, kan een gewricht wel meerdere malen ontstoken raken door eenzijdige belasting. Ontstekingen veroorzaken slijtage van het gewricht.

Fysiotherapie is zinvol om goed te leren bewegen en de pijn te verlichten. Bij ernstige pijn worden pijnstillers voorgeschreven. Welke dat zijn, is afhankelijk van de mate en de vorm van slijtage. Soms worden pijnstillers in combinatie met ontstekingsremmers voorgeschreven. Injecties met corticosteroïde die rechtstreeks in het aangedane gewricht worden gespoten, geven goede pijnverlichting.

In bepaalde gevallen kan middels een operatie het gewricht schoongemaakt worden, zodat pijnklachten zullen verminderen. In ernstige gevallen kan het gewricht vervangen worden door een kunstgewricht. Dit wordt het meest toegepast bij heupen en knieën. Na het zetten van een kunstgewricht, is revalidatie nodig. Hoe lang dit gaat duren, is afhankelijke van verschillende factoren. De inzet van de patiënt speelt hierbij een grote rol.
© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…
Slijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van het gewricht in de duim is de meest voorkomende vorm van slijtage in de handen. Dit komt doordat de duim bi…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Artrose van de knie, ook wel gonartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen en bij mens…

Wat is salmonella?Wat is salmonella?Met salmonella besmetting volop in het nieuws is het belangrijk bedacht te zijn van de oorzaken en risico's. Maar wat is…
Mammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie is het maken van röntgenfoto's van de borst. Dit is soms nodig voor nader onderzoek. Een mammografie kan pij…
Bronnen en referenties
  • Reumafonds.nl

Reageer op het artikel "Slijtage van gewrichten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Engels Linda, 04-03-2020 18:04 #4
Beste, Ik heb uw artikel met veel interesse gelezen. Ik heb slijtage aan rug, knieen, nek en schouders. Vooral kraakbeen dat weg is. Maar wat ik ook heb is vlug uitgeput zijn, 2uren bezig zijn in mijn huishouden en ik ben al uitgeput! Ik lees daar nergens iets over! Zou dat te maken kunnen hebben met die slijtage?

Vriendelijke groeten
Linda

J. Leroy, 12-01-2017 11:13 #3
Ik heb veel van pijn in mijn knieën, heupen en andere gewrichten. Ben regelmatig behandeld door manuele- en fysiotherapeuten met wisselde resultaten. Ben later overgegaan op pijnstillers met als resultaat een maagbloeding.
Ben overgegaan op 4 keer per dag 2 paracetamols, echter zonder resultaat tot nu toe.
Uit ervaring weet ik dat bewegen het beste medicijn is, doe veel oefeningen op de grond en fiets op een home trainer en zwem 1 keer per week. Ben 80 jaar maar wil nog wel verder zonder pijn. Hebt u nog een paar goeie wenken?

Met vriendelijke groet.
J Leroy.

Marionne, 14-12-2016 08:04 #2
Ik heb slijtage in mijn rug, en de arts zegt dat er geen operatie in zit. Is dat zo, daar heb ik mijn twijfels over. Kan er niks aan gedaan worden, de arts zegt dat ik een spuitje krijg dat ingespoten wordt via een buisje. Graag uw reactie hierop.
Mvg. Marionne
PS mijn geboortedatum is 17-12-1961

Wim, 24-02-2013 19:06 #1
Ik ben 41 jaar, heb zware arbeid verricht en had achteraf gezien al jaren problemen met mijn rug. dit is 10 jaar geleden begonnen door hevige steken opzij bij mijn bee.
In 2011 kon ik op een gegeven moment haast niet meer autorijden… veel pijn opzij en op het werk wou het ook niet meer.
Op 1 e kerstdag kon ik plotseling niet meer zitten van de hevige pijn.
Ik heb heel veel pijn gehad en kon eigenlijk nik smeer. na een scan kwamen ze tot de conclusie dat mijn rug onderste wervels volledig waeren versleten. geen pijnstilling hielp. nu gebrui ik morfine plijsters wat mij qua pijn wel helpt.
Het vast zetten van de rug is geen optie omdat er te weinig goede resultaat mee behaald word.
Hoe kan ik zo verder leven en zo lang mogelij zelfstandig?
wie heeft raad?

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 23-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!