Afvallen: Veel gemaakte fouten waardoor het niet lukt

Afvallen: Veel gemaakte fouten waardoor het niet lukt Je let op je voeding en je beweegt regelmatig. Je eet groenten en fruit, je drinkt veel water en je vermijdt vetten en toch wordt het getal dat de weegschaal aangeeft maar niet lager. Je raakt gefrustreerd, want je doet toch zo ontzettend je best! Er is een aantal fouten dat wordt gemaakt door mensen die op dieet zijn, waardoor ze hoe hard ze ook hun best doen, niet het gewenste resultaat krijgen. Maak je geen zorgen: door een paar kleine aanpassingen in je dieet, kan ook jij gewicht gaan verliezen.

Feiten en cijfers

Volgens het RIVM kampte in 2017 maar liefst 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder met overgewicht. Overgewicht wil zeggen dat er sprake is van een BMI (Body Mass Index) van hoger dan 25. Bij 13,9% van de volwassen Nederlanders was er zelfs sprake van een BMI van hoger dan 30, wat duidt op obesitas. Voor bijna de helft van de Nederlanders zou het dus raadzaam zijn om wat kilo's te verliezen en circa één op de zeven Nederlanders is zou dit noodzakelijk zijn om te voorkomen dat hun gezondheid ernstig in gevaar komt.

Body Mass Index

Kort samengevat geeft de BMI de verhouding tussen lengte en gewicht weer. Door je BMI te berekenen, kun je een indicatie krijgen of er sprake is van onder- of overgewicht. Bij volwassen mensen worden de volgende interpretaties gehanteerd:

BMIInterpretatie
Lager dan 18,5Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25Normaal gewicht
Tussen 25 en 27Licht overgewicht
Tussen 27 en 30Matig overgewicht
Tussen 30 en 40Ernstig overgewicht
Hoger dan 40Ziekelijk overgewicht

Je kunt je BMI berekenen door je gewicht in kilogrammen te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Als je dus 1,80 meter zou zijn en 70 kilo zou wegen, dan heb je een BMI 21,6*. Je zou volgens de Body Mass Index dus een gezond gewicht hebben.

* 70/(1,8*1,8) = 70/3,24 = 21,6

Let wel dat dit slechts om een indicatie gaat, aangezien niet iedere persoon eenzelfde lichaamsbouw heeft. Ook zegt het hebben van een gezond gewicht lang niet alles over je gezondheid.

Welke fouten maken veel mensen die willen afvallen?

Mensen die graag willen afvallen, kunnen dat op een verkeerde manier proberen te doen. Het feit dat het afvallen dan niet lukt, heeft niets met gebrek aan motivatie of wilskracht te maken. Het komt doordat zij niet beseffen dat ze zelf het afvalproces saboteren. Ze denken namelijk dat ze goed bezig zijn, maar ze doen net de verkeerde dingen, waardoor het afvallen niet lukt of slechts tergend langzaam gebeurt.

Het ontbijt overslaan

Sommige mensen denken dat ze door het ontbijt over te slaan calorieën ‘besparen’, waardoor ze later op de dag wat meer tot zich kunnen nemen of aan het einde van de dag hun beoogde maximum calorie-inname niet halen, met de illusie dat het afvallen dan sneller zal gaan. Hoe minder calorieën, des te sneller het gewichtsverlies denkt men. Dit is niet waar. De reden dat ontbijten belangrijk is, is dat het de stofwisseling op gang brengt. De stofwisseling is verantwoordelijk voor het verbranden van calorieën. Eveneens is het zo dat wanneer je je ontbijt overslaat, je lichaam ‘denkt’ dat het een voedseltekort gaat krijgen, waardoor je juist je vetten gaat vasthouden. En dit is het tegenovergestelde van wat je wil.

Teveel fruit eten

Twee stuks fruit per dag is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dit is prima. Fruit is gezond, maar dit houdt niet in dat je ongelimiteerd fruit kunt eten zonder gevolgen. Fruit zit boordevol natuurlijke suikers en wanneer je deze suikers excessief tot je neemt, heeft dit negatieve gevolgen voor je calorie-inname en daarmee dus ook voor je gewicht.

Veel lightproducten gebruiken

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat vetten de boosdoener zijn van hun overtollige gewicht en ze zullen de inname van vetten willen beperken, door hier vervangende alternatieven voor te gebruiken. Het nadeel van lightproducten, of de zogenaamde 0% vetproducten, is dat door het gebrek aan vetten het gevoel van verzadiging veel later optreedt dan bij een product dat wel vetten bevat. En het feit dat er 0% vet op de verpakking staat, houdt niet in dat er geen calorieën inzitten. Integendeel! Het verschil in calorieën is niet heel groot. Maar je eet er wel veel meer van, omdat je maar niet vol raakt. De kans is dus groot dat je met lightproducten meer calorieën binnenkrijgt dan met de niet-lightvariant.

Cardiotraining in plaats van krachttraining

Bewegen helpt bij afvallen. Dat is een feit. Het is ontzettend goed voor je om hard te lopen, te fietsen enzovoort, maar wat veel mensen vergeten is dat het juist de krachttraining is die helpt om meer calorieën te verbranden. Cardiotraining op zich is prima, maar je ontneemt jezelf de kans om het sporten optimaal te benutten voor je gewichtsverlies wanneer je de spier- en krachttraining achterwege laat.

Het negeren van hongergevoel en het gevoel van verzadiging

Wanneer je stevige trek hebt, is het belangrijk om hieraan toe te geven in plaats van het gevoel te negeren. Je lichaam geeft aan dat het energie (=calorieën) nodig heeft. Wanneer je dit signaal negeert, zal je lichaam energie gaan besparen door de stofwisseling trager te laten verlopen, waardoor je minder snel zal afvallen. Stop met eten wanneer je vol zit. Wanneer je het gevoel van verzadiging negeert, krijgt je lichaam teveel voeding en energie binnen, met als gevolg dat de overmaat aan energie wordt opgeslagen in je vetweefsel. Eet dus wanneer je trek hebt, maar stop ook als je lichaam aangeeft dat het genoeg heeft.

Te weinig nachtrust

Slaap heeft een grote invloed op de eetlust. Zo heeft een tekort aan slaap invloed op twee hormonen die betrokken zijn bij de eetlust, namelijk ghreline en leptine. Ghreline wordt afgescheiden in de maagwand en werkt eetlustopwekkend. Leptine is daarentegen juist verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel. Een tekort aan dit hormoon heeft als gevolg dat je langer door zal gaan met eten.

Doel bereikt! Wat nu?

Je hebt je streefgewicht behaald. Gefeliciteerd! Nu is het de kunst om op je gewicht te blijven. Om een dieet te laten slagen, is het belangrijk om te beseffen dat het om een verandering van je levensstijl gaat en niet om een tijdelijke wijziging van je eetpatroon. Het zou immers zonde zijn als je na al je inspanning weer aankomt en blijkt dat alles voor niets is geweest. Zorg daarom dat je kiest voor een manier van leven die bij je past. Een stijl die voor lange tijd vol te houden is.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Wat is BMI en hoe bereken ik dit?Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zod…
Hoe moet je de body mass index waarde wel toepassen?Hoe moet je de body mass index waarde wel toepassen?Iedereen die heeft het erover. Je moet gezond leven en daartoe moet je afvallen. Een goede indicator van hoeveel je kunt…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…

Pijn in gewricht, vaak relatie voedingPijn in gewricht, vaak relatie voedingWanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet ge…
Afvallen met X-Trine Ananas CapsulesAfvallen met X-Trine Ananas CapsulesWanneer je een dieet volgt is het vaak de kunst om minder voedsel in te nemen en meer te bewegen maar toch voldoende ene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/afvallen-10-redenen-waarom-niet-lukt/
  • http://www.4yoursupport.net/blogs-2/waarom-afvallen-zo-lastig-is/
  • http://gezonder-afvallen.nl/gezonder-leven/afvallen-waarom-het-belangrijk-is-voldoende-te-slapen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ghreline
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leptine
Mileena (123 artikelen)
Laatste update: 21-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.