Wat is BMI en hoe bereken ik dit?

Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zodat er minder personen in de categorie 'te dik' vallen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te bepalen of je lichaamsgewicht binnen de norm valt. Eén van die mogelijkheden is de BMI; ook wel Body Mass Index genoemd.

Body Mass Index

De Body Mass Index is een getal dat een indicatie geeft of je lichaam te zwaar is. Dit getal wordt berekend op basis van je lichaamsgewicht en je lichaamslengte. De BMI (Body Mass Index) is ook bekend onder de naam Quetelet Index.

De BMI geeft slechts een indicatie of je overgewicht, normaal gewicht of ondergewicht hebt. Er worden slechts twee waarden van het lichaam (lengte en gewicht) gebruikt om te berekenen in welke categorie je valt. Beter zou zijn om meerdere waarden van het lichaam te gebruiken bij de berekening. Hierbij kan gedacht worden aan de samenstelling van het lichaam, zoals bijvoorbeeld het vetpercentage. Ook de buikomvang is een goede indicator of een persoon overgewicht heeft.

De Berekening

Om de BMI te berekenen heb je de lichaamslengte en -gewicht nodig van de persoon in kwestie. Het lichaamsgewicht (in kilogrammen) wordt gedeeld door de lichaamslengte (in meters) in het kwadraat.

Een persoon met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 80 kilogram heeft een BMI van 24,69.

BMI = lichaamsgewicht / (lichaamslengte * lichaamslengte) = 80 / (1,80 * 1,80) = 80 / 3,24 = 24,691358

Normtabel voor BMI

BMINormering
< 18ondergewicht
18 - 25normaal gewicht
25 - 27licht overgewicht
27 - 30matig overgewicht
30 - 40ernstig overgewicht
> 40ziekelijk overgewicht

Risico's van overgewicht

Overgewicht heeft verregaande gevolgen en kan zelfs lijden tot de dood. Hoe groter het overgewicht, hoe groter de kans op het ontstaan van ernstige ziekten, zoals diabetes (suikerziekte), verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, te hoog cholesterol, hersenbloeding, kanker, gewrichtsklachten, enz.

Te zwaar?

Is uw BMI te hoog, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het gewicht weer op gezond niveau te brengen. Door een blijvende aanpassing in het eetpatroon en meer beweging kan al een grote stap in de goede richting worden gezet. Het tijdelijk volgen van een dieet heeft meestal een averechts effect en wordt dan ook niet aangeraden.
© 2008 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Anorexia en Boulimia NervosaIedereen heeft wel eens van de eetstoornissen Anorexia en Boulimia Nervosa gehoord. Veel mensen weten er dus wel het nod…
BMI berekenen en uitrekenenBMI berekenen en uitrekenenBody Mass Index (BMI) geeft aan of je gewicht bij je lichaamslengte past. Via dit BMI kunnen we bepalen of we een ideaal…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…

De botten van het menselijk lichaamDe botten van het menselijk lichaamAltijd al willen weten hoe dat ene botje nu heet of wil je weten hoe je bijvoorbeeld een dijbeen noemt in het Latijn? He…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Jorg (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.