Troebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geur

Troebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geur Troebele urine kent meerdere oorzaken. Troebele urine kan onschuldig zijn en komen door te weinig drinken, maar troebele urine kan ook wijzen op een onderliggende aandoening. Dan gaat troebele urine gepaard met andere symptomen. Enkele oorzaken van urine die troebel is, zijn vochtverlies, een urineweginfectie of blaasontsteking (vaak bij een vrouw, soms bij een man of kind), een prostaatontsteking (bij een man) of nierstenen. Een urineweginfectie geeft vaak troebele urine met vlokken. Dit komt door de aanwezigheid van pus in de vorm van witachtige of witte vlokken of stukjes (pyurie). Tijdens de zwangerschap kan ook troebele urine optreden. Soms komt dat omdat je te weinig drinkt of een gewijzigd voedingspatroon, maar er kan ook sprake zijn van een blaasontsteking. Het is in ieder geval verstandig om dit te overleggen met je verloskundige of huisarts. Niet genoeg water drinken leidt tot uitdroging en dit kan ook leiden tot troebele urine. Dit euvel is op te lossen door meer te drinken.

Urineonderzoek met behulp van teststrips van troebele urine / Bron: Alexander Raths/ShutterstockUrineonderzoek met behulp van teststrips van troebele urine / Bron: Alexander Raths/Shutterstock

Hoe ziet troebele urine eruit?

Niet heldere ondoorzichtige plas

Troebele urine is simpelweg urine die troebel is en dat is het omgekeerde van helderheid. De troebelheid van een vloeistof, in dit geval urine, is de mate waarin kleine deeltjes in die vloeistof het licht dat erdoor valt verstrooien, zodat de urine of plas ondoorzichtig wordt. Troebele urine ziet er dus uit als niet helder, ondoorzichtige plas.

Troebele urine met bloed

Wanneer er een kleine hoeveelheid bloed in je urine aanwezig is, kan dit zich uiten als troebele urine. Bij grotere hoeveelheden bloed wordt de urine roze of rood van kleur. Maar troebele urine wijst niet per se op de aanwezigheid van een klein beetje bloed. Er kan ook te veel eiwit in de urine aanwezig zijn of de urine is sterk gecontroleerd. Of er is pus aanwezig in de urine. Dit kent velerlei oorzaken, maar meestal wordt dit veroorzaakt door een urineweginfectie.

Troebele urine in de ochtend

's Ochtends is je urine meer geconcentreerd en dus donkerder van kleur, omdat je 's nachts veel zweet en niet drinkt. De hele nacht drink en plas je niet of nauwelijks, maar al die tijd blijven je nieren wel filteren. Dus 's ochtends heb je meer geconcentreerde urine. Als je wat urine moet inleveren voor onderzoek, dan vraagt de arts om ochtendurine. De eerste urine in de ochtend is het meest geschikt voor onderzoek.

Troebele urine met een sterke geur

Sommige mensen hebben last van urine met een sterke geur in combinatie met wazige urine. Dit kan optreden bij mensen met een hoog bloedketongehalte die een koolhydraatarm dieet consumeren of vasten, evenals bij mensen met ongecontroleerde diabetes. Bij de aanwezigheid van ketonen in de urine, ontstaat een zoete, acetonachtige geur in de urine.

Donkergele urine / Bron: Haryigit/Shutterstock.comDonkergele urine / Bron: Haryigit/Shutterstock.com

Vochtverlies / te weinig drinken

Naarmate je te veel vocht verliest en te weinig drinkt, wordt je urine geconcentreerder. De kleur van de urine kan een stuk donkerder van kleur zijn als je te weinig drinkt en in een korte periode veel vocht verliest door bijvoorbeeld hevig zweten bij koorts of inspanning, of diarree. Ochtendurine is ook vaak geconcentreerder en dus donkerder. Het is belangrijk om dagelijks voldoende te drinken.

Prostaatontsteking bij de man

Prostaat

De prostaat of voorstanderklier is een klier van het mannelijke voortplantingssysteem. Het is gelegen aan de voorzijde van het rectum en bevindt zich net onder de blaas, het orgaan dat urine opslaat. De prostaat is vrij klein en heeft bijna dezelfde grootte en vorm als een walnoot. De prostaat ligt om de urinebuis, de urethra, heen.

De prostaat bestaat grotendeels uit spieren en klierweefsel. De belangrijkste functie van de prostaat is het produceren van zaadvloeistof en bij een ejaculatie wordt in de prostaat zaadvloeistof bij de zaadcellen gevoegd. Door spiersamentrekkingen knijpt de prostaat de vloeistof in de urinebuis. Het prostaatvocht houdt de zaadjes in leven tijdens hun tocht in de vagina.

Digitaal rectaal onderzoek (prostaat) / Bron: Blamb/ShutterstockDigitaal rectaal onderzoek (prostaat) / Bron: Blamb/Shutterstock

Acute en chronische prostaatontsteking

Prostaatontsteking, ook prostatitis genoemd, is een ontsteking van de prostaatklier, die chronisch of acuut kan zijn. Een acute prostaatontsteking treedt plotseling op en een chronische prostaatontsteking is de ontsteking langdurig aanwezig. Als gevolg van de ontsteking zwelt de prostaat op en wordt de plasbuis, waar de prostaat omheen ligt, dichtgedrukt. Het plassen wordt hierdoor bemoeilijkt en het kan ook pijn doen.

Bij acute prostaatontsteking of prostatitis steken de klachten vaak plotseling de kop op. Het begint soms met koude rillingen, waarna koorts, pijn in de onderbuik, pijn in het gebied tussen het scrotum en anus (perineum) en pijn of ongemak rond de basis van je geslachtsdeel en/of testikels, volgen. Ook kun je last hebben van frequente aandrang om te plassen waarbij je steeds kleine beetjes moet plassen. De urine kan troebel zijn of merkwaardig ruiken.

Een niet tijdig behandelde prostaatontsteking kan een abces in de prostaat veroorzaken. Deze drukt de de prostaat helemaal dicht en plassen is hierdoor onmogelijk.

Prostatitis wordt soms veroorzaakt door bacteriën, maar vaak is de oorzaak niet bekend. Een prostaatontsteking kan het gevolg zijn van een urineweginfectie, waarbij de infectie omhoog kruipt richting de prostaat en aldaar een nieuwe infectie veroorzaakt. Prostatitis kan tevens samenhangen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Onveilige seks met wisselende partners vormt een belangrijke risicofactor. Anale seks kan ook ook leiden tot acute prostatitis. Darmbacteriën, waaronder E. coli, kunnen door anale seks in de urethra terechtkomen, wat kan leiden tot infecties van de urinewegen. Urineweginfecties, vooral urethritis (plasbuisontsteking), kunnen leiden tot acute prostatitis, omdat de infectie vrij gemakkelijk overslaat naar de prostaat.

Een prostaatontsteking komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar.

Symptomen van een prostaatontsteking

Bij een acute prostaatontsteking is er vaak sprake van plotselinge hoge koorts, wat gepaard gaat met koude rillingen, hevige (aan)drang tot plassen en moeilijker en pijnlijker plassen. Er kan tevens sprake zijn van een branderig en jeukend gevoel tijdens en vlak na het plassen, bloed in de urine, pijn in de onderrug of algemene spierpijn, pijn tussen anus en de balzak, pijn in het onderlichaam en in de liezen tijdens een zaadlozing. Deze klachten kunnen zich ook voordoen bij een chronische prostaatontsteking, maar dan vaak in geringere mate.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Troebele urine met vlokken door urineweginfectie

Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van pus door een urineweginfectie. Het troebel worden van de urine is het gevolg van de aanwezigheid van pus in de vorm van witachtige of witte vlokken. De aanwezigheid van pus (en daarmee witte bloedcellen) in de urine, wordt 'pyurie' genoemd. Dit wijst op een infectie van de urinewegen. Een urineweginfectie kan gepaard gaan met brandende pijn bij het plassen.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan troebele urine veroorzaken. Een blaasontsteking kan ook gepaard gaan met pijn bij het plassen, moeite met plassen en vaak moeten plassen. Bij vrouwen is de kans op blaasontsteking vele malen groter dan bij mannen. Bij vrouwen is de urinebuis namelijk korter dan bij mannen en bovendien ligt de urinebuis bij de vrouw dichter bij anus, waardoor er gemakkelijker bacteriën in de blaas terecht kunnen komen. En niet tijdig behandelde blaasontsteking, kan een ontsteking van de nieren veroorzaken (nierbekkenontsteking). Hierbij kunnen er ook vlokjes in de urine zichtbaar zijn.

Katheter

Een verblijfskatheter krijg je als je om wat voor reden dan ook je blaas niet goed meer kunt leegplassen. Een katheter levert normaal gesproken geen problemen op zolang je geen infecties oploopt. Als de urine troebel is, een sterke geur heeft en veel bezinksel bevat kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Neem in dat geval contact op met het verplegend personeel of de huisarts.

Symptomen van blaasontsteking bij vrouwen

Bij een blaasontsteking is het slijmvliesweefsel, welke de binnenbekleding van de blaas vormt, ontstoken. In een enkel geval zijn ook de urinebuis of de urineleiders ontstoken. Een blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen. Meestal volstaat een kortdurende antibioticumkuur. Een blaasontsteking kan spontaan verdwijnen zonder antibiotica.

Een blaasontsteking ontstaat veelal door bacteriën die uit de darm via de huid (rond de anus) en de plasbuis in de blaas terechtkomen. In circa 85 procent van de gevallen is de boosdoener de Escherichia Coli (E-coli) bacterie. Vrouwen worden veel vaker getroffen door een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de vagina en anus bij een vrouw erg dicht bij elkaar liggen, waardoor darmbacteriën gemakkelijker in de blaas terechtkomen. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen (die door de penis loopt), waardoor er eerder een blaasontsteking optreedt.

Pijn in de onderbuik en troebele urine door blaasontsteking / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comPijn in de onderbuik en troebele urine door blaasontsteking / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com
Een blaasontsteking kan de volgende symptomen veroorzaken:

Risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking zijn seksuele gemeenschap, want door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis, ongeacht of je condooms gebruikt. Vrouwen tussen de 20 en 30 jaar lopen meer risico, omdat men relatief vaak gemeenschap heeft in deze periode. Ook komen na de menopauze of overgang blaasontstekingen weer vaker voor, omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn. Darmbacteriën worden daardoor moeilijker tegengehouden. Een andere risicofactor zijn afwijkingen aan de urinewegen, aangeboren of later in het leven ontstaan. Door een dergelijke afwijking kun je bijvoorbeeld de blaas niet goed leeg plassen. Een algeheel verminderde weerstand geeft ook meer kans op blaasontstekingen. Tot slot speelt familiare aanleg een rol.

Neem contact met je huisarts op als je koorts krijgt of ziek wordt, of als de klachten aanhouden. Vrouwen met hardnekkige infecties en/of terugkerende blaasontsteking, zwangere vrouwen, vrouwen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld door diabetes) of met afwijkingen aan de urinewegen, moeten bij (vermoeden van) een blaasontsteking altijd contact opnemen met de huisarts.

Melkachtige urine door een niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)Melkachtige urine door een niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)

Melkachtige plas door nierstenen

Nierstenen kunnen troebele urine veroorzaken. Ze kunnen leiden tot pus in de urine, die je plas een melkachtige uitstraling geeft (witte urine).

Oorzaken en symptomen

Nierstenen kunnen veroorzaakt worden door vochtgebrek, een verstoorde zuurgraad, een tekort aan citraat, urineweginfecties en daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen. Wanneer een vastzittende niersteen een ontsteking in de urineleider veroorzaakt, kan dit onder meer leiden tot klachten als koorts en rillingen, een onaangenaam ruikende of stinkende en troebele urine en een branderig gevoel tijdens het plassen.

Preventie

De beste manier om de meeste nierstenen te voorkomen, is om elke dag voldoende vocht of water te drinken. De meeste mensen zouden acht tot twaalf koppen vloeistof per dag moeten drinken. Als je een nierziekte hebt en de hoeveelheid vloeistoffen moet beperken, vraag dan aan de behandeld arts hoeveel vocht je elke dag moet binnenkrijgen. Het beperken van natrium en dierlijke eiwitten (vlees, eieren) in je dieet kan ook helpen om nierstenen te voorkomen. Als je arts erachter kan komen waar je niersteen van is gemaakt, kan hij of zij je mogelijk specifieke dieetaanbevelingen geven om toekomstige nierstenen te helpen voorkomen.

Troebele urine door asperges / Bron: PublicDomainPictures, PixabayTroebele urine door asperges / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Troebele urine door voeding

Voedsel kan een verandering van de consistentie en de kleur van de urine veroorzaken, hoewel het eten van bepaalde producten niet de gebruikelijke oorzaak van troebele urine is. Als eten en drinken de oorzaak is, zal de urine vaak binnen één tot twee dagen weer de normale kleur hebben. Asperges kunnen een blauw-groenige kleur van de urine geven, evenals een typische zwavelgeur. Ook kunnen bepaalde vitaminepreparaten zorgen voor een verkleuring of troebel worden van de urine. Andere voedingsmiddelen die soms troebele urine kunnen veroorzaken, zijn onder meer melk, bietjes en sinaasappelsap.

Troebele plas door een soa

Troebele urine kan ook veroorzaakt worden een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Gonorroe (soa) als oorzaak van troebele urine / Bron: SOA-AIDS Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gonorroe (soa) als oorzaak van troebele urine / Bron: SOA-AIDS Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gonorroe

Gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening, kan troebele urine veroorzaken, maar dit komt waarschijnlijk door vaginale afscheiding wat zorgt voor troebele urine. Vrouwen ervaren vaak weinig tot geen klachten als ze besmet zijn, terwijl mannen meestal duidelijke klachten hebben, zoals een 'druiper'. Een druiper duidt op pusachtige afscheiding uit de plasbuis die groen of geel van kleur is.

Gonorroe wordt veroorzaakt door Neisseria gonorrhoeae, een Gram-negatieve diplokok, in 1897 ontdekt door Neisser en als verwekker van gonorroe geïdentificeerd. Deze ziekteverwekker komt alleen bij de mens voor. Onbehandelde gonorroe kan tot ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap leiden. Wanneer infectie met deze boosdoener is vastgesteld, kan behandeling volgen.

In Nederland werd in 1976 voor het eerst penicillineresistentie vastgesteld bij een aantal stammen van de bacterie. Aanvankelijk werd het effect hiervan gecompenseerd door het beschikbaar komen van nieuwe antibiotica. De laatste jaren komen er echter steeds minder nieuwe antibiotica op de markt en daardoor worden infecties met resistente bacteriestammen steeds moeilijker te behandelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte in juni 2012 bekend dat gonorroe steeds resistenter tegen medicijnen is en daardoor mogelijk snel onbehandelbaar wordt. Dat is verontrustend nieuws. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen.

Zowel patiënt als arts verkiezen instant treatment boven behandelingen met herhaalde doseringen op één of meer dagen. Dit komt ook de therapietrouw ten goede. Eenmalig iets innemen is natuurlijk veel gemakkelijker dan herhaalde doseringen, helemaal als deze ook nog over meerdere dagen ingenomen moeten worden. Gonorroe is in veel gevallen goed te behandelen en te genezen met een eenmalige antibiotica in de vorm van een injectie.

Voor patiënten met ongecompliceerde urogenitale (betrekking hebbende op de organen van het urine- en voortplantingsstelsel), rectale (betrekking hebben op de endeldarm) en orofaryngeale (betrekking hebbende op de mond en de keel) infecties, komen behandelingen met ceftriaxon en cefotaxim of spectinomycine hydrochloride in aanmerking. Dit vanwege hoge percentages penicilline- en tetracyclineresisitente stammen hier te lande. Nieuwere chinolonen, zoals ciprofloxacine oraal, zijn effectief. Maar ook voor dit synthetisch antibioticum is reeds resistentievorming beschreven. Ciprofloxacine oraal is vooral aan te bevelen bij overgevoeligheid voor penicilline en cefalosporinen. In dat geval kan ook spectinomycine hydrochloride worden voorgeschreven.

Insluitsels van Chlamydia trachomatis / Bron: User Marcus007 on de.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Insluitsels van Chlamydia trachomatis / Bron: User Marcus007 on de.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Chlamydia

De soa chlamydia kan ook troebele urine veroorzaken. Als je bent besmet met chlamydia, heb je vaak geen of weinig klachten.

Chlamydia is één van de meest voorkomende infectieziekten in het Westen. Jonge mensen worden het zwaarst getroffen. Het probleem wordt verergerd doordat een chlamydia-infectie vaak zonder symptomen verloopt, waardoor de ziekte veelal onopgemerkt én onbehandeld blijft. Ook kan de seksueel overdraagbare aandoening zich hierdoor gemakkelijk verspreiden. Een chlamydia-infectie kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben, vooral voor jonge vrouwen. Problemen zijn onder meer chronische pijn in het bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.

De bacteriële infectie is relatief eenvoudig op te sporen en met antibiotica te behandelen. Een regelmatige screening op chlamydia is aan te bevelen.

Troebele urine tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayTroebele urine tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Troebele urine tijdens zwangerschap

Troebele urine tijdens de zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben. Troebele urine is in ieder geval géén teken van zwangerschap. Met andere woorden: troebele urine is geen zwangerschapssymptoom. Normaal gesproken is je urine helder en lichtgeel van kleur, som felgeel. Je plas is één van de indicatoren waarmee iets gezegd kan worden over de gezondheid van je lichaam. Niet alleen zegt de kleur van urine iets over je gezondheid, maar ook de geur en de consistentie. Hoe dan ook, vrouwen die zwanger zijn kunnen om een ​​aantal redenen af ​​en toe troebele urine hebben tijdens de zwangerschap. De oorzaken variëren in ernst; sommige kunnen gewoon thuis worden behandeld met wat zelfzorgmaatregelen, terwijl anderen medicijnen of zelfs nauwkeurige monitoring nodig hebben voor de duur van je zwangerschap. Er zijn zes vaak voorkomende redenen dat je urine vroeg in je zwangerschap troebel is

Urineweginfectie

Een urineweginfectie kan troebele urine geven. Een urineweginfectie tijdens de zwangerschap vormt een frequent voorkomend probleem. Tijdens de zwangerschap treden veranderingen op van het urogenitale stelsel. Progesteron leidt tot ontspanning van de gladde spiercellen in de blaas en de urineleiders, wat een verminderde peristaltiek van de urineleiders tot gevolg heeft. Bovendien kan de groeiende baarmoeder de urineleiders (deels) afsluiten. Ook verplaatsen je organen zich tijdens een zwangerschap, waaronder de blaas. Door deze factoren wordt stase (stilstaan) van urine bevorderd. Dit betekent dat er makkelijker urine achterblijft in de urineleiders, maar ook in de blaas. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking in je zwangerschap en tijdens je kraambed.

Proteïnurie tijdens zwangerschap

Bij proteïnurie zit er te veel eiwit in de urine. Hoewel dit in het tweede en derde trimester vaker voorkomt, komt het soms ook voor in het eerste trimester. Proteïnurie kan een vroegtijdig waarschuwingssignaal zijn van pre-eclampsie (ook bekend als zwangerschapsvergiftiging).

Zwangerschap en hormonen / Bron: Zerocool, PixabayZwangerschap en hormonen / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwanger en hormonen

De stijgende niveaus van hormonen tijdens de zwangerschap kan troebele urine veroorzaken. HCG is de afkorting voor humaan choriongonadotrofine, een zwangerschapshormoon dat vooral door de placenta geproduceerd wordt, direct na de innesteling. Het niveau van dit hormoon verdubbelt elke 2-3 dagen tot ongeveer de 11e week, en dan loopt het weer af. Sommige van deze hormonen zullen hun weg in de urine vinden en ervoor zorgen dat het een wat troebel aspect krijgt. Als hormonen de oorzaak zijn van je urineverandering, dan verdwijnt dit tegen het einde van het eerste trimester.

Bepaalde levensmiddelen

Abrupte dieetwijzigingen kunnen leiden tot urine met een wat troebel aspect. Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder zuivel, sinaasappelsap en asperges kunnen ook troebele urine veroorzaken. Als je vermoedt dat voedsel de boosdoener kan zijn, houd dan een voedingsdagboek bij en eventuele veranderingen in de urine die je opmerkt. Dit kan een goede manier zijn om te bekijken of hetgeen je eet, verantwoordelijk is voor de troebele urine. Merk je veranderingen op, maar is er geen sprake van medicatiegebruik of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, consulteer dan meteen je arts of verloskundige.

Vooral ouderen belanden nogal eens in het ziekenhuis door uitdroging / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczVooral ouderen belanden nogal eens in het ziekenhuis door uitdroging / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Uitdroging

Niet genoeg water drinken kan ook troebele urine veroorzaken met een sterke geur. uitdroging of dehydratie veroorzaakt vaak dat de urine donkerder wordt en niet zozeer troebel. Hoe dan ook, tijd om dat glas water écht serieus te nemen, want deze donkere urine is een teken dat je lichaam hunkert naar vocht!

Wanneer je te weinig drinkt of veel vocht verliest – door zweten, een heftige workout, of simpelweg een warme zomerdag – verandert je urine in een geconcentreerd mengsel. Het wordt donkerder, troebeler en vaak wat sterker van geur. Waarom? Omdat je nieren in overdrive gaan om vocht vast te houden en ondertussen nog steeds proberen afvalstoffen kwijt te raken. Dat resulteert in die donkere plas, alsof je lichaam een SOS-signaal uitzendt dat je waterreserves aan het opdrogen zijn.

En dan is er nog de beruchte ochtendurine. Je kent het wel: na een nacht zonder een druppel water is die eerste plas donker en geconcentreerd. Dit is je lichaam dat je laat zien hoeveel werk het heeft verricht terwijl jij lag te dromen. Maar maak je geen zorgen, een paar glazen water in de ochtend en je urine wordt weer helder als kristal.

Maar wat gebeurt er als je overdag te weinig blijft drinken? Je hebt het druk, je vergeet te hydrateren, of je denkt dat die koffie of frisdrank wel volstaat. Nou, je lichaam denkt daar anders over! Voor je het weet, wordt je urine steeds donkerder.

We hebben allemaal dat moment gehad waarop we denken: “Ach, ik drink straks wel wat.” Maar je lichaam laat zich niet zomaar afschepen. Donker gekleurde urine is de manier waarop je lijf aangeeft dat het echt tijd is om dat waterflesje weer bij te vullen. Het is niet alleen een kwestie van dorst – het is je lichaam dat je dringend vraagt om gehydrateerd te blijven, zodat het optimaal kan functioneren.

Soms is er meer aan de hand dan alleen een lege waterfles. Onderliggende medische aandoeningen, zoals diabetes, nierproblemen of heftige diarree, kunnen je lichaam sneller uitdrogen dan je denkt. In deze gevallen is een simpel glas water niet genoeg en is medische hulp onmisbaar om je vochtbalans weer op peil te krijgen.

Troebele urine door bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayTroebele urine door bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen kunnen ook het uiterlijk van urine veranderen. Het is een goed idee om alle bijsluiters te lezen als je medicijnen gebruikt om te zien of dit een bijwerking kan zijn.

Schuimende of troebele urine door glomerulonefritis

Bij schuimende of troebele urine kan er sprake zijn van glomerulonefritis of nierfilterontsteking. Dit is een zeldzame aandoening waarbij de glomeruli, de filtereenheden van de nieren, ontstoken zijn. Deze aandoening veroorzaakt schuimende of troebele urine evenals roodbruin bloed in de urine. Andere symptomen zijn:

Troebele plas door blaasstenen / Bron: Armin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Troebele plas door blaasstenen / Bron: Armin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Andere oorzaken van troebele urine

Troebele urine kent nog andere mogelijke oorzaken zoals:

Symptomen bij man en vrouw

Troebele urine kan gepaard gaan met andere symptomen, die variëren afhankelijk van de onderliggende ziekte of aandoening. Symptomen kunnen ontstaan ​​in de urinewegen (nieren, ureters, blaas en urethra), het voortplantingssysteem, het endocriene systeem, het cardiovasculaire systeem en andere organen en systemen van het lichaam.

Troebele urine en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comTroebele urine en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Urinewegen

Mogelijke bijkomende symptomen met betrekking tot de urinewegen zijn onder meer:

Andere organen of lichaamssystemen

Symptomen die verband houden met andere organen of lichaamssystemen die kunnen optreden bij troebele urine, zijn onder andere:

Urineonderzoek in het laboratorium / Bron: Tyler Olson/ShutterstockUrineonderzoek in het laboratorium / Bron: Tyler Olson/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

De volgende onderzoeken spelen een sleutelrol bij het vinden van een oorzaak van troebele urine:

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Anamnese, een uitgebreid vraaggesprek over je klachten, waarbij je medische voorgeschiedenis ook in ogenschouw wordt genomen. Daarnaast zal de arts een lichamelijk onderzoek doen.

Urineonderzoek

Urineonderzoek, één van de eerste onderzoeken die plaatsvindt om infectie of andere pathologie uit te sluiten. Soms verraadt een nierinfectie zich door grote hoeveelheden witte bloedcellen in de urine. De aanwezigheid van veel calcium of urinezuur in de urine vergroot de kans op blaasstenen.

Cystoscopie / Bron: Alexilusmedical/ShutterstockCystoscopie / Bron: Alexilusmedical/Shutterstock

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek, waarbij onder meer meting van de bloedbezinking en het aantal witte bloedlichaampjes (leukocyten) belangrijk zijn.

Beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek in de vorm van een CT- of MRI-scan of echo.

Cystoscopie

Cystoscopie, een kijkonderzoek waarbij de arts via het plaskanaal in de blaas kijkt door middel van een cystoscoop.

Behandeling van troebele plas

Behandeling van troebele plas of urine is afhankelijk van de onderliggende aandoening. Je krijgt antibiotica voorgeschreven wanneer troebele urine het gevolg is van een urineweginfectie of blaasontsteking. In geval van nierstenen kan de arts pijnstillers verstrekken. Als de nierstenen niet via de natuurlijke weg het lichaam verlaten, is het vergruizen van nierstenen nodig. Grotere exemplaren worden verwijderd met een endoscoop die via de plasbuis wordt ingebracht. In geval van uitdroging, zul je meer moeten drinken. ORS, een mengsel van zouten en druivensuiker, bedoeld om op te lossen in water, kan ook uitkomst bieden. Bij ernstige uitdroging zal ziekenhuisopname nodig zijn, waarbij via een infuus het vochttekort aangevuld wordt. Een acute prostaatontsteking wordt behandeld met antibiotica. De meeste klachten verdwijnen dan snel. Behandeling met antibiotica is bij nierfilterontsteking belangrijk om de bacterie uit te schakelen die verantwoordelijk zijn. Ondersteunende maatregelen bestaan uit vocht- en zoutbeperking en behandeling van hoge bloeddruk en soms is dialyse noodzakelijk.

Natuurlijke behandeling van troebele urine bij man en vrouw

Troebele urine wordt vaak veroorzaak door een urineweginfectie, die wordt behandeld met antibiotica. Voorkomen is echter beter dan genezen. Onderstaande maatregelen versterken je immuunsysteem en helpen om schadelijke bacteriën uit je urinestelsel te spoelen.

Urinestelsel met blaas en nieren / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockUrinestelsel met blaas en nieren / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

L-arginine

L-arginine is een soort aminozuur dat helpt bij het ontgiften en gaat ontstekingen tegen. Het heeft ook antibacteriële en immuunmodulerende eigenschappen. L-arginine kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen van een overactieve blaas omdat het blaascellen reguleert en regenereert. Wanneer L-arginine wordt omgezet in stikstofoxide, kan het ook de groei van verschillende micro-organismen tegengaan die urineweginfecties kunnen veroorzaken en symptomen zoals troebele urine.

Probiotica

Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de urinewegen koloniseren. Probiotica wordt gebruikt om de normale flora van de urinewegen te ondersteunen. Probiotica zijn levende bacteriën die worden toegediend om de disbalans van de vaginale flora te herstellen. Door nieuwe soorten goede bacteriën toe te voegen aan de vaginale flora, kan er een omgeving worden gecreëerd waarin bijvoorbeeld de darmbacterie E-coli niet kan overleven. Ook kunnen probiotica een signaal geven aan de cellen van de blaas, om de immuunrespons te versnellen. Probiotica zijn verkrijgbaar als gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank of als voedingssupplement (capsules of sachetjes).

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antibacteriële, antischimmel en antivirale eigenschappen, welke worden toegeschreven aan de aanwezigheid van allicine. Knoflook heeft ook anti-inflammatoire, antioxidante en immuun-stimulerende effecten die helpen bij de behandeling van urineweginfecties die troebele urine kunnen veroorzaken. Onderzoek suggereert dat de combinatie van knoflookolie en peterselie in pilvorm bacteriële groei kan remmen.

Quercetin

Quercetin is een type flavonoïde antioxidant die een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van ontstekingen. Terwijl je veel quercetin binnen kunt krijgen door gezond en gevarieerd te eten, vooral door bladgroenten, bessen en broccoli, nemen sommige mensen ook quercetin-supplementen vanwege hun sterke anti-inflammatoire effecten.

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) wordt gebruikt als een natuurlijke ontgifter en anti-inflammatoire middel. Apigenin, het belangrijkste bestanddeel van peterselie, beschikt over diuretische effecten maar ook anti-inflammatoire eigenschappen, die essentieel zijn voor de behandeling van urineweginfecties.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Cranberries

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat dagelijkse cranberryconsumptie de kans op een urineweginfectie kan verkleinen.

Drink veel water

Voldoende drinken is belangrijk om je urinewegen door te spoelen en schoon te houden en donkere of troebele urine te voorkomen. Ook is het belangrijk om regelmatig te plassen om zodoende bacteriën uit de blaas te spoelen. Door je plas langdurig op te houden, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen in de urinewegen, waardoor er urineweginfectie of blaasontsteking kan ontstaan.

Prognose van troebele urine

De prognose van troebele urine hangt af van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen is troebele urine tijdelijk en onschuldig, bijvoorbeeld door uitdroging of het eten van bepaalde voedingsmiddelen. In deze situaties verdwijnt de troebele urine meestal snel na eenvoudige aanpassingen, zoals meer water drinken of veranderingen in je dieet.

Als troebele urine het gevolg is van een infectie, zoals een urineweginfectie, kan de prognose goed zijn met de juiste behandeling, zoals antibiotica. Zodra de infectie is genezen, verdwijnen de symptomen vaak volledig.

Bij ernstigere onderliggende oorzaken, zoals nierziekten of diabetes, is de prognose afhankelijk van hoe snel de aandoening wordt opgespoord en behandeld. Met tijdige en adequate medische zorg kunnen de symptomen vaak onder controle worden gehouden, en kan verdere schade aan de nieren of andere organen worden voorkomen.

Over het algemeen is de prognose voor troebele urine positief als de oorzaak snel wordt vastgesteld en behandeld.

Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Complicaties van troebele urine

Troebele urine kan in veel gevallen onschuldig zijn, maar als je het negeert, kunnen er complicaties optreden:
  • Urineweginfecties: Als je troebele urine hebt door een urineweginfectie, kan de infectie zich verspreiden naar je nieren en nierbeschadiging veroorzaken als het niet wordt behandeld.
  • Nierstenen: Troebele urine kan een teken zijn van nierstenen. Als je deze niet behandelt, kunnen ze ernstige pijn en infecties veroorzaken en mogelijk schade aan je nieren toebrengen.
  • Blaasinfectie: Wanneer je een blaasinfectie niet aanpakt, kan dit leiden tot terugkerende infecties of zelfs blijvende schade aan je blaas.
  • Nierinsufficiëntie: Als troebele urine komt door een probleem met je nieren, zoals nierinsufficiëntie, kan dit zonder behandeling leiden tot chronische nierziekte of zelfs nierfalen.
  • Prostaatproblemen: Bij mannen kan troebele urine door een ontsteking van je prostaat (prostatitis) leiden tot chronische klachten of obstructies in je urinewegen als je het niet behandelt.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's): Troebele urine door een SOA kan, als je het onbehandeld laat, leiden tot onvruchtbaarheid, chronische bekkenpijn of verdere verspreiding van de infectie.
  • Diabetes: Als je troebele urine hebt door slecht gereguleerde diabetes, kan dit op lange termijn leiden tot complicaties zoals diabetische nierziekte als je je bloedsuiker niet onder controle houdt.
  • Uitdroging: Troebele urine door uitdroging kan wijzen op een ernstig tekort aan vocht. Als je uitdroging niet aanpakt, kan dit leiden tot nierproblemen en verstoring van je elektrolytenbalans.

Preventie

de volgende maatregelen kunnen helpen om te voorkomen dat je last krijgt van troebele urine:
  • Drink voldoende water: Blijf goed gehydrateerd door dagelijks genoeg water te drinken om je urine helder te houden en je nieren goed te laten functioneren.
  • Houd je urinewegen schoon: Zorg voor goede hygiëne, vooral na het plassen of seks, om infecties te voorkomen.
  • Vermijd irriterende stoffen: Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep of badproducten rond je geslachtsdelen, aangezien deze irritatie kunnen veroorzaken.
  • Eet gezond: Eet een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet om je nieren gezond te houden en de kans op aandoeningen zoals nierstenen te verminderen.
  • Beperk alcohol en cafeïne: Verminder je inname van cafeïne en alcohol, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken en je urine kunnen beïnvloeden.
  • Vermijd overmatig gebruik van zout: Een hoge zoutinname kan je nieren belasten, wat kan leiden tot troebele urine.
  • Behandel infecties snel: Raadpleeg je arts direct bij tekenen van een urineweginfectie, zoals pijn of branderigheid bij het plassen.
  • Controleer je bloedsuiker: Als je diabetes hebt, houd je bloedsuikerspiegel goed in de gaten om complicaties zoals troebele urine te voorkomen.
  • Leef hygiënisch tijdens menstruatie: Vervang tampons of maandverband regelmatig om infecties te voorkomen die kunnen leiden tot troebele urine.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Witte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plasWitte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plasGezonde urine is meestal lichtgeel en helder, zonder zichtbare deeltjes of troebelheid. Echter, onder bepaalde omstandig…
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…

Echinokokkose: Cysten door infectie met lintwormEchinokokkose: Cysten door infectie met lintwormEchinokokkose is een infectie veroorzaakt door lintwormen van het geslacht Echinococcus, specifiek Echinococcus granulos…
Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesKind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesOorinfecties bij kinderen komen frequent voor. Wanneer een kind echter langdurige of terugkerende oorinfecties heeft en/…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martin Sulman
  • AKF. How can I prevent kidney stones? http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-stones/kidney-stone-prevention.html (ingezien op 23-9-2019)
  • Bel Marra Health. Cloudy urine: Causes, symptoms, and treatments. http://www.belmarrahealth.com/cloudy-urine-causes-symptoms-and-treatments/ (ingezien op 7-9-2017)
  • Bravis Ziekenhuis. Verblijfskatheter. https://www.bravisziekenhuis.nl/patientenfolders/verblijfskatheter/algemeen (ingezien op 7-8-2019)
  • Dr. Axe. What You Need to Know About Cloudy Urine: Causes, Issues & Treatment. https://draxe.com/cloudy-urine/ (ingezien op 10-9-2017)
  • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.). Dermatologie en venereologie. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen, derde druk, tweede t/m vierde oplage, 2003-2009.
  • FoodAnswers.org. Can Asparagus Cause Cloudy Urine? http://www.foodanswers.org/can-asparagus-cause-cloudy-urine/ (ingezien op 1-9-2017)
  • Healthgrades. What other symptoms might occur with cloudy urine? https://www.healthgrades.com/right-care/kidneys-and-the-urinary-system/cloudy-urine--symptoms (ingezien op 1-9-2017)
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis. Nierfilterontsteking. https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/106227/Aandoeningen-Nefrologie-Nierfilterontsteking (ingezien op 3-9-2017)
  • https://www.mcgroep.com/dossier/nierstenen
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/prostatitis/
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec11/ch142/ch142a.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/145004-donkere-urine-oorzaken-donker-gekleurde-urine-sterke-geur.html
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/schone-blaas/wat-zegt-de-kleur-van-urine-over-je-gezondheid/item43883
  • http://www.urinecolors.com/urine-consistency/cloudy-urine
  • http://www.miami-urology.com/robotic-surgery/cloudy-urine
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 17-9-2024)
  • Mayo Clinic. Blood in urine (hematuria). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20346682 (ingezien op 3-9-2017)
  • Mypregnanthealth.com. Cloudy Urine: Pregnancy Issue or not During My Early Pregnancy? http://mypregnanthealth.com/cloudy-urine-pregnancy-early-pregnancy/ (ingezien op 1-9-2017)
  • Plein. Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid? https://www.plein.be/blog/urine-wat-zegt-het-over-je-gezondheid (ingezien op 24-8-2024)
  • Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij. Cahier antibiotica en resistentie. 22e jaargang, nr. 4, december 2003.
  • Treant Zorgggroep. Urineonderzoek. https://www.treant.nl/ziekenhuiszorg/onderzoek-behandeling/urineonderzoek (ingezien op 31-5-2021)
  • Verloskundigenpraktijk Ulft. Voorkomende zwangerschapsklachten & -ongemakken. http://www.verloskundigenulft.nl/44/voorkomende-zwangerschapsklachten-ongemakk.html (ingezien op 1-9-2017)
  • Voedingscentrum. Probiotica. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/probiotica.aspx (ingezien op 4-9-2022)
  • Wikipedia. Chlamydiasis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlamydiasis (ingezien op 27-3-2020)
  • Wikipedia. Peterselie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Peterselie (ingezien op 16-9-2021)
  • Afbeelding bron 1: Alexander Raths/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Haryigit/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Blamb/Shutterstock
  • Afbeelding bron 4: La Gorda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Leszek Glasner/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 7: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: SOA-AIDS Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 9: User Marcus007 on de.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 10: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 11: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 12: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 13: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 14: Armin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 15: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 16: Tyler Olson/Shutterstock
  • Afbeelding bron 17: Alexilusmedical/Shutterstock
  • Afbeelding bron 18: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 19: Istock.com/Mallivan
  • Afbeelding bron 20: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 21: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Rozemarijn, 27-02-2018
Ik heb mijn urine opgevangen in een bekertje en nu zie ik dat mijn urine erg troebel is en dat er heel veel velletjes in drijven. Is dit een teken dat ik een blaasontsteking heb? Reactie infoteur, 02-04-2018
Over vlokjes in de urine gaat dit artikel: https://bit.ly/2H35B3B. Bij aanhoudende klachten is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 47
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.