Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvlies

Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvlies Oorinfecties bij kinderen komen frequent voor. Wanneer een kind echter langdurige of terugkerende oorinfecties heeft en/of langdurig gehoorvlies ontstaat door vocht achter het trommelvlies, is het chirurgisch plaatsen van oorbuisjes door het trommelvlies vaak aangewezen. Voor de operatie zijn een aantal onderzoeken vereist voordat een kind onder het mes kan. Het kind krijgt tijdens de operatie niets mee omdat het pijnvrij is en slaapt. De operatie is heel gebruikelijk en er zijn weinig risico’s aan verbonden. Veelal is de prognose van het kind zeer goed. Ook oudere patiënten krijgen soms deze operatie. De operatie gebeurt bij dan onder lokale verdoving.

Synoniemen oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvlies

De operatie waarbij de chirurg oorbuisjes plaatst is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • myringotomie
 • oorbuischirurgie
 • oorontsteking – buisjes
 • otitis - buisjes
 • tympanostomie

Werking trommelvlies in het oor

Het trommelvlies, in medische termen gekend als membrana tympani, bevindt zich diep in de oren en is de dunne laag weefsel die het buiten- en middenoor scheidt. De ruimte achter het trommelvlies (het middenoor) is verbonden met de buis van Eustachius (tuba Eustachii, tuba auditiva). Deze buis verbindt de neusholte met het middenoor. De buis voert lucht en vocht af uit het middenoor. Af en toe werkt deze buis van Eustachius niet goed, bijvoorbeeld als gevolg van allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof), verkoudheden, een ontstoken keel, hoogtedruk, … Het verzamelde vocht achter de trommelvliezen is dan niet in staat om weg te vloeien. Hierdoor ontstaat pijn en gehoorverlies.

Indicatie plaatsen van buisjes in de oren: Gehoorverlies, pijn

Een kind heeft mogelijk ophoping van vocht achter het trommelvlies, wat resulteert in gehoorverlies. Bij de meeste kinderen veroorzaakt dit geen spraak- of taalproblemen of gehoorproblemen, zelfs wanneer de vocht zich vele maanden achter het trommelvlies bevindt. Wanneer het vocht echter niet weg is na drie maanden en beide oren zijn getroffen, of het vocht na zes maanden niet weg is en één oor is getroffen, is een operatie aanbevolen. Ook bij een vaak terugkerende of een niet te behandelen oorontsteking of oorinfectie is het plaatsen van oorbuisjes vereist. Af en toe plaatst een chirurg oorbuisjes bij oudere patiënten. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld mastoïditis. Dit is een ontsteking van het mastoïd, het tepelvormige aanhangsel van het slaapbeen, vlak achter de oorschelp. Een middenoorontsteking leidt tot deze mastoïditis. Ook wanneer de oorontsteking zich uitbreidt naar de zenuwen of de hersenen, is de operatie aanbevolen. Tot slot is de operatie soms nodig na een letsel aan het oor na plotselinge drukveranderingen door vliegen of diepzeeduiken (gescheurd trommelvlies).

Voor het plaatsen van een oorbuisje

Gesprek met KNO-arts

De KNO-arts heeft eerst met de ouders van het kind en/of het kind zelf een gesprek. Hierbij komt hij meer te weten over de medische geschiedenis van het kind. De KNO-arts voert vervolgens een lichamelijk onderzoek uit. Ook een uitgebreid gehooronderzoek is hierbij onmisbaar. Hierbij voert de KNO-arts een audiometrie (gehooronderzoek), een tympanometrie, een pneumatische otoscopie en mogelijk nog wat bijkomende CT-scan uit. Voorts geeft een ouder van het kind mee welke medicijnen, kruiden, vitaminen en andere supplementen het kind neemt en welke mogelijke allergieën het kind heeft. Het kind moet gezond zijn voor de operatie. Wanneer het bijvoorbeeld nog een infectie heeft, gaat de operatie niet door.

Dag van de operatie: Kind moet nuchter zijn

Het kind mag niet drinken of eten en komt nuchter naar het ziekenhuis. Het kind moet wellicht wel medicatie nemen thuis. Dit mag het kind innemen met wat water.

Tijdens de operatie: Kind krijgt volledige narcose, oudere patiënt lokale verdoving

Het kind krijgt een volledige narcose (anesthesie bij kinderen) waardoor het helemaal geen pijn voelt en slaapt tijdens de operatie. Een oudere patiënt krijgt de operatie meestal onder lokale verdoving. De chirurg maakt eerst een kleine chirurgische snede in het trommelvlies. Daarna zuigt hij via deze snede al het vocht weg dat zich verzamelt achter het trommelvlies. Vervolgens plaatst hij een buisje door het gaatje in het trommelvlies. Door het buisje komt lucht zodat de druk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk is. Vocht dat vastzit in het middenoor kan bovendien uit het oor wegstromen. Dit voorkomt gehoorverlies en vermindert het risico op een oorontsteking.

Risico’s operatie aan het oor

Mogelijk komt na de operatie vocht uit het oor. Soms valt het oorbuisje er uit en ontstaat een gaatje in het trommelvlies dat niet of niet snel geneest. Veelal veroorzaakt de operatie echter weinig of slechts kortdurende problemen bij kinderen. Door de algemene anesthesie ontstaan af en toe ademhalingsproblemen of reacties op medicijnen. Zelden ontstaan bloedingen (oorbloeding) en een infectie door de operatie.

Na de operatie

Kinderen gaan normaalgezien eerst naar de verkoeverkamer (uitslaapzaal). In het begin is het kind nog wel wat onrustig of suf nadat het ontwaakt uit de narcose. Maar kort na de operatie of anders uiterlijk een dag later mag het kind al naar huis. Kort na de operatie gebeurt nog wel een audiometrie bij het kind indien gehoorverlies aanwezig was voor de operatie. Na de operatie neemt het kind gedurende enkele dagen oordruppels en/of antibiotica.

Prognose oorproblemen

De operatie is in de meeste gevallen een succes. De kinderen herstellen snel van infecties en ze hebben minder oorontstekingen. Daarnaast slapen ze beter, komt de taal- en spraakontwikkeling na enkele weken tot maanden beter op gang en voelt het kind zich over het algemeen ook beter. Eventuele evenwichtsproblemen verdwijnen eveneens binnen enkele maanden. Normaalgezien vallen de buisjes er vanzelf uit na zes tot twaalf maanden. De oorspecialist is in staat deze na een paar jaar te verwijderen indien ze dan nog niet uitgevallen zijn. De chirurg plaatst indien nodig opnieuw oorbuisjes indien de infecties blijven terugkeren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren, ook wel genoemd oordrains, worden (meestal bij kinderen) geplaatst als er sprake is van terugkerend…
TrommelvliesbuisjesOngeveer 20% van de kinderen tot 6 jaar krijgt trommelvliesbuisjes. Dit is één van de meest voorkomende chirurgische ing…
Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose is een aandoening waarbij een patiënt gehoorproblemen ervaart doordat bindweefsel en kalkafzettingen in…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…

Troebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geurTroebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geurTroebele urine kent meerdere oorzaken. Troebele urine kan onschuldig zijn en komen door te weinig drinken, maar troebele…
Fanconi anemie: Tekort van alle bloedcellen en afwijkingenFanconi anemie: Tekort van alle bloedcellen en afwijkingenFanconi anemie is een erfelijke bloedaandoening die vooral het beenmerg maar ook andere lichaamsorganen treft. Door been…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Buis van Eustachius, http://www.hoorzaken.nl/het-oor/buis-van-eustachius/, geraadpleegd op 2 mei 2016
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 2 mei 2016
 • Ear Insertion Tube, http://emedicine.medscape.com/article/1890757-overview#showall, geraagdpleegd op 1 mei 2016
 • Ear Insertion Tube, http://www.healthline.com/health/ear-tube-insertion, geraadpleegd op 2 mei 2016
 • Ear Insertion Tube, http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=ear-tube-insertion-161-9, geraadpleegd op 2 mei 2016
 • Ear tube insertion, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003015.htm, geraagdpleegd op 2 mei 2016
 • Ear Tubes, http://www.entnet.org/content/ear-tubes , geraagdpleegd op 2 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.