Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvlies

Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvlies Oorinfecties bij kinderen komen frequent voor. Wanneer een kind echter langdurige of terugkerende oorinfecties heeft en/of langdurig vocht achter het trommelvlies ontstaat, kan het chirurgisch plaatsen van oorbuisjes door het trommelvlies aangewezen zijn. Voor de operatie zijn enkele onderzoeken vereist voordat een kind kan worden geopereerd. Tijdens de operatie krijgt het kind volledige anesthesie en is pijnvrij. De operatie is doorgaans veilig met weinig risico's en de prognose voor het kind is meestal zeer goed. Ook oudere patiënten kunnen voor deze operatie in aanmerking komen, waarbij de ingreep meestal onder lokale verdoving plaatsvindt.

Synoniemen voor het plaatsen van oorbuisjes

De operatie waarbij de chirurg oorbuisjes plaatst is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • myringotomie
  • oorbuischirurgie
  • oorontsteking – buisjes
  • otitis – buisjes
  • tympanostomie

Werking van het trommelvlies

Het trommelvlies, in medische termen bekend als membrana tympani, bevindt zich diep in het oor en is een dunne laag weefsel die het buitenoor van het middenoor scheidt. De ruimte achter het trommelvlies (het middenoor) is verbonden met de buis van Eustachius (tuba Eustachii, tuba auditiva). Deze buis verbindt de neusholte met het middenoor en zorgt voor de afvoer van lucht en vocht uit het middenoor. Soms functioneert deze buis niet goed, bijvoorbeeld door allergieën, verkoudheden, ontstekingen van de keel, of drukveranderingen. Wanneer vocht zich ophoopt achter het trommelvlies en niet kan afvloeien, ontstaan pijn en gehoorverlies.

Indicaties voor het plaatsen van oorbuisjes

Een kind kan vocht ophopen achter het trommelvlies, wat kan leiden tot gehoorverlies. Dit veroorzaakt meestal geen spraak- of taalproblemen, zelfs niet als het vocht maandenlang aanwezig blijft. Als het vocht echter niet verdwijnt na drie maanden bij beide oren, of na zes maanden bij één oor, wordt een operatie aanbevolen. Ook bij vaak terugkerende of moeilijk te behandelen oorontstekingen of oorinfecties kan het plaatsen van oorbuisjes noodzakelijk zijn. Bij oudere patiënten kan de ingreep soms nodig zijn bij aandoeningen zoals mastoïditis, een ontsteking van het mastoïd, het tepelvormige aanhangsel van het slaapbeen. Wanneer de ontsteking zich verspreidt naar de zenuwen of de hersenen, of na letsel door plotselinge drukveranderingen door vliegen of diepzeeduiken (gescheurd trommelvlies), kan de operatie eveneens noodzakelijk zijn.

Voorbereidingen voor het plaatsen van een oorbuisje

Gesprek met KNO-arts

De KNO-arts voert eerst een gesprek met de ouders en/of het kind om meer te leren over de medische geschiedenis van het kind. Een lichamelijk onderzoek en uitgebreid gehooronderzoek zijn essentieel. Dit omvat audiometrie (gehooronderzoek), tympanometrie, pneumatische otoscopie en mogelijk aanvullende CT-scans. Ouders moeten informatie verstrekken over eventuele medicijnen, kruiden, vitaminen en andere supplementen die het kind gebruikt, evenals over eventuele allergieën. Het kind moet gezond zijn op het moment van de operatie; een bestaande infectie kan de ingreep uitstellen.

Dag van de operatie: Kind moet nuchter zijn

Het kind moet nuchter zijn en mag niet eten of drinken voor de operatie. Medicatie kan echter met een kleine hoeveelheid water worden ingenomen indien dit is voorgeschreven door de arts.

Tijdens de operatie: Anesthesie en procedure

Het kind ontvangt volledige narcose (anesthesie bij kinderen), zodat het geen pijn voelt en slaapt tijdens de operatie. Bij oudere patiënten wordt meestal lokale verdoving toegepast. De chirurg maakt een kleine incisie in het trommelvlies, zuigt het opgehoopte vocht weg en plaatst een buisje in het trommelvlies. Dit buisje zorgt voor luchtcirculatie en voorkomt dat vocht zich opnieuw ophoopt, waardoor gehoorverlies wordt verminderd en het risico op oorontstekingen afneemt.

Risico’s van de operatie

Na de operatie kan er tijdelijk vocht uit het oor komen. Soms valt het oorbuisje uit en kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan dat niet direct geneest. De meeste kinderen ervaren echter slechts milde of kortdurende problemen. Mogelijke complicaties van de anesthesie kunnen ademhalingsproblemen of allergische reacties op medicijnen zijn. Bloedingen (oorbloeding) en infecties door de operatie komen zelden voor.

Na de operatie

Na de operatie wordt het kind meestal naar de verkoeverkamer (uitslaapzaal) gebracht. Het kind kan aanvankelijk wat onrustig of suf zijn na de narcose, maar mag vaak binnen een dag weer naar huis. Kort na de operatie wordt een audiometrie uitgevoerd als er vóór de operatie gehoorverlies was. Na de ingreep krijgt het kind gedurende enkele dagen oordruppels en/of antibiotica.

Prognose en vervolgzorg

De operatie is doorgaans succesvol. Kinderen herstellen snel van infecties en ervaren minder frequent oorontstekingen. Vaak verbetert de slaap, taal- en spraakontwikkeling na enkele weken tot maanden. Evenwichtsproblemen verdwijnen meestal binnen enkele maanden. De oorbuisjes vallen meestal vanzelf uit na zes tot twaalf maanden, maar kunnen indien nodig door de KNO-arts worden verwijderd. Indien de infecties terugkeren, kan de chirurg besluiten om opnieuw oorbuisjes te plaatsen.

Preventie van oorinfecties

  • Hygiëne: Regelmatig handen wassen en het voorkomen van blootstelling aan ziekteverwekkers kan helpen om infecties te verminderen.
  • Vaccinaties: Vaccinatie tegen influenza en pneumokokken kan helpen om ademhalingsinfecties te voorkomen die oorinfecties kunnen veroorzaken.
  • Vermijden van rook: Vermijden van blootstelling aan tabaksrook kan het risico op oorinfecties verminderen.
  • Behandelen van allergieën: Het beheren van allergieën en het behandelen van verkoudheden kan de kans op vochtophoping en oorinfecties verminderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren, ook wel genoemd oordrains, worden (meestal bij kinderen) geplaatst als er sprake is van terugkerend…
TrommelvliesbuisjesOngeveer 20% van de kinderen tot 6 jaar krijgt trommelvliesbuisjes. Dit is één van de meest voorkomende chirurgische ing…
Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose is een ooraandoening waarbij bindweefsel en kalkafzettingen ontstaan in het trommelvlies, wat kan leiden…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…

Troebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geurTroebele urine: oorzaken troebele plas met een sterke geurTroebele urine kent meerdere oorzaken. Troebele urine kan onschuldig zijn en komen door te weinig drinken, maar troebele…
Fanconi anemie: Tekort van alle bloedcellen en afwijkingenFanconi anemie: Tekort van alle bloedcellen en afwijkingenFanconi anemie is een erfelijke bloedaandoening die voornamelijk het beenmerg en andere lichaamsorganen aantast. De aand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Buis van Eustachius, http://www.hoorzaken.nl/het-oor/buis-van-eustachius/, geraadpleegd op 2 mei 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 2 mei 2016
  • Ear Insertion Tube, http://emedicine.medscape.com/article/1890757-overview#showall, geraagdpleegd op 1 mei 2016
  • Ear Insertion Tube, http://www.healthline.com/health/ear-tube-insertion, geraadpleegd op 2 mei 2016
  • Ear Insertion Tube, http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=ear-tube-insertion-161-9, geraadpleegd op 2 mei 2016
  • Ear tube insertion, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003015.htm, geraagdpleegd op 2 mei 2016
  • Ear Tubes, http://www.entnet.org/content/ear-tubes , geraagdpleegd op 2 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.