Gescheurd trommelvlies in oor: Gehoorverlies bij patiënt

Gescheurd trommelvlies in oor: Gehoorverlies bij patiënt Bij een gescheurd trommelvlies (membrana tympani) ontstaat een opening of gat in het trommelvlies van de patiënt. Het trommelvlies is een dun, ovaal vlies, met een hoogte van 10 mm en een breedte van 8 mm. Het trommelvlies scheidt het uitwendige oor en middenoor van elkaar. Schade aan het trommelvlies beschadigt mogelijk het gehoor. Meestal herstelt de patiënt echter snel van een gescheurd trommelvlies, al bestaan ook enkele medische behandelingen voor het verhelpen van dit probleem.

Functie trommelvlies in het oor

Het trommelvlies heeft twee belangrijke functies in het oor. Het detecteert vibrerende geluidsgolven en zet de vibratie om in zenuwimpulsen die het geluid over brengen aan de hersenen. Tevens beschermt het trommelvlies het middenoor tegen bacteriën, water en vreemde stoffen en voorwerpen.

Synoniemen van een gescheurd trommelvlies

Een gescheurd trommelvlies (TMP) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • gaatje in het trommelvlies
 • geperforeerd trommelvlies
 • trommelvlies - gescheurd of geperforeerd
 • trommelvliesperforatie

Epidemiologie van een scheur in het trommelvlies

De incidentie van een gescheurd trommelvlies in de algemene bevolking is volgens Emedicine onbekend. Ook informatie met betrekking tot de chirurgische behandelingen van een gescheurd trommelvlies zijn niet gekend. Een gescheurd trommelvlies presenteert zich wel vaker bij kinderen. Meer informatie is niet gevonden in de geraadpleegde bronnen.

Oorzaken gehoorverlies

Een oorontsteking veroorzaakt mogelijk een gescheurd trommelvlies. Door de infectie ontstaat pus of vocht dat zich ophoopt achter het trommelvlies. Als de druk toeneemt, breekt mogelijk het trommelvlies open (scheuring). Schade aan het trommelvlies treedt mogelijk eveneens op door een snelle verandering in de oordruk, bekend als een 'barotrauma'. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het vliegen, duiken, of rijden in de bergen. Ook een verwonding aan het oor, zoals een krachtige klap of explosie, leidt mogelijk tot een gescheurd trommelvlies. Voorts is het inbrengen van wattenstaafjes, een haarspeld of andere kleine of vreemde voorwerpen in de oren geen goed idee om de oren te reinigen daar dit mogelijk eveneens resulteert in een gescheurd trommelvlies. Daarnaast zorgt teveel lawaai dicht bij het oor, zoals een geweerschot, een explosie of te luide muziek, ook voor een gescheurd trommelvlies. Dit is in medische termen gekend als een "akoestisch trauma". Tot slot resulteert een operatie waarbij de patiënt oorbuisjes krijgt, soms in een gescheurd trommelvlies.

Symptomen aandoening

De oorpijn vermindert mogelijk meteen nadat het trommelvlies is gescheurd. Maar mogelijk heeft de patiënt eveneens last van volgende symptomen:

Sommige patiënten zijn volledig asymptomatisch.

Diagnose en onderzoeken

Uiterlijk gehooronderzoek

De diagnose van een gescheurd trommelvlies gebeurt aan de hand van een grondig gehooronderzoek. De zichtbare symptomen omvatten pus en bloed dat uit het oor stroomt. Diagnostische onderzoeken zijn echter noodzakelijk voor de diagnose.

Diagnostisch onderzoek

Verschillende onderzoeken helpen bij de diagnose van een gescheurd trommelvlies. Zo voert een arts een otoscopie uit. Bij dit inwendig kijkonderzoek van het oor gebruikt de arts een verlichte otoscoop. Hij ziet hiermee de opening en de botten van het middenoor. Het is voor de arts soms wel moeilijk om dit te identificeren wanneer pus zich in het oor bevindt. Een audiometrie (gehooronderzoek) is nodig om te kijken hoeveel gehoorverlies de patiënt heeft.

Differentiële diagnoses

De arts verwart een gescheurd trommelvlies vaak met volgende aandoeningen of syndromen:

Behandelingen

Zelfzorg

Warmtekompressen verlichten het ongemak en de pijn bij een gescheurd trommelvlies. De patiënt mag verder pijnstillers (ibuprofen of paracetamol) gebruiken. Voorts moet het oor proper en droog blijven tijdens het herstelproces. Zwemmen of het hoofd onder water houden is geen goed idee. Ook tijdens het douchen zorgt de patiënt er best voor dat het oor beschermd is. Tijdens het herstelproces beschermt de patiënt bovendien het oor tegen koude lucht. Het snuiten van de neus valt te vermijden net na een gescheurd trommelvlies. Dit creëert immers een druk in de oren wat pijnlijk is en tevens het herstelproces vertraagt.

Professionele medische zorg

Voorts voorkomen of behandelen orale antibiotica of antibiotische oordruppels een infectie. De arts plaatst mogelijk een klein papiertje (patch) op de scheur in het membraan, wat de groei van het membraan stimuleert. Sporadisch is chirurgie nodig om het trommelvlies te herstellen wanneer dit niet spontaan geneest. Deze operatie heet in medische termen “tympanoplastie” of "tympanoplastiek", letterlijk vertaald: operatief herstel van (de inhoud van) de trommelholte.

Prognose

De opening in het trommelvlies geneest meestal spontaan binnen enkele weken tot twee à drie maanden. Het gehoorverlies is meestal tijdelijk en slechts van korte duur. In zeldzame gevallen doen zich andere problemen voor zoals een langdurig gehoorverlies, langdurige duizeligheid en een verspreiding van de infectie tot op het bot achter het oor (mastoïditis).

Complicaties

Middenoorontstekingen, middenoorcystes (cholesteatoom) en gehoorverlies zijn mogelijke complicaties van een gescheurd trommelvlies. In zeldzame gevallen ervaart de patiënt een volledig gehoorverlies als gevolg van een gescheurd trommelvlies.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO bij vreemd voorwerp of insect in het oorEHBO bij vreemd voorwerp of insect in het oorMeestal stoppen kinderen een vreemd voorwerp in de oren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een knikker, een kraaltje…
Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose is een aandoening waarbij een patiënt gehoorproblemen ervaart doordat bindweefsel en kalkafzettingen in…
Tympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesTympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesHet trommelvlies is een dun, kegelvormig membraan dat het uitwendige oor van het middenoor scheidt en erg belangrijk is…
Otorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree (otorroe, otorrhea) is de medische term voor ‘afscheiding uit het oor’. Meestal bestaat dit uit oorsmeer, maar p…

Russell-Silver-syndroom: OntwikkelingsstoornisRussell-Silver-syndroom: OntwikkelingsstoornisHet Russell-Silver syndroom is een aangeboren aandoening waardoor de patiënt slecht groeit voor en na de geboorte. Naast…
Sjögren-syndroom: Aandoening met droge ogen, mond en keelSjögren-syndroom: Aandoening met droge ogen, mond en keelHet Sjögren-syndroom is een auto-immuunaandoening waarbij de klieren die tranen en speeksel produceren, vernietigd zijn.…
Bronnen en referenties
 • Anatomie en fysiologie van de mens, Dr. L.L. Kirchmann, Zestiende druk, 2010, paginanummer onbekend (digitale versie), Elsevier gezondheidszorg, Amsterdam
 • http://emedicine.medscape.com/article/858684-overview#showall
 • http://www.fauquierent.net/eardrumhole.htm
 • http://www.healthline.com/health/ruptured-eardrum#Behandeling4
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/basics/complications/con-20023778
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/basics/causes/con-20023778
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/basics/definition/con-20023778
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/basics/symptoms/con-20023778
 • http://www.webmd.com/pain-management/ruptured-eardrum-symptoms-and-treatments?page=3
 • http://www.webmd.com/pain-management/ruptured-eardrum-symptoms-and-treatments?page=2
 • http://www.webmd.com/pain-management/ruptured-eardrum-symptoms-and-treatments
 • https://wikem.org/wiki/Tympanic_membrane_rupture#Differential_Diagnosis
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001038.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.