Druk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedel

Druk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedel Druk in het hoofd is een symptoom dat vaak te wijten is aan diverse vormen van hoofdpijn of een sinusitis. Ook ernstigere oorzaken zijn bekend voor een drukkend gevoel in de schedel, zoals een hersenvliesontsteking of een hersentumor. Veel oorzaken van een beklemmend gevoel in het hoofd verdwijnen spontaan of met zelfzorgremedies en vrij verkrijgbare medicijnen. Af en toe is echter een behandeling met medicijnen nodig die de arts voorschrijft, of zijn meer invasieve behandelingen vereist om het onderliggend probleem van de hoofddruk te verlichten. In een aantal omstandigheden is advies van een arts noodzakelijk, zoals plotselinge, ernstige hoofdpijn, nekstijfheid en een onduidelijke spraak.
Dubbelzien komt voor bij een gescheurd aneurysma / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien komt voor bij een gescheurd aneurysma / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Aneurysma (uitstulping van de wand van een hersenslagader)

Oorzaken

Een uitstulping in een bloedvat (aneurysma) resulteert uit een zwakke bloedvatwand. Het gebied dat uitstulpt, vult zich vervolgens met bloed.

Symptomen

Wanneer een hersenaneurysma drukt tegen zenuwen en hersenweefsel, ontstaan volgende mogelijke tekenen:

Onbehandeld ontstaat een gescheurd aneurysma, waardoor het omliggende weefsel met bloed wordt gevuld. Dit veroorzaakt:

Behandeling

Een onmiddellijke behandeling is nodig bij een gescheurd hersenaneurysma. Een operatie is vaak nodig.

Hersenschudding en druk in schedel

Oorzaken

Een hersenschudding is een mild hoofdletsel dat optreedt wanneer de hersenen in de schedel schudden, stuiteren of draaien. Dit leidt tot schade aan de hersencellen. Een hersenschudding komt tot stand door bijvoorbeeld een whiplash (nekpijn door slingerbeweging van het hoofd), een valpartij, een auto-ongeluk of een sportblessure.

Symptomen

Een hersenschudding of hoofdtrauma gaat geassocieerd met onder andere verwardheid, misselijkheid en duizeligheid.

Behandeling

Rust en observatie (soms in het ziekenhuis) zijn nodig na een hersenschudding.

Hersentumor

Oorzaken

De oorzaak van de meeste hersentumor is niet bekend anno januari 2020. Radiotherapie en genetische factoren zijn enkele mogelijke risicofactoren.

Wazig zien komt voor bij een hersentumor / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien komt voor bij een hersentumor / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen

Een hersentumor verhoogt de druk in de schedel en gaat gepaard met:

Behandeling

De arts verwijdert de hersentumor via een operatie. Soms is het echter niet mogelijk om de hele tumor te verwijderen vanwege de locatie, maar dan verwijdert de arts zoveel mogelijk tumorweefsel. Na de operatie is vaak radiotherapie en/of chemotherapie nodig.

Meningitis (hersenvliesontsteking) en hoofddruk

Oorzaken

Meningitis is een zeldzame aandoening waarbij een ontsteking van de hersenvliezen (membranen) rond de hersenen en het ruggenmerg tot stand komt. Meestal resulteert dit uit:
 • een bacteriële infectie
 • een infectie met Naegleria fowleri amoeba
 • een parasitaire infectie
 • een schimmelinfectie
 • een virale infectie
 • enkele hoofdwonden
 • het gebruik van bepaalde medicijnen
 • lupus
 • sommige vormen van kanker

meningitis veroorzaakt ernstige hoofdpijn / Bron: Concord90, Pixabaymeningitis veroorzaakt ernstige hoofdpijn / Bron: Concord90, Pixabay

Symptomen

Volgende tekenen komen mogelijk tot uiting:

Behandeling

De patiënt krijgt in het ziekenhuis intraveneus (via een ader) antibiotica toegediend om de bacteriën uit te roeien die leiden tot bacteriële meningitis. De arts zet vaak ook corticosteroïden in in combinatie met antibiotica om bacteriële meningitis te behandelen. Bij virale meningitis zet de arts antivirale medicijnen in, al zijn deze niet altijd effectief.

Migraine en beklemmend gevoel in hoofd

Oorzaken

Migraine is een neurologische aandoening met een onbekende oorzaak (januari 2020). Tal van risicofactoren zijn wel bekend voor migraine zoals genetische factoren, bepaalde weersomstandigheden en voedingsmiddelen. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Vermoeidheid komt voor bij patiënten met migraine / Bron: Unsplash, PixabayVermoeidheid komt voor bij patiënten met migraine / Bron: Unsplash, Pixabay

Symptomen

Patiënten met migraine ervaren intense, kloppende pijn aan de zijkanten van het hoofd. Meestal is sprake van eenzijdige hoofdpijn, al zijn af en toe beide kanten getroffen.

Ook volgende symptomen komen mogelijk tot stand:

Behandelingen

Medicatie
Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) zijn inzetbaar bij milde tot matige migraine. Enkele voorbeelden van deze vrij verkrijgbare medicijnen zijn aspirine en ibuprofen. Triptanen behandelen matige tot ernstige migraine.

Cognitieve gedragstherapie
Aanhoudende hoofdpijnklachten leiden tot stress, angst en/of een depressie, wat de hoofdpijn verergert. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die patiënten strategieën aanleert om de pijn-stresscyclus te onderbreken en hoofdpijngerelateerde psychische stress te verminderen.

Risicofactoren vermijden
Tot slot vermijdt of beperkt de patiënt mogelijke risicofactoren voor migraine.

Oorproblemen

Oorzaken

Diverse oorproblemen liggen aan de basis van een drukkend gevoel in het hoofd zoals:

Symptomen

De symptomen die meestal gepaard gaan met oorproblemen komen voor aan één oor of beide oren en bestaan mogelijk uit:

Sinusinfectie en sinushoofdpijn

Oorzaken

Seizoensgebonden allergieën en hogere luchtweginfecties leiden af en toe tot ontstekingen in de neusholtes en sinussen (sinusitis), wat dan mogelijk resulteert in sinushoofdpijn.

Symptomen

Sinushoofdpijn veroorzaakt een gevoel van constante druk aan de voorkant van het hoofd. Dit gevoel is soms ook merkbaar in de neus, de oren en de jukbeenderen.

Behandeling

De arts schrijft antibiotica voor wanneer sprake is van bacteriële sinusitis. NSAIDís verlichten de klachten van sinushoofdpijn. Bij aanhoudende symptomen is cognitieve gedragstherapie ook inzetbaar.

Spanningshoofdpijn

Oorzaken

Wetenschappers weten anno januari 2020 niet precies wat spanningshoofdpijn veroorzaakt. Deze hoofdpijn kan echter optreden als gevolg van:
 • angst of een depressie
 • een slechte houding
 • frequente episodische spanningshoofdpijn: komt gemiddeld twee tot veertien keer per maand voor.
 • spierspanning
 • stress

Symptomen

Ongeveer 75% van de algemene bevolking ervaart spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn leidt tot een gevoel van een strakke band of anders ervaren patiënten een knijpende bankschroef in het hoofd.

Behandeling

Spierspanning voorkomen, een goede slaaphouding aannemen, voldoende slapen en stress vermijden zijn enkele belangrijke adviezen voor patiënten met spanningshoofdpijn. Ontspanningstechnieken zoals een middenrifademhaling, geleide beeldspraak, mindfulness en meditatie verminderen stress en angst waardoor de bijbehorende hoofddruk en pijn verminderen. Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) verminderen de druk in het hoofd veroorzaakt door spanningshoofdpijn. Chronische spanningshoofdpijn is mogelijk ook te verlichten met cognitieve gedragstherapie.

Medicijnen die vermoeidheid veroorzaken, leiden soms ook tot een drukkend gevoel in het hoofd / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen die vermoeidheid veroorzaken, leiden soms ook tot een drukkend gevoel in het hoofd / Bron: Stevepb, Pixabay

Andere oorzaken van drukkend gevoel in schedel

Schedel- of hoofddruk is soms ook te wijten aan:
 • een beroerte en een miniberoerte (TIA)
 • een hoge bloeddruk
 • encefalitis (hersenontsteking)
 • spierspanning in het hoofd of de nek
 • tandinfecties en andere tandproblemen
 • uitdroging of honger
 • vermoeidheid en aandoeningen of medicijnen die vermoeidheid veroorzaken

Alarmsymptomen

Patiënten moeten in volgende gevallen een arts raadplegen
 • bewustzijnsverlies
 • constante hoofdpijn die zich altijd op dezelfde locatie bevindt
 • een onduidelijke spraak
 • hoofdpijn die langer dan een paar uur aanhoudt
 • hoofdpijn die verergert bij het veranderen van lichaamshoudingen
 • koorts
 • misselijkheid en/of braken
 • moeite met lopen
 • nachtelijk zweten
 • nekstijfheid
 • oogpijn
 • oorpijn
 • plotselinge, ernstige hoofdpijn
 • toevallen
 • veertien keer of meer hoofdpijn per maand
 • veranderingen in het gezichtsvermogen
 • zwakte aan één kant van het lichaam

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn en spanning: behandeling spanningshoofdpijnHoofdpijn en spanning: behandeling spanningshoofdpijnSpanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn bij volwassenen. De pijn is niet het gevolg van spierspann…
Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandelingVerhoogde schedeldruk: oorzaken en behandelingDe druk in de schedel wordt ook wel intracraniële druk genoemd en als de druk groot wordt, kan dit leiden tot verschille…

Cannabinoïde hyperemesis syndroom: Braken door cannabisCannabinoïde hyperemesis syndroom: Braken door cannabisHet cannabinoïde hyperemesis syndroom is een zeldzame aandoening die tot stand komt als gevolg van frequent cannabisgebr…
Pijn in nierstreek met misselijkheid: oorzaken & behandelingPijn in nierstreek met misselijkheid: oorzaken & behandelingVrouwen worden vaker getroffen dan mannen door pijn in de nierstreek. Pijn in nierregio in combinatie met misselijkheid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 februari 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What Causes Pressure in Your Head?, https://www.livestrong.com/article/222127-what-are-the-causes-of-head-pressure/
 • What to know about pressure in the head, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326531.php
 • What to know about pressure in the temples, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326816.php#meningitis
 • Why Does My Head Feel Like Itís in a Clamp or Underwater?, https://www.healthline.com/health/pressure-in-head
 • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.