Pijn in nierstreek met misselijkheid: oorzaken & behandeling

Pijn in nierstreek met misselijkheid: oorzaken & behandeling Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen door pijn in de nierstreek. Pijn in nierregio in combinatie met misselijkheid kan wijzen op ziekten (in het gebied) van de nieren. De nieren zijn verantwoordelijk voor het vormen van de urine en ze filteren afvalstoffen uit je bloed. Ze spelen daarom een ​​belangrijke rol in het menselijk organisme. Als er echter een pathologische nierfunctiestoornis is, kan dit komen door een overbelasting of schade aan de nier. Meestal gaat de beperking van de nierfunctie hand in hand met doffe en zeurende pijn, die in de nierstreek te voelen is. Er zijn echter ook andere oorzaken voor pijn in de nierregio samen met misselijkheid.
Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pijn in de nierstreek met misselijkheid

Pijn in nierstreek bevindt zich voornamelijk aan de linker- of rechterkant, in het onderste gedeelte van de wervelkolom. Het verschil met rugpijn is dat pijn in de nierstreek de beweging niet beperkt en er niet van afhankelijk is. De pijn in het niergebied is vaak niet constant aanwezig, pijnlijke fasen worden afgewisseld met pijnvrije fasen. Veel personen ervaren tevens misselijkheid en braken; dit zijn typische symptomen van nierproblemen.

Oorzaken

Nierbekkenontsteking

Verschillende factoren kunnen pijn in de nierstreek veroorzaken. Dergelijke pijn, vergezeld van misselijkheid, is vaak te wijten aan ontsteking. Een acute nierbekkenontsteking is veelal het gevolg van een blaasontsteking, die naar boven is gestegen. Een nierbekkenontsteking kan ook ontstaan door een vernauwing van de urineleider als gevolg van nierstenen, een vergrote prostaat of een gezwel in de buik. Urinestenen stapelen zich op in de nier of in de urineleider en ze belemmeren de gezonde afvoer van urine, wat de pijn veroorzaakt. De pijn gaat vaak gepaard met moeheid, hoge koorts, koude rillingen en verlies van eetlust. Andere symptomen van een nierbekkenontsteking zijn:

Uitdroging

Niet genoeg (water) drinken leidt tot uitdroging en kan pijn veroorzaken in een of beide nierregio's. Vochtverlies gebeurt door zweten, braken, diarree of te veel plassen. Aandoeningen zoals diabetes kunnen ook leiden tot uitdroging. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Bij ernstige of chronische uitdroging hopen zich afvalstoffen op in je nieren. Symptomen zijn onder meer:
 • pijn of ongemak in de zij of rug
 • vermoeidheid
  Vermoeidheid door uitdroging / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door uitdroging / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk
 • het hunkeren naar voedsel of onbedwingbare honger
 • moeite met concentreren

Je kunt je daarnaast slap voelen en last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Andere oorzaken

Er zijn ook andere ziekten die verantwoordelijk kunnen zijn voor pijn in de nierstreek in combinatie met misselijkheid, zoals:

Huisarts raadplegen

Pijn in de nierstreek die gepaard gaat met misselijkheid moet niet lichtvaardig worden genomen. Vooral niet als de symptomen lang aanhouden of zelfs toenemen. Voorzichtigheid is alleszins geboden als je ook nog eens moet braken. Obstipatie of winderigheid zijn ook alarmsignalen. De huisarts moet uiterlijk worden geraadpleegd wanneer de nierpijn uitstraalt in de buik of lumbale regio.

Als er extra problemen zijn in de vorm van een branderig gevoel bij het urineren, frequente aandrang tot urineren of onbedoeld urineverlies, is een medisch onderzoek het beste. Hetzelfde geldt als de kleur van de urine verandert. Een vertroebeling duidt op ontsteking. Als bloed in de urine kan worden waargenomen en een scherpe pijn in de rug wordt gevoeld, kunnen nierstenen de oorzaak zijn. Als er geen onmiddellijke behandeling wordt gegeven, zijn nierkoliek en ander nierletsel mogelijk.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Pijn in de nierstreek, vooral als het gepaard gaat met andere terugkerende symptomen, is een bezoek aan de huisarts waard. Gezonde nieren doen geen pijn; in zeldzame gevallen verdwijnen deze pijnen vanzelf. Een snelle diagnose en vroege behandeling, zijn gunstig voor de prognose. Wacht daarom niet te lang met het maken van een afspraak met de huisarts. Allereerst informeert de arts naar je klachten en neemt hij je medische geschiedenis in ogenschouw. Daarna voert hij een lichamelijk onderzoek uit, waarbij hij ook de nierstreek inspecteert en palpeert.

Bloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.comBloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com

Bloedonderzoek

Een bloedmonster wordt vervolgens genomen om ontsteking uit te sluiten. Een ontstekingsreactie in het lichaam en de nieren wordt aangetoond door verhoogde leukocyten- of CRP-waarden. Bovendien bepaalt de arts het cholesterol- en creatininegehalte van de patiënt.

Urineonderzoek

Een urinetest wordt ook uitgevoerd om bloeduitscheiding, creatinine en eiwitniveaus te onderzoeken.

Beeldvormend onderzoek

De arts kan ook beeldvormingsonderzoek gebruiken, zoals CT-scan of MRI-scan om zichtbare afwijkingen te detecteren. Een veranderd nierweefsel met cysten of tumoren kan op deze manier snel worden gezien.

Behandeling van nierpijn met misselijkheid

Medische behandeling

In geval van een nierbekkenontsteking start de arts een antibioticabehandeling. Je krijgt ook een krampstillend medicijn om nierkoliek te bestrijden. In de meeste gevallen passeren nierstenen zelfstandig de blaas en urineleider. Soms gebeurt dit niet en dan zijn er verschillende manieren om ze te verwijderen. Via een percutane niersteenverwijdering maakt de arts op de rugzijde door de huid heen een toegang naar de nier en met behulp van speciale instrumenten worden de nierstenen vergruisd en/of verwijderd.

Zelfzorg

Je dieet moet weinig zout, weinig suiker en weinig vet bevatten om het zuur-base-evenwicht in evenwicht te houden. Door veel vloeistoffen te drinken, kunnen de nieren goed worden doorgespoeld, je moet ten minste twee liter vocht per dag innemen. Bewezen huismiddeltjes zijn verschillende soorten thee:
 • brandnetelthee heeft diuretische en ontstekingsremmende effecten
 • paardenbloemthee heeft ook een diuretisch effect
 • jeneverbesthee bevordert de glomerulaire filtratiesnelheid in de nieren, de snelheid waarmee het bloed gezuiverd wordt

Preventie

Voldoende inname van vloeistoffen en een gezond en gevarieerd dieet hebben een preventieve werking tegen nierpijn. Pijn in de nierstreek komt voornamelijk voort uit de overmatige concentratie van verschillende stoffen in de urine, dit gebeurt als gevolg van een teveel aan dierlijke vetten of te weinig vochtinname. In deze context bevordert drinkwater de afgifte van gifstoffen uit de nieren en verlaagt zo het risico op nierstenen. In ieder geval wordt een vroeg bezoek aan de huisarts aanbevolen als je last hebt van pijnlijke nierstreek, zeker als dit in combinatie met misselijkheid optreedt.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkankerKanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkankerBloed in de urine, pijn in de nierstreek en vermoeidheid: het zijn maar enkele van de symptomen die kunnen duiden op kan…
Natuurgeneeskunde: Nierstenen, nierbekkenontstekingDe getroffene van een niersteen wordt van de ene minuut op de andere door een zware aanval verrast. Erge pijn, die vanui…
Enkele ziekten van de nieren en urinewegenDe nieren liggen ter weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte ter hoogte van de laatste twee borstwervels en d…
Pijn aan de nieren: wat kan het zijn?De nieren zijn twee organen met een zeer belangrijke functie in ons lichaam: Het verwijderen van afvalstoffen en overtol…

Druk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd is een symptoom dat vaak te wijten is aan diverse vormen van hoofdpijn of een sinusitis. Ook ernstiger…
Rugpijn in ochtend: Oorzaken van ontwaken met rugklachtenRugpijn in ochtend: Oorzaken van ontwaken met rugklachtenOntwaken met rugpijn is vaak te het resultaat van een slechte slaaphouding. Ook enkele aandoeningen en een zwangerschap…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.nierstichting.nl/over-nieren/hoe-werken-je-nieren/
 • https://www.healthline.com/health/kidney-pain-vs-back-pain
 • https://www.nieren.nl/bibliotheek/55-nierbekkenontsteking-als-oorzaak-van-nierschade/406-oorzaak-van-nierbekkenontsteking
 • https://www.nieren.nl/bibliotheek/55-nierbekkenontsteking-als-oorzaak-van-nierschade/407-symptomen-van-nierbekkenontsteking
 • https://www.healthline.com/health/left-kidney-pain
 • https://www.healthdirect.gov.au/kidney-pain
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/uitdroging/item38940
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen
 • https://www.umcg.nl/IDocuments/PCNL_niersteenverwijdering_via_de_huid.pdf
 • https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain/possible-causes
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 3: WathanyuSowong/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.