Galblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling

Galblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling Galblaasontsteking symptomen bestaan uit pijn in de buik, rechts in de buik, net onder de ribben. Andere symptomen van galblaasontsteking zijn onder meer koorts, misselijkheid en braken. Acute galblaasontsteking is een plotselinge ontsteking van de galblaas die ernstige buikpijn veroorzaakt. Bij deze aandoening raakt de wand van de galblaas ontstoken. De galblaas ligt vrijwel geheel verscholen aan de onderkant van de lever. Alleen wanneer de galblaas is vergroot of ontstoken, kan deze bij palpatie (door de arts) worden gevoeld. Wat te doen bij een galblaasontsteking? Bij lichte klachten kan je worden behandeld met pijnstillers en bij ernstige klachten word je in het ziekenhuis behandeld. Soms is het noodzakelijk om de galblaas te verwijderen. De gal wordt in de lever aangemaakt. Een mens kan daarom heel goed zonder galblaas leven. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de vorming van galstenen te voorkomen, waardoor de kans op een galblaasontsteking afneemt.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Functie van de galblaas

De galblaas is een peervormig, gespierd zakje dat zich bevindt onder de lever. In de galblaas wordt gal opgeslagen, welke door levercellen wordt geproduceerd. Gal speelt een rol bij onze vetvertering en geeft kleur aan onze ontlasting. De galblaas is niet onmisbaar. Als de galblaas wordt verwijderd, kan de gal rechtstreeks uit de lever in de twaalfvingerige darm stromen.

Galblaasontsteking

Acute galblaasontsteking, ook wel acute cholecystitis genoemd, is een plotselinge ontsteking van de galblaas die ernstige buikpijn veroorzaakt. Bij deze aandoening raakt de wand van de galblaas ontstoken. In veel gevallen raakt de uitgang van de galblaas verstopt door galstenen, als gevolg waarvan het spijsverteringssap gal zich ophoopt in de galblaas en er een ontsteking ontstaat. Ook kan de afsluiting een bacteriële infectie veroorzaken.

Oorzaken van acute galblaasontsteking

Galstenen

In ongeveer 90% van de gevallen wordt acute galblaasontsteking veroorzaakt door galstenen in de galblaas. Galstenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Galstenen komen vaker voor bij mensen van boven de veertig. Risicofactoren voor het ontwikkelen van galstenen zijn onder meer overgewicht en een vetrijk dieet.

Andere oorzaken

In enkele gevallen komt galblaasontsteking voor zonder galstenen door bijvoorbeeld een ernstige ziekte of - slechts zelden - tumoren van de galblaas. Het is ook mogelijk dat bacteriën, die zich in de galblaas hebben genesteld, de oorzaak zijn. Hierbij kan gedacht worden aan colibacillen of stafylokokken.

Complicaties

Een galblaasontsteking kan leiden tot een aantal ernstige complicaties, waaronder een infectie in de galblaas. Ook kan het galblaasweefsel afsterven bij onbehandelde galblaasontsteking, wat weer kan leiden tot een scheur in de galblaas waardoor de galblaas kan barsten. Een scheur in de galblaas kan niet alleen komen door een infectie, maar ook door een vergroting van de galblaas.

Buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Symptomen acute galblaasontsteking

Verschijnselen

Het belangrijkste symptoom van acute galblaasontsteking is pijn in de buik: rechts in de buik, net onder de ribben. Andere symptomen die kunnen optreden zijn:

Galblaasperforatie

In zeldzame gevallen wordt de galblaas door de bacteriële ontsteking geperforeerd, hetgeen buikvliesontsteking kan veroorzaken. Voorts kan galblaasontsteking gepaard gaan met een plotselinge ontsteking van de alvleesklier.

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Diagnose en onderzoek

Diagnostische onderzoeken die kunnen worden gebruikt voor het stellen van de diagnose galblaasontsteking, zijn onder meer:

Bloedonderzoek

De arts kan bloedonderzoek aanvragen om te zoeken naar tekenen van een infectie of tekenen van galblaasproblemen.

Beeldvormend onderzoek

Onderzoek kan nodig zijn om de galblaas in beeld te brengen, zoals abdominale echografie of computertomografie (CT-scan).

Hepatobiliaire iminodiazijnzuur (HIDA) scan

Een HIDA-scan is een beeldvormend onderzoek waarbij de arts de lever, de galblaas en de galwegen onderzoekt. Een kleine hoeveelheid radioactieve stof wordt in een ander geinjecteerd. Door de 'tracer' krijgt men zodoende een goed beeld van de galproductie en de galstroom. Het onderzoek duurt enkele uren en vindt poliklinisch plaats.

Behandeling van acute galblaasontsteking

Schakel bij ernstige buikpijn te allen tijde medische bijstand in. Bij lichte klachten kan de patiënt worden behandeld met pijnstillers en bij ernstige klachten wordt de patiënt in het ziekenhuis behandeld met intraveneus vocht, pijnstillers en een antibioticum. Soms is het medisch noodzakelijk om de galblaas te verwijderen.

Operatie om de galblaas te verwijderen

Omdat een galblaasontsteking of cholecystitis vaak terugkomt, is het uiteindelijk vaak nodig om de galblaas te verwijderen middels chirurgie (cholecystectomie). Cholecystectomie wordt meestal uitgevoerd met een kleine videocamera aan het uiteinde van een flexibele buis. Hierdoor kan de chirurg in je buik kijken en speciale chirurgische instrumenten gebruiken om de galblaas te verwijderen (laparoscopische cholecystectomie). De instrumenten en de camera worden geplaatst door middel van vier sneetjes in de buik, en tijdens de operatie kijkt de chirurg op een monitor om de instrumenten naar de juiste plek te leiden. Een open chirurgie, waarbij een lange snee in je buik wordt gemaakt, is zelden nodig.

Zodra je galblaas is verwijderd, vloeit gal rechtstreeks uit de lever in je dunne darm. Er wordt geen gal meer opgeslagen in de galblaas. Je hebt geen galblaas nodig om normaal te kunnen leven.

Prognose

Het verwijderen van de galblaas en galstenen voorkomt verdere galaanvallen. De gal wordt door de lever aangemaakt. Daarom kan een mens goed leven zonder galblaas. Na verwijdering van de galblaas stroomt de galvloeistof rechtstreeks naar de dunne darm. Als de galblaas perforeert, is mortaliteit (sterfte) 30%. Onbehandelde acute acalculeuze cholecystitis (dat is acute cholecystitis bij iemand die geen galstenen heeft) is levensbedreigend en wordt in verband gebracht met tot 50% kans op sterfte.

Controle

Patiënten die cholecystectomie hebben ondergaan, moeten binnen 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis terugkomen voor controle. Patiënten moeten worden bevraagd over de aanwezigheid of afwezigheid van misselijkheid, braken en buikpijn, evenals hun vermogen om voeding en vloeistoffen in te nemen. De wond moet worden gecontroleerd op erythema (roodheid), afscheiding, of pijn. Daarnaast dienen er geen tekenen van geelzucht aanwezig te zijn.

Bij patiënten die percutane cholecystostomy is uitgevoerd, mits er geen galstenen aanwezig zijn en cholangiogram liet octrooi galblaasbuis, moet de buis worden verwijderd in 6 tot 8 weken.

Preventieve maatregelen

Je kunt het risico op cholecystitis of galblaasontsteking verminderen door het nemen van de volgende maatregelen om galstenen te voorkomen:

Langzaamaan gewicht verliezen / Bron: Istock.com/VladimirFLoydLangzaamaan gewicht verliezen / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Langzaam afvallen

Snel gewichtsverlies kan het risico van galstenen verhogen. Als je wilt afvallen, streef er dan naar om niet meer dan 0,5 tot ongeveer 1 kilo per week kwijt te raken.

Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht verhoogt het risico op galstenen. Om een gezond gewicht te bereiken, moet je de inname van calorieën verminderen én meer calorieën verbranden door verhoogde lichamelijke activiteit. Zorg voor een gezond gewicht door goed en gezond te eten en dagelijkse lichaamsbeweging.

Kies een gezond dieet

Diëten met veel vet en weinig vezels kan het risico van galstenen verhogen. Om het risico op galstenen te verminderen, kies een dieet met veel fruit, groenten en volkoren granen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galblaasontsteking en operatieGalblaasontsteking en operatieGlablaasontsteking of cholecystis, een ontsteking van de galblaas. De galblaas ligt aan de onderkant van de lever en kan…
Galblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking aan de muur van de galblaas. De ontsteking treedt meestal op bi…
Gescheurde galblaas: symptomen, oorzaken en behandelingGescheurde galblaas: symptomen, oorzaken en behandelingBij een gescheurde galblaas of galblaasruptuur scheurt de wand van de galblaas,.een peervormig hol orgaan dat aan de rec…
Acalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis is een zeldzame maar ernstige galblaasaandoening waarbij de wand van de galblaas ontstoken is.…

Atherosclerose (aderverkalking): symptomen en behandelingAtherosclerose (aderverkalking): symptomen en behandelingWat is atherosclerose of aderverkalking en wat zijn de symptomen en oorzaken? Atherosclerose of aderverkalking (eigenlij…
Het vasculaire type van Ehlers DanlosHet Ehlers Danlos Syndroom (EDS) is een syndroom waarbij het bindweefsel in het lichaam niet goed is aangelegd. De gevol…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/monkeybusinessimages
 • Epocrates. Cholecystitis. https://online.epocrates.com/diseases/7851/Cholecystitis/Prognosis (ingezien op 12-2-2017)
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • Mayo Clinic. Cholecystitis: Prevention. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/basics/prevention/con-20034277 (ingezien op 19-12-2016)
 • Mayo Clinic. Cholecystitis: Tests and diagnosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/basics/tests-diagnosis/con-20034277 (ingezien op 19-12-2016)
 • Mayo Clinic. Cholecystitis: Treatments and drugs. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/basics/treatment/con-20034277 (ingezien op 19-12-2016)
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/VladimirFLoyd
Reacties

Lies Wijfje, 20-07-2012
Bij een alvleesklierontsteking is daar een indicatie voor Hoe lang zoiets kan duren voor de ontsteking verdwenen is? Is vermoeidheid hierbij altijd aanwezig?
Groet Lies Reactie infoteur, 21-07-2012
Het blijkt dat bij driekwart van de patiënten met chronische alvleesklierontsteking last heeft van vermoeidheid, hetgeen invaliderend kan werken (bron: prof.dr. Gijs Bleijenberg jn zijn afscheidsrede, getiteld 'De ene vermoeidheid is de andere niet, of toch wel…?'). Herstel is afhankelijk van de aard en de oorzaak van de klachten. U kunt deze vraag het beste aan uw behandeld arts voorleggen.

Jamshidi, 02-07-2011
Ruim 2 maanden terug is bij mij Gal stenen geconstateerd en inmiddels lopen heen en weer voor dieverse onderzoeken op advies van de specialist die naar verzoek van mijn huisarts deze stenen zou moeten gaan verwijderen. Betreffende specialist houdt het mening dat hij zeker wil zijn dat aanhoudende pijn en klachten geen directe gevolg geheel of gedeeltelijk verband houden met mijn Allergieën of eventueel magklachten.
Na een blaz test met Melk bleek dat ik inderdaad allergische ben voor melk producten en bij het andere onderzoek heeft men niks zichtbaar in mijn mag met camera kunnen vinden en alles pik en bel in orde leek te zijn. Wat betreft derder bloed test, tot op heden heb ik geen nieuws of erin iets te zien is.

Mijn vraag aan u of uw collega specialist is: Ik voldoe aan alle symptomen behalve dat de kern van de pijn niet aan de rechter zijd onder mijn borst zit, maar onder mijn linker borst. Hoe is dat te verklaren en te benoemen? Reactie infoteur, 02-07-2011
Bij pijn op de borst is het raadzaam z.s.m. uw huisarts te raadplegen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.