Galblaasontsteking en operatie

Galblaasontsteking en operatie Glablaasontsteking of cholecystis, een ontsteking van de galblaas. De galblaas ligt aan de onderkant van de lever en kan ontstoken raken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute ontsteking en een chronische ontsteking. Bij een acute galblaasontsteking kan er pijn optreden in de buik, die uitstraalt naar bijvoorbeeld de rechterschouder. Een chronische ontsteking blijft soms een tijd onopgemerkt of gaat gepaard met vage klachten. Behandeling is noodzakelijk en hoeft niet altijd operatief te zijn.

De galblaas

Onder de lever ligt de galblaas. Hierin wordt de gal opgeslagen die de lever aanmaakt. In de galblaas wordt de gal aangedikt en afgegeven aan de twaalfvingerige darm. De gal helpt bij het verteren van voedsel. Aandoeningen die aan de galblaas voor kunnen komen zijn onder andere galsteenziekte, galstuwing, galblaaskanker en galblaasontsteking.

Galblaasontsteking

Een galblaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie die afkomstig is vanuit de darm, de galwegen of via de bloedbaan of lymfebaan, vaak colibacteriën. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud lopen het meeste risico op het krijgen van een galblaasontsteking. In de meeste gevallen is een ontsteking van de galblaas het gevolg van galsteenziekte. Galsteenziekte wordt ook wel het hebben van galstenen genoemd. Een galsteen is een steen die zich in de galblaas of in een afvoerbuis van de galblaas bevindt. De steen kan de uitmonding van de blaas afsluiten, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Daarnaast ontstaat er ook soms geelzucht. Er zijn twee soorten ontstekingen: de acute en de chronische vorm.

Acute galblaasontsteking

Een acute ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een galsteen die de uitmonding afsluit. Op deze manier ontstaat er een infectie. Dit komt vaker voor bij mensen met overgewicht en bij vrouwen. Mensen tussen de 35 en 55 jaar lopen meer risico. Een acute galblaasontsteking gaat gepaard met hevige buikpijn die binnen 24 uur verergerd. De buikpijn bevindt zich in de bovenbuik en kan uitstralen naar de rug en naar de rechterschouder. De patiënt heeft hoge koorts. Er is sprake van misselijkheid en vaak ook overgeven.

Een acute galblaasontsteking wordt behandeld door het operatief verwijderen van de galblaas. Soms is dit niet direct mogelijk wanneer er hoge koorts aanwezig is. In die gevallen wordt er eerst antibiotica toegediend waardoor de ontsteking tot rust komt. De glasblaas wordt verwijderd via een normale operatie of middels een kijkoperatie. Het voordeel van een kijkoperatie is dat hier een minder groot litteken achter blijft en de patiënt doorgaans sneller hersteld. Een kijkoperatie is niet mogelijk wanneer de galblaas te stug is geworden of veel galstenen bevat die moeilijk te bereiken zijn. Beiden ingrepen gebeuren onder narcose. Verwijderen van de galblaas is bij een acute ontsteking nodig omdat de kans groot is dat zich nieuwe stenen vormen en er opnieuw een ontsteking ontstaat. Een verwijderd galblaas heeft weinig nadelige gevolgen: de lever neemt de functie van de galblaas over. De patiënt krijgt na operatief verwijderen een vetarm dieet voorgeschreven.

Chronische ontsteking

Bij een chronische ontsteking is er geen sprake van een plots optredende hevige pijn maar van een zeurende pijn die continue aanwezig is. De pijn is voelbaar rechts bovenin de buik. Vaak heeft de patiënt last van een vol gevoel en is hij of zij misselijk. Het is niet altijd duidelijk dat het om een chronische galblaasontsteking gaat, maar het volgt wel op een acute galblaasontsteking. Een onbehandelde of niet goed behandelde acute blaasontsteking kan namelijk weer terugkeren of lang aanwezig blijven. Een chronische ontsteking wordt net zo behandeld als de acute vorm.

Galstenen

Een galblaasontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van galstenen. Wanneer galstenen overlast veroorzaken spreken we van een galsteenziekte. Galstenen ontstaan wanneer de concentratie cholesterol of bilirubine te hoog is. Dit kan enerzijds voorkomen worden door ervoor te zorgen dat het lichaamsgewicht gezond blijft. Hierdoor ontstaan er minder snel galstenen en ook minder snel een galblaasontsteking. Vooral vrouwen moeten hier extra goed op letten. Mannen krijgen doorgaans minder snel te maken met een acute of chronische galblaasontsteking. Galstenen zijn niet altijd te herkennen omdat ze soms geen klachten veroorzaken. Bij grotere galstenen ontstaan er voornamelijk buikpijnklachten. Dit wordt ook wel galsteenkoliek genoemd. Galstenen moeten verwijderd worden voordat ze een galblaasontsteking kunnen gaan veroorzaken. Hiermee blijft de galblaas bespaart. Dit kan middels medicijnen die de galstenen oplossen. In ernstige gevallen moet de galblaas met stenen en al verwijderd worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking aan de muur van de galblaas. De ontsteking treedt meestal op bi…
Gescheurde galblaas: symptomen, oorzaken en behandelingGescheurde galblaas: symptomen, oorzaken en behandelingBij een gescheurde galblaas of galblaasruptuur scheurt de wand van de galblaas,.een peervormig hol orgaan dat aan de rec…
Galblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingGalblaasontsteking symptomen bestaan uit pijn in de buik, rechts in de buik, net onder de ribben. Andere symptomen van g…
Acalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis is een zeldzame maar ernstige galblaasaandoening waarbij de wand van de galblaas ontstoken is.…

Slecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPDSlecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPDGoed ademen zorgt voor voldoende zuurstofaanvoer, waardoor het lichaam optimaal zonder problemen kan blijven functionere…
Syndroom van Giles de la TouretteSyndroom van Giles de la TouretteHet syndroom van Gilles de la Tourette wordt vaak onterecht de scheldziekte genoemd. Deze ziekte uit zich vaak in coprol…
Bronnen en referenties
  • http://www.chirurgenoperatie.nl/pagina/buik_algemeen/galblaas.php
  • Wikipedia.org/wiki/Galblaas
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gal_(anatomie)
  • Jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/113975/Aandoeningen-Chirurgie-Galstenen-of-ontstoken-galblaas
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.