Buikpijn, links en rechts
Buikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gemaakt tussen boven in onder in de buik. De precieze plek aanwijzen is belangrijk om zo eerder de oorzaak te kunnen achterhalen. Vaak zijn er ook andere symptomen aanwezig. Waar komt de buikpijn vandaan?
Buikpijn rechts of links
Pijn in de buik kan op drie plaatsen gevoeld worden: rechts, links en in het midden. Het maakt nogal verschil voor de diagnose. Soms is het niet duidelijk waar de buikpijn precies zit omdat deze uitstraalt naar de gehele buikholte. Toch is het voor een arts veel makkelijker als er verteld kan worden waar de pijn zich precies bevindt. Soms helpt het om op de buik te drukken, er wordt dan vaak een duidelijke pijn gevoeld wanneer men aan de pijnlijke kant duwt. Dit maakt het lokaliseren vaak makkelijker.
Hartklachten geven soms buikpijn
Pijn in de buik die afkomstig is van het hart, is voelbaar in het midden of meer links in de buik, net onder de ribbenboog. Ook klachten van de bloedvaten kunnen voelbaar zijn in de buik. De pijn neemt vaak in hevigheid toe en neemt niet af. Vaak is er ook sprake van andere klachten zoals kortademigheid die vooral bij inspanning optreedt, hartkloppingen, vermoeidheid, pijn in de schouder of het been en/of benauwdheid en zweten. Wanneer deze klachten langdurig aan blijven houden is het raadzaam langs een arts te gaan. In de meeste gevallen zal bij twijfel een uitgebreid onderzoek worden uitgevoerd door een cardioloog (hartspecialist).
Maagklachten: midden boven in de buik
Maagklachten zijn vaak voelbaar als pijn in het midden boven in de buik. De pijn kan plots stekend zijn of een langdurige zeurende pijn zijn. Maagklachten kunnen bestaan uit een maagzweer, ontsteking van het
maagslijmvlies, een
maagbloeding, maagkanker of andere klachten. Vaak ontstaan de klachten na het eten, wanneer de maag gevuld is en verminderen ze bij een lege maag. Vaak zijn er ook andere symptomen aanwezig zoals een opgeblazen gevoel, bloeding, misselijkheid of braken. Maagklachten die langer dan een week duren, wanneer er bloed wordt opgehoest/opgebraakt of de ontlasting donker is, wanneer de pijn zeer hevig of toenemend is moet bekeken worden door een arts. In de overige klachten is er vaak sprake van een lichte ontsteking van het maagslijmvlies en zal deze vanzelf na 7 tot 10 dagen verdwijnen.
Darmklachten: rechtsonder in de buik
Vooral de dikke darm geeft de meeste klachten, zoals een ontsteking (diverticulitis). Maar ook de dunne darm kan ontstoken raken. De pijn is vaak voelbaar rechtsonder in de buik maar kan bij ernstige pijnklachten uitstralen naar het midden en naar links toe. Wel is de pijn duidelijk in de onderbuik gelokaliseerd. Een chronische ontsteking van de darmen is de ziekte van Crohn. Een chronische stoornis van de darmen is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), waarbij buikpijn optreedt die zeurend, stekend of krampend kan zijn. Buikpijn naar aanleiding van darmklachten kan hevige kolieken geven. Dit zijn krampachtige pijnen die zo hevig zijn dat de patiënt zich krom trekt van de pijn.
Blindedarmontsteking: pijn rond de navel en rechtsonder in de buik
Bij een blindedarmontsteking is het wormvormig aanhangsel van de blindedarm ontstoken. Vaak beginnen de klachten met pijn rondom de navel. Later is de pijn voelbaar rechtsonder in de buik. De buik op deze plaats indrukken doet pijn, maar ook het loslaten doet pijn (loslaatpijn). Vaak ontstaat er diarree en een verminderde eetlust. Een blindedarmontsteking kan uiteindelijk zorgen voor perforatie van de blindedarm waardoor de darminhoud de buikholte inloopt. Dit resulteert dan in een gevaarlijke buikvliesontsteking. Om die reden wordt een ontstoken blindedarm altijd verwijderd.
Galstenen of een ontstoken galblaas: rechtsboven buikpijn
Bij galstenen is er sprake van pijn rechtsboven in de buik. Ruim 1/3e van de bevolking heeft galstenen die voornamelijk ontstaan uit cholesterol, maar slechts een klein gedeelte van deze patenten krijgt echt last van de galstenen. Wanneer dit het geval is, moeten de galstenen verwijderd worden. Vaak zitten de galstenen vast in de gang naar de darmen toe en veroorzaken daarom de pijn. Een ontstoken galblaas is herkenbaar aan pijn rechtsboven in de buik, koorts, pijn bij druk en loslaatpijn en een voelbare zwelling rechtsboven in de buik. Bij een ontstoken galblaas wordt in de meeste gevallen een operatie toegepast.
Pijn rechtsboven en linksboven in de buik
Buikpijn die rechtsboven in de buik voelbaar is kan ook afkomstig zijn van: aandoeningen van de lever, ontsteking van de alvleesklier. Linksboven kan de pijn ook afkomstig zijn van: klachten van de milt, ziekten van de dikke darm zoals een ontsteking, dikkedarmkanker of een afwijking.
Buikpijn rechtsonder en linksonder
Naast bovengenoemde aandoeningen kan pijn in de buik linksonder ook nog veroorzaakt worden door de dikke darm en bij vrouwen vaak door de eierstokken, eileiders of aandoeningen als endometriose of verklevingen. Rechtsonder in de buik kunnen dezelfde klachten bij vrouwen ontstaan. Ook is vaak de dikke darm hier ook de oorzaak van pijn rechtsonder in de buik.