Slecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPD

Slecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPD Goed ademen zorgt voor voldoende zuurstofaanvoer, waardoor het lichaam optimaal zonder problemen kan blijven functioneren. We vertrouwen erop dat het ons gehele leven goed blijft werken. Een aandoening zoals longemfyseem zorgt ervoor (grotendeels veroorzaakt door roken) dat longblaasjes minder zuurstof kunnen opnemen, waardoor het lichaam vergast. Wat houdt longemfyseem COPD voor de patiënt in en waardoor wordt het veroorzaakt?

Fibrose, longemfyseem COPD


Functie van de longblaasjes

Goed werkende longblaasjes (alveoli) hebben de functie om kooldioxide uit het bloed te halen. Door adem te halen wordt het afgevoerd en nieuwe lucht aangevoerd. Het zorgt ervoor dat zuurstof aanvullend wordt toegevoegd aan het bloed, waarbij hemoglobine in combinatie met ijzerelementen het zuurstof kunnen vervoeren. Op die manier zorgen de alveoli ervoor dat alle spieren, weefsels en organen afdoende zuurstof krijgen, zodat deze goed kunnen presteren. Wat houdt fibrose in en wat voor invloed heeft het op de werking van de alveoli?

Wat als het voorkomt?

Eigenschap van de ziekte is dat de structuur van de longen op minuscuul niveau wordt aangetast. Het weefsel tussen de longblaasjes neemt qua omvang toe en dat heeft tot gevolg dat de openingen naar de alveoli deels of geheel onder druk komt te staan. Daardoor werkt de aan- en afvoer van de longblaasjes niet of nauwelijks. Het resulteert in minder goed tot slecht werkende longen, waardoor de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide slecht verloopt. Het heeft tot gevolg dat de persoon slecht ademt, waardoor spieren en organen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen. Het houdt in dat primair de werking van organen in stand wordt gehouden ten laste van goedwerkende spieren.

Aanleiding voor longemfyseem COPD

De grootste veroorzaker is roken (85% van de gevallen). Mensen die geregeld en veel hebben gerookt hebben aangetaste longen, waardoor het kan worden getriggerd. Naast roken kan astma aanleiding zijn voor aangetast longweefsel. Ook een slecht behandelde bronchitis of longontsteking kunnen de aandoening mede negatief beïnvloeden. Het kan ernstige gevolgen hebben op het goed kunnen functioneren van het lichaam. Dit is naast longkanker de meest belangrijke reden om niet te beginnen of te stoppen met roken.

Invaliditeit

Doordat de spieren minder zuurstofrijk bloed krijgen zal de persoon versneld oververmoeid zijn, waardoor de kans op invaliditeit toeneemt. De patiënt kan zelf weinig meer doen, omdat het teveel energie kost. Het komt geregeld voor dat men van een rolstoel moet gebruikmaken tezamen met geregelde of continue beademing. Omdat men praktisch zelf niets kan doen is men aangewezen op hulp van anderen. Naarmate de aandoening vordert en dus verslechtert neemt de mate van invaliditeit toe.

Longtransplantatie

Er is geen methode om longfibrose te behandelen. Het is een progressieve vorm van verslechtering, waardoor de mobiliteit van de persoon en krachten in toenemende mate afnemen. De enige manier om ervan af te komen is om de longen te transplanteren, waartoe een grote wachtlijst van toepassing is. Tot die tijd zal men afhankelijk zijn van de omgeving.

Kansen

Omdat de persoon afhankelijk is van de beschikbaarheid van nieuwe longen en de wachtlijst lang is, kan het lang duren voordat de transplantatie kan worden gedaan. De aandoening verslechtert met de tijd en dat betekent dat de mate van zuurstofaanvoer afneemt. Het lichaam reageert daarop door steeds meer onderdelen uit te schakelen. Op basis van de klachten en de staat van de longen kan door de arts vrij goed een verwachting worden gegeven van hoe het proces zal verlopen. Let wel dat het kan betekenen dat de patiënt voortijdig komt te overlijden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luchtwegaandoeningen bronchitis en longemfyseemBronchitis en longemfyseem zijn luchtwegaandoeningen die vallen onder de zogenaamde COPD (Chronic Obstructive Pulmonary…
COPD: LongemfyseemCOPD: LongemfyseemEen longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun f…
COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
Fysiologie van de ademhaling  de longcapaciteitFysiologie van de ademhaling de longcapaciteitEen volwassene ventileert bij een rustige, normale ademhaling 300-500 ml lucht per ademteug. De ademfrequentie schommelt…

Ziekte van RecklinghausenZiekte van RecklinghausenDe ziekte van Recklinghausen wordt tegenwoordig ook wel neurofibromatose genoemd. Het is een dominant-erfelijke ziekte.…
Galblaasontsteking en operatieGalblaasontsteking en operatieGlablaasontsteking of cholecystis, een ontsteking van de galblaas. De galblaas ligt aan de onderkant van de lever en kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.voorlichtersgezondheid.nl/gezondheidsvoorlichting/copd/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Emfyseem
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.