Ernstige benauwdheid door dubbele longontsteking

Ernstige benauwdheid door dubbele longontsteking Voordat penicilline vanaf 1938 werd toegepast om ontstekingen te behandelen, was longontsteking doodsoorzaak nummer één in Nederland. Ook nu nog komt de aandoening geregeld voor, echter door snelle behandeling met een antibioticakuur kan het snel worden verholpen. Het is echter van belang om de behandeling van een longontsteking compleet af te ronden. Waardoor wordt dubbele longontsteking veroorzaakt, wat zijn de consequenties en hoe komt men er weer vanaf?

Dubbele longontsteking


Waardoor wordt het veroorzaakt?

Het hebben van een longontsteking kan komen doordat men zich laat verkleumen dan wel als men zich laat natregenen. Het lichaam raakt onderkoeld en de longen krijgen last van verkoudheid en grieperigheid. Het griepvirus kan zich razendsnel om zich heen grijpen, zodat de complete long of beide longen geïnfecteerd raken. Daardoor neemt de weerstand af en raken de longblaasjes geïrriteerd. Het kan daarnaast worden aangewakkerd door aanvullende micro organismen zoals de volgende.

Bacterie

Bacteriën welke in de keelomgeving van gezonde mensen verblijven, kunnen in de long terechtkomen. Is de persoon verzwakt dan gaan die bacteriën mee met de luchtstroom en hebben kans om te gaan nestelen in de longen (gram-positief bacteriën zoals de streptococcus pneumonie). Denk daarnaast ook aan de legionella of chlamydophila bacterie, welke niet op antibiotica reageren.

Reeds een longaandoening gehad

Bij personen die reeds aan een longaandoening lijden of hebben geleden, zijn extra gevoelig. Gram-negatieve bacteriën zoals staphylococcus aureus komen voor bij mensen die reeds iets onder de leden hebben. Denk aan longemfyseem (de longstructuur is opgerekt en dus longwerking verminderd is). Het verslechterende klimaat in de longen is dan een belangrijke bron voor uitbundige bacterievorming. Ook kan dit worden veroorzaakt door darmbacteriën welke na braken zijn ingeademd.

Invloed van alveoli-blokkade

De alveoli in de longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof kan worden opgenomen in het bloed en dat koolstofdioxide het bloed kan verlaten. Het vormt dus als het ware een gaswisselaar voor het zuiveren van het bloed van verkeerde gassen en het toedienen van de juiste. Is er sprake van een longontsteking dan wordt deze functie grotendeels afgeschermd met als gevolg dat er relatief koolstofdioxide-opbouw plaatsvindt en een te weinig aan zuurstofaanvoer.

Het lichaam functioneert op zuurstof

Alle processen en organen in het lichaam worden aangestuurd door zuurstof. In het bloed zijn daartoe de rode bloedlichaampjes verantwoordelijk. Deze bevatten hemoglobine, waaraan zuurstof kan worden gekoppeld door ijzerhoudend eiwitmoleculen. Dit vormt ook wel zuurstofrijk bloed en is noodzakelijk. Onvoldoende zuurstof zorgt ervoor dat lichaamsprocessen kunnen uitvallen met shock en/ of de dood tot gevolg.

Geen lucht kunnen krijgen

Hoesten, koorts, kortademigheid, vermoeidheid en tintelende ledematen kunnen het gevolg zijn. Meest extreem is wel de omstandigheid dat men onvoldoende lucht kan krijgen. De longblaasjes oftewel de alveoli zitten geblokkeerd en de longinhoud is afgenomen. De patiënt tracht te ademen echter de werkelijke hoeveelheid lucht dat nog gezonde longblaasjes bereikt neemt snel af. Men kan praktisch niet ademen er is paniek in de ogen en de huid trekt compleet weg. Daarbij kan het gezicht een zeer ingevallen aanblik geven. Deze conditie wordt als een zeer nijpende situatie ervaren waarbij men per ommegaande 112 moet bellen.

Gecombineerd met longkanker

Een complexe situatie wordt het helemaal als de aandoening voorkomt in combinatie met longkanker. Vaak is longkanker nog niet door de patiënt herkend, echter men komt met longklachten vergelijkbaar met een ontsteking naar het ziekenhuis. Uiteraard wordt dan snel duidelijk dat er sprake is van een gecompliceerde omstandigheid. Met moet aan de behandeling van kanker denken, echter de weerstand van het lichaam moet worden verbeterd door de ontsteking eerst te verwijderen. Indien de longontsteking is opgesloten door kanker - zodat de infectie het lichaam niet kan verlaten kan het ervoor zorgen dat de patiënt langdurig in het ziekenhuis moet verblijven.

De aandoening kan overslaan naar het hart

Omdat de linker long achter het hart is gelegen, kan het ook het hart aandoen. De longen dragen de bacterie of het virus over naar de bloedstroom, waardoor het aan de hartzak (pericard genoemd) wordt overgedragen. Met een ontsteking aan de pericard neemt de druk op het hart toe, waardoor hartkloppingen kunnen ontstaan. Een algehele malaise kan ervoor zorgen dat men zich zeer beroerd voelt, waarbij de noodzaak hoog is om naar het ziekenhuis te gaan.

Behandelmethode dubbele longontsteking

Uiteraard dient de diagnose snel worden gesteld dat het gaat om deze aandoening, omdat de situatie alleen maar verslechtert. Een langdurig onbehandelde longontsteking kan ervoor zorgen dat de longcapaciteit nooit meer compleet zal herstellen. Bovendien kunnen aanvullende longaandoeningen in de nabije toekomst de kop opsteken. Het wordt normaal als volgt behandeld:

Gewone longontsteking

Bij een enkele of lichte longontsteking zal vaak antibiotica voldoen, mits de oorzaak niet wordt veroorzaakt door de legionella of chlamydophila bacterie.

Dubbele longontsteking

Bij een dubbele longontsteking zal mogelijk de gewone antibiotica onvoldoende zijn en dient er een combinatie van verschillende antibiotica ingenomen te worden om alle bacterievormen en virussen te kunnen afdekken.

Longkanker

Is er sprake van een gecompliceerde situatie tezamen met longkanker dan kan wegens een potentiële blokkade eveneens voorgaande onvoldoende zijn. Redmiddel is dan altijd de toediening van Prednison.

Aangetaste hartkamer

Indien longontsteking is overgeslagen naar de hartkamer dan kan een pericardpunctie noodzakelijk zijn om de druk op het hart te ontlasten.

Des te eerder men op ernstige benauwdheid klachten reageert des te sneller men de juiste behandeling kan krijgen. Het kan gaan om een levensreddende handeling voor een potentieel levensbedreigende situatie. Laat je bij twijfel altijd medisch keuren of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericard is een andere naam voor hartzakje, dit is het vlies om het hart. Als het hartzakje ontstoken raakt spreken we v…
Longontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingLongontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingEen veel voorkomende longaandoening is longontsteking, ook wel pneumonie genoemd. De ontsteking van de longblaasjes kan…
De pericardpunctie om vocht uit de hartzak te verwijderenDe pericardpunctie om vocht uit de hartzak te verwijderenIedereen kent de omstandigheid dat de long een infectie oploopt in de vorm van een longontsteking. Toch bestaat er een k…
Longontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking is een aandoening die we niet mogen onderschatten. In totaal gaan er wereldwijd 4 miljoen mensen per jaar…

Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Als je last hebt van je darmen en een moeilijke stoelgang ben je niet de enige. Een moeilijke stoelgang komt bij veel me…
Keelpijn: wat doe je eraan?Keelpijn: wat doe je eraan?Keelpijn komt regelmatig voor in de bevolking en kan redelijk onschuldig zijn. Pijn bij slikken, een schorre stem, een p…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartwijzer.nl/Pericarditis_en_endocarditis.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Longontsteking
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_bloedcel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alveoli
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Penicilline
Reacties

Arie van Duijn, 08-04-2016
Op dit moment heb ik nog 2 dagen mijn 2e kuur voor aanwezige bacteriën af te ronden. Ik heb 6 dagen in het Zkh gelegen en mocht met de medicatie naar huis.
Ik voel me heel erg ziek benauwd en kan moeilijk praten. Mijn zuurstfopname schommelt van 90 - 94.
Dat het goed komt ben ik niet bang voor. Het is me bekend dat het wel 6-8 weken of langer kan duren.
Mijn vraag is: omdat de rehabilitatie periode niet vergoed wordt. De arts geeft hiervoor geen verwijzing.
Gezien mijn conditie zeker een 9 was en nu een 0 maak ik me zorgen mijn kracht en conditie weer terug te krijgen.
Kunt u mij informatie geven of een schema over het revalidatie proces?
Ik ben u zeer erkentelijk en neemt mij ongerustheid bij me weg.
Alvast bedankt! Vriendelijke groet,
Ari van Duijn Reactie infoteur, 09-04-2016
Rehabilitatie kan, maar het is geen zekerheid. Punt is dat als men de kuren heeft afgerond kan niet met zekerheid worden gesteld dat het goed is. Een derde kuur zou dus mogelijk van belang moeten zijn. Indien men niet geheel revalideert kan het bijvoorbeeld tot continue ademproblemen hebben (80% ademcapaciteit en noodzakelijk pufjes). Het is dus van belang om het te laten checken, maar ook om het eigen kunnen goed te beoordelen.

Sylvia, 26-01-2016
Wat te doen bij dubbele longontsteking? Reactie infoteur, 26-01-2016
Een combinatie van verschillende antibiotica is een must. Goed herstel voordat men weer "aan de slag gaat" is noodzakelijk. Vaak is men weer aan het werk terwijl een en ander niet goed is hersteld. Resultaat is dat men dan blijvend pufjes moet innemen omdat men slechts voor 80% of minder is hersteld. Volg altijd de adviezen van de behandelend arts op en onderneem niet teveel en ga zeker niet in de regen lopen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.