Ernstige benauwdheid door dubbele longontsteking
Voordat penicilline vanaf 1938 werd toegepast om ontstekingen te behandelen, was longontsteking doodsoorzaak nummer één in Nederland. Ook nu nog komt de aandoening geregeld voor, echter door snelle behandeling met een antibioticakuur kan het snel worden verholpen. Het is echter van belang om de behandeling van een longontsteking compleet af te ronden. Waardoor wordt dubbele longontsteking veroorzaakt, wat zijn de consequenties en hoe komt men er weer vanaf?
Dubbele longontsteking
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Het hebben van een longontsteking kan komen doordat men zich laat verkleumen dan wel als men zich laat natregenen. Het lichaam raakt onderkoeld en de longen krijgen last van
verkoudheid en grieperigheid. Het griepvirus kan zich razendsnel om zich heen grijpen, zodat de complete long of beide longen geïnfecteerd raken. Daardoor neemt de weerstand af en raken de longblaasjes geïrriteerd. Het kan daarnaast worden aangewakkerd door aanvullende micro organismen zoals de volgende.
Bacterie
Bacteriën welke in de keelomgeving van gezonde mensen verblijven, kunnen in de long terechtkomen. Is de persoon verzwakt dan gaan die bacteriën mee met de luchtstroom en hebben kans om te gaan nestelen in de longen (gram-positief bacteriën zoals de streptococcus pneumonie). Denk daarnaast ook aan de legionella of chlamydophila bacterie, welke niet op antibiotica reageren.
Reeds een longaandoening gehad
Bij personen die reeds aan een longaandoening lijden of hebben geleden, zijn extra gevoelig. Gram-negatieve bacteriën zoals staphylococcus aureus komen voor bij mensen die reeds iets onder de leden hebben. Denk aan longemfyseem (de longstructuur is opgerekt en dus longwerking verminderd is). Het verslechterende klimaat in de longen is dan een belangrijke bron voor uitbundige bacterievorming. Ook kan dit worden veroorzaakt door darmbacteriën welke na braken zijn ingeademd.
Invloed van alveoli-blokkade
De
alveoli in de longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof kan worden opgenomen in het bloed en dat koolstofdioxide het bloed kan verlaten. Het vormt dus als het ware een gaswisselaar voor het zuiveren van het bloed van verkeerde gassen en het toedienen van de juiste. Is er sprake van een longontsteking dan wordt deze functie grotendeels afgeschermd met als gevolg dat er relatief koolstofdioxide-opbouw plaatsvindt en een te weinig aan zuurstofaanvoer.
Het lichaam functioneert op zuurstof
Alle processen en organen in het lichaam worden aangestuurd door zuurstof. In het bloed zijn daartoe de
rode bloedlichaampjes verantwoordelijk. Deze bevatten hemoglobine, waaraan zuurstof kan worden gekoppeld door ijzerhoudend eiwitmoleculen. Dit vormt ook wel zuurstofrijk bloed en is noodzakelijk. Onvoldoende zuurstof zorgt ervoor dat lichaamsprocessen kunnen uitvallen met
shock en/ of de dood tot gevolg.
Geen lucht kunnen krijgen
Hoesten, koorts, kortademigheid,
vermoeidheid en tintelende ledematen kunnen het gevolg zijn. Meest extreem is wel de omstandigheid dat men onvoldoende lucht kan krijgen. De longblaasjes oftewel de alveoli zitten geblokkeerd en de longinhoud is afgenomen. De patiënt tracht te ademen echter de werkelijke hoeveelheid lucht dat nog gezonde longblaasjes bereikt neemt snel af. Men kan praktisch niet
ademen er is
paniek in de ogen en de huid trekt compleet weg. Daarbij kan het gezicht een zeer ingevallen aanblik geven. Deze conditie wordt als een zeer nijpende situatie ervaren waarbij men per ommegaande 112 moet bellen.
Gecombineerd met longkanker
Een complexe situatie wordt het helemaal als de aandoening voorkomt in combinatie met longkanker. Vaak is longkanker nog niet door de patiënt herkend, echter men komt met longklachten vergelijkbaar met een ontsteking naar het ziekenhuis. Uiteraard wordt dan snel duidelijk dat er sprake is van een gecompliceerde omstandigheid. Met moet aan de behandeling van kanker denken, echter de weerstand van het lichaam moet worden verbeterd door de ontsteking eerst te verwijderen. Indien de longontsteking is opgesloten door kanker - zodat de infectie het lichaam niet kan verlaten – kan het ervoor zorgen dat de patiënt langdurig in het ziekenhuis moet verblijven.
De aandoening kan overslaan naar het hart
Omdat de linker long achter het hart is gelegen, kan het ook het hart aandoen. De longen dragen de bacterie of het virus over naar de bloedstroom, waardoor het aan de hartzak (pericard genoemd) wordt overgedragen. Met een ontsteking aan de pericard neemt de druk op het hart toe, waardoor hartkloppingen kunnen ontstaan. Een algehele malaise kan ervoor zorgen dat men zich zeer beroerd voelt, waarbij de noodzaak hoog is om naar het ziekenhuis te gaan.
Behandelmethode dubbele longontsteking
Uiteraard dient de diagnose snel worden gesteld dat het gaat om deze aandoening, omdat de situatie alleen maar verslechtert. Een langdurig onbehandelde longontsteking kan ervoor zorgen dat de longcapaciteit nooit meer compleet zal herstellen. Bovendien kunnen aanvullende longaandoeningen in de nabije toekomst de kop opsteken. Het wordt normaal als volgt behandeld:
Gewone longontsteking
Bij een enkele of lichte longontsteking zal vaak antibiotica voldoen, mits de oorzaak niet wordt veroorzaakt door de legionella of chlamydophila bacterie.
Dubbele longontsteking
Bij een dubbele longontsteking zal mogelijk de gewone antibiotica onvoldoende zijn en dient er een combinatie van verschillende antibiotica ingenomen te worden om alle bacterievormen en virussen te kunnen afdekken.
Longkanker
Is er sprake van een gecompliceerde situatie tezamen met longkanker dan kan wegens een potentiële blokkade eveneens voorgaande onvoldoende zijn. Redmiddel is dan altijd de toediening van Prednison.
Aangetaste hartkamer
Indien longontsteking is overgeslagen naar de hartkamer dan kan een
pericardpunctie noodzakelijk zijn om de druk op het hart te ontlasten.
Des te eerder men op ernstige benauwdheid klachten reageert des te sneller men de juiste behandeling kan krijgen. Het kan gaan om een levensreddende handeling voor een potentieel levensbedreigende situatie. Laat je bij twijfel altijd medisch keuren of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.
Lees verder