Zonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjes

Zonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjes Dieren en mensen zijn afhankelijk van een goede werking van de longblaasjes. Dit zijn de kleinste putjes in het binnenste van onze longen geheten alveoli en hebben een uitermate belangrijke functie. Het is van levensbelang dat het goed werkt en dat de opening niet wordt aangetast. Waarom zijn alveoli belangrijk voor ons dagelijks bestaan, hoe werken deze longblaasjes en wat kunnen belemmerende factoren zijn?

Longblaasjes, alveoli


Waar zitten de alveoli?

Het binnenste van de longen is opgebouwd uit piepkleine openingen met leidingen, welke in een fijnmazige structuur vertakken. Aan het uiterste einde van dit netwerk zitten de alveoli. Het vormt als het ware een bolvormige clustering van blaasjes aan het einde van kleine buisjes. Door het relatieve grote oppervlak van het binnenste van de long bezit ieder mens enkele miljoenen van die clusters. Er wordt verondersteld dat de opgetelde waarde van al die kleine bolletjes een formaat heeft vergelijkbaar met een voetbalveld. Oftewel het heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam. Maar wat doet het nu eigenlijk?

Gaswisselaar van het lichaam

Via buisjes wordt zuurstof bij het inademen aangevoerd, waarna dit via de vertakkingen in de longblaasjes terechtkomt. Om de longblaasjes ligt een fijnmazig netwerk van adertjes, waardoor bloed stroomt. Zuurstof (O2) wordt door de alveoli toegevoegd aan het bloed, waarnaast kooldioxide (CO2) wordt afgevoerd. Oftewel gassen worden uitgewisseld, waardoor de alveoli de gaswisselaar van het lichaam zijn. Ademen we uit dan heeft het een relatief hoge concentratie kooldioxide. Zodoende is het dus noodzakelijk dat we goed kunnen ademen, waarnaast een goede werking van longblaasjes essentieel is.

Voorzien van zuurstofrijk bloed

Alle onderdelen van het lichaam, zoals organen, het brein, spieren, weefsels, neurologische processen en dergelijke worden aangestuurd middels zuurstofrijk bloed. Een goede verhouding van O2 in het bloed zorgt ervoor dat we fysiek sterk en gezond zijn, waarnaast een langdurige uithoudingsvermogen van toepassing is. Neemt de mate van zuurstofrijk bloed af doordat er longproblemen of andere aandoeningen zijn, dan heeft het consequenties voor het functioneren van het lichaam. Alles gaat met meer moeite of er kan ademnood zijn. Waarom moeten we letten op een goede gezondheid van de longen?

Aandoeningen aan het orgaan

Omdat een goede werking van levensbelang kan zijn dienen aandoeningen altijd serieus te worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende ademhaling verslechterende omstandigheden.

Ontsteking

Een infectie is in de long gekomen, waardoor de slijmvliezen worden aangetast. Door een toenemende hoeveelheid vastzittend slijm worden de openingen bedekt, waardoor gassen minder effectief worden uitgewisseld. Zorg er altijd voor dat je wordt uitbehandeld, waarbij geen restanten van de aandoening achterblijven.

Longabces

Door versneld in- en uitademen bij stevig hoesten kunnen keelbacteriën worden meegevoerd. Deze komen in het orgaan terecht alwaar het gaat vermenigvuldigen. Het kan eveneens voorkomen in combinatie met kanker. Het resulteert in een longabces, waarbij opgehoest sputum aanzienlijk kan stinken. Dit slijm verhindert eveneens goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide.

Klaplong, vocht longvliezen

Door een klaplong of vocht tussen de longvliezen kan de longinhoud aanzienlijk afnemen. Het geeft ademhalingsproblemen en mogelijk veel pijn. Een lucht- of vochtdrain dient te worden toegepast om de omstandigheid te herstellen.

COPD

Door fibrose of emfyseem verandert het longweefsel om de openingen van de alveoli qua structuur, waardoor dat weefsel meer oppervlak nodig heeft. Het heeft tot gevolg dat de longblaasjes in de verdrukking komen en dus minder ruimte hebben. De aandoening kan wegens ernstige ademhalingsproblemen tot invaliditeit leiden.

Longoedeem

Vocht achter de longen kan ontstaan wegens hartproblemen waardoor de bloeddruk op de long toeneemt. Bloed stroomt trager of kan niet wegkomen. Vocht uit het bloed kan in de longblaasjes sijpelen, waardoor de uitwisseling van gas wordt belemmerd.

Kanker

Longkanker kan worden veroorzaakt door langdurig roken, het werken in een stoffige omgeving, enzovoorts. Er worden deeltjes ingeademd, waardoor weefseldeeltjes worden geïrriteerd met gezwelvorming tot gevolg.

Voorgaande geeft aan dat als er ademhalingsproblemen zijn, je je snel medisch moet laten controleren. Ga minimaal naar de huisarts of laat je onderzoeken in het ziekenhuis. In noodgevallen moet je 112 bellen.

Wees zuinig op je longblaasjes

Een goede werking van het orgaan is van levensbelang. Komt één van voorgaande aandoeningen of ziekten voor dan heeft het direct effect op hoeveel zuurstof het lichaam kan opnemen. Het is altijd verstandig om de longen te ontzien door:
  • niet te roken;
  • niet bewust een nat pak krijgen, waarmee je langdurig rondloopt;
  • rokerige, stoffige roet-omgevingen niet te betreden;
  • het dragen van een stofmasker op de bouw, indien stofdeeltjes in de lucht komen;
  • het vermijden van industriële smog;
  • altijd de mate van hoesten beperken.

Indien er wel sprake is van verminderde ademhaling laat je dan altijd onderzoeken. Vaak kan met een simpele medicinale ingreep, zoals antibiotica erger worden voorkomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPDSlecht kunnen ademen door fibrose: longemfyseem COPDGoed ademen zorgt voor voldoende zuurstofaanvoer, waardoor het lichaam optimaal zonder problemen kan blijven functionere…
Waarom ademen we?Waarom ademen we?Waarom ademen we? Elke keer als we ademhalen, halen onze longen zuurstof uit de lucht en geven dit door aan het bloed. E…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen  de longenAnatomie & fysiologie in 10 stappen de longenDe longen bevatten meer dan een half miljard longblaasjes (alveoli), waardoor de totale longoppervlakte het respiratie…
Ernstige benauwdheid door dubbele longontstekingErnstige benauwdheid door dubbele longontstekingVoordat penicilline vanaf 1938 werd toegepast om ontstekingen te behandelen, was longontsteking doodsoorzaak nummer één…

Moe, pijn, kramp, slapeloosheid, burn-out door ADDMoe, pijn, kramp, slapeloosheid, burn-out door ADDIn tegenstelling tot ADHD waarbij de persoon hyperactief is, is er bij ADD (Attention Deficit Disorder) eerder sprake va…
Pijn aan baarmoederPijn aan baarmoederPijn aan de baarmoeder kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook buiten een zwangerschap om. Zo kunnen er vleesbome…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Longblaasje
  • https://www.longfonds.nl/over-longen/gezonde-longen/longblaasjes
Reactie

Hans, 29-09-2018
Ik heb al een jaar bloedarmoede en komt steeds weer terug. ik had net dit artikel gelezen en maak me zorgen dat het dan van mijn longen af kan komen is dat terecht? ik rook ook al 30 jaar 2 pakjes in de week. Reactie infoteur, 02-10-2018
Veel roken zorgt ervoor dat de ingang van de alveoli dicht gaan zitten, waardoor de zuurstofopname en stikstofafvoer ontregeld raakt. Uiteraard kan dit ook weer invloed hebben op de gesteldheid van het bloed. Stoppen met roken kan de gezondheid op meerdere manieren bevorderen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.