Zonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjes
Dieren en mensen zijn afhankelijk van een goede werking van de longblaasjes. Dit zijn de kleinste putjes in het binnenste van onze longen geheten alveoli en hebben een uitermate belangrijke functie. Het is van levensbelang dat het goed werkt en dat de opening niet wordt aangetast. Waarom zijn alveoli belangrijk voor ons dagelijks bestaan, hoe werken deze longblaasjes en wat kunnen belemmerende factoren zijn?
Longblaasjes, alveoli
Waar zitten de alveoli?
Het binnenste van de longen is opgebouwd uit piepkleine openingen met leidingen, welke in een fijnmazige structuur vertakken. Aan het uiterste einde van dit netwerk zitten de alveoli. Het vormt als het ware een bolvormige clustering van blaasjes aan het einde van kleine buisjes. Door het relatieve grote oppervlak van het binnenste van de long bezit ieder mens enkele miljoenen van die clusters. Er wordt verondersteld dat de opgetelde waarde van al die kleine bolletjes een formaat heeft vergelijkbaar met een voetbalveld. Oftewel het heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam. Maar wat doet het nu eigenlijk?
Gaswisselaar van het lichaam
Via buisjes wordt zuurstof bij het inademen aangevoerd, waarna dit via de vertakkingen in de longblaasjes terechtkomt. Om de longblaasjes ligt een fijnmazig netwerk van adertjes, waardoor bloed stroomt. Zuurstof (O2) wordt door de alveoli toegevoegd aan het bloed, waarnaast kooldioxide (CO2) wordt afgevoerd. Oftewel gassen worden uitgewisseld, waardoor de alveoli de gaswisselaar van het lichaam zijn.
Ademen we uit dan heeft het een relatief hoge concentratie kooldioxide. Zodoende is het dus noodzakelijk dat we goed kunnen ademen, waarnaast een goede werking van longblaasjes essentieel is.
Voorzien van zuurstofrijk bloed
Alle onderdelen van het lichaam, zoals
organen, het brein, spieren, weefsels, neurologische processen en dergelijke worden aangestuurd middels zuurstofrijk bloed. Een goede verhouding van O2 in het bloed zorgt ervoor dat we fysiek sterk en gezond zijn, waarnaast een langdurige uithoudingsvermogen van toepassing is. Neemt de mate van zuurstofrijk bloed af doordat er longproblemen of andere aandoeningen zijn, dan heeft het consequenties voor het functioneren van het lichaam. Alles gaat met meer moeite of er kan ademnood zijn. Waarom moeten we letten op een goede gezondheid van de longen?
Aandoeningen aan het orgaan
Omdat een goede werking van levensbelang kan zijn dienen aandoeningen altijd serieus te worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende ademhaling verslechterende omstandigheden.
Ontsteking
Een infectie is in de long gekomen, waardoor de slijmvliezen worden aangetast. Door een toenemende hoeveelheid
vastzittend slijm worden de openingen bedekt, waardoor gassen minder effectief worden uitgewisseld. Zorg er altijd voor dat je wordt uitbehandeld, waarbij geen restanten van de aandoening achterblijven.
Longabces
Door versneld in- en uitademen bij stevig hoesten kunnen keelbacteriën worden meegevoerd. Deze komen in het orgaan terecht alwaar het gaat vermenigvuldigen. Het kan eveneens voorkomen in combinatie met kanker. Het resulteert in een
longabces, waarbij opgehoest sputum aanzienlijk kan stinken. Dit slijm verhindert eveneens goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide.
Klaplong, vocht longvliezen
Door een klaplong of vocht tussen de longvliezen kan de longinhoud aanzienlijk afnemen. Het geeft ademhalingsproblemen en mogelijk veel pijn. Een lucht- of vochtdrain dient te worden toegepast om de omstandigheid te herstellen.
COPD
Door fibrose of
emfyseem verandert het longweefsel om de openingen van de alveoli qua structuur, waardoor dat weefsel meer oppervlak nodig heeft. Het heeft tot gevolg dat de longblaasjes in de verdrukking komen en dus minder ruimte hebben. De aandoening kan wegens ernstige ademhalingsproblemen tot invaliditeit leiden.
Longoedeem
Vocht achter de longen kan ontstaan wegens hartproblemen waardoor de bloeddruk op de long toeneemt. Bloed stroomt trager of kan niet wegkomen. Vocht uit het bloed kan in de longblaasjes sijpelen, waardoor de uitwisseling van gas wordt belemmerd.
Kanker
Longkanker kan worden veroorzaakt door langdurig roken, het werken in een stoffige omgeving, enzovoorts. Er worden deeltjes ingeademd, waardoor weefseldeeltjes worden geïrriteerd met gezwelvorming tot gevolg.
Voorgaande geeft aan dat als er ademhalingsproblemen zijn, je je snel medisch moet laten controleren. Ga minimaal naar de huisarts of laat je onderzoeken in het ziekenhuis. In noodgevallen moet je 112 bellen.
Wees zuinig op je longblaasjes
Een goede werking van het orgaan is van levensbelang. Komt één van voorgaande aandoeningen of ziekten voor dan heeft het direct effect op hoeveel zuurstof het lichaam kan opnemen. Het is altijd verstandig om de longen te ontzien door:
- niet te roken;
- niet bewust een nat pak krijgen, waarmee je langdurig rondloopt;
- rokerige, stoffige roet-omgevingen niet te betreden;
- het dragen van een stofmasker op de bouw, indien stofdeeltjes in de lucht komen;
- het vermijden van industriële smog;
- altijd de mate van hoesten beperken.
Indien er wel sprake is van verminderde ademhaling laat je dan altijd onderzoeken. Vaak kan met een simpele medicinale ingreep, zoals antibiotica erger worden voorkomen.
Lees verder