COPD: Longemfyseem

COPD: Longemfyseem Een longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun functie verliezen. In dit artikel wordt deze aandoening nader besproken met daarnaast een algemene betekenis van COPD. Verder komen de oorzaken tot het ontstaan van deze aandoening aan bod.

Betekenis longemfyseem

Normaal gesproken vindt er in de longen continue afbraak en opbouw van weefsel plaats. Er zijn enzymen die zorgen voor de afbraak van het longweefsel. Deze enzymen komen vooral voor in de witte bloedcellen. Normaal gesproken wordt er niet meer longweefsel afgebroken dan er wordt aangemaakt. Bepaalde eiwitten zijn verantwoordelijk dat de weefselafbrekende-enzymen niet te veel afbreken. Door bijvoorbeeld sigarettenrook worden deze enzymen niet meer goed onder controle gehouden. Er komen meer enzymen in de longen die het weefsel afbreken. Ook worden de eiwitten geremd die normaal de weefselafbrekende-enzymen remmen. Ook het trilhaarepitheel raakt beschadigd door de rook, waardoor het slijm in de longen niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor ontstaan ook ontstekingen in de longblaasjes.
Dit alles heeft tot gevolg dat de longen niet meer goed werken. De elasticiteit is uit de longblaasjes en er ontstaan grote blazen. De longblaasjes zijn in de loop der jaren beschadigd. De spieren die ervoor zorgen dat de longblaasjes open blijven staan tijdens het ademen zijn verzwakt en uitgerekt. Hierdoor klappen de blaasjes dicht tijdens het uitademen. Vaak zijn ook de alveolaire tussenschotten (septa) verdwenen door ernstige beschadiging waardoor de longblaasjes samensmelten tot meerdere grote blazen. In de tussenschotten zitten normaal ook veel longcapillaire. Ook deze zijn verdwenen bij mensen met longemfyseem. Er kan daardoor minder zuurstof aan het bloed worden afgegeven.

Wat is COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease, of COPD, omvat bronchitis en longemfyseem. Zowel longemfyseem als bronchitis zijn aandoeningen aan de luchtwegen. Bij COPD is er vaak sprake van een ontsteking aan de luchtwegen waardoor een vernauwing ontstaat en het ademen bemoeilijkt wordt. Mensen die aan COPD lijden kunnen niet meer genezen, dit wil zeggen dat het een chronische aandoening is.
Vroeger viel ook Astma onder COPD. Omdat de oorzaak van Astma anders is dan bij Longemfyseem en Bronchitis valt Astma nu onder CARA.
Een patiënt met COPD heeft ernstig moeite met ademhalen en zal zich snel vermoeid voelen. De eerste klachten zullen alleen te merken zijn wanneer er zware lichamelijke arbeid wordt verricht of bij intensief sporten. Na verloop van tijd worden de klachten erger en zal de kortademigheid ook al optreden bij het traplopen.

Doordat de ademhaling bemoeilijkt wordt zal er ook een verandering optreden in de ademhalingsbeweging. Mensen die lijden aan COPD hebben vaak een voorovergebogen borstkas waarbij de schouders naar voren hangen. De stand van de longen in rust hetzelfde als wanneer een normaal persoon volledig zou inademen. Deze stand wordt aangenomen omdat het ademen zo voor de patiënt iets gemakkelijker wordt. De ademhalingsspieren moeten veel harder werken. Bij mensen die niet aan COPD lijden bedraagt het aandeel van de ademhalingsspieren bij volledig inademen niet meer dan 5%. Bij een patiënt met COPD bedraagt dit soms wel 40%.

Oorzaken van een longemfyseem

Longemfyseem ontstaat vaak door een combinatie van factoren, waarvan de belangrijkste zijn:
 • het roken van sigaretten
 • luchtverontreiniging
 • beroepsinvloeden
 • allergie
 • auto-immuniteit
 • infecties
 • erfelijke aanleg
 • geslacht
 • ras
 • veroudering

Symptomen van een lomgemfyseem

Iemand die longemfyseem heeft zal dit vaak pas merken op een latere leeftijd omdat longemfyseem zich vaak pas op latere leeftijd ontwikkelt. De personen zelf zullen merken dat ze snel moe zijn en het idee hebben dat ze in ademnood komen. Ook zullen ze veel hoesten en bij het hoesten komt er slijm naar boven. Voor de arts die de patiënten onderzoekt zijn er nog veel meer symptomen te ontdekken die kunnen duiden op longemfyseem. Bij longemfyseem treden er namelijk ook een aantal fysiologische stoornissen op:
 • Er is vaak een abnormale verdeling van de ingeademde lucht en de bloeddoorstroming van de longen.
 • Ook zijn er stoornissen van de ventilatie door de vernauwingen in de luchtwegen.
 • Een slechte longdoorbloeding.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
Longziekte COPD: Chronic Obstructive Pulmonary DiseaseLongziekte COPD: Chronic Obstructive Pulmonary DiseaseDe longziekte COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De naam COPD staat voor Chronic Obstru…
COPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD is net als astma een longziekte. De longen zijn beschadigd en er is sprake van een ernstig adem tekort en benauwdhe…
Luchtwegaandoeningen bronchitis en longemfyseemBronchitis en longemfyseem zijn luchtwegaandoeningen die vallen onder de zogenaamde COPD (Chronic Obstructive Pulmonary…

Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzenHypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzenWanneer hypertensie wordt geconstateerd wordt vrijwel direct overgegaan op medicatie. Deze medicatie is noodzakelijk om…
Chronische bronchitisChronische bronchitisChronische bronchitis is een langdurige ontsteking van de bronchiën (de doorgang tussen de luchtpijp en de longen), wat…
Baasb (86 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.