Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzen

Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzen Wanneer hypertensie wordt geconstateerd wordt vrijwel direct overgegaan op medicatie. Deze medicatie is noodzakelijk om de bloeddruk weer binnen normale waarden te krijgen. Buiten het feit dat medicatie erg belangrijk is, zijn er ook verschillende dingen die men als lijder aan hypertensie zelf kan doen. Deze handelingen kunnen erg uiteenlopen, maar zijn vaak samen te vatten tot één sleutelbegrip: het zorgen voor een gezonde levensstijl.

Gezonde Levensstijl

Eten

Bij een gezonde levensstijl hoort vooral gezond eten. Het is altijd zaak gezond en gevarieerd te eten, maar als men hypertensie wil genezen of voorkomen zijn er verschillende dingen waar men extra kan letten, bijvoorbeeld het vet eten. Er is in Nederland absoluut geen tekort aan eten, het is ook erg makkelijk om, zonder er zelf bewust van te zijn, onverstandig te eten. Het is goed het eten van verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden, in plaats hiervan, kan men beter onverzadigde vetten nemen. Ook helpt het al als men magere producten eet. Enkele voorbeelden hiervan zijn, het eten van halvarine in plaats van roomboter, het bakken en braden in vloeibare producten in plaats van vaste bak en braad middelen, het eten van 20+ of 30+ kaas in plaats van de veel vettere 60+ kaas, het eten van mager vlees en het nuttigen van magere melkproducten in plaats van de volle melkproducten. Ook is het gevarieerd eten erg belangrijk. Zo is het goed iedere dag groente en fruit te eten, weinig gebruik te maken van zout en het alcohol gebruik te beperken. Groente en fruit bevatten vitaminen en mineralen die allemaal een rol spelen bij het gezond houden van het lichaam. Zouten blijven in het bloed zitten en verhogen zo de osmotische waarde van het bloed. Hierdoor blijft ook meer vocht in het bloed zitten en wordt het totale bloedvolume verhoogd en stijgt de bloeddruk.

Alcohol

Bij alcohol is het een heel apart verhaal, een kleine hoeveelheid alcohol, helpt de bloeddruk verlagen, terwijl bij een grote hoeveelheid de bloeddruk heel snel stijgt. Uit onderzoek is gebleken dat de bloeddruk progressief toeneemt wanner met meer alcohol drinkt. De alcohol heeft direct effect op de bloeddruk, alcohol zorgt namelijk voor verwijding van de bloedvaten en voor een verhoogde werking van de sympaticus. Toch is bekend dat het drinken van slechts 1 à 2 glazen per dag een gunstig effect kan hebben op de bloeddruk. Ook denkt men dat zon 5 tot 20% van alle hypertensie gevallen door alcoholconsumptie wordt veroorzaakt.

Roken

Een ander ding dat zeker helpt bij het verlagen van hypertensie en het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekte is het stoppen met roken. Het effect dat bereikt wordt wanneer men stopt met roken wordt vergroot wanneer met ook zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. Deze activiteiten zorgen voor een verbeterde conditie van het hart en de bloedvaten. Hierdoor blijven de bloedvaten flexibeler en wordt de kans op het ontwikkelen van hypertensie verkleind.

Natuurgeneeswijzen

Supplementen

De media echter laat het niet alleen bij een gezonde levensstijl, deze gaat verder met verschillende middeltjes, en voedingssupplementen die volgens hen ook een positief effect hebben op de bloeddruk. Een wetenschappelijk bewijs dat ze ook daadwerkelijk effectief zijn, is er niet voor deze stoffen. Een van die middelen is de stof Q10, Co-enzym Q10 is in de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Volgens verschillende bronnen op internet bevordert deze stof de energieproductie in de lichaamscellen. Hoe deze stof dit effect echter realiseert staat nergens aangegeven. Daarnaast is co-enzym Q10 een krachtige anti-oxidant die van belang is ter bescherming van gezonde cellen en weefsels en bij veroudering door vrije radicalen. Maar ook voor deze stelling is geen bewijs.

Andere stoffen die via het internet worden aangeprezen voor de verlaging van de bloeddruk zijn vitamine C, calcium en magnesium. Vitamine C zou de functie van de endotheel herstellen, magensium en calcium zouden vooral goed zijn, bij een tekort, maar dat is logisch, omdat het anders geen tekort heet. Ook voor de effectiviteit van deze middelen op hypertensie is echter geen wetenschappelijk bewijs voorhanden.

Natuurproducten

Er zijn tal van natuurproducten en handelswijzen waarvan wordt beweerd dat ze hypertensieklachten gunstig beïnvloeden. Wetenschappelijk bewijs ontbreek echter. Bij aderverkalking ,een gevolg en oorzaak van hoge bloeddruk, is het zaak het lichaam te voorzien van stoffen die ervoor zorgen dat vaatwanden weer elastischer worden. Deze stoffen zijn Arterio-complex, Viscasan (mistelpreparaat) en daslookwijn. De werking van daslook wordt toegeschreven aan de hoge zwavelhoudendheid. Zeeajuin wordt van oudsher al gebruikt bij hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk en versnelde hartslag. Symphosan heeft zowel een in als uitwendige werking, het wordt zowel als zalf als in voedsel gebruikt.

Natuurgenezers

Verder bestaan er ook nog natuurgenezers, deze adviseren om koude omslagen om benen, voeten en armen te slaan. Dit is een omslag van twee linnen doeken waarvan de binnenste doek koud en goed vochtig is. Ook een voet/kuit bad kan gunstige gevolgen hebben. Het gaat hier om een bad van ongeveer 35 graden dat in 20 minuten tot een temperatuur van 45 graden stijgt.

Vasten

Vastenkuren hebben ook invloed op de bloeddruk, deze verlagen de bloeddruk en begunstigen het hartritme. Het gaat hier om kuren waarbij gedurende een aantal dagen niet gegeten wordt en alleen maar water wordt gedronken. Een bloedzuigerbehandeling kan ook worden gebruikt, om het bloedvolume te verminderen. Verder is verhuizen naar een middelgebergte een optie, want de hoge luchtvochtigheid en flinke zonnestralen hebben een heilzame werking bij hoge bloeddruk. Wat er van deze behandelmethode allemaal waar is, is natuurlijk niet te bewijzen. Het zijn manieren die vroeger werden gebruikt en zo zijn genoteerd in de literatuur.
© 2008 - 2023 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Tips om je reuk en smaak te verbeterenTips om je reuk en smaak te verbeterenWe hebben allemaal wel eens last van verminderde smaak en reuk, wanneer we verkouden zijn en een verstopte neus hebben.…
COPD: LongemfyseemCOPD: LongemfyseemEen longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun f…
Baasb (86 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.