Tips om je reuk en smaak te verbeteren

Tips om je reuk en smaak te verbeteren We hebben allemaal wel eens last van verminderde smaak en reuk, wanneer we verkouden zijn en een verstopte neus hebben. Alles smaakt naar karton en ruiken lukt al helemaal niet. Maar minder bekend is dat bij het ouder worden langzaam onze smaak en reuk verminderen.

Reuk en smaak bij het ouder worden

De verandering in reuk en smaak naarmate we ouder worden gaat heel geleidelijk, je merkt er eigenlijk weinig van. Echter kan vermindering van smaak en reuk geleidelijk aan wel een gevaar gaan opleveren. Men is sneller geneigd naar ongezonde voedingsmiddelen te grijpen. Ouderen vallen soms ook veel af, omdat zij door vermindering van hun smaak geen trek meer hebben. Als laatste is het gevaar dat onze neus ons niet meer waarschuwt voor gevaar: rotte levensmiddelen, gaslucht e.d. worden niet meer waargenomen. Zo zijn de smaak en reuk zeer belangrijke zintuigen die we hard nodig hebben.

Het verbeteren van de reuk en de smaak

Hieronder een aantal tips om de reuk en smaak te verbeteren, zodat je weer kunt genieten van de zeer uiteenlopende smaken van voedsel, maar ook vieze luchtjes beter kunt waarnemen.

 1. Serveer voedsel lijkt op wat het is. Wanneer je aardappels eet, zorg er voor dat je de aardappel ziet, of een stuk vlees op het bord, en niet verwerkt in een schotel o.i.d. Je smaakbeleving is sterker, wanneer je hersenen de relatie kunnen leggen met het voedsel wat je eet.
 2. Eet nadat je beweging hebt gehad, ga bijvoorbeeld een minuut of 10 wandelen of joggen voor het eten. Door de beweging wordt je reuk beter en zal je ook meer proeven.
 3. Drink ongeveer ieder uur een glas water. Een droge mond kan je smaakzintuigen aantasten.
 4. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, bijvoorbeeld oesters, of gebruik een voedingssupplement met zink.
 5. Let op de medicijnen die je gebruikt, kijk op de bijsluiter of één van de bijwerkingen vermindering van reuk en smaak is. Medicijnen zoals antidepressiva, medicijnen tegen hoge bloeddruk, en chemotherapie hebben o.a. deze bijwerking. Wanneer je last hebt van vermindering van smaak, vraag je arts of er een alternatief medicijn beschikbaar is. Stop nooit zelf met de medicijnen die je voorgeschreven hebt gekregen!
 6. Stop met roken. Sigaretten tasten je smaakpapillen en je reukzintuigen aan, roken kan op lange termijn zelfs permanente schade aanrichten aan de zenuwen achterin de neus.
 7. Eet slechts wanneer je honger hebt, onze reuk- en smaakzintuigen werken het best wanneer we hongerig zijn.
 8. Zorg in de winter voor vochtige lucht. Onze reuk en smaak zijn het sterkst in het voorjaar en in de zomer, mogelijk komt dit door de hogere luchtvochtigheid.
 9. Eet in gezelschap van anderen, onderzoek heeft aangetoond dat eten in gezelschap lekkerder smaakt dan eten in je eentje.
 10. Stel jezelf niet langdurig bloot aan vieze geuren, dit kan je reuk aanzienlijk verminderen. Wanneer je toch met vies ruikend materiaal moet werken, zorg dan dat je altijd een masker draagt die je neus en mond bedekt.
 11. Voeg kruiden toe aan je eten, wanneer je verminderde reuk en smaak hebt, dan werken de zenuwen die scherpe voedingsmiddelen zoals uien of chilipeper registreren nog wel.
 12. Snuit voor het eten je neus en spoel met een zoutoplossing. Dit ontstopt de neus, zodat je reuk (en smaak) niet geblokkeerd zijn.
 13. Kauw langzaam en goed. Dit zorgt ervoor dat er meer smaken uit het voedsel vrijkomen en dat de smaak langer in de mond blijft.
 14. Drink niet veel alcohol, hou het bij één glas wijn of bier. Door de alcohol in je bloed neemt je smaakwaarneming af.
 15. Neem bij iedere hap en ander voedingsmiddel. Eet bijvoorbeeld eerst een stukje vlees, dan een hapje groenten en vervolgens een hapje aardappel. Door steeds bij iedere hap een andere smaak tot je te nemen, houd je je smaakpapillen actief.
 16. Wanneer je veel last hebt van een verstopte neus, ga dan eens langs bij je huisarts of allergoloog. Er kan sprake zijn van een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Vaak zijn wat aanpassingen in huis en een medicijn, zoals een speciale neusspray tegen allergie al voldoende om na een week te merken dat je reuk en smaak zijn verbeterd.
 17. Reset je smaak voor suiker en zout door deze voor minstens één week volledig van je menu te schrappen. Stap tijdelijk over op zoutarme producten en op producten waar totaal geen suiker in zit. Wanneer je na deze periode weer gewoon gaat eten, zul je merken dat je smaak enorm is toegenomen en dat je het zout en zoet weer proeft.
 18. Vermijd heel heet voedsel en drinken. De hitte kan je smaakpapillen aantasten.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe proef je, en wat proef jeHoe proef je nou? En wat zorgt ervoor dat je het proeft. Hieronder staat besschreven hoe je kunt proeven en wat je neus…
De smaakzin (zintuigen)De smaakzin (zintuigen)Ook de smaakzin behoort net zoals horen,ruiken,zien en de tastzin tot de 5 zintuigen. Wij kunnen smaken waarnemen door m…
De reuk (zintuigen)De reuk (zintuigen)De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwar…
Proeven, waarmee doet u dat?Er zijn vele lekkere producten op de markt verkrijgbaar maar hoe komt het dat iets zo lekker smaakt? Smaken verschillen…

De ziekte van CrohnDe ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het darmstelsel met ups en downs, meestal conservatief te behandele…
Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzenHypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzenWanneer hypertensie wordt geconstateerd wordt vrijwel direct overgegaan op medicatie. Deze medicatie is noodzakelijk om…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.