Proeven, waarmee doet u dat?

Er zijn vele lekkere producten op de markt verkrijgbaar maar hoe komt het dat iets zo lekker smaakt? Smaken verschillen en dit komt mede door hoe we iets er uit vinden zien en vinden ruiken. Men proeft met de tong, ogen, oren, gehemelte en de neus. In dit artikel leest u alles over proeven.

Tong

Op je tong liggen velen smaakpapillen die de volgende smaken kunnen onderscheiden:
  • zoet
  • zout
  • zuur
  • bitter
  • umami (een hartige smaak die aangeeft dat er veel eiwitten in een product zitten)

De smaakzenuwen liggen op je tong in de smaakpapillen, de smaakpapillen kunt u zien dit zijn de kleine bultjes op uw tong. Als u uw tong niet mee poetst ontstaat er een laagje over heen. Dit kan er mede voor zorgen dat u smaken minder goed zult proeven omdat de smaakpapillen een beetje af worden gedekt en de geur/smaak van de bacterieën op de tong is relatief heftig.

Ogen

Ook de ogen hebben geen smaakpapillen, toch spelen ze een grote rol bij onze smaak. Zo zijn wij gewend dat bepaalde producten een bepaalde kleur hebben, als deze met kleurstof een andere kleur krijgen durfen mensen het soms niet eens te eten of de is naar hun idee anders puur omdat het product niet de kleur heeft die ze gewend zijn. Wij koppelen ook bepaalde kleuren aan bepaalde smaken zo staat rood bij fruit voor zoet en sappig.

Een ander voorbeeld waar we onze ogen bij gebruiken is het eten van dieren die er nog hetzelfde uit zien. Veel kinderen houden niet van vis puur omdat het er uit ziet als een vis, daarom is ook de visstick uitgevonden, de vis lijkt in geen enkel opzicht meer op een vis en is over het algemeen geliefd bij kinderen.

We herkennen ook met onze ogen zichtbare schimmel en bruine plekken, zo behoeden ook onze ogen ons voor producten die niet meer goed zijn.

Oren

U zou uw oren bijna niet geloven als men zegt dat proeven ook met de oren te maken heeft. Er zitten uiteraard geen smaakpapillen in je oren maar toch wordt de smaak mede door onze oren bepaald. Als we bijvoorbeeld een koek breken zoals een bisquit of een bokkenpoot dan horen we dat dit vers is door het krakende geluid tijdens het breken. Zo herkennen we onder andere of de koek nog wel goed is. Mensen herkennen eten ook vaak aan het geluid zoals een appel die wordt afgebeten of een stuk van een reep chocola.

Gehemelte

Op ieders gehemelte zitten ook een aantal smaaksensoren, lang niet zoveel als op de tong maar ze zijn er wel. Als u wat suiker op de vinger neemt en dit tegen het gehemelte aan houdt kunt u dit merken. Het komt dan ook wel eens voor dat mensen met een kunstgebit(gebitsprothese) iets minder smaak ervaren. Tijdens het slikken duwt u uw tong ook in principe tegen uw gehemelte aan, hierdoor worden de smaken extra tegen de tong aan gedrukt waardoor u soms de nasmaak nog het beste zal proeven.

Neus

De meeste 5 basissmaken proeft men dus met de tong echter hebben we zo'n breed smakenpalet dankzij de grote hoeveelheid producten dat men deze niet allemaal kan proeven. De geurreceptoren in de neus kunnen deze wel waarnemen als het ware proeft men wat men ruikt. Het is dan ook zo dat als het reukvermogen weg valt men nog maar heel weinig kan proeven, dit is vaak ook het geval als een neus verstopt zit tijdens een verkoudheid. Door te ruiken weten we ook vaak of een product nog goed is, zo heeft bijna iedereen wel eens zure melk geroken. Ruikt iets niet lekker, dan zullen we dit vaak ook niet eens proeven.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunt u eten leren eten?Kunt u eten leren eten?Wat mensen wel en niet lekker vinden is heel erg verschillend. Wat we wel en niet lekker vinden ligt een klein deel vast…
Hoe proef je, en wat proef jeHoe proef je nou? En wat zorgt ervoor dat je het proeft. Hieronder staat besschreven hoe je kunt proeven en wat je neus…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
De smaakzin (zintuigen)De smaakzin (zintuigen)Ook de smaakzin behoort net zoals horen,ruiken,zien en de tastzin tot de 5 zintuigen. Wij kunnen smaken waarnemen door m…

Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…
Wat is palliatieve zorg?Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en die nog maar een korte periode te leven hebben. D…
Reactie

Marcel, 17-10-2013
Heb een kunstgebit en ervaar duidelijk minder smaak en ik haat dat kunstgebit. Denk te overwegen om implantaten te nemen om dit euvel te verhelpen. De tandarts heeft mij volledig verkeerd ingelicht en mij wijs gemaakt dat er alleen maar smaakpapillen op de tong zitten. eten is nodig en voel mij soms triest dat ik nu minder smaak ervaar. Kan mij iemand raad geven? Reactie infoteur, 17-10-2013
Zoals te lezen in het artikel kan dit inderdaad voorkomen. Implantaten zijn echter heel prijzig en u zult dan even goed moeten informeren bij de verzekering. Heeft u een volledige prothese? Ik ben werkzaam in een tandtechnisch lab.

Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.