Proeven, waarmee doet u dat?
Er zijn vele lekkere producten op de markt verkrijgbaar maar hoe komt het dat iets zo lekker smaakt? Smaken verschillen en dit komt mede door hoe we iets er uit vinden zien en vinden ruiken. Men proeft met de tong, ogen, oren, gehemelte en de neus. In dit artikel leest u alles over proeven.Tong
Op je tong liggen velen smaakpapillen die de volgende smaken kunnen onderscheiden:- zoet
- zout
- zuur
- bitter
- umami (een hartige smaak die aangeeft dat er veel eiwitten in een product zitten)
De smaakzenuwen liggen op je tong in de smaakpapillen, de smaakpapillen kunt u zien dit zijn de kleine bultjes op uw tong. Als u uw tong niet mee poetst ontstaat er een laagje over heen. Dit kan er mede voor zorgen dat u smaken minder goed zult proeven omdat de smaakpapillen een beetje af worden gedekt en de geur/smaak van de bacterieën op de tong is relatief heftig.
Ogen
Ook de ogen hebben geen smaakpapillen, toch spelen ze een grote rol bij onze smaak. Zo zijn wij gewend dat bepaalde producten een bepaalde kleur hebben, als deze met kleurstof een andere kleur krijgen durfen mensen het soms niet eens te eten of de is naar hun idee anders puur omdat het product niet de kleur heeft die ze gewend zijn. Wij koppelen ook bepaalde kleuren aan bepaalde smaken zo staat rood bij fruit voor zoet en sappig.Een ander voorbeeld waar we onze ogen bij gebruiken is het eten van dieren die er nog hetzelfde uit zien. Veel kinderen houden niet van vis puur omdat het er uit ziet als een vis, daarom is ook de visstick uitgevonden, de vis lijkt in geen enkel opzicht meer op een vis en is over het algemeen geliefd bij kinderen.
We herkennen ook met onze ogen zichtbare schimmel en bruine plekken, zo behoeden ook onze ogen ons voor producten die niet meer goed zijn.