De reuk (zintuigen)

De reuk (zintuigen) De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwarmen en zuiveren van de lucht die we inademen maar ook dat we geuren kunnen waarnemen.

Reuk

Reuken kunnen we definiëren als het waarnemen van geuren. Hoe kan het nu dat wij dingen kunnen ruiken? Dat komt omdat stoffen voortdurend heel kleine deeltjes afscheiden, die bij ons in de neus komen. Niet alle stoffen hebben deze eigenschap, enkel gassen en dingen die oplosbaar in water zijn.

Neus

Net zoals bij het oor valt de neus in te delen. Alleen bestaat de neus niet uit 3 maar uit 2 delen, de inwendige en de uitwendige oor. De uitwendige neus bestaat uit de benige neusbrug, neusvleugels en de neuspunt.

De inwendige neus bestaat uit de linker- en rechter neusholte. Deze zitten niet aan elkaar want ze worden gescheiden door het neus tussenschot. De binnenkant van de neus is bedekt met neusslijmvlies waar de deeltjes die de stoffen hebben afgescheiden blijven kleven. Wanneer we verkouden zijn of een allergie zoals hooikoorts is dit voornamelijk te wijten aan een ontsteking van het neusslijmvlies. Onder dit neusslijmvlies zitten heel veel bloedvaten. Op deze plaats worden de deeltjes verwijderd. De neusharen zorgen voor een filtering van de lucht. De neusholte kunnen we nog eens onderscheiden in 3 neusgangen. Deze gaan verder tot ze uiteindelijk uitkomen in de keelholte. Bovenaan in de neus ligt het reukepitheel, dit heeft een gele kleur. Op deze plaats zitten zintuigcellen die voor geurprikkels gevoelig zijn. In totaal heeft een mens zo'n 5 miljoen van die cellen.

Het lijkt nu alsof iedereen even goed zou moeten ruiken, maar dat is niet zo. In vergelijking met de dieren moet de mens weeral eens onderdoen. Omdat een herdershond 25 keer beter zou ruiken als een mens wordt deze getraind om drugs op te sporen. Bij een dier is dit misschien wel het best ontwikkelde zintuig. Een hond zou bijvoorbeeld beter kunnen zeggen wat hij eet door het te proeven dan door er naar te kijken.

Lekker!

Waarom snuiven wij om iets beter te kunnen ruiken? Dit heeft een simpele reden. Omdat het neusslijmvlies zich helemaal bovenaan in de neus bevindt kan je dus beter ruiken als je de lucht helemaal naar boven laat komen. Ook de tong speelt een rol bij het ruiken. Lucht die uit de achterkant van de mond komt wordt tot gestuwd door de tong. Het ruiken is bij ons niet alleen belangrijk om te kunnen ruiken aan het boeket bloemen dat we hebben gekregen. We hebben geuren nodig bij het eten. Als de geur van eten niet lekker is dan gaan we het hoogstwaarschijnlijk ook niet opeten. Om die reden heeft smaak zoveel te maken met het ruiken. Wie zijn reuk dus verliest verliest ook zijn smaak. Het speelt ook een belangrijke rol in herkenning omdat we zo'n 20 000 verschillende geuren kunnen onderscheiden weten we ook dat vuur en gas gevaar betekent.

Omdat onze neus voortdurend nieuwe geuren probeert te ontdekken hecht deze geen belang meer aan oudere geuren en gaat ze zelfs vergeten. Als jij bij iemand thuis komt kan je duidelijk een geur waarnemen en dit ook vaak in de kleren van deze persoon. In je eigen thuis of bij jezelf zal je niks ruiken. Ook een parfum heeft dit zelfde probleem.
© 2011 - 2024 Mvg2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie, een goede reuk en geurCommunicatie, een goede reuk en geurGoed communiceren is belangrijk en onmisbaar. Ook een goede reuk, reukzin en geur zijn belangrijk in de omgang met ander…
Stinkneus of ozaenaStinkneus of ozaenaStinkneus, ozaena, klebsiella, vieze geur. Een stinkneus oftewel ozaena is een vervelend aandoening, waarbij er een viez…
Neuspeuteren: gezond of ongezond?Neuspeuteren: gezond of ongezond?Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…

De tastzin (zintuigen)De tastzin (zintuigen)De tastzin behoort net zoals ruiken,zien,horen en proeven tot de zintuigen. Het tasten of voelen is mogelijk dankzij kle…
Zelfdoding: als je geen uitweg meer zietZelfdoding is een van de grootste oorzaken van overlijdens in Nederland. Jaarlijks maken ruim 1500 - 1600 mensen een ein…
Bronnen en referenties
  • "Artis Historia"
Mvg2011 (27 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.