Stinkneus of ozaena

Stinkneus of ozaena
Een stinkneus wordt ook wel ozaena genoemd. Het is een ontsteking van de neus. Door de ontsteking wordt de neusholte steeds wijder en de neusslijmvliezen dunner. Het neusslijmvlies droogt uit en gaat hierdoor vrij makkelijk bloeden. Wanneer er een bloeding optreedt, ontstaan er korsten. Een enkele korst is meestal geen probleem, maar bij deze ontsteking ontstaan er meerdere korsten die een weerzinwekkende lucht verspreiden.De oorzaak voor een stinkneus is vaak een bacteriële infectie. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Klebsiella ozaenae. Mensen met een wijde neusholte hebben eerder kans om geïnfecteerd te raken met deze bacterie. Soms wordt er gedacht dat een stinkneus wordt veroorzaakt door een blokkade van de buis van Eustachias. De buis van Eustachias kan echter wel geblokkeerd raken als gevolg van een stinkneus.
Symptomen
Niet altijd is er van de bloedingen in de neus iets te merken. Bij neuspeuteren kan de neus wel sneller gaan bloeden. Ook de korsten kunnen een droog gevoel in de neus geven. De korsten kunnen geelgroen van kleur zijn tot rood of bruinachtig. Kenmerkend is de vieze lucht die uit de neus komt. De patiënt zelf merkt er vrij weinig van omdat deze niet kan ruiken. Het reukslijmvlies is aangetast en de zintuigencellen worden aangetast, waardoor de reuk is uitgeschakeld. In een enkel geval zal de patiënt bij vlagen een vieze geur ruiken maar deze niet thuis kunnen brengen.De geur is veelal te beschrijven als een rottende lucht, alsof er ergens afval ligt te rotten. Dit is vooral voor omstanders een nare lucht. Vaak rust er een taboe op vieze lichaamsgeuren waardoor er niet over gepraat wordt. Zodoende heeft de patiënt niks in de gaten maar wordt wel vermeden door omstanders. Een onbehandelde stinkneus zal veelal niet spontaan genezen en de klachten van stank blijven veroorzaken.
Behandeling
De neusholte wordt door een arts gereinigd door middel van het doorspoelen met een spoelmiddel. Over het algemeen zal er dan een vieze lucht via de mond en neusholte ontsnappen. De neusholten zullen soms ook operatief vernauwd worden. Deze twee behandelingen lijken het meeste effect te hebben op een stinkneus. Daarnaast wordt er soms antibiotica toegediend om een hardnekkige ontsteking definitief op te heffen.Het zelf spoelen van de neusholte met bijvoorbeeld een zoutoplossing heeft weinig effect. Ook homeopathische middelen hebben geen effect op de ontsteking, alhoewel ze de geur wel kunnen maskeren. Dit is echter geen blijvende oplossing voor het probleem.
Terugkerende ontsteking
Wanneer de neusholte door een arts is doorgespoeld en er een antibiotica is toegediend, zal de ontsteking over het algemeen verdwijnen. Wanneer de ontsteking blijft terugkomen, zal door middel van een operatie de neusholte vernauwd moeten worden. Mensen met een wijde neusholte zullen een grotere kans hebben op terugkeren van deze ontsteking.
Een vieze geur die vanuit de neus komt, wijst overigens niet altijd op een stinkneus. Soms is er sprake van een reukstoornis, waardoor de patiënt een vreemde, vaak diesselachtige of rottende reuk heeft. Deze geur komt niet vanuit de neus zelf. In deze gevallen kan de patiënt zelf ook goed tot redelijk ruiken: het neusslijmvlies is immers niet aangetast. Bij een reukstoornis wordt de geur alleen door de patiënt zelf waargenomen, omstanders merken niks op.