Stinkneus of ozaena

Stinkneus of ozaena Stinkneus, ozaena, klebsiella, vieze geur. Een stinkneus oftewel ozaena is een vervelend aandoening, waarbij er een vieze geur uit de neus komt. Omdat het reukslijmvlies is aangetast, ruikt de patient zelf deze lucht niet. Hierdoor kan er voor anderen een weerzinwekkende lucht om de patient heen hangen zonder dat deze het zelf in de gaten heeft.

Stinkneus of ozaena

Een stinkneus wordt ook wel ozaena genoemd. Het is een ontsteking van de neus. Door de ontsteking wordt de neusholte steeds wijder en de neusslijmvliezen dunner. Het neusslijmvlies droogt uit en gaat hierdoor vrij makkelijk bloeden. Wanneer er een bloeding optreedt, ontstaan er korsten. Een enkele korst is meestal geen probleem, maar bij deze ontsteking ontstaan er meerdere korsten die een weerzinwekkende lucht verspreiden.

De oorzaak voor een stinkneus is vaak een bacteriële infectie. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Klebsiella ozaenae. Mensen met een wijde neusholte hebben eerder kans om geïnfecteerd te raken met deze bacterie. Soms wordt er gedacht dat een stinkneus wordt veroorzaakt door een blokkade van de buis van Eustachias. De buis van Eustachias kan echter wel geblokkeerd raken als gevolg van een stinkneus.

Symptomen

Niet altijd is er van de bloedingen in de neus iets te merken. Bij neuspeuteren kan de neus wel sneller gaan bloeden. Ook de korsten kunnen een droog gevoel in de neus geven. De korsten kunnen geelgroen van kleur zijn tot rood of bruinachtig. Kenmerkend is de vieze lucht die uit de neus komt. De patiënt zelf merkt er vrij weinig van omdat deze niet kan ruiken. Het reukslijmvlies is aangetast en de zintuigencellen worden aangetast, waardoor de reuk is uitgeschakeld. In een enkel geval zal de patiënt bij vlagen een vieze geur ruiken maar deze niet thuis kunnen brengen.

De geur is veelal te beschrijven als een rottende lucht, alsof er ergens afval ligt te rotten. Dit is vooral voor omstanders een nare lucht. Vaak rust er een taboe op vieze lichaamsgeuren waardoor er niet over gepraat wordt. Zodoende heeft de patiënt niks in de gaten maar wordt wel vermeden door omstanders. Een onbehandelde stinkneus zal veelal niet spontaan genezen en de klachten van stank blijven veroorzaken.

Behandeling

De neusholte wordt door een arts gereinigd door middel van het doorspoelen met een spoelmiddel. Over het algemeen zal er dan een vieze lucht via de mond en neusholte ontsnappen. De neusholten zullen soms ook operatief vernauwd worden. Deze twee behandelingen lijken het meeste effect te hebben op een stinkneus. Daarnaast wordt er soms antibiotica toegediend om een hardnekkige ontsteking definitief op te heffen.

Het zelf spoelen van de neusholte met bijvoorbeeld een zoutoplossing heeft weinig effect. Ook homeopathische middelen hebben geen effect op de ontsteking, alhoewel ze de geur wel kunnen maskeren. Dit is echter geen blijvende oplossing voor het probleem.

Terugkerende ontsteking
Wanneer de neusholte door een arts is doorgespoeld en er een antibiotica is toegediend, zal de ontsteking over het algemeen verdwijnen. Wanneer de ontsteking blijft terugkomen, zal door middel van een operatie de neusholte vernauwd moeten worden. Mensen met een wijde neusholte zullen een grotere kans hebben op terugkeren van deze ontsteking.

Een vieze geur die vanuit de neus komt, wijst overigens niet altijd op een stinkneus. Soms is er sprake van een reukstoornis, waardoor de patiënt een vreemde, vaak diesselachtige of rottende reuk heeft. Deze geur komt niet vanuit de neus zelf. In deze gevallen kan de patiënt zelf ook goed tot redelijk ruiken: het neusslijmvlies is immers niet aangetast. Bij een reukstoornis wordt de geur alleen door de patiënt zelf waargenomen, omstanders merken niks op.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stinkneus (ozeana): symptomen en behandeling stinkende neusStinkneus (ozeana): symptomen en behandeling stinkende neusStinkneus (ozeana) is een aandoening die ontstaat bij een atrofische rinitis. Bij atrofische rinitis wordt het slijmvlie…
De reuk (zintuigen)De reuk (zintuigen)De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwar…
Phantosmie: geuren in de neus die er niet zijnPhantosmie is een vreemde aandoening van het reukorgaan. Men ruikt dan geuren die er in werkelijkheid niet zijn. Vaak zi…
Atrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis is een neusaandoening waarbij een atrofie (verschrompeling, verdunning) van het slijmvlies van de ne…

Tips voor goede mondverzorgingEen goede mondverzorging is belangrijk, dat weet iedereen. Toch zijn er nog altijd vele gevallen bekend die te kampen he…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor…
Reacties

Samuël Karel, 15-05-2013
Sinds een week zeggen mensen mij dat mijn adem stinkt. Nochtans heb ik geen infectie in neus en keel. Ook geen droge neus, en ook geen neuskorsten. Nu, naar de huisdokter of beter naar een N.K.O arts? Reactie infoteur, 16-05-2013
De adem kan ook onprettig gaan ruiken door bijvoorbeeld een bedorven maag, een ontsteking van het tandvlees, ontsteking van een kies of tand of bij een koolhydraatarm dieet of hevige inspanning.

J., 21-03-2012
Ik heb al langer dan een jaar last van een stinkneus. Ik ruik het de hele dag door. Ik ben ook constant verkouden, en vooral 's morgens is dit het ergst. Ik ben er al een paar keren mee naar de huisarts gegaan, maar ik kreeg gewoon de ene neusspray na de andere. Ik weet niet of omstanders het ook kunnen ruiken, maar ik heb wel het gevoel dat het zo is en daardoor word ik onzeker. En ik ben bang dat er misschien wel iets ergers aan de hand is, maar er is wel iets aan het rotten daar binnen, daar lijkt het wel op. Zijn er ook anderen die dit hebben gehad en die er vanaf zijn gekomen? Reactie infoteur, 28-03-2012
Om erachter te komen of anderen dit ook ruiken, is het raadzaam om het aan een goede vriend of een familielid te vragen. Leg uit wat er aan de hand is en vraag of men even wil ruiken.

Wanneer je het zelf nog ruikt, is de stinkneus in ieder geval niet in een vergevorderd stadium maar nog in het beginstadium. Een neusspray verergert de klachten vaak alleen maar. Antibiotica kan soms helpen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.