Tips voor goede mondverzorging

Een goede mondverzorging is belangrijk, dat weet iedereen. Toch zijn er nog altijd vele gevallen bekend die te kampen hebben met een slecht gebit door achterstallig onderhoud. Door een paar minuten per dag te besteden aan je mond kun je een hoop problemen voorkomen. Enkele tips voor een stralende (witte) lach.

Goed poetsen.

Tanden poetsen is de basis van een goede mondverzorging. Dit begint al bij het doorkomen van het eerste tandje bij een baby. Die moet vanaf het begin goed verzorgd worden. Er zijn speciale baby-tandpasta's te koop die de tandjes goed kunnen verzorgen. Het is voldoende om één keer per dag de tanden te poetsen. Bij het tweede jaar hoeft er pas twee keer per dag gepoetst te worden.

Voor kinderen met een melkgebit zijn er speciale tandpasta's met andere grondstoffen dan voor volwassenen. De tandpasta's zijn meestal zoeter gemaakt, zodat de smaak beter wordt en kinderen tanden poetsen niet gaan associëren met iets vies of vervelends. Het is wel belangrijk dat het melkgebit goed verzorgd wordt, omdat de blijvende tanden eronder daar ook baat bij hebben.

Na de wisselfase kan er met tandpasta voor volwassenen worden gepoetst. Deze tandpasta's zijn er in allerlei soorten, van gevoelige tanden tot tandsteen. Er moet altijd twee keer per dag gepoetst worden gedurende minimaal twee minuten. Wanneer er korter gepoetst wordt kunnen de stoffen nog niet helemaal goed hun werk doen en bij langer kunnen er belangrijke laagjes die over de tand liggen beschadigd worden. Het handigst is om met een elektrische tandenborstel te poetsen die na twee minuten een bepaald geluidje voortbrengt, zodat men weet dat de tijd om is. Sowieso is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel. De borstel kan meer vuil verwijderen doordat hij sneller beweegt. Het is belangrijk om niet te hard te drukken op de tanden of te ruw te poetsen, dit kan tand en tandvlees beschadigen.

Om geen plekje te vergeten kan er het beste een bepaalde volgorde worden bedacht. Het makkelijkst is om eerst de achterkant van de tanden te doen, zowel onder als boven en daarna de voorkant. De bovenkant van de kiezen wordt meestal wel meegenomen door de tandenborstel, maar die kunnen natuurlijk ook nog apart worden gepoetst om zeker te zijn van een schoon gebit. Belangrijk is om de achterste kiezen ook goed van achteren te poetsen. Deze zitten ver in de mond en het is meestal lastig om er met de borstel bij te komen, maar ze mogen niet vergeten worden! Om te voelen of het gebit goed schoon is, is de tong een handig instrument. Wanneer de tanden glad aanvoelen zijn ze goed schoon.

Flossen.

Tandartsen raden aan om naast poetsen ook te flossen, minimaal één keer per dag. Met een speciaal flosdraad met fluoride kan er vuil tussen de tanden worden verwijderd. Het is het makkelijkst om een niet te lang draad te nemen en deze van de achterste kiezen tot de voortanden door te bewegen. Bij het tandvlees moet voorzichtig heen en weer gegaan worden. In het begin kan het een beetje gaan bloeden, maar wanneer er vaker geflost wordt, wordt het tandvlees sterker en zal het niet meer bloeden. Flossen is dus niet alleen belangrijk voor de tanden, maar ook voor het tandvlees. Wanneer tandvlees is teruggetrokken door poetsen kan flossen het weer iets omhoog brengen. De tanden hebben minder kans op gaatjes en tandplak.

Tanden stoken.

Met een klein houten staafje met een driehoekige punt. Zo passen ze goed tussen de tanden en zijn ze zeer effectief om tandplak te verwijderen. In het begin kan, net als met flossen, bloeden van het tandvlees optreden. Na een aantal keer zal het bloeden stoppen. De stoker moet tussen de spleet van de tanden gezet worden tegen het tandvlees aan en dan doorgedrukt worden tot er weerstand wordt gevoeld. Daar zit het contactpunt tussen de twee tanden en daar zit meestal de meeste tandplak. De stoker moet dan door dat punt worden gedrukt zodat vuil wordt verwijderd.

Gebruik van mondwater.

Spoelen met mondwater is een aanvulling op poetsen. Het zou goed zijn voor het doden van bacteriën in de mond en het geeft een fris gevoel in de mond. Er bestaan een aantal soorten mondwater. De meeste zijn verkrijgbaar in de drogisterij of supermarkt en bevatten fluoride. Sommigen zijn alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Een mondspoeling met alcohol is niet goed, deze zorgt ervoor dat de mond uitdroogt. Zo kan er sneller plak ontstaan. Ook kan het in combinatie met zure dranken werken als middel wat tanderosie stimuleert. Tanderosie is een onomkeerbaar proces van glazuurbeschadiging en soms zelfs tandafbraak.

Schadelijk voedsel.

Er kan voor een gezonde mond ook opgelet worden met het eten van zure/zoete dingen. Frisdranken hebben een slechte reputatie op het gebied van tanden. Ze zorgen voor tandplak en tasten soms het glazuur aan. Ook snoep, chocola, wijn en bier (alle alcoholische dranken) zorgen voor aantasting van het gebit. Omdat niet al dit voedsel volledig vermeden kan worden is het poetsen, stoken en flossen van de tanden zo belangrijk. Sommige mensen hebben echter meer aanleg voor gele tanden, tandplak of gevoelige tanden. In dat geval kan de tandarts adviezen geven over het poetsen met een andere tandpasta of hoe er beter geflost/tanden gestookt kan worden.
© 2011 - 2022 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelige tanden en het belang van goede mondverzorgingGevoelige tanden en het belang van goede mondverzorgingWaarom worden tanden gevoelig? Als het tandvlees zich terugtrekt of het glazuur is afgesleten, kun je last krijgen van g…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Hoe krijg ik mooie witte tanden? Ook zonder bleechen!Wil jij ook wittere tanden net zoals acteurs en zangers die in de spotlight staan? Het is mogelijk en er bestaan verschi…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…

Depressie en slaapproblemenDepressie en slaapproblemenSlecht kunnen slapen, steeds meer mensen hebben hier last van. Mensen komen moeilijker in slaap en worden eerder wakker.…
Stinkneus of ozaenaStinkneus of ozaenaStinkneus, ozaena, klebsiella, vieze geur. Een stinkneus oftewel ozaena is een vervelend aandoening, waarbij er een viez…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
  • Peuteren.nl
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.