Neuspeuteren: gezond of ongezond?

Neuspeuteren: gezond of ongezond? Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn de favoriete plekken voor dit niet frisse maar wel geliefde tijdverdrijf. Als je een enkele keer in je neus peutert dan is dat niet erg, wel als er regelmatig korstjes en wondjes in je neus zitten en als je last krijgt van bloedneuzen. Meestal is er sprake van een droog neusslijmvlies. Is neuspeuteren gezond of ongezond?

Inhoud artikel


Neuspeuteren

Het verwijderen van slijm uit de neus met behulp van een vinger noemen we neuspeuteren. Meestal doen we het omdat het jeukt bij de neus of omdat de neus pijn doet. Rinotillexe is de wetenschappelijke naam en peuter je dwangmatig in je neus dan wordt dat rinotillexomanie genoemd. Rino betekent neus, tillexis is de gewoonte om te peuteren en tot slot staat mania voor obsessie. Mensen, apen en halfapen peuteren in hun neus. Onder mensen wordt het gezien als taboe en wordt het vies gevonden. Er zijn zelfs mensen die het verwijderde neusslijm opeten, dit wordt mucofagie genoemd.

Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het peuteren

Mannen peuteren vaker in hun neus dan vrouwen. De bank is voor beiden de favoriete plek. Op de tweede plek staat voor de mannen de auto, voor vrouwen het toilet.

Waarom peuteren mensen in hun neus?

In onze neus drogen slijmresten op. Mensen krabben en rommelen aan korstjes, velletjes, eelt en andere dingen die loskomen van het lichaam. Zo houden we ook onze neusgaten schoon met een vinger en kunnen we daardoor weer vrij ademen. Een man steekt de vinger ongeveer 1,1 centimeter diep, een vrouw iets minder diep: 0,6 centimeter.

Schadelijk voor de gezondheid

Bij een op de drie Nederlanders zit de Staphylococcus aureusbacterie in de neusholte, deze bacterie is verantwoordelijk voor de MRSA ziekenhuisinfecties. Bij iemand met een verminderde weerstand kan deze bacterie huidinfecties veroorzaken. Als je heel vaak in je neus peutert dan kan dat schade toebrengen aan de neus, met name aan de vele haarvaten in de neus. Dit kan leiden tot een bloedneus.

Iets positiefs over neuspeuteren

  • Er wordt wel beweerd door wetenschappers dat neuspeuteren een biologische gewoonte is met een duidelijk doel. Opgedroogde slijmresten zullen niet altijd weggaan door snuiten en als je de slijm laat zitten dan kan dit lijden tot irritatie. Er zijn mensen die de slijmrestjes opeten, dit zou het immuunsysteem versterken.
  • Je kunt het beste een zakdoek gebruiken om verspreiding van infecties, bloedneuzen en ontstekingen te voorkomen. Gebruik vooral geen pen of potlood.

Droog neusslijmvlies leidt tot meer peuteren

Als het neusslijmvlies is uitgedroogd dan werkt de filter van de neus niet zo goed meer en het zorgt voor een droog gevoel in de neus. Uitdroging kan komen door droge lucht, allergieën, hormonale veranderingen, medicatiegebruik of door een neusverkoudenheid.

Kenmerken van een droog neusslijmvlies

  • Vervelend gevoel in de neus
  • Pijnlijk gevoel in de neus
  • Jeuk in de neus
  • Verminderde reuk
  • Bloedneuzen

Oorzaken van een droog neusslijmvlies

  • Verwarmde ruimtes
  • Neusverkoudenheid
  • Airconditioning
  • Droge buitenlucht
  • Allergie

Wat kun je doen om een droog neusslijmvlies te voorkomen?

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis optimaal is: tussen de vijftig en de zestig procent. Je kunt dit meten met een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag, voeg dan waterdamp toe aan de lucht.

Hoe kun je waterdamp toevoegen in huis?

  • Waterbakjes aan de verwarming hangen. Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen, anders zullen bacteriën zich snel vermeerderen (door stilstaand water dat ook nog warm wordt).
  • Planten in huis plaatsen.

Een neusspray om droog neusslijmvlies tegen te gaan

  • Je hebt neussprays, bijvoorbeeld van A. Vogel, die de neusholtes langdurig bevochtigen, de spray verweekt verder de korstjes in de neus.
  • Heb je last van een verstopte neus dan kun je lastig ademen, vooral ’s nachts. Een neusspray kan de neus vrij maken zodat je gemakkelijker kunt ademen. Veel neussprays mag je niet langer dan zeven dagen gebruiken, kies daarom voor een spray die mild is voor het slijmvlies in de neus en die je langere tijd mag gebruiken.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuspeuteren: gezond of niet?Neuspeuteren: gezond of niet?De meeste ouders verbieden hun kinderen in hun neus te peuteren. Het wordt gezien als onhygiënisch. Toch kunnen veel men…
Korstjes in je neus!Korstjes in je neus!Korstjes in de neus... Je hoort er bijna nooit iemand over, en toch heeft vrijwel iedereen ze weleens. Uit onderzoek bli…
Neuspeuteren: Oorzaken, problemen en tips bij neuspulkenNeuspeuteren: Oorzaken, problemen en tips bij neuspulkenNeuspeuteren, of neuspulken, verwijst naar het inbrengen van een vinger (of een ander voorwerp) in de neus met de bedoel…
Snot en slijm: erg belangrijk voor de mensSnot en slijm: erg belangrijk voor de mensWe vinden het irritant: iemand die de hele tijd zijn neus zit op te halen omdat hij een overmaat aan snot heeft. Of iema…

Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Desinfecterende en Reinigende middelen voor de huidDesinfecterende en Reinigende middelen voor de huidAls de huid een wondje heeft is het belangrijk de huid goed te desinfecteren. De kans is dan minder groot dat het gaat o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 november 2016:
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/neuspeuteren
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.