Korstjes in je neus!

Korstjes in je neus! Korstjes in de neus... Je hoort er bijna nooit iemand over, en toch heeft vrijwel iedereen ze weleens. Uit onderzoek blijkt dat circa 90% van alle Nederlanders weleens last heeft van harde, droge korsten in het reukorgaan. En ja, dan peuteren we er vrolijk op los om die viezigheid te verwijderen. Maar hoe ontstaan korstjes in je neus en wat kan je er tegen doen? In de wetenschap dat 90% van de Nederlanders weleens korstjes in zijn of haar neus aantreft, zou je zeggen dat een reukorgaan vol kleine harde korstjes de gewoonste zaak van de wereld is. Toch horen korstjes eigenlijk niet thuis in de neus. Heb je korstjes in je neus, dan betekent dit dat je neusslijmvlies te droog is. En te droog, dat belemmert de natuurlijke functie van de neus. Kijk maar naar een hond: honden hebben allemaal een natte neus, en dat heeft een reden! Niet alleen kan de hond daardoor beter ruiken, maar de neus blijft gemakkelijker schoon van ziektekiemen ook.

Wat heeft het neusslijmvlies met korstjes te maken?

De binnenkant van je neus is bedekt met een slijmvlies. In dit vlies huizen vele klieren. De taak van deze klieren is het produceren van vocht: dag na dag, uur na uur. Tot wel een halve liter per dag. Hierdoor wordt de binnenkant van onze neus warm en vochtig gehouden. Maar dat niet alleen: het slijm filtert ook ziektekiemen. Maar liefst 95% van alle verontreinigende deeltjes in de lucht wordt gefilterd door het slijm van het neusslijmvlies. De neus zorgt er dus voor dat wij gezonde, gefilterde lucht binnenkrijgen.

Raakt het neusslijmvlies echter uitgedroogd, dan ontstaan er harde, kriebelende korstjes. Dit veroorzaakt een vervelend gevoel. Ook kan je last krijgen van jeuk in je neus, wondjes of soms zelfs een bloedneus. Maar dat is niet het enige: een droog neusslijmvlies filtert de ingeademde lucht veel minder goed dan een goed bevochtigd slijmvlies. Je ademt dus veel meer ziekteverwekkers in dan dat je zou doen met een neus zonder korstjes.

Hoe ontstaan korstjes in je neus?

Het neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken uitdrogen, waardoor korstjes in de neus ontstaan. Een van de belangrijkste oorzaken is neusverkoudheid. Ben je verkouden, dan is het slijmvlies van je neus van streek. Veel mensen krijgen dan last van een overmatige productie van slijm: een loopneus of een verstopte neus. Maar ook het omgekeerde komt voor: een uitgedroogd neusslijmvlies, met korstjes tot gevolg.

Ook een te droge lucht in de omgeving veroorzaakt uitdroging van het neusslijmvlies, en daarmee de kans op korstjes. Dit gebeurt vaak vooral in ruimtes waarbij gebruik wordt gemaakt van airconditioning. Is de luchtvochtigheid niet in orde, dan krijgen mensen last van droge, branderige ogen, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen, een grieperig gevoel en een uitgedroogd neusslijmvlies. Dit probleem komt op grote schaal voor bij bijvoorbeeld kantoormedewerkers: veel airco's in grote gebouwen staan niet goed afgesteld, met een te droge lucht als gevolg.

Ook medicijngebruik, allergie en hormonale veranderingen kunnen debet zijn aan het ontstaan van korstjes in de neus. De oorzaak van de vervelende, jeukende, harde korstjes is dus niet altijd eenvoudig te achterhalen. Maar liefst twee miljoen Nederlanders hebben zó vaak en/of zó erg last van korstjes en wondjes in de neus, dat er sprake is van een chronisch probleem.

Wat kan je doen aan korstjes in je neus?

Heb je last van korstjes in je neus, probeer dan vooral om NIET in je neus te peuteren! Niet alleen verergert hierdoor het probleem (de neus raakt namelijk geïrriteerd van je gepulk en gepeuter), maar neuspeuteren is ook nog eens ongezond. 33% van de mensen heeft namelijk een bacterie in de neusholte zitten, de Staphylococcus aureus. Dit is de bacterie die onder andere de MRSA-ziekenhuisinfecties veroorzaakt. Niet dat je nu meteen MRSA oploopt als je in je neus pulkt, maar bij mensen met een lagere weerstand kan de bacterie wel huidinfecties veroorzaken.

Wat je wél kan doen aan korstjes in je neus, is een neusdouche nemen. Hiervoor maak je een zoutoplossing van 1 theelepel zout op een glas lauwwarm water. Deze oplossing giet of snuif je vervolgens je neus in. Vind je dit teveel gedoe of heb je erg vaak last van korstjes in je neus, dan zijn er ook speciale apparaatjes te koop waarmee je een neusdouche neemt. Voor de prijs hoef je het niet te laten: een neusdouche kost ongeveer 10 euro.

Ook kan je een neusvernevelaar huren of kopen, zoals bijvoorbeeld de RinoFlow. Dit vernevel- en spoelsysteem wordt gebruikt om korstjes en slijmresten los te weken. Deze vuiligheid spoelt dan vanzelf mee naar buiten. Deze neusvernevelaars zijn echter niet de eerste keus wanneer je slechts last hebt van incidentele korstjes: dat is hetzelfde als met een kanon op een mug schieten!

Bij slechts incidentele korstjes in de neus is het veel verstandiger om gewoon een neusspray aan te schaffen die speciaal bedoeld is tegen korstjes in de neus. Er zijn er verschillende op de markt: Cinuforce van dokter Vogel bijvoorbeeld. Ook Calendula-zalf van VSM helpt goed tegen korstjes en wondjes in de neus. In echt serieuze gevallen kan ook de KNO-arts medicijnen voorschrijven, zoals Nasumel.
© 2014 - 2025 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ’s nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…
Neuspeuteren: gezond of ongezond?Neuspeuteren: gezond of ongezond?Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn…
Bloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenBloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenNeusbloedingen (ook bloedneus genoemd) zijn een zeer vaak voorkomende aandoening, vooral bij peuters, kinderen en tiener…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…

Kobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingKobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingWie een metaal-op-metaal-heupprothese (MoM-prothese) heeft kan een verhoogde concentratie kobalt in het bloed hebben. Di…
Oogklachten door stress: oorzaken en behandelingOogklachten door stress: oorzaken en behandelingStress betekent dat je zowel lichamelijk als geestelijk onder spanning staat. Ons lichaam kan normaal gesproken goed omg…
Bronnen en referenties
  • http://www.biohorma.nl/persruimte/persberichten/2012/04-10-2012.php
  • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/ziek-door-verkeerd-gebruik-van-de-airco
  • http://www.vasculitis.nl/neus_nl.html
  • http://www.me-gids.net/Forum-printview-t-2559-start-15.html
  • http://www.dosmedical.nl/pr/subpage.php/lange=nl/pagecode=Subpage_subpageintronasumel
Reacties

Maria, 21-04-2019
Hi! Sinds dat ik in Engeland ben (4 weken), heb ik ontzettend veel last van van mijn neus rechter holte. Inderdaad veel korstjes en het doet zoveel pijn.

Ik zal deze tips dan ook proberen, maar zal het ook "blijvend" weg gaan? Ik moet namelijk nog 3 maanden in Engeland blijven.

En hoe zit het met neus snuiten?

Groetjes Maria Reactie infoteur, 27-04-2019
Hallo Maria,

Omdat ik niet weet waardoor de korstjes in je neus veroorzaakt worden, kan ik ook niet zeggen of ze definitief weggaan met bijvoorbeeld neusspray of een neusdouche. Allicht kan het je helpen om je klachten te verlichten. Je neus snuiten kan je gewoon doen, maar de hele dag in een zakdoek tetteren is niet zo'n goed idee, daar raakt je neus alleen maar droog en geïrriteerd van. Veel plezier in Engeland!

J. Henzen, 19-03-2018
Kunnen de klachten van korstjes in de neus ook ontstaan door het 's nachts slapen met een volgelaatsmasker i.v.m. slaapapneu? Ik heb nl. al een aantal weken bloedende korstjes in één neusgat. Ik draag dit masker al ruim vier jaar en heb hiervan nooit eerder last gehad. Reactie infoteur, 23-03-2018
Beste meneer/mevrouw Henzen,
Dat is zo niet op afstand te zeggen, maar je hoort wel vaker dat mensen last krijgen van hun neus doordat ze met een masker op slapen. Dit komt dan vaak door de aanvoer van koude, droge lucht. Warme, vochtige lucht en/of een neusspray kan hierbij helpen. Overleg dit wel altijd eerst met uw arts!

Gerry Topee, 03-04-2017
Ik gebruik ivm COPD 24/7 zuurstof. Hierdoor veel last van korstjes en bloedneus, heb al van alles geprobeerd, zelfs speciale gel hiervoor.
Kan ook niet alles gebruiken ivm brandgevaar. Heel lastig. Weet u misschien een oplossing? Reactie infoteur, 08-08-2017
Beste Gerry,

Wellicht is een neusdouche een goede oplossing voor jou. Hierbij ontstaat geen brandgevaar. Voor de zekerheid zou ik dit wel eerst met je huisarts overleggen. Succes!

H. L. Uijtendaal, 31-12-2016
Wat te doen tegen korstjes tijdens 5 jaren lang een loopneus? Reactie infoteur, 02-01-2017
Als u al 5 jaar lang last heeft van een loopneus, al dan niet met korstjes, dan is het verstandig om eerst uit te zoeken waardoor de loopneus wordt veroorzaakt. Heeft u geen bacteriële infectie of een vorm van rhinitis? Bij een zo langdurige vorm van neusproblemen is het wellicht verstandiger om even een arts te consulteren. Ik wens u in ieder geval veel beterschap en hoop dat de loopneus en de korstjes binnenkort tot het verleden behoren.

PS Een neusdouche (rhino horn) kunt u sowieso altijd veilig gebruiken.

Veerle, 13-04-2015
Ik heb de neusdouche net geprobeerd. hoe vaak moet ik dit doen? hoe vaak mag ik dit doen? 1x p.week/1x p.dag? Ik hoop dat het helpt. Dankje voor de tip! Reactie infoteur, 18-04-2015
Beste Veerle,

Je mag -in bijzondere gevallen- tot 4x per dag een neusdouche nemen. Dus bijvoorbeeld bij pollen in de lucht of als je erg verkouden bent. Als "onderhoud" is 1x per dag afdoende.

Stippels (68 artikelen)
Laatste update: 05-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.