Neuspeuteren: gezond of niet?
De meeste ouders verbieden hun kinderen in hun neus te peuteren. Het wordt gezien als onhygiënisch. Toch kunnen veel mensen het niet laten om af en toe in hun neus te peuteren. De mening zijn verdeeld: sommige onderzoekers zijn van mening dat neuspeuteren zeer slecht is, terwijl andere wetenschappers een meer genuanceerd beeld hebben van neuspeuteren. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat neuspeuteren zelfs gezond kan zijn. Als je wilt stoppen met neuspeuteren zijn er verschillende hulpmiddelen.
Neuspeuteren: zo raar is dat niet
Niet alleen mensen doen aan neuspeuteren, ook andere zoogdieren peuteren in hun neus. Dit kan noodzakelijk zijn omdat het snuiten van de neus niet volstaat. Neuspeuteren is dus een natuurlijke gewoonte. Ruim 90 procent van de Nederlanders peutert regelmatig in zijn of haar neus, waarvan de helft meerdere keren per dag. Toch heerst er een taboe op neuspeuteren.
Mensen produceren tot wel een liter snot per dag en dat kan oplopen wanneer iemand verkouden is. Volgens longspecialist Friedrich Bischinger leven mensen die in hun neuspeuteren meer in harmonie met hun lichaam samen. Waarom mensen uit hun neus eten kan ook worden verklaard met de smaak van snot: zout vinden veel mensen lekker.
Is neuspeuteren ongezond?
In Nederland heeft één op de drie inwoners de bacterie Staphylococcus aureus in zijn of haar neus. Deze bacterie is vooral schadelijk voor mensen met een slechte weerstand en is dan ook de oorzaak van de MRA-ziekenhuisinfecties. Door in de neus te peuteren verspreidt de bacterie zich.
Haarvaten
In de neus zitten erg veel haarvaten. Door veel met de vinger in de neus te zitten, is de kans groot dat deze haarvaten beschadigen. Dit kan voor een bloedneus zorgen. Wanneer er meerdere keren beschadigingen plaatsvinden, zijn de haarvaten veel gevoeliger. Dat zorgt ervoor dat er veel sneller een bloedneus ontstaat. In dit geval brandt de huisarts vaak de haarvaten in de neus weer dicht.
Er wordt meer snot geproduceerd
Wanneer men met vieze vingers in de neus komt, wordt de kans op een infectie vergroot. Wanneer er sprake is van een infectie, is het vaak zo dat ook de slijmproductie flink omhoog gaat. Dat zorgt er dus voor dat er meer snot aanwezig is in de neus.
Ruikvermogen wordt niet verminderd
Het is een fabeltje dat men minder goed gaat ruiken van neuspeuteren. Het onderdeel van de neus waar geuren worden herkend, zit te hoog in de neus om met de vinger te bereiken.
Dwangmatig neuspeuteren
Neuspeuteren kan een obsessieve-compulsieve stoornis zijn. De handeling van het neuspeuteren moet dan herhaald worden. Wanneer neuspeuteren een dwangstoornis is, wordt het ook wel rhinotillexomania genoemd. Door continu neus te peuteren kan er veel schade aan de neus toegebracht worden.
Is neuspeuteren gezond?
Wanneer er opgedroogde restjes slijm in de neus zijn, is het belangrijk om deze weg te halen. Wanneer dat niet lukt door de neus te snuiten of op te halen, is het neuspeuteren best logisch. Scott Napper (een professor biochemie uit Canada) heeft in 2013 een informeel onderzoek uitgevoerd met zijn studenten om te kijken welke invloed neuspeuteren heeft op het immuunsysteem. Voor het onderzoek deelde Napper de klas in tweeën. De ene helft van de studenten peuterde in hun neus en aten het snot op, terwijl de andere helft het snot weggooide. De studenten die het snot opaten bleken een versterkt immuunsysteem te hebben.
Dat blootstelling aan bacteriën goed is voor het immuunsysteem, is niet iets nieuws. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat allergieën ontstaan doordat jonge kinderen aan te weinig bacteriën blootgesteld worden, waardoor hun immuunsysteem niet goed op gang komt. Wanneer het lichaam dan later in aanraking komt met bepaalde stoffen, zal het een overdreven reactie geven.