Desinfecterende en Reinigende middelen voor de huid

Desinfecterende en Reinigende middelen voor de huid Als de huid een wondje heeft is het belangrijk de huid goed te desinfecteren. De kans is dan minder groot dat het gaat ontsteken. Desinfectie zorgt ervoor dat het micro-organisme wordt gedood. Er zijn verschillende soorten desinfecterende middelen op de markt. Ook is het belangrijk om de huid zo vaak mogelijk te reinigen. Wat is het verschil tussen desinfecteren en reinigen?

Wat zijn desinfecterende middelen voor de huid?

Desinfecterende middelen zijn middelen die micro-organisme doden. De sporen van een micro-organisme blijven wel in leven. Er zijn verschillende soorten desinfecterende middelen voor de huid.
 • Alcohol 70% Werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het is een door gisting verkregen vloeistof. Andere benamingen die voor alcohol gebruikt worden zijn: Ethylalcohol of Ethanol.
 • Chloorhexidine Het hecht zich aan de huid en heeft een langere werking dan alcohol. Het is een bactericide stof. Het is ook werkzaam tegen schimmels en gisten. Het heeft een reinigende werking.
 • Hibitane De werkzame stof hierin is chloorhexidine (20%). Het is verkrijgbaar als een geconcentreerde oplossing die verdund moet worden met gesteriliseerd water in een oplossing van 0,5% water.
 • Hibiscrub De werkzame stof hierin is chloorhexidine (4%). Het is een rode heldere oplossing. Het is verkrijgbaar als vloeibare zeep. Bijv. hand desinfectie en desinfectie van een operatiegebied. Het heeft een desinfecterende en huidreinigende werking.
 • Sterilon De werkzame stoffen zijn chloorhexidine (1%) en 50% alcohol. Het is voor de huid en voor wondontsmetting. Sterilon heeft een bactericide en een fungicide werking. De werking wordt door bloed en pus verminderd.
 • Hibicet Het is een steriele, gebruiksklare waterige oplossing voor uitwendig gebruik. Hibicet heeft vooral een bacteriële werking met een desinfecterende en reinigende werking.
 • Jodium en Betadinejodium Het desinfecteert de huid en snij-schaaf-en brandwonden ter voorkoming van infecties. Het werkt ook tegen sporen en virussen. Het zijn bijtende stoffen en het is slecht afwasbaar. Ze hebben een korte houdbaarheid.
 • Betadine scrub Het is een vloeibare desinfecterende zeep met povidonjood. Povidonjood heeft een snelle en lang aanhoudende micro-organisme dodende werking. Het veroorzaakt geen pijn met huidcontact. Het geeft een bruine kleur af. Het is werkzaam totdat de bruine kleur weg is. Smeer het niet in open wonden, het bevat namelijk wasmiddel dat celdodend kan zijn.

Wat zijn reinigingsmiddelen/Detergentia voor de huid?

Reinigen is het normale schoonmaken. De micro-organisme worden niet gedood. Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen voor de huid.
 • Waterstofperoxide Het is verkrijgbaar in een tabletvorm of vloeibaar in de sterkte van 30%. Het bestaat uit water met daaraan toegevoegd een extra zuurstofatoom. Het heeft voornamelijk een reinigende werking. Het heeft een blekende, uitbijtende werking op weefsels. Waterstofperoxide is niet geschikt voor wonden.
 • Petroleumether Het is een kleurloze vloeistof met een geringe geur. Het wordt gebruikt voor het verharde van de huid en voor het oppoetsen of droogwrijven van het instrumentarium. Het heeft een vet en vuil oplossende werking en het verdamt zeer snel. Petroleumether is uitsluitend bestemd voor medisch gebruik.
 • Gezuiverde soda Het kan gebruikt worden voor het reinigen, ontvetten en ontsmetten van zowel de huid als de werkomgeving.
 • Biotex groen Het is een zeepproduct. Bevat nuttige enzymen die eiwitverbindingen, zoals bloed en pus afbreken en het bevat geen bleekmiddel. Te gebruiken voor het reinigen en ontvetten van de huid, werkomgeving en instrumenten.
 • Fysiologische zoutoplossing Dit wordt toegepast bij het uitspoelen of schoonspoelen van een verwonding/bloeding.

Het verschil tussen Desinfecterende middelen en Reinigende middelen

Desinfecterende middelen zorgen ervoor dat de micro-organisme worden gedood en reinigingsproducten maken de huid alleen schoon. Reinigingsproducten maken de micro-organisme niet dood.
© 2012 - 2024 Iris100, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…
Desinfectie: ontsmetting en sterilisatieDesinfectie: ontsmetting en sterilisatieSteriliseren, ontsmetten of desinfecteren. Wat is het verschil tussen deze drie? Desinfecteren is het doden van micro-or…
Schoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelenSchoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelenSchoonmaken is vaak een dagelijkse bezigheid. De meeste mensen vinden het een vervelende klus, maar het is wel een belan…
Acne: Wat is een makkelijke en goedkope oplossing?Elke tiener krijgt er bijna wel mee te maken: puistjes. De één wat meer dan de ander, maar wat doe je er aan? Als je zwa…

Neuspeuteren: gezond of ongezond?Neuspeuteren: gezond of ongezond?Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn…
Wakker worden met yogaWakker worden met yogaDe een wordt met de grootste moeite wakker en de ander staat zo naast zijn bed en weer iemand anders begint met sporten…
Iris100 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.