Wakker worden met yoga

Wakker worden met yoga De een wordt met de grootste moeite wakker en de ander staat zo naast zijn bed en weer iemand anders begint met sporten om het lijf lekker op gang te krijgen. In een joggingpak de straten op, is een optie, maar in huis kan een half uurtje yoga je (lichaam en geest) ook lekker wakker laten worden. Goed om op deze manier de dag te beginnen, wellicht eens proberen?!

Op gang komen…

Zoals gezegd komt iedereen op de eigen manier op gang, maar wat voor ieder lichaam goed is is in ieder geval dat het lichaam voldoende beweging krijgt en de geest zonder stress begint. Aangezien relatief veel volwassenen ietwat stram de ochtend beginnen, is het zeker in deze gevallen aan te raden om met bewegingen, die goed voor lichaam en geest zijn, te beginnen.

Yoga heeft als toegevoegde waarde dat het je in alle rust ook geestelijke op gang laat komen. Vloeiende bewegingen die de kans op blessures weer verminderen en je zonder stress de dag laten beginnen. Yoga is steeds minder onbekend of de ‘ver-van-m’n-bed-show’ en die toegankelijkheid heeft er ook toe geleid dat er overal klasjes zijn ontstaan. De ochtendyogi kan na een aantal lessen ook zelf aan de slag of je blijft het combineren.

Enkele oefeningen voor een sportieve start van de dag

Berg

De berg is goed voor buik- en armspieren en stimuleert een goede houding. Doe deze oefening zo’n vijf keer.
 • Ga met je voeten op heupbreedte uit elkaar staan.
 • Zet je hielen een klein beetje naar buiten.
 • Strek nu je armen voor je uit en verstrengel je vingers tegelijkertijd op borsthoogte.
 • Draai je handen met de handpalmen naar buiten gericht en adem tegelijkertijd diep in (laat de borst naar voren komen om goed diep te ademen).
 • Zodra je gaat uitademen breng je je armen (nog aan elkaar verbonden door de handen) gestrekt boven je lichaam. De voeten moeten plat op de grond blijven staan.
 • Houdt deze houding vast en adem goed diep in en weer uit. Maak jezelf zo groot mogelijk en houdt dit een minuut vast.
 • Kom nu terug in een volledig ontspannen houding met de armen langs het lichaam.

Grote vis

De vis vergroot de longen, stimuleert de schildklier en rekt de wervelkolom. Doe deze oefening zo’n vijf keer.
 • Ga op je rug liggen met je armen en benen gestrekt langs elkaar, het hoofd recht en de kin ingetrokken.
 • Schuif de platte handen, met de handpalm op de grond, onder de billen en adem in deze houding goed in.
 • Op de uitademing de ellebogen tegen de vloer drukken en je rug krommen, zodat de borstkas omhoog komt.
 • Maak de kromming zo dat je hoofd naar achteren gaat en je kruin de vloer raakt en houdt dit een minuut of wat vast. Daarna kom je rustig terug in normale houding.

Reik naar de zon

Deze oefening rekt alle spierengroepen op en maakt je soepel. Deze oefening tien keer doen voordat je begint en je kunt er ook mee afsluiten, doe deze oefening dan nog zo’n vijf keer.
 • Ga rechtop staan met de benen op heupbreedte en de armen langs het lichaam.
 • Adem diep in en breng in dezelfde beweging de armen langzaam omhoog tot boven het hoofd.
 • Strek je lichaam en reik zo ver mogelijk met de handen naar boven (richting de zon).
 • Even een moment zo vasthouden en langzaam in oorspronkelijke houding terugkomen.

Grote teen

Grote teen helpt de bloedsomloop te reguleren, verstevigt de buikspieren en is goed voor de souplesse van het lichaam. Deze oefening vijf keer uitvoeren.
 • Ga op je rug liggen met je kin ingetrokken en zorg dat de rug zo plat mogelijk op de grond ligt.
 • Adem nu goed en vooral diep in en focus je op je ademhaling (voel de zuurstof door je bloed vervoerd worden).
 • Hef je benen rustig op en laat je handen desgewenst helpen.
 • De benen moeten zo ver mogelijk recht omhoog gebracht worden en neem je hielen hierin mee, zo voel je je de spieren in je kuiten ook goed.
 • Pak vervolgens je tenen vast, zodra je benen gestrekt zijn en breng deze zo dicht mogelijk naar je toe.
 • Houd deze houding een minuut aan en laat daarna je benen weer in alle rust naar de vloer gaan.

Dode houding

Het klinkt macaber, maar is het zeker niet. Je komt met deze houding helemaal in balans en is perfect om daarna de dag te dag te beginnen. Deze houding kan je een minuut of drie aanhouding en is zeer ontspannend voor het hele lichaam.
 • Ga gestrekt op de grond of in ieder geval een harde ondergrond en leg je handen met de handpalmen naar de grond gericht, naast je neer.
 • Focus je nu op je ademhaling en adem diep in en weer uit.
 • Doe dit een minuut of wat en leg daarna je handen op elkaar op je zonnevlecht (net even boven de navel). Linkerhand op rechterhand.
 • Houd de focus vast op de ademhaling en houd deze houding ook een minuut of wat vast.
 • Daarna de handpalmen weer op de grond naast je neerleggen en dit nog een minuut of twee vasthouden.
 • Desgewenst kan je ook nog een minuut inlassen de enkels (los) te draaien). Werkt ook ontspannend.

Tot slot

Er zijn tientallen oefeningen, maar alles is gebaseerd op het lichaam en de geest ontspannen de dag te laten beginnen. Leg op een goede ademhaling en laat het een tweede natuur worden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Boekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelrecensieBoekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelEr wordt veel geschreven over yoga, want de populariteit van yoga is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn vele v…

Desinfecterende en Reinigende middelen voor de huidDesinfecterende en Reinigende middelen voor de huidAls de huid een wondje heeft is het belangrijk de huid goed te desinfecteren. De kans is dan minder groot dat het gaat o…
Bioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?mijn kijk opBioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?Bioresonantie meet elektrische stromen in het lichaam. Alle lichaamscellen hebben ieder een eigen frequentie. Hier is ee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.