Longziekte COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Longziekte COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease De longziekte COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De naam COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij COPD zijn de longen onherstelbaar beschadigd waardoor ademen moeilijk wordt. Als het lichaam te weinig wordt voorzien van zuurstof dan kunnen dagelijkse dingen moeilijk worden. Het verloop van de ziekte verschilt van persoon tot persoon en het is dan ook moeilijk voor een arts om de levensverwachting te schetsen van een patiënt. De diagnose van COPD kan worden vastgesteld door een longfunctietest af te nemen door middel van spirometrie (longfunctiemeting) en het maken van een CT-scan van de longen.

Inhoud


Wat is Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Bij Chronic Obstructive Pulmonary Disease zijn de longen beschadigd door chronische bronchitis en/of longemfyseem. Door deze combinatie gaan de longblaasjes langzaam kapot en zijn de vertakkingen van de luchtwegen ontstoken. Als de vertakkingen ontstoken zijn veroorzaakt dit veel slijm en benauwdheid bij de patiënt. Hoe meer ontstekingen en kapotte longblaasjes, hoe zwaarder het voor de patiënt is om adem te kunnen halen.

Chronische bronchitis

In de luchtwegen bevinden zich kleine vertakkingen, dit heten de bronchiën. Bij chronische bronchitis zijn deze vertakkingen constant ontstoken en daarom produceert het slijmvlies extreem veel slijm dat vaak erg dik en stug is. Veel hoesten, slijm ophoesten en benauwdheid zal daar het gevolg van zijn.

Longemfyseem

Bij longemfyseem gaan de longblaasjes langzaam kapot. De longblaasjes die verloren zijn gegaan kunnen zich nooit meer herstellen en er ontstaan ook geen nieuwe longblaasjes. Als de longen minder longblaasjes bevatten zullen de longen ook minder zuurstof op kunnen nemen. Daarom zal in ernstige gevallen van longemfyseem de persoon aan de gevolgen komen te overlijden.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De oorzaak

Roken en meeroken is de grootste oorzaak van COPD. Echter, zijn er ook andere oorzaken waardoor COPD kan ontstaan, de aandoening kan dus ook ontstaan bij mensen die nog nooit een sigaret hebben aangeraakt. COPD kan ook ontstaan door schadelijke stoffen of dampen, luchtvervuiling, maar ook door erfelijke ziektes of aandoeningen.

Stadia bij COPD

Het ziekteverloop van COPD kent vier stadia.

Stadium 1

Een lastige fase omdat mensen vaak niet bewust zijn dat het om COPD gaat. De klachten gaan dan vooral om een licht afwijkende ademhaling en zeer lichte benauwdheid. Vaak gaan patiënten pas naar de dokter als zij al in stadium 2 zitten en krijgen ze dan pas de diagnose COPD.

Stadium 2

De benauwdheid, hoesten, slijm opgeven en kortademigheid neemt toe. De meeste patiënten beginnen in die fase met medische hulpmiddelen, zoals puffers en een vernevelingsapparaat.

Stadium 3

De klachten nemen ernstig toe en dagelijkse activiteiten kunnen met moeite worden uitgevoerd, wat een grote impact heeft op de kwaliteit van leven.

Stadium 4

In stadium 4 heeft de patiënt ernstige COPD, die fase wordt ook wel de palliatieve fase genoemd. Artsen zullen proberen om het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken tot de patiënt komt te overlijden.

COPD en depressie

Depressie bij COPD komt erg vaak voor, wat vooral ontstaat uit angstgevoelens en boosheid. Angst over hoe het verloop zal gaan en grote angst om uiteindelijk te stikken. Boosheid omdat zij COPD hebben en beperkt worden in het dagelijks leven. Het is belangrijk bij het vermoeden van depressie dit zo snel mogelijk aan te geven bij de arts, zodat er een psycholoog ingeschakeld kan worden om verdere afglijding in een depressie te voorkomen of te beperken.

Kenmerken van depressie

Een depressie kan worden opgemerkt als de persoon weinig zin of plezier heeft om dingen te ondernemen, hij of zij zich down voelt, zich stilletjes afsluit voor de buitenwereld, paniekaanvallen heeft, boos of angstig is.

Medicatie

Er bestaat helaas nog geen medicijn of behandeling tegen COPD, wel zijn er factoren die de COPD kunnen afremmen.

Rokers

Bij rokers is het beste medicijn om direct te stoppen met roken. Zolang er gerookt wordt zal de ziekte in rap tempo verslechteren.

De symptomen verlichten

Er zijn medicijnen en hulpmiddelen om de symptomen te verlichten, zoals slijmoplossers, luchtwegverwijders, antibiotica en corticosteroïden. De slijmoplossers zorgen ervoor dat het ophoesten van het slijm makkelijker gaat. Luchtwegverwijders zijn de hulpmiddelen om de symptomen bij COPD-patiënten te verlichten, zoals een inhalator of een vernevelaar, die voor meer ruimte in de luchtwegen zorgen. De antibiotica dient tegen ontstekingen en de corticosteroïden om ontstekingen te voorkomen.

De verschillen tussen astma en COPD

Vaak worden COPD en astma met elkaar vergeleken, wat niet redelijk is omdat het om twee totaal verschillende ziektes gaat. De overeenkomst is dat het allebei met ontstekingen van de luchtwegen te maken heeft. Alleen het grote verschil zit hem in de oorzaak en de behandelingen. COPD is een longziekte die zich steeds meer uitbreidt en ongeneselijk en onherstelbaar is. Astma is met de juiste medicijnen goed onder controle te houden.

COPD Astma
LeeftijdMeestal na de leeftijd van 40 jaarAlle leeftijden
OorzaakVoornamelijk roken of andere irriterende stoffenAllergie, erfelijkheid, overgevoeligheid
KlachtenBenauwd, hoesten, slijmKortademigheid bij prikkels
VerloopChronisch en steeds slechter, onherstelbaar beschadigdRedelijk met de medicatie
LevensverwachtingVerminderdNormaal
LongfunctieBlijvend verminderdRedelijk normaal
© 2017 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
COPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD is net als astma een longziekte. De longen zijn beschadigd en er is sprake van een ernstig adem tekort en benauwdhe…
Verschillen astma en COPDIedereen heeft wel eens van astma en COPD gehoord. Het zijn beide aandoeningen aan de luchtwegen. Wat veel mensen niet w…
COPD: LongemfyseemCOPD: LongemfyseemEen longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun f…
Borstkanker: Het herkennen en behandelen van de ziekteBorstkanker: Het herkennen en behandelen van de ziekteBorstkanker is voor vrouwen de meestvoorkomende kankersoort. Er bestaan meerdere behandelingen om deze ernstige ziekte t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd
  • http://www.longemfyseem.net/
  • https://www.longenenleven.nl/heb-ik-copd/gold-stadia-copd/
  • https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/oorzaken-copd
  • https://www.thuisarts.nl/copd
  • http://www.astma-copd.nl/copd/
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Modelb (25 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.