Galstenen: symptomen, oorzaken, behandeling en verwijderen

Galstenen: symptomen, oorzaken, behandeling en verwijderen Galstenen bij mannen of vrouwen geven niet altijd duidelijk symptomen, maar er ontstaan klachten wanneer een galsteen klem komt te zitten. In de galblaas kunnen zich stenen vormen van een millimeter tot wel 2½ centimeter of groter. Deze worden galstenen genoemd. Over de oorzaak hier­van is weinig bekend. Ongeveer drie op de tien mensen heeft galstenen, vaak zonder er last van te hebben. Klachten ontstaan wanneer een wandelende galsteen klem komt te zitten in de galwegen, waardoor de doorstroming van galvloeistof wordt belemmerd. Door heftig samen te trekken probeert de galblaas de versperring op te heffen. Dit kan hevige pijn veroorzaken in de rechterbovenbuik: de zogenaamde galkoliek of galaanval. Deze pijn kan één tot vier uur aanhouden. Bijkomende klachten die eventueel optreden zijn: misselijkheid, braken en geelzucht. Alleen galstenen die (ernstige) klachten geven moeten behandeld worden. Galstenen zijn mogelijk te voorkomen door gezonde voeding c.q. een gezond voedingspatroon.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Wat zijn galstenen?

Galstenen zijn stenen die in de galblaas worden gevormd. De galblaas ligt net onder de lever, rechtsboven in de buik. Het kleine orgaan is met de lever en de dunne darm verbonden. De galblaas slaat de gal op die de lever produceert. Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof en is nodig voor de vertering van vethoudend voedsel.

Galstenen bestaan voornamelijk uit cholesterol en daarnaast uit bilirubine en kalkzouten. Galstenen komen in verschillende grootte voor, van een millimeter tot wel 2½ centimeter of groter. Er kunnen meerdere stenen tegelijkertijd voorkomen. Een persoon die galstenen heeft, loopt het risico galblaasontsteking te krijgen.

Drie soorten galstenen

Op basis van hun samenstelling kunnen er drie soorten galstenen worden onderscheiden:

Cholestorolgalstenen

Deze stenen ontstaan wanneer de gal niet in staat is om alle cholesterol op te lossen. Ongeveer 80-85% van de galstenen bestaan uit deze variant, die vaak ook andere bestanddelen bevatten zoals bilirubine en calcium.

Pigmentgalstenen

Dit type ontstaat wanneer de gal te veel bilirubine bevat. Het is niet helemaal duidelijk waardoor deze stenen ontstaat. Mogelijk heeft het te maken met een overmatige productie van bilirubine, levercirrose of met een overmatige afbraak van rode bloedcellen.

Stenen met veel calcium of gemengde stenen

Deze stenen bestaan uit cholesterol, calcium en bilirubine.

Van links naar rechts: cholesterolsteen, gemengde steen, pigmentsteen / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Van links naar rechts: cholesterolsteen, gemengde steen, pigmentsteen / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hoe vaak komt het voor?

Galstenen komen bij ongeveer 30% van de mensen voor, vooral bij oudere mensen. De meeste mensen hebben er geen last van.

Oorzaken galstenen

Oorzaak onduidelijk

Er is anno 2024 nog maar weinig bekend over de oorzaken van het ontstaan van galstenen. Mogelijk dat de samenstelling van de galvloeistof een rol speelt. Van cholesterolgalstenen - zo'n 80% van de stenen - is bekend dat deze vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Wellicht dat vrouwelijke hormonen en gebruik van de pil hierbij een rol spelen. Verder vergroten overgewicht en snel afvallen de kans op galstenen. Genetische (erfelijke) factoren spelen waarschijnlijk ook een rol. Eerstegraads familie (ouders, broers en zussen, en kinderen) van personen met galstenen, hebben 1½ keer meer kans op het krijgen van galstenen. Daarnaast komen galstenen vaker voor bij oudere mensen.

Grofweg zijn er drie oorzaken van galstenen aan te duiden:

Tal van kleine galstenen die grotendeels uit cholesterol bestaan / Bron: George Chernilevsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tal van kleine galstenen die grotendeels uit cholesterol bestaan / Bron: George Chernilevsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Het gal bevat te veel cholesterol

Normaal bevat je gal voldoende chemicaliën om de door de lever uitgescheiden cholesterol op te lossen. Maar als je lever meer cholesterol afscheidt dan je gal kan oplossen, kan het overtollige cholesterol in kristallen neerslaan en uiteindelijk stenen vormen.

Het gal bevat te veel bilirubine

Bilirubine is een chemische stof die wordt geproduceerd wanneer je lichaam rode bloedcellen afbreekt. Bepaalde aandoeningen veroorzaken dat je lever te veel bilirubine aanmaakt, waaronder levercirrose, infecties van de galwegen en bepaalde bloedaandoeningen. De overmaat aan bilirubine draagt bij aan de vorming van galstenen.

De galblaas leegt zich niet correct

Als je galblaas niet volledig of vaak niet voldoende wordt geleegd, kan gal zeer geconcentreerd worden en dit bijdragen aan de vorming van galstenen.

Risicofactoren

Factoren die het risico op galstenen verhogen, zijn:
 • vrouwelijke geslacht: meer vrouwen dan mannen hebben last van galstenen;
 • leeftijd: galstenen komen vaker voor bij mensen van 60 jaar of ouder;
 • overgewicht of obesitas;
 • zwangerschap;
 • veel vetrijk eten;
 • een cholesterolrijk dieet;
 • te weinig voedingsvezels eten;
 • een familiegeschiedenis van galstenen;
 • het hebben van diabetes;
 • het in korte tijd veel gewicht verliezen;
 • het nemen van cholesterolverlagende medicijnen;
 • het nemen van medicijnen die oestrogeen bevatten, zoals hormoontherapie.

Vorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.comVorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.com

Symptomen galstenen

Galstenen kunnen allerlei klachten veroorzaken.

Galaanval of galkoliek

In de meeste gevallen veroorzaken galstenen geen klachten, tenzij een steentje klem is geraakt in de uitgang van de galblaas of in de galgangen. Er ontstaat in dat geval een zogeheten galaanval of galkoliek. Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert je lichaam met alle kracht de galsteen verder te krijgen. Dit zorgt voor koliekpijn. Symptomen: heftige krampende buikpijn (pijn in de bovenbuik, rechts onder de ribben). De krampen komen en gaan. Deze pijn straalt vaak uit naar de rug (rugpijn)en gaat gepaard met misselijkheid en braken. Je hebt meestal drang om te bewegen; beweging maakt de pijn niet erger. Integendeel, beweging verlicht de pijn. Mensen met een galkoliek hebben vaak de neiging om te lopen of te kronkelen (het draaien van het lichaam in verschillende posities) in bed om een zo comfortabel mogelijke positie te vinden, dat wil zeggen een houding waarbij zo min mogelijk pijn wordt ervaren. Een galsteenkoliek kan ook minder heftig verlopen met wat vagere klachten. De pijn kan soms plotseling ophouden als het steentje weer losraakt of wanneer de galblaas te uitgeput is om nog verder te persen.

Ligging van de alvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de alvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Galblaasinfectie

In het geval de galsteen klem blijft zitten, is er een vergrote kans op een galblaas­infec­tie met heftige pijn en hoge koorts. Doordat de galgang die naar de darm voert voor een deel door de alvleesklier loopt, kan soms ook een alvleesklierontsteking ontstaan met voortdurende pijn diep in de bovenbuik en in de rug, wat gepaard gaat met koorts en ernstig ziek zijn.

Verstopping van de galgang

Wanneer een galsteen de gal­gang naar de darm verstopt, komt de gal niet meer bij het te verteren voedsel en in de ontlasting terecht, maar in het bloed. Hierdoor ontstaat geelzucht; een gelige verkleuring van de huid en het oogwit. Ook ontstaat dan een lichte tot witte ontlasting en donkere tot bruine urine. Omdat het gal niet goed in de darmen kan komen, wordt het vet in de voeding niet goed verteerd en dit resulteert in slijmerige en plakkerige ontlasting. Ook kan de ontlasting blijven drijven (drijvende ontlasting). Bilirubine (galkleurstof) geeft de ontlasting haar typische donkerbruine kleur. Bij obstructie als gevolg van galstenen komen er minder galstoffen in de ontlasting en meer galstoffen in het bloed. Dit bloed wordt door de nieren gefilterd en vervolgens als donkere urine uitgescheiden en wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting aanwezig is, krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel aangeduid als 'stopverfontlasting').

Vage pijn

Je kunt bij galstenen echter ook last krijgen van aanvallen van vage pijn (een zeurderig en brandend gevoel), boeren en oprispingen, misselijkheid en een onbehaaglijk gevoel in de (rechter) bovenbuik, vooral na het eten van vet, bepaalde groenten zoals koolsoorten, ei of chocola.

Galstenen symptomen in vogelvlucht

De belangrijkste symptomen van galstenen zijn:
 • Pijn in de bovenbuik, deze pijn is koliekachtig waardoor de persoon niet stil kan blijven liggen;
 • Pijn op de borst, in de rug of ter hoogte van het rechter schouderblad;
 • Misselijkheid en braken;
 • Witte 'stopverfachtige' ontlasting; en
 • Donkere urine.

Zeer grote galsteen / Bron: Haitham alfalah, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Zeer grote galsteen / Bron: Haitham alfalah, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Galstenen complicaties

Complicaties van galstenen kunnen bestaan uit:

Galblaasontsteking

Een galsteen die in de hals van de galblaas komt te zitten kan een ontsteking van de galblaas (galblaasontsteking of cholecystitis) veroorzaken. Cholecystitis kan leiden tot ernstige pijn en koorts.

Verstopping van de galwegen

Galstenen kan het galkanaal, welke bestaat uit excretiebuizen die gal van de lever naar de darm vervoeren, blokkeren. Geelzucht en een infectie van het galkanaal kan het gevolg zijn.

Verstopping van de alvleesgang

De alvleesgang of ductus pancreaticus is een buis die loopt van de alvleesklier naar de galbuis. Pancreassap, dat helpt bij de spijsvertering, stromen door de alvleesgang. Een wandelende galsteen kan een verstopping in de ductus pancreaticus veroorzaken, wat kan leiden tot ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis). Pancreatitis veroorzaakt intense, constante pijn in de buik en vereist meestal een ziekenhuisopname.

Galblaaskanker

Mensen met een geschiedenis van galstenen hebben een verhoogd risico op galblaaskanker. Galblaaskanker komt echter niet vaak voor. Dus hoewel het risico op kanker wordt verhoogd, blijft de kans op galblaaskanker klein.

Onderzoek en diagnose

Er kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd om de diagnose te kunnen stellen. Onder meer de volgende onderzoeken kunnen zinvol zijn.

Echo van de galblaas met daarin een galsteen / Bron: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echo van de galblaas met daarin een galsteen / Bron: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek van de galblaas in de vorm van bijvoorbeeld een abdominale echografie en een computertomografie (CT) scan. Deze beelden kunnen worden geanalyseerd om te kijken naar tekenen van galstenen.

Onderzoek om de galwegen te controleren

Er zijn diverse onderzoeken om de galwegen te controleren op galstenen. Een test die een speciale kleurstof gebruikt om je galwegen uit te lichten op de beelden die gemaakt worden, kan de arts helpen om te bepalen of een galsteen een blokkade veroorzaakt:
 • Cholescintigrafie (HIDA-scan), waarbij met behulp van een radioactieve stof de galwegen van de lever in beeld gebracht worden;
 • Magnetische resonantie cholangiopancreatografie (MRHPG), waarbij middels een MRI (magnetische golven en een computer) beelden van de interne structuren van het lichaam gemaakt kunnen worden;
 • Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP), waarbij met een endoscoop de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier worden onderzocht. Indien galstenen worden ontdekt met behulp van ERCP, kunnen deze tijdens de procedure verwijderd worden.

Grote galsteen te zien op een CT-scan / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Grote galsteen te zien op een CT-scan / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan worden gedaan om complicaties uit te sluiten. Bloedonderzoek kan een infectie, geelzucht, pancreatitis (alvleesklierontsteking) of andere complicaties die kunnen worden veroorzaakt door galstenen, aantonen.

Behandeling: galstenen verwijderen

Geen behandeling

Veel galste­nen worden bij toeval ontdekt bij een echo- of röntgenon­derzoek. Dit worden 'stille stenen' genoemd. Deze stenen geven geen klachten. De meeste mensen met galstenen zijn symptoomvrij en behoeven geen behandeling. Alleen galstenen die (ernstige) klachten geven moeten behandeld worden.

Mogelijke behandelingen

Afhankelijk van de ernst en de soort klachten, kunnen verschillende behandelingen overwogen worden.
 • Dieet bij lichte galsteenklachten. Algemeen wordt aangenomen dat lichte galsteenklachten veelal met een vetarm dieet goed onder controle kunnen worden gehouden
 • Medicijnen om een acute koliekaanval te bestrijden en de pijn op te heffen.
 • Endoscopie: het verwijderen van galstenen die zich in de hoofdgalgang tussen de lever en de darm bevinden.
 • Operatie: de meest aangewezen methode om galsteenklachten te behandelen is een opera­tieve verwijdering van de galblaas, hetgeen een cholecystectomie wordt genoemd.

Buikpijn na galblaasoperatie, maar wel tevreden over de operatie

60,5% van de patiënten met galstenen heeft een jaar na een galblaasoperatie geen buikpijn meer. De meeste patiënten rapporteerden echter wel een afname van buikklachten (91,5%) en een positief operatieresultaat (92,4%). Dat concluderen Mark Lamberts (Radboudumc) en zijn collega’s in het British Journal of Surgery (2015;102:1402-9).¹

Eenvoudige en effectieve methode om galstenen te verwijderen

Onderzoekers van het Second People's Hospital of Panyu District and Central South University in China hebben een speciale endoscoop ontworpen om galstenen te lokaliseren en op te ruimen. De auteurs beschrijven het apparaat in een paper die is geaccepteerd door het vakblad Review of Scientific Instruments van het American Institute of Physics (AIP). Een kleine ultrasone sonde is verbonden aan een endoscoop en deze lokaliseert galstenen, zelfs kleine nauwelijks te detecteren steentjes. Chirurgen kunnen met het apparaat zelfs zeer fijne, moeilijk te verwijderen galstenen verwijderen, waarvan de makers zeggen dat het vergeleken kan worden met 'zand dat gestrooid is op een tapijt en wordt weggezogen door een stofzuiger'. Via een speciaal buisje voor vloeistoffen kan water in de galblaas worden ingebracht, waardoor deze groter wordt hetgeen het verwijderen van galstenen vergemakkelijkt. Het blijkt een veilige en effectieve methode te zijn. (Rev. Sci. Instrum. 83, 015115 (2012).)

Appelazijn bij galstenen / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn bij galstenen / Bron: Wicherek, Pixabay

Galstenen verwijderen met appelazijn

Galstenen kunnen mogelijk worden voorkomen of bestreden met appelazijn. Verdun 2 eetlepels appelazijn in een glas water en dan opdrinken. Doe dit twee keer per dag. Het appelzuur in appelazijn kan mogelijk galstenen zachter maken of zelfs enigszins oplossen. Appelazijn wordt ook gebruikt om galblaaspijn te verlichten.

Prognose

De prognose is veelal goed aangezien galstenen vaak effectief behandeld kunnen worden. De aanwezigheid van galstenen is gemakkelijk te diagnosticeren en te behandelen, waarna de symptomen verdwijnen. Galstenen die worden behandeld met niet-chirurgische methoden hebben het risico op herhaling.

Preventie

Je kunt met de volgende maatregelen het risico op galstenen verminderen:
 • Sla geen maaltijden over. Probeer elke dag de gebruikelijke maaltijd te eten. Het overslaan van maaltijden of vasten kan het risico op galstenen vergroten.
 • Langzaam afvallen. Als je wilt afvallen, doe dat dan langzaam. Snel gewichtsverlies kan het risico op galstenen vergroten. Streef ernaar om 1 of 2 pond (ongeveer 0,5 tot 1 kilogram) per week te verliezen. Vermijd een crash-dieet.
 • Zorg voor een gezond gewicht. Obesitas en overgewicht verhogen het risico op galstenen. Werk aan een gezond gewicht door het aantal calorieën dat je eet te verminderen en de hoeveelheid fysieke activiteit die je krijgt te vergroten. Zodra je een gezond gewicht hebt bereikt, moet je dat gewicht handhaven door gezond en gevarieerd te blijven eten en door te blijven bewegen.

Noot:
 1. Marjolein Swart. Buikpijn na galblaasoperatie, maar wel tevreden. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2759

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan en behandelen van galstenenHet ontstaan en behandelen van galstenenOngeveer tien procent van de Westerse bevolking heeft galstenen. Dit kan er eentje zijn, maar ook meerdere. De meeste me…
Hoe kom ik van mijn galstenen af?Het hebben van galstenen is niet fijn, het brengt veel pijn met zich mee. Welke symptomen geeft het? Wat heeft alcohol v…
Pijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandelingPijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandelingHevige krampen en pjin in de rechterzij kunnen wijzen op een probleem aan de galblaas. Oorspronkelijk is het de lever di…
Galstenen en gezonde voedingNoten, koffie, alcohol zijn geen medicijnen toch kunnen zij preventief en soms zelfs curatief er voor zorgen dat mensen…

Oefeningen voor de schouderWil jij meer spierkracht, stabiliteit of mobiliteit in je schouder? Lees hier alle oefeningen voor de schouderregio.
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alex Khimich, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Doctoreden. Minimizing Gallbladder Pain With Apple Cider Vinegar (ACV). https://doctoreden.org/gallbladder-pain/minimizing-gallbladder-pain-apple-cider-vinegar-acv/ (ingezien op 11-1-2022)
 • Dr. J.W. van Ree (vertaling en bewerking). Maagdarmklachten - Deskundige en betrouwbare adviezen over hoe u omgaat met maagdarmklachten in het dagelijks leven. Uitgeverij Cambium B.V., Zeewolde, 2005.
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/129/Galstenen.html
 • http://www.mlds.nl/ziekten/85/galstenen/klachten/
 • http://www.medicinenet.com
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/basics/risk-factors/CON-20020461
 • http://www.amc.nl/?pid=127&itemid=92&contentitemid=71&osadcampaign=Patientenfolders
 • http://rsi.aip.org/
 • Marjolein Swart. Buikpijn na galblaasoperatie, maar wel tevreden. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2759
 • Rev. Sci. Instrum. 83, 015115 (2012)
 • Mayo Clinic. Gallstones. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214 (ingezien op 11-3-2019)
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: George Chernilevsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Arteminda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Decade3d/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Haitham alfalah, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 8: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 9: Wicherek, Pixabay
Reacties

Suzanne Buker/ de Vries, 01-05-2016
Ik heb een galweginfectie gehad. Nu na opname nog steeds veel pijn en aanvallen. Heb al een echo gehad die was goed en bloed waardes ook weer. Nog hele troebele urine ziet er uit als troebele appelsap. Alle klachten Voelen rondom mijn gal. Zit aan de morfine voor de pijn. Enig idee wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 02-05-2016
Ik kan alleen in algemene zin op uw vraag ingaan. Een donkerbruine, schuimende urine wijst op een leverontsteking of een afsluiting van de galwegen. Afwijkingen van de galwegen kunnen zichtbaar worden gemaakt op een echo of een MRI-scan van de galwegen, een MRCP. Vraag uw behandeld arts om advies.

Nella Kluft, 16-01-2016
Mijn zus is geopereerd aan haar galblaas, na de operatie zagen we haar zieker worden, ze heeft de dag na operatie heel veel pijn gehad, ze is daarna nog een keer geopereerd, en hier na op ic terechtgekomen, en na 2 dagen overleden, ze was een gezonde vrouw, artsen weten niet hoe dit kon.gebeuren, er is obductie gedaan, en daar is niets uitgekomen, ik weet haast zeker dat er fouten zijn gemaakt, hoe kom ik verder om hier achter te komen? Reactie infoteur, 17-01-2016
Gecondoleerd met uw verlies.

De familie zou kunnen verzoeken om inzage in de medische stukken van uw overleden zus. Dat is overigens niet gemakkelijk. Een hulpverlener/arts heeft een medisch beroepsgeheim: de wet verbiedt inzage in medische dossiers aan anderen dan de patiënt. Dit geldt ook na de dood van een patiënt. Als een patiënt is overleden kan de hulpverlener/arts alleen gegevens aan de nabestaanden verstrekken als:
- de patiënt vóór overlijden toestemming heeft verleend;
- er concrete aanwijzingen zijn dat de patiënt toestemming zou hebben gegeven;
- de hulpverlener/arts op grond van de omstandigheden de toestemming van de patiënt behoort te veronderstellen.

De hulpverlener/arts hoort de toestemming van de patiënt te veronderstellen als er concrete en bijzondere belangen van buitengewoon gewicht spelen: bijvoorbeeld wanneer u als nabestaande het vermoeden heeft dat er een medische fout is gemaakt. U kunt hier verder lezen: https://goo.gl/Q6uc4N.

Het kan raadzaam zijn een advocaat in de hand te nemen.

Martha, 25-11-2015
Ik zou graag willen weten of je alles mag eten en drinken, of misschien op letten dit of dat moet je vermijden. Reactie infoteur, 25-11-2015
In deze folder van ziekenhuis Bernhoven gaat men uitgebreid in op het onderwerp voeding bij galstenen en na het verwijderen van galstenen/galblaas: http://goo.gl/qxR37j.

Ben, 23-06-2015
Bij mij is vastgesteld dat ik een galsteen heb, ik moet 1 juli naar de internist maar nu het volgende. Vrijdag was de echo en zaterdag had ik veel last van mijn buik elke stap was niet prettig om te doen met lopen. Dit heeft de hele dag geduurd, maandag en dinsdag voelde ik iets scherps tijdens de ontlasting en sindsdien gaat het prima. Is het mogelijk dat de steen via natuurlijke weg mijn lichaam heeft verlaten? Reactie infoteur, 25-06-2015
Dat is mogelijk. Kleinere galstenen verlaten (vaak ongemerkt) met de ontlasting het lichaam.

Galkoliek, 17-05-2015
Ik ben pas 16 en heb galsteen dit vind ik best wel bizar omdat het vaak bij oudere mensen voorkomt ik zou graag de oorzaak willen weten heeft iemand misschien nog een idee waarom ik het heb? Reactie infoteur, 19-05-2015
Galstenen kunnen ook bij kinderen en tieners voorkomen. Het onderstaande komt van de website http://goo.gl/ZAkB0J

Galstenen kunnen optreden bij kinderen van elke leeftijd, vanaf de geboorte tot de adolescentie. Het risico lijkt toe te nemen met de leeftijd; 50 procent van alle kinderen met galstenen betreffen tieners tussen de leeftijden van 14-18 jaar. Veel adolescenten hebben galstenen zonder dat deze klachten geven. Dit vereist in principe geen behandeling.

Meisjes die zwaarlijvig zijn, vormen de belangrijkste risicogroep voor het ontwikkelen van cholesterolgalstenen tijdens de adolescentie, maar obesitas (overgewicht) is een belangrijke risicofactor voor zowel jongens als meisjes in de adolescentie. Andere risicofactoren voor cholesterolgalstenen zijn: het familiair voorkomen van galstenen, etniciteit (zo hebben in Amerika mensen van Mexicaanse en Indiaanse afkomst, meer kans op galstenen), zwangerschap, anticonceptie, chemotherapie of een chronische ziekte zoals cystische fibrose.

(N.B.: De risicofactoren hoeven niet per se op jou van toepassing te zijn. Het kan zijn dat er slechts één van toepassing of misschien wel geen enkele. Dat is allemaal mogelijk.)

Niena Adjasan, 03-01-2015
Ik had een aanhoudende pijn. Zeer ondraaglijk de rug boven de buik en gewoon kotsmisselijk met koorts. De arts verwees mij naar de echokliniek om te kijken of ik nierstenen heb. Resultaat wees een galsteen van 3mm. Maar de arts acht t nog niet nodig t te verwijderen. Maar met zo een continuering van pijn dan? Wanneer mag t dan verwijderd worden? Reactie infoteur, 07-01-2015
Wanneer u het niet eens bent met het voorgestelde plan van aanpak, kunt u een second opinion aanvragen bij een andere arts.

E. J. Klaassen, 28-12-2014
Mijn vrouw is ruim vier weken geleden via endoscopie vier galstenen verwijderd in de galwegen ondanks dat zij geen galblaas meer heeft.dat is allemaal uitstekend verlopen alleen klaagt zij soms nu van een onrustig gevoel in de boven buik. onze vraag is wat kan dat wezen. Reactie infoteur, 07-01-2015
Geen enkele operatie is zonder risico en kan nadien (tijdelijk) klachten veroorzaken. U kunt uw vraag het beste voorleggen aan de behandelende arts.

E. Verdooner, 22-12-2013
In juni van dit jaar is mijn galblaas na meerdere kolieken verwijderd. Dat was een enorme opluchting. Maar ik heb nog steeds pijn in mijn bovenbuik. Vooral wanneer ik gaap of op een andere manier snel en veel lucht inadem. Volgens de arts zou ik nog geruime tijd wat pijn hebben want "tenslotte hebben wij in je ingewanden geroerd". Leuke uitspraak van een chirurg maar voor mij niet erg geruststellend.
Mijn vraag is nu : Hoelang kan je na deze operatie nog last hebben van pijn? Reactie infoteur, 29-12-2013
Ik raad u aan dit te vragen aan de arts die u behandeld heeft.

Greet, 28-11-2013
Een week geleden is mijn galblaas verwijderd, ik werd vanochtend wakker met een gevoel alsof ik een galaanval had? Dat is toch niet mogelijk of wel? Reactie infoteur, 29-12-2013
Nederlandse Leverpatiënten Vereniging schrijft in haar brochure 'galblaas en galwegen' onder de paragraaf 'een verwijderde galblaas':

"Zonder een galblaas kan een mens prima leven. Bij de meeste mensen zijn de klachten na de operatie verdwenen. Wel ontstaan er soms nog klachten na een vetrijke maaltijd. Het volgen van een dieet is meestal niet nodig. Een enkele keer ontstaat er na de verwijdering van de galblaas het zogenaamde post-cholecystectomie syndroom. De klachten kunnen identiek zijn aan galsteen kolieken. Oorzaken kunnen zijn, achtergebleven stenen, een afwijkende functie van de sluitspier van Oddi, enz. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit een MRCP, drukmeting van de sluitspier van Oddi, een endo-echo en andere onderzoeken."

B. P. Luursema, 11-09-2013
Enkele jaren geleden toen ik voor vage klachten was opgenomen in het UMCG te Groningen werden bij mij 2 galstenen door de MOND verwijderd! Zonder operatief ingrijpen en zelfs zonder dat ik in bed lag! Er werd mij door de arts een roesje toegediend en toen ik weer bij kwam waren er 2 galstenen verwijderd. Ik heb daarna wel een dag of 10 aan de kunstmatige voeding gelegen. Het voornemen om daarna de galblaas te verwijderen heb ik geblokkeerd vanwege mijn hoge leeftijd (80+) en de risico's verbonden aan de narcose. Reactie infoteur, 11-09-2013
Galstenen in de galwegen kunnen met behulp van endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) worden verwijderd. Bij deze ingreep wordt een endoscoop met chirurgische hulpstukken via de mond, slokdarm en maag in de twaalfvingerige darm ingebracht.

Jamila Fazli, 30-07-2013
Hallo 2 maand terug mijn moeder door galstenen is overleden.en jammer genoeg door de laat behandeling en tot wij snap niet dat hoe kan dat?misschien kunt u ons te helpen.A.U.T
met vriendelijke groeten j.fazli Reactie infoteur, 31-07-2013
Gecondoleerd met het verlies van uw moeder.
Ik kan alleen in algemene zin de vraag beantwoorden of en wanneer er risico op overlijden is bij galstenen. Alleen de behandeld arts van wijlen uw moeder kan (mogelijk) uw vraag beantwoorden hoe het komt dat uw moeder is overleden.

Het medisch handboek van Merck Manual schrijft het volgende over eventuele complicaties naar aanleiding van galstenen:

"Bij een afsluiting [van de galwegen] kunnen bacteriën goed gedijen en snel een infectie in de galwegen veroorzaken en soms ook abcessen (met pus gevulde infectiehaarden) in de lever. Een dergelijke infectie kan gepaard gaan met koorts, koude rillingen en geelzucht (een gelige verkleuring van de huid en het oogwit). Soms ontstaat er een levensbedreigende infectie, ‘bacteriële cholangitis' genaamd. Bij bacteriële cholangitis kunnen de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en infecties elders in het lichaam veroorzaken, waardoor het risico van overlijden toeneemt."

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.