Witte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgang

Witte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgang Witte ontlasting (of witte diarree) of lichte, beige of bleke ontlasting is abnormaal. Je ontlasting hoort lichtbruin, koperbruin of donkerbruin te zijn. De kleur kan per dag wat variëren, afhankelijk van wat je hebt gegeten. Als je poep bleek of kleikleurig is, kan dit wijzen op een probleem met de afvoer van je galwegen. De galwegen bestaan uit de galblaas, de lever en de alvleesklier. Een probleem met de afvoer van je galwegen kan gepaard gaan met andere klachten, zoals geelzucht. Dit is geen aandoening op zich, maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever of de galblaas. Geelzucht betekent dat je een gele huid hebt, en is het beste te zien aan het oogwit, en kan onder meer ontstaan als gevolg van een storing in de functie van de lever. Als je (aanhoudend) last hebt van witte, lichte of bleke ontlasting, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze zal je onderzoeken en je eventueel verwijzen naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek door een specialist.
Witte poep kan wijzen op een probleem met de galblaas / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comWitte poep kan wijzen op een probleem met de galblaas / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Wat is witte, lichte of bleke ontlasting?

Normale ontlasting

Normale ontlasting bij kinderen en volwassenen kan variëren in kleur van lichtbruin, koperbruin tot donkerbruin, afhankelijk van de voeding die je eet. Witte of zeer lichtgekleurde ontlasting is abnormaal. Als je poep bleek of kleikleurig is, kan dit wijzen op een probleem met de afvoer van je galwegen, dat bestaat uit de galblaas, lever en alvleesklier.

Bruine kleur van poep

De bruine kleur van poep is afkomstig van galkleurstoffen. Te weinig galvloeistof (bilirubine) in de darm, zorgt voor lichtgekleurde ontlasting. Galzouten komen in de ontlasting door de lever, waardoor de ontlasting een bruine kleur krijgt. Als je lever niet genoeg gal produceert, of als de stroom van gal wordt geblokkeerd, zal je ontlasting een lichte kleur krijgen.

Oorzaken van witte, lichte of bleke ontlasting

De kleur van ontlasting is een subtiele maar belangrijke graadmeter van onze gezondheid. Onder normale omstandigheden is het een rijke bruine tint, een gevolg van de afbraak van gal in ons spijsverteringssysteem. Maar soms kan die kleur veranderen, verbleken tot een ongebruikelijk witte of kleikleurige verschijning. Dit is geen toevalligheid, maar een signaal dat er dieper in het lichaam iets aan de hand is. Een waarschuwingslicht dat zich ontvouwt, uiting gevend aan onderliggende processen die verstoord zijn geraakt. Of het nu om problemen met de lever, galwegen, alvleesklier of zelfs het effect van medicijnen gaat, bleke ontlasting vertelt een verhaal van interne disharmonie. In dit complex samenspel van oorzaak en gevolg, laat het lichaam ons weten dat er aandacht nodig is – een verborgen boodschap in een alledaags verschijnsel.

Witte of lichte ontlasting door leverproblemen

Levercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comLevercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen, zoals NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen en naproxen), anticonceptie, antibiotica, en anabole steroïden (dat zijn prestatieverhogende middelen die zijn afgeleid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron), kunnen geneesmiddel-geïnduceerde hepatitis (leverontsteking) veroorzaken. Dit betreft een ontsteking van de lever, welke wordt veroorzaakt door medicijnen. Deze vorm van hepatitis en de daarmee verbandhoudende verkleurde ontlasting verdwijnen meestal binnen een paar weken nadat je met de medicijnen bent gestopt die dit euvel veroorzaken.

Virale hepatitis

Virale hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door virussen zoals hepatitis A, B of C. Hepatitis C kan tot levercirrose leiden. Dit geeft allerlei klachten, waaronder geelzucht. Hierbij is je huid en het oogwit geel gekleurd en soms is er ook sprake van donkergekleurde urine, een ontkleurde ontlasting en jeuk over je hele lichaam.

Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Alcoholische hepatitis

Alcoholische hepatitis treedt vooral op in een reeds vervette lever of in een lever die reeds cirrotisch is. Alcoholische hepatitis kan leiden tot leverfalen.

Primaire biliaire cirrose (PBC)

PBC is een ontsteking of irritatie van galkanaaltjes in de lever. De ontsteking of irritatie blokkeert de galstroom naar de darmen. PBC is een auto-immuunziekte. Eén van de symptomen is ontkleurde ontlasting, vanwege het tekort aan bilirubine in de darm. Er bestaat geen behandeling die de aandoening kan genezen. Wel kan met medicijnen een gedeeltelijke verbetering van de leverfuncties bereikt worden. Dit kan de klachten verminderen en het ziekteproces vertragen

Bleke ontlasting door problemen met de galblaas of galwegen

Galstenen

Galstenen in de galblaas kunnen de galstroom blokkeren. Veel mensen hebben galstenen, zonder dat ze daar ooit klachten van ondervinden. Maar wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, kan dat allerlei klachten geven. Naast pijn, kun je last krijgen van beige poep (stopverfkleur). Er komt immers geen gal meer in de darm. Ook ontstaat er stuwing in de lever, omdat het nergens meer naartoe kan. Er komt daardoor galkleurstof in het bloed terecht, waardoor geelzucht ontstaat en je donkere urine krijgt.

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Bij scleroserende cholangitis zijn de galwegen binnen en buiten de lever chronisch ontstoken. De exacte oorzaak van deze ziekte is niet bekend, maar genetische factoren kunnen een rol spelen. Voorts wordt vermoed dat het hierbij gaat om een auto-immuunziekte.

Structurele defecten van de galwegen

Structurele defecten van de galwegen, al dan niet aangeboren, kunnen de stroom van gal belemmeren.

Belemmering van de bloedstroom

Een belemmering van de bloedstroom door de leverslagader naar de galwegen kan cellen in de galwegen beschadigen, waardoor deze afsterven. De galweg kan hierdoor nauwer worden, hetgeen tot afsluiting leidt.

Tumoren

Benigne (goedaardige) of kwaadaardig (kanker) tumoren in de galwegen kunnen interfereren met de galstroom of kan leiden tot leverontsteking.

Cysten

Cysten in de galwegen kunnen de galstroom blokkeren. De cysten kunnen spontaan verdwijnen, dus zonder behandeling. Soms is een operatie nodig om ze te verwijderen.

Lichte poep door aandoeningen aan de alvleesklier

Alvleesklierkanker

De grote galbuis loopt deels door de alvleesklier. Bij een tumor in de alvleesklier (alvleesklierkanker) kan de grote galbuis geblokkeerd raken. Het gevolg is dat gal zich ophoopt in de galwegen, de galblaas en de lever. Doordat de lever de gal niet kwijt kan je last krijgen van allerlei klachten, zoals vermoeidheid, geelzucht en dunne, lichtgekleurde of witte ontlasting (diarree).

Malabsorptie

Malabsorptie kan door vele, verschillende stoornissen en aandoeningen worden veroorzaakt. Bij een alvleesklieraandoening kunnen verteringsenzymen ontbreken met als gevolg malabsorptie. Het belangrijkste verschijnsel bij malabsorptie is een overmatige hoeveelheid vet in de ontlasting, Dit wordt 'steatorroe' genoemd. Je poep ziet er grijs of bleek uit en kan meer omvang hebben dan normaal.

Minder bekende oorzaken van witte of bleke ontlasting

Hier volgt een beschrijving van enkele minder bekende oorzaken van witte of bleke ontlasting:

Infecties en parasitaire indringers

Het lichaam herbergt soms ongewenste gasten, zoals de parasiet Giardia lamblia. Deze ongenode bezoeker nestelt zich diep in de dunne darm en ondermijnt op subtiele wijze de werking van het spijsverteringssysteem. In een onzichtbare strijd wordt de opname van voedingsstoffen ontregeld, en de ontlasting verandert in een bleek, olieachtig goedje, vaak moeilijk weg te spoelen. De parasieten verhinderen niet alleen de vetopname, maar beïnvloeden ook de natuurlijke pigmentatie van de ontlasting. Een lichaam dat in gevecht is met deze indringers laat zo op een discrete manier zien dat er iets grondig misgaat in het verteringsproces.

Ernstige darmziekten (zoals coeliakie)

Voor sommige mensen is gluten een geniepige vijand. Coeliakie, een auto-immuunziekte, zet het immuunsysteem aan om de dunne darm van binnenuit aan te vallen bij elke aanraking met gluten. Hierdoor raken de delicate darmvlokken beschadigd, met als gevolg een ontregelde opname van voedingsstoffen. Vet, dat normaal gesproken zijn weg vindt naar de ontlasting om deze een donkere kleur te geven, blijft nu onopgemerkt passeren. Wat achterblijft is een lichtgekleurde, soms vettige ontlasting, een duidelijke boodschap van een lichaam dat zich tevergeefs inspant om te functioneren onder voortdurende interne stress.

Voedingstekorten (tekort aan vetoplosbare vitamines)

Het is een subtiel spel van balans. Wanneer het lichaam een tekort heeft aan vetoplosbare vitamines zoals A, D, E, en K, verandert er meer dan alleen de interne biochemie. De spijsvertering raakt ontregeld, het vermogen om vetten en voedingsstoffen te absorberen vermindert. Dit alles uit zich in een verandering in de ontlasting: een bleke, bijna kleurloze substantie die verraadt dat het lichaam hunkert naar wat het tekortkomt. Deze bijna kleurloze ontlasting is als een teken, een stille roep van een lichaam dat essentiële bouwstenen mist.

Bijwerkingen van medische behandelingen (zoals röntgencontrastmiddelen)

Soms schuilt de oorzaak in de nasleep van een medische ingreep. Röntgencontrastmiddelen zoals barium, gebruikt om het maag-darmkanaal zichtbaar te maken, laten een merkbaar spoor achter. Wat normaal onzichtbaar blijft, komt nu aan de oppervlakte: ontlasting die ineens de tint van klei heeft. Het lichaam werkt hard om deze vreemde stof uit te stoten, een tijdelijke metamorfose die verraadt dat de interne balans even is verstoord door een externe interventie.

Stress en emotionele factoren

Het is een subtiel verband, vaak over het hoofd gezien. Stress, die verborgen kracht die zich in het hele lichaam verspreidt, kan ook de spijsvertering in zijn greep houden. Hormonen die vrijkomen bij langdurige emotionele spanning beïnvloeden de galafscheiding, en het delicate proces van vertering raakt ontregeld. De ontlasting verliest zijn gebruikelijke kleur en wordt licht, een signaal dat de innerlijke rust verstoord is. Het is een lichamelijke manifestatie van wat zich mentaal afspeelt, een stille verteller van een geest die uit balans is.

Darmobstructie (bijvoorbeeld door chronische obstipatie)

Een lichaam in verstopping komt tot stilstand, als een rivier die zijn stroming verliest. Bij een darmobstructie wordt de natuurlijke beweging van gal door de darmen belemmerd. Dit vertraagt het verteringsproces en de ontlasting verandert, verliest zijn diepe kleur. Wat overblijft is een bleek, soms hard residu dat moeilijk zijn weg naar buiten vindt. Het is alsof het lichaam een barricade heeft opgeworpen, een interne blokkade die de normale gang van zaken in de war schopt.

Geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geelzucht en ontkleurde ontlasting

Geelzucht. Het woord alleen al roept beelden op van een lichaam dat worstelt om zijn interne balans te behouden. Het is een toestand die je niet zomaar over het hoofd ziet, want het verraadt zich via een opmerkelijke verschijning: een gelige tint die zich over de huid uitspreidt, ogen die hun witheid verliezen en een vergeelde waas aannemen. Maar wat velen niet beseffen, is dat de opvallende gele verkleuring van de huid en ogen slechts een deel van het verhaal vertelt. Het andere, minder zichtbare deel schuilt diep in het lichaam, in de donkere uithoeken van de spijsvertering, en openbaart zich in de vorm van ontkleurde, bleke of kleikleurige ontlasting.

Wat gebeurt er bij geelzucht?
Bij geelzucht raakt de normale stroom van gal verstoord. Denk aan een rivier die plotseling wordt afgesloten, waardoor het water zich ophoopt en overloopt. Op eenzelfde manier hoopt gal zich op in de lever en sijpelt het de bloedbaan binnen. De huid en het oogwit worden verzadigd met bilirubine, wat zich uit in die typische gelige verkleuring. Maar deze gele tint is slechts het topje van de ijsberg. Dieper in het lichaam, in de verborgen kronkels van het spijsverteringsstelsel, speelt zich nog een ander drama af: de afwezigheid van gal in de darmen.

Het effect van galproblemen op de ontlasting
Wanneer gal niet kan doorstromen naar de darmen, mist de ontlasting het pigment dat haar de gebruikelijke donkere tint geeft. Wat resteert is een bleek, bijna spookachtig residu. Deze ontkleurde ontlasting, vaak kleikleurig, is een stille getuige van de verstoring in de galwegen. Zonder galpigment verandert de ontlasting in een schaduw van wat ze zou moeten zijn. Het lichaam, dat normaal gesproken zorgvuldig de kleur van de ontlasting regelt, raakt in disbalans.

De vele gezichten van galverstoring
Maar hoe ontstaat deze situatie? Het begint vaak met een blokkade in de galwegen. Dit kan door verschillende oorzaken komen: galstenen die zich opstapelen en de galwegen verstoppen, ontstekingen die de doorgang versmallen, of zelfs tumoren die de galwegen van buitenaf onder druk zetten. Soms ligt de oorzaak in de lever zelf, wanneer deze door ziekte of infectie niet meer in staat is om gal effectief te verwerken en af te geven. In al deze gevallen gebeurt hetzelfde: gal blijft gevangen in het lichaam en zijn stroom naar de darmen droogt op.

Vetvertering en bleke ontlasting
De effecten van deze ophoping zijn niet alleen zichtbaar in de huid en de ogen, maar ook in de spijsvertering. Een tekort aan gal in de darmen betekent dat vetten minder goed worden afgebroken. Dit verklaart waarom ontkleurde ontlasting vaak vettig en moeilijk weg te spoelen is; een teken dat het lichaam moeite heeft om zijn normale spijsverteringsproces te volbrengen. Terwijl de huid geel kleurt, schreeuwt het spijsverteringsstelsel in stilte om hulp, en de bleke ontlasting dient als een signaal van het onderliggende probleem.

Een signaal om serieus te nemen
Geelzucht is dan ook een complexe toestand, een optelsom van innerlijke processen die zich naar buiten toe manifesteren. Het lichaam probeert te communiceren dat er een fundamentele verstoring is in de manier waarop gal wordt afgevoerd. Ontkleurde ontlasting is daarbij een sleutelindicator, een markering van het falen van een systeem dat normaal gesproken soepel en onopgemerkt zijn werk doet.

De oproep van het lichaam tot actie
Het is essentieel om deze signalen serieus te nemen. Een bezoek aan de huisarts is dan geen luxe, maar een noodzaak. Want achter deze uiterlijke tekenen kan een scala aan aandoeningen schuilen – van galstenen tot leveraandoeningen en zelfs tumoren – die allemaal om een snelle en adequate aanpak vragen. Geelzucht en ontkleurde ontlasting zijn geen afzonderlijke symptomen, maar een nauw verweven duo dat inzicht geeft in de interne dynamiek van het lichaam. Ze vertellen samen een verhaal van een systeem dat uit balans is geraakt, en wijzen de weg naar waar het echte probleem zich bevindt.

De twee kanten van dezelfde medaille
In die zin zijn de bleke ontlasting en de gele huid en ogen als twee kanten van dezelfde medaille. Ze zijn de uiterlijke uitdrukking van een veel diepere interne strijd, waarin het lichaam vecht om zijn natuurlijke evenwicht te herstellen. Dit subtiele maar krachtige verhaal dat het lichaam vertelt, is een oproep tot aandacht, een teken dat er iets is wat niet langer genegeerd kan worden.

Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Witte stukjes in de ontlasting

Het kan ook zijn dat je geen witte of lichtgekleurde ontlasting hebt, maar dat er witte puntjes in de ontlasting zichtbaar zijn. In dat geval is er meestal sprake van wormpjes. Indien er witte of lichtgele stukjes in je drol aanwezig zijn, die al dan niet bewegen, kan dit wijzen op aarsmaden of een lintworm. Het is in dat geval raadzaam een afspraak te maken met je huisarts.

Wanneer huisarts inschakelen bij witte diarree of poep?

Af en toe lichte of bleke ontlasting is niet meteen reden tot bezorgdheid. Als het echter vaak voorkomt, kan dit wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Het is verstandig een afspraak te maken met je huisarts als je bleke of kleikleurige ontlasting of diarree hebt, om ziekten en aandoeningen die dit kunnen veroorzaken uit te sluiten.

Onderzoek en diagnose

Je huisarts zal vragen stellen om erachter te komen hoe vaak je bleke of witte ontlasting hebt, of je last hebt van andere klachten en hij zal uitzoeken welke medicijnen je gebruikt. Ook zal hij lichamelijk onderzoek uitvoeren. Daarnaast kunnen aanvullende onderzoeken uitgevoerd worden, zoals:
  • Bloedonderzoek;
  • CT-scan;
  • MRI-scan, om gedetailleerde beelden van de galwegen te maken;
  • Abdominale echografie, waarmee de organen in boven- en/of onderbuik in beeld worden gebracht.

Stoppen met alcoholgebruik kan nodig zijn bij witte of bleke ontlasting / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comStoppen met alcoholgebruik kan nodig zijn bij witte of bleke ontlasting / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com
Behandeling van witte, lichte of bleke ontlasting: een veelzijdige aanpak
Wanneer de ontlasting zijn kleur verliest en een alarmerend bleke tint aanneemt, is dat slechts het begin van een zoektocht naar de onderliggende oorzaak. De behandeling hangt nauw samen met wat er zich precies afspeelt in het lichaam. Een arts zal, na een grondige diagnose, bepalen welke weg naar herstel het beste bewandeld kan worden. Deze reis naar genezing kan variëren van dieetveranderingen tot complexe chirurgische ingrepen. De sleutel ligt in het begrijpen van de oorzaak en het nauwkeurig afstemmen van de behandeling op de individuele behoeften van de patiënt.

Malabsorptie: aandacht voor voeding en supplementen

Een van de mogelijke oorzaken van bleke ontlasting is malabsorptie – het onvermogen van de darmen om voedingsstoffen zoals vetten en vitamines op te nemen. In dergelijke gevallen kan de oplossing beginnen met iets schijnbaar eenvoudigs: voeding. De arts zal vaak aanraden om het dieet aan te passen en vetrijke voedingsmiddelen te beperken om de spijsvertering minder te belasten. Daarnaast kunnen vitaminesupplementen nodig zijn om de tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine D en K, aan te vullen. Wist je bijvoorbeeld dat een tekort aan vitamine K niet alleen invloed heeft op de ontlasting, maar ook kan leiden tot bloedingsproblemen? Het lichaam heeft deze vetoplosbare vitamines hard nodig, en een verandering in dieet kan soms al wonderen doen.

Blokkades in de galwegen: van operaties tot endoscopieën

Bij blokkades in de galwegen kan de situatie ernstiger zijn en een operatie noodzakelijk worden. Galstenen, tumoren of vernauwingen kunnen de vrije stroom van gal naar de darmen verhinderen. In dergelijke gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de blokkade te verhelpen. Maar chirurgie is niet altijd het enige pad. Soms kunnen galstenen worden verwijderd met een Endoscopische Retrograde Cholangiopancreatografie (ERCP), een procedure die technisch complex is maar het lichaam bespaart van grote operatieve ingrepen. Bij een ERCP gaat een arts met een dunne, flexibele slang via de mond, door de slokdarm en maag, tot in de twaalfvingerige darm om zo de stenen te verwijderen. Hoewel deze procedure soms kan klinken als een avontuur diep in het lichaam, is het vaak een effectieve manier om galwegproblemen op te lossen zonder dat er sprake is van zware chirurgie.

Problemen met de galblaas: verwijderen of behoud?

De galblaas kan eveneens het toneel zijn van problemen die leiden tot ontkleurde ontlasting. Als deze galblaas ontstoken is of vol zit met stenen, kan chirurgische verwijdering – een cholecystectomie – de beste oplossing zijn. Dit klinkt drastisch, maar het verwijderen van de galblaas is een relatief veelvoorkomende operatie. Wist je dat alleen al in Nederland jaarlijks ruim 30.000 mensen hun galblaas laten verwijderen? Ondanks het missen van dit orgaan kunnen de meeste mensen daarna gewoon een normaal leven leiden, hoewel ze soms hun eetgewoonten moeten aanpassen om de spijsvertering te vergemakkelijken.

In sommige gevallen is er echter een alternatieve behandeling mogelijk waarbij de galblaas behouden kan blijven. Dit kan bijvoorbeeld met medicijnen die helpen de galstenen op te lossen. Hoewel dit proces vaak maanden kan duren en niet altijd succesvol is, biedt het een minder ingrijpende optie voor mensen die geen operatie willen of kunnen ondergaan.

Levensstijlveranderingen

Niet alle gevallen van kleikleurige ontlasting vereisen operatieve ingrepen of endoscopische procedures. Soms ligt de oplossing dichter bij huis, in de vorm van levensstijlveranderingen. Een van de meest voorkomende adviezen van artsen is om het dieet aan te passen. Minder vet, meer vezels, en voldoende vitamines kunnen al een groot verschil maken. Bovendien kan het stoppen met alcoholgebruik een directe positieve invloed hebben op de lever en galwegen. Alcoholmisbruik is namelijk een van de boosdoeners die leiden tot leververvetting, leverontsteking en uiteindelijk levercirrose, allemaal aandoeningen die de galproductie en -afvoer kunnen verstoren. Medicatieaanpassingen spelen hier ook een rol; sommige medicijnen kunnen de galstroom verminderen of de leverfunctie beïnvloeden. Een arts kan beoordelen welke medicijnen mogelijk moeten worden aangepast om de spijsvertering te verbeteren.

Behandeling op maat

De behandeling van witte, lichte of bleke ontlasting is dus allesbehalve eenduidig. Het is een zorgvuldig samenspel van medische interventies, veranderingen in levensstijl en soms een flinke dosis geduld. Het lichaam geeft met de bleke ontlasting een signaal af, een uitnodiging om aandacht te besteden aan wat zich onder de oppervlakte afspeelt. Pas wanneer de oorzaak is vastgesteld, kan de weg naar herstel worden ingezet, met de juiste behandeling als kompas in dit vaak complexe proces.

Prognose bij witte of bleke ontlasting

De prognose bij witte of bleke ontlasting hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het een tijdelijke reactie zijn op medicijnen of iets wat je hebt gegeten, en is er geen reden tot zorgen. Met aanpassingen in medicatie of dieet kan de kleur weer normaal worden.

Als de oorzaak echter te maken heeft met galwegproblemen, leverziekten of alvleesklierstoornissen, hangt de prognose af van hoe snel je behandeld wordt. Vroege diagnose en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen. Bij aandoeningen zoals galwegobstructie of leverontsteking kan de juiste behandeling vaak leiden tot volledig herstel.

Bij meer ernstige problemen, zoals leverziekten of alvleesklierkanker, is de prognose afhankelijk van hoe vroeg de ziekte wordt ontdekt. Hoe eerder je medische hulp zoekt, hoe beter de vooruitzichten vaak zijn. In ernstige gevallen kan langdurige behandeling of zelfs een operatie nodig zijn om verdere schade te beperken.

Kortom, de vooruitzichten zijn vaak goed met tijdige behandeling. Het is belangrijk om niet te wachten en snel je huisarts te raadplegen bij aanhoudende witte of bleke ontlasting.

Preventie van witte of bleke ontlasting

Neem de volgende preventieve maatregelen in acht:
  • Gezond dieet: Eet een gevarieerd dieet rijk aan vezels, fruit, groenten en gezonde vetten om je lever en galblaas te ondersteunen.
  • Beperk alcohol: Verminder alcoholgebruik om je lever te beschermen tegen schade.
  • Hydratatie: Drink voldoende water om de galstroom in je lichaam soepel te houden.
  • Regelmatige controles: Laat je regelmatig controleren als je een geschiedenis hebt van lever-, galblaas- of alvleesklierproblemen.
  • Vermijd risicovol gedrag: Bescherm jezelf tegen hepatitis en andere leverziekten door veilig te handelen en vaccinaties te overwegen.
  • Vermijd vetrijke maaltijden: Eet matig met vetrijke voedingsmiddelen, die je galblaas kunnen belasten.
  • Medicatiebewustzijn: Let op bij gebruik van medicijnen die de lever kunnen beïnvloeden, en raadpleeg een arts bij twijfel.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijWat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijPoepen doen we allemaal, sommigen mensen poepen elke dag en anderen enkele keren per week. Toch rust er nog een behoorli…
Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…
Leukocyten in ontlasting: oorzaken witte bloedcellen in poepLeukocyten in ontlasting: oorzaken witte bloedcellen in poepDe medische benaming van leukocyten in de ontlasting is 'fecale leukocytose'. De leukocyten of witte bloedcellen vormen…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…

Ehlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenEhlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenHet Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een groep van erfelijke bindweefselaandoeningen die invloed hebben op de sterkte en…
Postprandiale hypotensie: Lage bloeddruk na de maaltijdPostprandiale hypotensie: Lage bloeddruk na de maaltijdBij postprandiale hypotensie treedt er plotseling een aanzienlijke daling van de bloeddruk op binnen twee uur na het ete…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ksuklein/Shutterstock.com
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/hepatitis-c/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/65230-buikgriep-symptomen-buikkrampen-diarree-misselijk-en-moe.html
  • https://www.mlds.nl/ziekten/galstuwing/
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/primaire-biliaire-cirrose-pbc/
  • https://medlineplus.gov/ency/article/003129.htm
  • http://healthtools.aarp.org/health/stools-pale-or-clay-colored
  • https://www.thuisarts.nl/galstenen/ik-heb-galstenen
  • http://www.belmarrahealth.com/clay-colored-stool-pale-stool-adults-causes-treatments/
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 5-10-2024)
  • MLDS. Dit zegt de kleur over jouw poep. https://www.mlds.nl/spijsvertering/alles-over-je-poep/verschillende-kleuren-poep/ (ingezien op 25-8-2024)
  • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 6: Marian Weyo/Shutterstock.com
Reactie

Renate Dijks, 05-03-2017
Ik heb al verschillende weken grijze ontlasting, verder geen klachten, ik ben diabeet. Reactie infoteur, 01-05-2017
Grijze ontlasting kan o.a. wijzen op malabsorptie. U kunt het beste een afspraak maken met de huisarts. Blijf er niet mee doorlopen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 05-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.