Witte ontlasting: oorzaken van bleke stoelgang of poep
Witte ontlasting kan wijzen op een probleem. Als je ontlasting bleek of wit van kleur is, kan dit wijzen op een probleem met de afvoer van je galwegen, waarlangs de galvloeistof in de galblaas terechtkomt. De kleur van je ontlasting kan onder normale omstandigheden variëren van kleur en allerlei bruine tinten hebben. De kleur hangt vooral af van wat je eet en drinkt. Maar een bleke of witte ontlasting is nooit normaal. Galzouten komen via je lever vrij in je ontlasting en geven de ontlasting een bruine kleur. Als je lever niet genoeg gal produceert, of als de galstroom geblokkeerd is en niet uit de lever kan komen, kan je ontlasting of stoelgang bleek of wit worden. Af en toe een bleke of kleikleurige stoelgang hebben, is misschien geen reden tot bezorgdheid. Als het vaak voorkomt, kun je een ernstige ziekte onder de leden hebben. Raadpleeg in dat geval je huisarts. Er zijn veel gezondheidsstoornissen die ertoe kunnen leiden dat je ontlasting bleek of wit wordt.
Oorzaken van witte ontlasting
De kleur van je ontlasting is een goede indicator voor je algehele gezondheid en het
spijsverteringsstelsel in het bijzonder. Je moet bijzonder oplettend zijn als de kleur van je ontlasting een afwijkende kleur heeft. Ontlasting is normaal gesproken koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleur van de stoelgang ontstaat door galkleurstof (bilirubine), die ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. Lichtgele, witte of kleikleurige ontlasting wijst op een probleem met de afvoer van het galsysteem. Er kan ergens in het systeem een obstructie zijn: in de lever, galblaas,
alvleesklier of de galwegen. Witte ontlasting kan ontstaan door:
- leverziekten met bleke ontlasting als symptoom
- hepatitis of leverontsteking
- scleroserende cholangitis, een aandoening waarbij de galwegen binnen en buiten de lever ontstoken zijn
- afwijkingen aan het galkanaal
Geelzucht als eerste teken
De meeste problemen met betrekking tot het galsysteem manifesteren zich als
geelzucht. Geelzucht met
donkere urine en bleke ontlasting, zijn vaak de eerste tekenen dat alles niet in orde is met het galsysteem. Vooral in het geval van obstructie van de galstroom, wordt de ontlasting bleekgeel of wit.
Leverziekten met bleke ontlasting als symptoom
Veel mensen die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. De symptomen zijn meestal niet-specifiek, zoals
vermoeidheid of af en toe
jeuk. Enkele andere symptomen zijn onder andere geelzucht, donkere urine en bleke ontlasting
Witte ontlasting door hepatitis of leverontsteking
Hepatitis is een ontsteking van de lever oftewel
leverontsteking. Deze kan veroorzaakt worden door een virus, dan gaat het om een virale hepatitis. Maar het kan ook door alcohol of drugs worden veroorzaakt. Een van de belangrijkste symptomen van hepatitis is geelzucht, maar het kan ook bleke of witte ontlasting veroorzaken.
Virale hepatitis
Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Verschillende virussen,
hepatitis A,
B,
C,
D en
E, veroorzaken virale hepatitis. Al deze virussen veroorzaken acute of kortdurende virale hepatitis. De hepatitis B-, C- en D-virussen kunnen chronische hepatitis veroorzaken en het kan lang duren voordat de infectie verdwijnt. Soms kan de infectie zelfs levenslang blijven bestaan. Chronische hepatitis kan leiden tot
levercirrose,
leverfalen en soms zelfs leverkanker.
Alcohol is de belangrijkste risicofactor voor alcoholische hepatitis /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholische hepatitis
Geelzucht,
pijn in de rechterbovenbuik,
koorts, tachycardie (snelle hartslag) en gevoelige en
vergrote lever kunnen wijzen op alcoholische hepatitis, een ontsteking van de lever door overmatig alcoholgebruik.
Door geneesmiddelen geïnduceerde hepatitis
Door geneesmiddelen geïnduceerde hepatitis is relatief zeldzaam vergeleken bij alle andere vormen van hepatitis. Door geneesmiddelen geïnduceerde hepatitis vaak het gevolg van het verkeerd gaan van een medicijn. Afgezien van medicijnen kunnen bepaalde vitaminen, kruidenpreparaten en zelfs voedingssupplementen giftig zijn voor je
lever, met hepatitis tot gevolg.
Auto-immuunhepatitis (AIH)
Wanneer je eigen immuunsysteem de lever aanvalt waardoor het ontstoken raakt, wordt het
auto-immuunhepatitis genoemd. Ongeveer 70 procent van de getroffenen zijn vrouwen. Er zijn twee soorten auto-immuunhepatitis: type 1 die vooral jonge vrouwen treft en gepaard gaat met andere auto-immuunziekten en type 2 die kinderen tot 14 jaar treft.
Afwijkingen van de galwegen
Vernauwing of galwegstrictuur
In het geval van vernauwingen van het galbuiskanaal of vernauwing van het galkanaal, wordt de galstroom geblokkeerd. Het ontbreken van gal resulteert in bleke if witte ontlasting. Bovendien kan deze obstructie leiden tot obstructieve geelzucht.
Scleroserende cholangitis
Scleroserende cholangitis is een zeldzame progressieve aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking, verdikking en abnormale vorming van fibreus weefsel in de galwegen. scleroserende cholangitis is een ernstige aandoening van de lever die levercirrose kan worden en zelfs een levertransplantatie kan vereisen. De obstructie van de galstroom neemt de natuurlijke bruine kleur weg van de ontlasting, waardoor deze er wit of bleek uitziet.
Primaire biliaire cirrose (PBC)
Primaire biliaire cirrose (PBC) is een aandoening waarbij de kleine galkanaaltjes in de lever chronisch ontstoken zijn, waardoor de galwegen in de lever beschadigd raken. De aandoening is langdurig en leidt tot een geleidelijke opbouw van gal in de lever die resulteert in langzaam toenemende
leverschade, levercirrose, wat uiteindelijk uitmondt in leverfalen en dood. Geelzucht, samen met donkere urine en bleke, witte ontlasting, zijn enkele van de symptomen.
Ligging van de galblaas in het lichaam /
Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comWitte stoelgang door galblaas- en alvleesklieraandoeningen
Galstenen
Galstenen zijn kleine stenen in de
galblaas die ontstaan doordat cholesterol en andere stoffen neerslaan. Deze stoffen gaan samenklonteren en vormen een steen in de galblaas. Dit is een veel voorkomende kwaal. De aanwezigheid van galstenen kan leiden tot veel galblaascomplicaties zoals een
galblaasontsteking (cholecystitis), infectie van de galwegen of acute
galwegontsteking (gholangitis) en geelzucht, die allemaal een lichte, bleke stoelgang of witte ontlasting als symptoom kunnen hebben.
Alvleesklierontsteking
Alvleesklierontsteking of pancreatitis is de ontsteking van de alvleesklier of pancreas, die acuut of chronisch kan zijn. Hierdoor kan de grote galbuis, welke deels door de alvleesklier loopt, geblokkeerd raken.
Alvleesklier-insufficiëntie (pancreas-insufficiëntie)
Pancreatische insufficiëntie is een aandoening die wordt geassocieerd met pancreatitis of cystic fibrosis (CF, taaislijmziekte) waarbij er een tekort is aan spijsverteringsenzymen is om voedsel af te breken. Bepaalde gastro-intestinale ziekten, zoals
maagzweren en de
ziekte van Crohn, en auto-immuunziekten zoals
systemische lupus erythematosus (SLE) kunnen ook leiden ook tot pancreasinsufficiëntie die kan resulteren in de
malabsorptie van vet uit voedsel. Dit kan leiden tot meer vet in de ontlasting, waardoor de ontlasting bleek (wit), volumineus en
stinkend wordt.
Witte poep door aangeboren afwijkingen
Bepaalde aandoeningen die aangeboren zijn en die de galwegen verstoppen, kunnen ook resulteren in witte ontlasting:
- Syndroom van Gilbert: bij deze erfelijke leveraandoening werkt een bepaald enzym in de lever niet goed, waardoor er een lichte opbouw van bilirubine in het lichaam plaatsvindt, met als gevolg af en toe geelzucht.
- Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie: een genetische stoornis die voornamelijk bij mannen voorkomt, G6PD-deficiëntie heeft geelzucht als een van de symptomen.
- Galwegcysten: als je wordt geboren met cysten in je galgang, is dat een andere reden voor witte ontlasting.
Alvleesklier /
Bron: Decade3d/Shutterstock.comBleke stoelgang door kanker
Bepaalde kankers kunnen de kleur van de ontlasting veranderen van het natuurlijke bruin in een gele, lichte stoelgang. Galwegkanker,
leverkanker en
alvleesklierkanker zijn enkele voorbeelden.
Andere oorzaken van lichte of bleke stoelgang
Mogelijke andere oorzaken van witte ontlasting zijn:
- Vetdiarree (Steatorroe): hierbij kan je lichaam vet van voedsel niet goed absorberen of volledig verwerken, wat resulteert in vette, volumineuze ontlasting die lichtgeel tot wit van kleur is.
- Giardiasis: dit is een infectie, voornamelijk van de dunne darm, veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Losse, bleke en vettige ontlasting is een van de symptomen van de infectie.
- Thalassemie: Dit is een erfelijke bloedaandoening waarbij het lichaam een abnormale vorm van hemoglobine maakt. Veel mensen met thalassemie ontwikkelen levergerelateerde problemen.
- Ziekte van Pfeiffer: een virale infectie die vooral jongeren treft. Een andere benaming is klierkoorts, vanwege opgezette klieren. Doordat de lever tijdelijk minder goed werkt, kan iemand met Pfeiffer soms geelzucht krijgen.
- Sikkelcelanemie of sikkelcelziekte: een erfelijke vorm van bloedarmoede (anemie).
- Gele koorts: verspreid door besmette muggen wordt gele koorts aangetroffen in tropische en subtropische gebieden in Zuid-Amerika en Afrika. Geelzucht is een van de symptomen.
- Coeliakie (glutenintolerantie): een spijsverteringsstoornis met vetdiarree als een van de symptomen.
Witte poep bij baby's
Babypoep is verkrijgbaar in alle kleuren, geuren en texturen. Meestal zijn deze varianten normaal en hoef je je geen zorgen te maken. Maar in bepaalde gevallen geeft de kleur van babyontlasting belangrijke aanwijzingen over problemen in het maag-darmkanaal of de lever. Witte ontlasting bij baby's moet niet lichtvaardig worden opgevat. Er is misschien een verstopping in de lever waardoor de gal niet goed kan stromen, een aandoening die levensbedreigend kan zijn. Dit is meestal Galgangatresie, een aangeboren aandoening van de galwegen, welke onmiddellijke medische aandacht behoeft.
Lees verder